Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Gabriel Gurguta - Vaccinarea impotriva COVID-19

Articol de Dr. Gabriel Gurguta Medic specialist Boli infectioase

Buna seara! Sunt Monica Radulescu si ma bucur tare mult sa moderez acest live Wikimedica, un concept Regina Maria Reteaua Privata de Sanatate. Vorbim astazi despre un subiect atat de important pentru noi si pentru vremurile in care traim: vaccinarea antiCovid-19. Stiu, sunt foarte multe intrebari, foarte multe nelamuriri. Tocmai din acest motiv suntem astazi aici sa raspundem la toate intrebarile pe care le-ati trimis si le veti trimite in timpul interviului. Alaturi de mine este domnul doctor Gabriel Gurguta, medic specialist boli infectioase si medic coordonator in programul de imunizare pentru Covid-19 la Institutul Clinic Fundeni. Buna seara.

Buna seara. Multumesc frumos pentru invitatie. Ma simt onorat.


Spuneam ca sunt foarte multe intrebari, ceea ce este foarte bine, dar important este ca raspunsurile sa fie validate medical si tocmai din acest motiv va multumim mult pentru prezenta. O sa incep cu intrebarile pentru ca sunt foarte, foarte multe. In primul rand, va rog sa ne spuneti ce inseamna vaccin antiCovid-19, ce inseamna ca este de tip ARN mesager, dar o explicatie cat mai pe intelesul nostru.

In istoria vaccinologiei, am avut de-a face cu mai multe tipuri de vaccinuri. Cele clasice pe care le-am avut pana acum au fost cu vaccinuri cu virus viu, inactivat, cu virus atenuat, iar acesta este dupa o tehnologie aparent noua. Ea, de fapt, este studiata de mai bine de 15 ani. Este cu tehnologia ARN mesager. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca nu foloseste un fragment de virus viu, nici macar atenuat, ci foloseste o fractie, un fragment foarte mic din ARN-UL viral, desprins din spike-uri, din varfurile care sunt pe marginea virusului. Se copiaza o informatie de acolo. Aceasta informatie este introdusa in vaccin, iar organismul dezvolta anticorpi, preluand aceasta informatie, dar nu virusul. ARN-ul nu ajunge sa influenteze efectiv structura noastra de ADN. Neavand acces in celula, totul se opreste la nivelul citoplasmei.

Informatie foarte importanta de retinut de aici: deci nu modifica ADN-UL, pentru ca asta este una dintre marile temeri ale oamenilor.

Sub nicio forma. Teoretic, nu se poate, cu atat mai putin practic sa se intample lucrul acesta. Nu este compatibil acidul dezoxiribonucleic cu acidul ribonucleic.O

O alta temere este legata de faptul ca acest vaccin a fost dezvoltat rapid. Sunt foarte multi oameni care spun ca nu s-ar vaccina cu ceva dezvoltat in doar cateva luni. Intrebarea - cat de sigur este?

In primul rand, asa cum am spus mai devreme, nu este vorba despre cateva luni. De cateva luni, a fost pus in practica in aceasta patologie studierea ARN-ului mesager. Sunt mai bine de 10 ani, aproape 15 ani de cand se tot studiaza aceasta resursa poate chiar terapeutica, nu neaparat preventiva. Ea a fost folosita si studiata in multe alte afectiuni, inclusiv non infectioase. Ceea ce folosim noi acum este rodul a 15 ani de munca asiduua. Cat de sigura este vaccinarea? Aici e o discutie mult mai ampla pentru ca ea trebuie personalizata. Cu siguranta, ca si eficacitate, asa cum ne-a dat-o producatorul, este undeva in jurul a 95%, variatiile fiind destul de mici, fie ca vorbim de vaccinul produs de compania Pfizer, pe care il folosim in mod curent acum, dar si vaccinul pe care l-am introdus de curand, cel de la Moderna.

A doua informatie importanta de retinut de aici este tocmai aceasta ca este un vaccin la care s-a lucrat foarte mult timp.

Da. Nu vorbim despre 6 luni sau 10 luni de cercetare, ci vorbim despre 15 ani de lucru la aceasta tehnologie de fabricare a unui vaccin. Ca ea a fost pusa in practica in studiile clinice in ultimele zece luni, da, este adevarat, insa au fost niste luni in care au fost introdusi in studii de faza 2 si faza 3 mai mult de 45 de mii de voluntari, pentru ca vorbim despre voluntari. Ei au fost impartiti in doua grupuri si jumatate au primit vaccinul, jumatate au primit placebo tocmai pentru a se evidentia beneficiile si gradul de protectie impotriva virusului.

Si efectele? Pentru ca asta este urmatoarea intrebare.Care sunt efectele pe termen scurt si pe termen lung?

Efectele -  va referiti la efecte adverse sau va referiti la efectele benefice?

Efectele adverse.

Legat de efectele benefice, stim clar ca sunt protectia pentru virus. Efectele adverse - ele sunt catalogate in functie de incidenta lor. Bineinteles ca o incidenta foarte mare o sa o aiba efectul local, adica o durere la locul de injectare. Este o chestie normala, se intampla la absolut orice vaccin. Mai mult decat atat, la orice injectie se intampla, deci vorbim despre o reactie locala fie ca e vorba despre trauma produsa de ac, fie ca este vorba despre dilacerarea tesuturilor prin introducerea serului in muschi, fie ca este pur si simplu un raspuns local. Aceasta reactie - cea mai comuna, de altfel, pe care o resimt peste 90% dintre cei vaccinati este una pasagera. In 24 de ore a disparut. Daca incepem sa extindem un pic spectrul acesta al reactiilor adverse, da, putem sa vorbim si despre alte posibile reactii adverse, insa incidenta scade. Si e din ce in ce mai mica si aici vorbim de posibila cefalee, posibila subfebrilitate, posibile dureri musculare, posibila tahicardie si foarte rar a fost observate aparitia unor adenopatii axilare, adica tumefierea, adica umflarea unor ganglioni la subrat.

Cefalee adica dureri de cap, da?

Da,  dureri de cap.Toate care se remit in mai putin de 24 de ore, de cele mai multe ori fara tratament, insa daca se administreaza un banal paracetamol toate lucrurile acestea dispar. O chestie care nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Inclusiv copiii, atunci cand sunt la vaccinare, cu vaccinurile din copilarie, recomandarea medicului pediatru este eventual daca apare o usoara febra sa i se dea copilului putin Panadol. Deci nu ar trebui sa fie o chestie care sa ne sperie si sa evidentieze faptul ca imediat dupa vaccinare foarte rar se intampla sa avem niste reactii de genul acesta. Iar din experienta proprie, pot sa va spun ca la un numar de aproximativ 3.000 de persoane vaccinate pana acum, am avut sub 20 de raportari despre ceea ce v-am spus pana acum, adica o usoara cefalee si subfebrilitate, patru raportari de reactie cutanata, pruriginoasa, care s-a remis in cateva ore dupa ce s-a administrat antihistaminic si o singura persoana a avut dureri de cap, cefalee, care a continuat pana la 48 de ore, remisa in cele din urma tot cu tratament cu antiinflamator. Astea sunt toate reactiile pe care le am, datele pe care pot sa vi le spun la cald dupa ce am avut  peste 3.000 de persoane vaccinate in ultima saptamana.

Am inteles. O sa va citesc una dintre intrebarile primite: in prospectul vaccinului, scrie reactii adverse rare pot afecta pana la o persoana din 1000 „cadere” temporara a fetei pe o singura parte. Care este explicatia acestei reactii?

Poate fi o hemipareza pasagera. Se poate intampla. Este valabil la absolut orice vaccin, nu neaparat la acest vaccin. Nu este o reactie adversa tipica acestui vaccin. Deci ea are ca incidenta, daca o sa ne uitam pe prospectele altor vaccinuri, este mentionata ca fiind posibila, insa rata este una foarte mica - una la 1000.

Urmatoarea intrebare: ati spus de efectele adverse pe termen scurt, dar pe termen lung? Pentru ca urmatoarea intrebare este daca se poate muri din cauza vaccin?

 Nu din cauza vaccinului.  De murit, o sa murim cu totii intr-o zi, dar nu din cauza acestui vaccin. Tehnologia care sta la baza e una sigura. Nu exista riscuri de deces, de moarte subita, de deces de orice alta cauza legat de vaccinarea cu acest vaccin. Nu cred ca se pune problema nici la alte tipuri de vaccinuri care sa provoace moartea. Ca sa provoace moartea, trebuie sa avem un mecanism, trebuie sa avem o justificare. Inima nu se opreste pur si simplu. Trebuie sa existe totusi o baza stiintifica pe care sa ne sustinem in clipa in care ridicam aceasta supozitie. Ori aceasta nu exista. Nu exista niciun fel de ingrijorare in directia aceasta. Daca exista alte comorbiditati, daca exista pacienti care au alte boli si se vaccineaza, cu siguranta deznodamantul nefericit nu va fi din cauza vaccinarii, ci probabil din cauza patologiei de fond.

Tocmai din acest motiv, asa cum spuneam si la inceput, este foarte important sa fim informati si sa ne luam aceste informatii din surse validate. As vrea sa mergem mai departe si sa vorbim despre anticorpi si despre diferentele acestea intre imunitatea pe care vaccinarea si imunitatea pe care ne-o da trecerea prin boala.

La momentul acesta, stim sigur ca nu toate persoanele care trec prin boala dezvolta anticorpi detectabili prin metodele pe care le avem acum. Insa, ca o mica mentiune, as putea spune ca nu pot infirma in totalitate existenta unei protectii chiar daca la momentul la care se face analiza nu mai sunt anticorpi. Exista anumite celule de memorie - limfocitele T, care este posibil sa pastreze informatia legata de patogen si atunci cand intra in contact din nou cu antigenul, adica cu virusul propriu-zis, sa secrete noi anticorpi. Insa nu putem sa generalizam aceasta informatie. E mai mult decat o presupunere, dar nu putem generaliza. Ceea ce putem sti sigur este ca vaccinarea determina producerea unui titru mult mai mare de anticorpi, care cel mai probabil sunt de durata mai lunga, cel putin din punct de vedere al anticorpilor specifici detectabili prin metodele pe care le folosim acum. Daca cineva va dori sa faca o investigare mai adanc in biologia celulara si sa vada daca exista aceasta imunitate, noi suntem deschisi la absolut orice nou proiect de cercetare. Este foarte posibil ca inclusiv vaccinul sa determine stimularea memoriei celulei si sa ramanem cu imunitatea de foarte lunga durata.  Vorbim de ani de zile. Ceea ce ne spune producatorul, cel putin in cazul Pfizer, momentan nu s-a aventurat sa dea un termen de protectie. Am vazut ca cei de la Moderna au speculat si au trimis pe canale mai mult sau mai putin oficiale o informatie ca ar fi pana la doi ani. Momentan nu am gasit-o inca justificata scrisa negru pe alb, dar sunt convins ca este posibil. Lucrurile acestea o sa putem sa le vedem dupa ce producatorii vor dezvolta ceea ce inseamna studiu de faza 4, post marketing. Adica in clipa in care un produs, indiferent ca este vorba de un vaccin sau un medicament,  primeste autorizatie de punere pe piata, in primii ani se fac studii de faza 4, adica se observa atat eficacitatea, cat si reactiile adverse post marketing si va fi probabil foarte interesant sa vedem rezultatele acestui studiu la o luna de la imunizare, la 3 luni, la 6 luni, la un an. Va fi foarte interesant sa vedem rezultatele. Suntem increzatori ca imunitatea va fi de durata.

Ca sa avem aceasta imunitate, este important sa facem ambele doze, da?

Este foarte important sa respectam ceea ce ne spune producatorul. De ce? Toate recomandarile vin in baza studiilor clinice. In clipa in care a fost facut un studiu, el a fost structurat intr-un anumit fel si cercetatorii au ajuns la concluzia ca pentru a stimula si mai mult aceasta productie de anticorpi, trebuie sa venim cu un rapel. Similar este si in cazul vaccinului pentru virusul hepatic B.  Una dintre scheme, cea mai uzuala este cea cu trei vaccinari: la momentul zero, la 30 de zile si la 60 de zile. De ce? Pentru ca in felul asta stimulam si mai mult productia de anticorpi si nu putem avea decat beneficii. Probabil ca undeva in jurul la 21 de zile este rapelul si ei au constatat ca in jurul zilei de 21, anticorpii ating un nivel probabil ca maxim si atunci este momentul pentru a fi stimulat si mai mult. Mai mult decat atat, a fost o discutie legata de posibilitatea amanarii rapelului. In State, in Germania, mi se pare ca si in Polonia, nu mai stiu sigur, dar stiu ca Germania sigur, s-a luat in discutie decalarea un pic a rapelului. Producatorul a comunicat clar ca eficacitatea vaccinului este garantata cu acest interval: ziua zero, ziua 21.

 Mergem mai departe. Incep sa intre foarte multe intrebari: de ce acest vaccin este mai atipic si nu da o imunitate de durata?

Niciun vaccin nu da imunitate de durata. Nu putem spune ca un anumit vaccin ne da imunitate pe viata. Aici ar trebui facuta o oarecare diferenta intre vaccinuri. Bineanteles, ar fi frumos si ne-am dori sa eradicam coronavirusul, insa noi ne dorim in primul rand, atat prin masurile care se iau - cele de distantare, cele de protectie intarite serios de masurile de imunizare, ne dorim sa reducem atat de mult rata de multiplicare, contagiozitatea incat sa nu se mai extinda atat de mult si sa reusim sa il tinem undeva sub control. Nici rubeola, nici rujeola nu sunt eradicate. Singurul virus de care am reusit sa scapam a fost variola. In rest, toate celelalte sunt tinute undeva in frau prin programele de imunizare, programe nationale. Vedeti ca inclusiv gripa reusim sa o tinem in frau cativa ani si la un moment dat nu mai reusim si intram in stare de epidemie. N-am mai avut o pandemie cu virus gripal. Am umplut-o cu coronavirus. Vom trece si peste.

Asa este mergem mai departe cu o alta intrebare: este legata de ce am discutat la inceput: este o intrebare legata de aceasta noua tehnologie folosita la crearea vaccinului - respectiv, de ce este prima data cand se foloseste tocmai acum cu ocazia unui nou virus? De ce nu a fost folosit mai devreme din moment ce inteleg ca se cunoaste de mai multi ani?

Emergenta. Emergenta a impus gasirea resurselor tehnologice pentru folosirea acestei tehnologii. In paralel, bineinteles ca sunt alte companii care dezvolta alte tipuri de vaccinuri, cum sunt cele clasice. Adica, de exemplu, Universitatea Oxford cu AstraZeneca merg pe varianta clasica si probabil ca la un moment dat va exista aceasta alternativa. Cat de curand. Imi doresc foarte mult sa existe alternative. Imi doresc foarte mult ca oamenii sa poata sa aleaga. In acest fel, vor avea siguranta ca decizia este una buna, este in concordanta cu medicul curant, cu medicul de familie. Am incurajat si incurajam foarte mult medicii de familie sa ne ajute in demersul acesta de a informa cat mai corect oamenii, de a le furniza toate informatiile, de a crea contextul unei imunizari in siguranta.

Ne intoarcem la imunitate si as vrea sa va intreb: ce se intampla daca in momentul vaccinarii am Covid-19, dar sunt simptomatic?

Ce sa se intample? Nu se intampla nimic. Nimic rau, cel putin nu din perspectiva vaccinului. De ce spun asta? Nefiind un vaccin cu virus viu atenuat, nu se pune problema de a amplifica in vreun fel simptomele sau de a agrava boala. Mai mult decat atat, productia de anticorpi va fi stimulata dupa ce se face injectarea, nu imediata. Insa ea va fi in crestere. Probabil ca in anumite cazuri cel mai neplacut lucru care s-ar putea intampla ar fi o eficienta mai scazuta a vaccinarii, motiv pentru care este posibil ca medicul specialist infectionist sau medicul de familie sa propuna refacerea schemei de imunizare. Insa, asa cum am si avut cazuri de persoane care s-au pozitivat la o zi dupa sau doua zile dupa ce au fost vaccinati, din fericire, nu sunt forme care sa ridice probleme, iar ca si disconfort este dat doar de faptul ca e posibil sa nu avem o eficienta asa cum a fost ea gandita de catre producatori. Beneficii putem avea intr-o reducere a duratei bolii si intr-o simptomatologie mai usoara pentru ca in paralel cu dezvoltarea, cu replicarea virala incepe si productia de anticorpi. Probabilitatea este foarte mare ca replicarea virala deja sa fie inhibata in paralel.Deci cam astea sunt singurele aspecte legate de co-infectia cu Covid-19.

Mai departe vorbim despre ce inseamna vaccinul acesta pentru persoanele cu diverse afectiuni, daca se pot vaccina si, daca da, in ce conditii. As vrea sa le luam pe rand si sa vorbim mai intai despre pacientii oncologici indiferent de stadiul bolii.

In primul rand, o vaccinare este un colac de salvare, mai ales pentru pacientii cu comorbiditati. Avand exemplul epidemiilor din anii trecuti, in care vorbeam despre virusurile gripale, am observat cat de afectate sunt anumite categorii de persoane, cei cu comorbiditati, indiferent ca vorbim despre cancer, ca vorbim despre diabet, obezitate sau alte probleme de natura hematologica sau poate tot infectioasa pentru ca vorbim si despre pacienti care sunt cu HIV sau cu alte hepatite. Deci nu poate sa aiba decat beneficii. Acum, o discutie legata de oportunitatea vaccinarii persoanelor care sunt diagnosticate cu cancer, cu o suferinta oncologica sau care sunt in tratament - aici este o mica diferenta legata de oportunitatea tratamentului. Pentru pacientii cu suferinte oncologice este recomandata vaccinarea. De ce? Pentru ca deja sistemul lor imun este invalidat. O infectie cu SARC-Cov2 ar putea avea un deznodamant nefericit. Problema se pune atunci cand vorbim despre tratamentele citotoxice, tratamentele care au un anumit grad de toxicitate si, in situatia aceasta, vaccinarea ar trebui temporizata. De ce? Pentru ca ei deja sunt in timpul unui tratament, au niste efecte adverse din cauza chimioterapiei. Nu putem sa propunem un vaccin in momentul acesta, dar ea trebuie doar temporizata.

Adica amanam pana terminam tratamentul?

O vom amana pana la terminarea curei. Este preferabil doar sa amanam, nu sa anulam vaccinarea pentru ca odata ce este terminata cura de citostatice si efectele adverse post citostatice se remit, pacientul poate sa primeasca imunizare. Este chiar recomandat ca acesti pacienti sa fie imunizati pentru ca ei sunt cei mai expusi. In cazul in care pacientii primesc imunosupresoare, este un mic conflict intre mecanismele prin care actioneaza tratamentele si mecanismul prin care este stimulata producerea de anticorpi astfel ca aceste limfocite T si limfocite B nu mai sunt atat de disponibile. Sunt cumva epuizate de tratamentele pe care le fac in patologia lor oncologica, iar vaccinul care vine si incearca sa apeleze la aceste limfocite nu mai are cu cine sa lucreze si in felul acesta vom avea o eficienta mai redusa. In comunitatile oncologice este discutata aceasta problema si chiar se recomanda multidozele de vaccin pentru a stimula mai mult producerea de anticorpi. Insa, cel mai safe este ca in timpul tratamentului citostatic sa se temporizeze vaccinarea. La fel, la pacientii care sunt cu transplant de celule stem, si in cazul lor este recomandata temporizarea, dar nu anularea vaccinarii.

Persoanele cu diabet?

Sunt printre primele la care este recomandarea de vaccinare, alaturi de cei cu obezitate.

Indiferent de tipul de diabet,da?

Indiferent de tipul de diabet. Nu interfera sub nicio forma cu patologia de fond.

Mergem mai departe: persoanele care au intolerante si alergii de tot felul: alergii la alimente, polen, alergii la medicamente.

Niciuna dintre aceste alergii nu reprezinta o contraindicatie la vaccinare, insa de fiecare data cand o persoana soseste in cabinetul de vaccinare, i se face o anamneza mai mult sau mai putin profunda.  Toate persoanele care au venit la noi la vaccinare au stiut ca au un istoric de alergii si ne-au spus lucrul acesta. E mai mult decat de bun simt. Este pur si simplu o masura de siguranta sa stii la ce esti alergic si sa spui medicului lucrul acesta si incurajam pe toata lumea care vine sa se vaccineze sa impartaseasca aceasta informatie cu medicul care este in cabinetul de vaccinare, chiar si cu asistenta in cazul in care a uitat sa ii spuna medicului inainte de a fi vaccinat. Pentru aceste situatii, exista o solutie, exista o rezolvare. Daca vorbim despre alergiile la alimente sau alergiile la polen sau alte alergii..

Sau la cele de la intepaturile de insecte, de exemplu.

Da, sau la cele de intepaturile de insecte. Pentru acesti pacienti, daca sunt unele severe, in colaborare cu medicul alergolog, va trebui facuta o schema de desensibilizare care sa constea in administrarea de antibiotice prevaccinare, iar pentru cei care sunt cunoscuti cu istoric de soc anafilactic, asa cum ne spune si producatorul, trebuie o monitorizare atenta.Tocmai de aceea, noi tinem pacientii, nu pacientii, ca acestia nu sunt pacienti, imi cer scuze, tinem persoanele care se imunizeaza, le tinem 15 pana la 30 de minute atunci cand exista un istoric de soc anafilactic pentru monitorizare si in centre exista medici specialisti de medicina de urgenta sau terapie intensiva gata sa intervina. Ca o masura de maxima precautie in cazurile cu adevarat delicate cu care am avut de-a face si pacienti care au fost cu istoric de soc anafilactic, dar si-au dorit in mod special sa se vaccineze, in colaborare cu medicii de terapie intensiva, acestora li s a montat o branula si am fost pregatiti pentru orice. Nu s-a intamplat absolut nimic. Nu am avut pana acum niciun fel de reactie de genul asta si cred ca 3.000 de persoane imunizate e un numar destul de mare pentru un singur centru.

Aici includem si persoanele care au alergii si la medicamente. Una dintre intrebari suna asa: sunt alergica la o substanta de contrast RMN, alta spune ca este alergica la penicilina.

Exact aceeasi situatie despre care am vorbit. Exista in fiecare cabinet de vaccinare o alta camera de monitorizare post vaccinare. Daca vorbim despre o reactie alergica, aceasta va aparea in primele 15, maximum 30 de minute, timp in care persoana este monitorizata atent si exista resurse terapeutice rapide pentru interventie. Kitul de vaccinare contine ceea ce se numeste epipen, un medicament care se administreaza imediat in cazul in care sunt semne de aparitie a unei reactii alergice grave. In cazul in care sunt manifestari usoare la mai mult de 30 de minute, administrarea unui simplu antihistaminic rezolva problema.

In cazul persoanelor care au diverse intolerante?  Intolerante intolerante.

Intoleranta o asociem alergiilor minore. Nu este niciun fel de contraindica aici.

Am lamurit si aici. Mergem mai departe pentru persoanele care au afectiuni respiratorii - astm bronsic, TBC, BPOC.

Incurajam vaccinarea. Incurajam vaccinarea pentru acestia pentru ca ei au deja o patologie care ii expune la risc si o posibila infectare nu ar face decat sa le agraveze si mai mult. Vaccinul, in cazul acestora, este sigur. Nu reprezinta nicio contraindicatie patologia lor de fond.

O alta intrebare este legata de persoanele care au afectiuni autoimune.

Am discutat treaba aceasta cu colegii reumatologii, in mod special, si Societatea Romana de Reumatologie mi se pare ca a emis de curand un comunicat special legat de oportunitatea vaccinarii la pacientii cu boli autoimune, aceasta nefiind contraindicata. E o intrebare pe care o primesc in mod frecvent de la persoanele cu boli autoimune, pornind de la tiroidita autoimuna,care este foarte frecventa pana la bolile mai rare cu caracter autoimun. Nu reprezinta contraindicatii.

In regula. Afectiunile neurologice?  Si aici sunt persoane cu Parkinson, epilepsie sau au suferit accident vascular cerebral.

Nu reprezinta contraindicatii. In perioada de testare a vaccinului, au fost incluse persoane inclusiv din aceste categorii. In mod special, noi am solicitat producatorului un punct de vedere oficial legat de patologiile acestea. O sa discutam putin mai incolo si despre femeile care sunt insarcinate si cele care alapteaza. Am cerut puncte de vedere oficiale si ne-au fost transmise, iar raspunsul a fost ca in criteriile de includere in studiile clinice au fost si acesti pacienti  la care nu s-au observat modificari, nu au avut reactii adverse, nu au avut modificari ale patologiei, deci este sigura administrarea acestui vaccin pentru aceste persoane din aceste categorii.

O alta categorie este a persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui si care de obicei fac injectiile in vena, nu intramuscular. Ma refer aici la cei cu hemofilie si mai este o discutie legata de persoanele care iau tratament anticoagulant.

Injectarea propriu-zisa presupune introducerea a 0, 3 mililitri de ser intramuscular si folosirea acelor care sunt destul de fine. Nu se pune problema de a avea probleme de coagulare. Nu se pune problema de a avea probleme de sangerare la locul de injectare. Cantitatea introdusa este una foarte mica, acul folosit este unul foarte mic. Mai mult decat atat,  pentru a reduce anxietatea lor inainte de vaccinare ar fi cel mai bine sa discute cu medicul curant pentru patologia pe care o au si eventual sa le pregateasca schema de tratament si sa le modeleze, moduleze tratamentul pentru a face aceasta imunizare in conditii de deplina siguranta, dar ca si act medical de injectare nu reprezinta risc de sangerare aceste persoane.

Deci ne referim inclusiv la cele care iau tratament anticoagulant. Am primit urmatoarea intrebarea: sotul este operat pe cord cu triplu bypass si ia anticoagulante.

Incurajam vaccinarea acestor persoane. Sunt din categoria la risc. Trebuie neaparat sa fie imunizate. Sunt foarte vulnerabile. Tratamentul anticoagulant in situatia aceasta nu interfereaza deloc cu administrarea vaccinului.

Mai departe ne referim la categoria persoanelor care au probleme ale sistemului circulator.

Vorbim de insuficienta venoasa. Nu reprezinta contraindicatii. Nu avem niciun fel de informatii in directia aceasta. Nici nu vad cum ar putea sa modifice sau sa agraveze conditia patologica de fond. E perfect sigura administrarea de vaccin.

Va citesc mai departe intrebarile care sunt din ce in ce mai multe: ma vaccinez maine. Spuneti-mi daca dupa vaccinare pot incepe tratamentul stomatologic si anume aaditie de os cu implant dentar.

Avand in vedere ca exista posibilitatea aparitiei unor usoare efecte adverse, as recomanda ca dupa ce se face imunizarea, 48 de ore sa fie temporizate alte interventii chirurgicale sau alte interventii medicale mai mult sau mai putin invazive. Un implant cu aditie de os este o interventie destul de invaziva care poate da o subfebrilitate dupa. Poate sa dea durere si nu am vrea sa confundam simptomele date de interventia chirurgicala cu cele posibile, rare, date de vaccinare. Asa ca e bine sa lasam 24-48 de ore sa vedem daca avem vreun fel de reactie post-vaccinala  minora si dupa aceea sa facem tratamentele.

I-am raspuns doamnei. Daca am trombocite sub limita, pot face vaccinul?

Fara probleme.

Persoanele cu boli autoimune pot face vaccinul?

Am raspuns mai devreme.

Este o alta intrebare legata de copii: de ce nu se vaccineaza si copiii sub 16 ani?

In momentul acesta, in faza aceasta, in studiile clinice nu au fost introdusi copii cum nu au fost introduse nici femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Nu spunem noi sau producatorul ca vaccinul nu este sigur pentru copii. Noi pornim de la 16 ani cu vaccinarea pentru ca aceasta categorie a fost introdusa in studiile clinice si nu putem sa garantam noi ca medici care ducem mai departe informatia stiintifica primita de la producator decat bazandu-ne pe niste argumente solide. Argumentele solide sunt studiile clinice, iar in studiile clinice nu au fost inclusi copii, asa ca ii protejam imunizandu-ne noi.

Spuneati si de femeile insarcinate.

Da. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza. Am cerut producatorului un punct de vedere oficial in directia aceasta. Am primit prompt si, asa cum am spus,  in studiile clinice nu au fost introduse femei care sa fie insarcinate sau care sa alapteze. Nu recomandam vaccinarea decat atunci cand beneficiile depasesc riscurile. Aici nu vorbim neaparat despre riscuri, dar vorbim despre un domeniu pe care nu l-am cercetat. In general, femeile insarcinate nu sunt incluse in studiile clinice decat daca studiul este dedicat lor astfel ca nu e vorba de acest vaccin sau alte produse farmaceutice, ci pur si simplu e vorba de etapa in care suntem acum. In aceasta etapa, avem dovezi, putem sustine siguranta si eficienta pentru anumite categorii si anume: adultii si femeile care nu alapteaza si nu sunt insarcinate.

Dar cele care doresc sa ramana insarcinate? Le poate afecta in vreun fel fertilitatea aceasta vaccinare?

Vaccinarea nu poate fi influentata de asa ceva. Mai mult decat atat, cred ca ar fi destul de la indemana ca inaintea vaccinarii sa se faca un test rapid si sa stim sigur daca la momentul respectiv femeia este insarcinata sau nu. O discutie va fi la rapel insa. Daca atunci cand se va efectua rapelul, pentru ca e vorba de 21 de zile, interval in care multe se pot intampla, este foarte posibil ca in acest timp un test de sarcina sa se pozitiveze. In situatia aceasta, discutia trebuie purtata strans cu medicul ginecolog care va evalua clar beneficiile versus riscuri. Recomandarea noastra transmisa mai departe din partea producatorului este de a evita vaccinarea. Am observat totusi ca in UK, chiar si in State, dupa o discutie cu medicul ginecolog, s-a decis vaccinarea multor mame, viitoare mame si actualmente mame care alapteaza. Asa ca eu cred ca aceste cazuri vor trebui discutate fiecare in parte si analizat care este beneficiul, care sunt riscurile si unde este oportunitatea mai mare.

Avem vreoo indicatie in acest sens - la cat timp dupa administrarea vaccinului este indicat ca femeia sa ramana insarcinata?

Cred ca totul este legat de momentul de vaccinare, nu neaparat de efectele pe care le produce la nivel celular si stimularea sistemului imun.

Va citesc mai departe. Spuneam ca sunt foarte multe intrebari si sper sa nu imi scape vreuna. Am vorbit la modul general si as vrea sa ramanem toti cu o informatie foarte clara. Intrebarea suna asa: persoanele cu tiroida hashimoto intra in faza a doua de vaccinare?

Da, ar trebui sa intre. Ar trebui sa intre in faza a doua de vaccinare alaturi de persoanele care sunt cu obezitate, persoanele care sunt cu diabet zaharat, persoanele care sunt cu boli hematologice, cu boli cardiovasculare, cu istoric de interventii chirurgicale majore, cu istoric de interventii cardiovasculare, persoane stentate. Cam toate persoanele care prezinta o patologie ce prezinta risc ar trebui vaccinate.

Va citesc urmatoarea intrebare: ne puteti explica prin ce se asigura lipsa contraindicatiilor pentru bolile autoimune, avand in vedere ca potentarea functionarii sistemului imunitar este exact ceea ce nu se recomanda in bolile autoimune? Pare o contradictie care ne-ar ajuta sa fie clarificata daca se poate.

Vorbim despre un mecanism tintit in cazul ARN-ului mesager. Nu vorbim despre o stimulare generala a sistemului imunitar. Este, daca vreti, o o sageata care merge direct la tinta. Noi nu vorbim aici de stimularea generala a sistemului imunitar prin imunostimulare. Vorbim despre un segment foarte ingust pe care actioneaza acest ARN mesager astfel ca nu influenteaza alte tratamente si alte patologii.

Am inteles. Mergem mai departe. O alta intrebare pe care as vrea sa o citesc imediat: daca este contraindicat persoanelor care fac tratament pentru depresie acest vaccin?

Sub nicio forma. Sub nicio forma. Ba mai mult decat atat, ar trebui sa le dea un sentiment de siguranta si sa ii ajute sa depaseasca cel putin una dintre componentele care le declanseaza sau le intretine sindromul depresiv mai ales in perioada aceasta in care am trecut cu totii prin momente destul de grele si a trebuit sa respectam anumite reguli, unele restrictive, unele care nu au fost pe placul nostru. Ne-au tinut departe de cei apropiati, chiar si de membrii familiei. Personal, eu incerc sa evit cat mai mult contactul cu familia, mai ales cu cei mai in varsta din familie din dorinta de a-i proteja. In conditiile acestea, odata cu rezolvarea problemei, inclusiv persoanele care sunt cu un sindrom depresiv vor putea sa depaseasca mai usor problema lor.

Mai ales ca stim ca a crescut numarul persoanelor care au apelat la psiholog in ultimul an, din ce am citit eu.

Este foarte bine ca au apelat la medic si nu au incercat sa gestioneze singuri problemele. Nu o sa intru foarte adanc in zona aceasta, dar am interactionat cu multe persoane carora li s-a declansat o patologie sau le-a fost agravata o patologie din cauza faptului ca nu au cerut ajutor cand trebuia si cui trebuia. Asa ca noi incurajam, pe langa discutia pe care o avem acum, incurajam toate persoanele sa ceara ajutor, mai ales cele care sunt cu o patologie de acest gen.

Asa este. O alta intrebare este legata de tratamentul cu antibiotic: dupa cat timp de la tratamentul cu antibiotic putem face vaccinul?

Trebuie stiut de ce administram un tratament antibiotic. Tratamentul antibiotic administrat corect ar trebui sa se bazeze pe niste criterii. Sa stim sigur ca vorbim despre o infectie bacteriana sau daca a fost efectuata o profilaxie cumva. Daca vorbim despre o suferinta respiratorie, ar trebui ca in primul rand nu tratamentul sa fie elementul decizional, ci patologia si simptomatologia persoanei respective. Nu vrem sa administram un vaccin unei persoane  suferind in paralel cu o infectie bacteriana serioasa. Daca vorbim despre o simpla raceala usoara, el poate fi administrat, dar, de cele mai multe ori, aceste raceli usoare sunt date de virusurile sezoniere care nu au absolut niciun fel de interferenta ca tratament sau ca profilaxie cu Covid-19. Deci mai importante decat tratamentul antibiotic sunt motivele pentru care am avut acest tratament antibiotic si da, poate fi administrat concomitent cu un tratament antibiotic atata timp cat vorbim despre o infectie care nu vizeaza sistemul respirator, de exemplu. Daca o persoana are ,de exemplu, o problema digestiva sau o problema urinara si cauza este una bacteriana pentru care primeste tratament antibiotic, ele pot merge in paralel. Va dau doar un exemplu: in cazul tratamentului pentru prostatita cronica, tratamentele sunt de lunga durata, de foarte lunga durata si nu putem sa temporizam vaccinarea din cauza ca pacientul respectiv este in tratament antibiotic pentru prostatita cronica.

Fiecare persoana care are o boala cronica sa discute cu medicul.

Da, de cele mai multe ori, noi incurajam pacientii, pentru ca acum vorbim despre pacienti, sa isi discute patologia cu medicul curant si sa analizeze oportunitatea, insa recomandarea noastra ca medicii infectionisti este ca poate fi facuta vaccinarea in conditiile in care se administreaza un tratament antibiotic concomitent atat timp cat cauzele pentru care se administreaza nu sunt unele care sa interfere cu sistemul respirator sau care sa poata sa confunde cumva efectele adverse, posibile adversare ale vaccinului cu patologia existenta.

 Mergem mai departe: functioneaza acest vaccin si impotriva noilor tulpini?

Noi speram ca va functiona mai ales ca vorbim despre un ARN mesager care ar trebui sa mearga, sa functioneze pe mai multe tulpini. E devreme sa spunem lucrul acesta. Speranta este ca va functiona si ca va acoperi si alte tulpini. Ramane de vazut. Nu pot sa va spun clar ca da sau nu.

Va fi necesara vaccinarea anuala sezoniera ca la vaccinul antigripal? As vrea ca dupa ce raspundem la intrebarea asta sa vedem si care este diferenta intre cele doua.

Raman de vazut rezultatele studiilor de faza 4, adica cele despre care v-am vorbit putin mai devreme cu o verificare a titrului de anticorpi si a nivelului de imunitate la o luna, la 3 luni, la 6 luni, la un an si, in felul acesta, o sa putem sa spunem daca si cat de deasa va fi vaccinarea pentru acest patogen.

Care este intre vaccinul antigripal si vaccinul antiCovid-19?

Difera total pentru ca nu au aceeasi tehnologie de productie. Vaccinurile antigripale pot contine virus inactivat sau virus viu atenuat. Nu exista niciun fel de asemanare intre vaccinul pentru Covid-19, cel despre care vorbim acum, adica Pfizer si Moderna, si vaccinurile gripale. Daca vorbim insa despre vaccinul pe care il dezvolta compania AstraZeneca cu Universitatea Oxford, acela seamana destul de mult chiar cu vaccinul gripal pentru ca este pe varianta clasica, daca imi permiteti, de fabricarea unui vaccin.

 O sa va mai citesc o intrebare care a venit chiar acum dupa care as vrea sa le raspundem si celor care ne-au adresat intrebari in momentul in care am anuntat acest live: este posibil ca ARN-ul sa se localizeze la nivelul neuronilor?

Tocmai ce am spus mai devreme ca acesta ARN mesager intereseaza foarte mult citoplasma, care este la marginea celulei, nu intra in celula si nu exista compatibilitate intre acidul ribonucleic si cel dezoxiribonucleic,  adica cele doua despre care vorbim, unul fiind caracteristic virusului, celalalt fiind caracteristic nou care e dublu catenar,  in timp ce ARN-ul este mono catenar. E o discutie un pic mai adanca si mai stiintifica. Cred ca sunt destul de multe materiale la ora actuala pentru publicul larg de a se informa. Oricum, concluzia este ca nu, nu are cum sa afecteze directia in care s-a ridicat intrebarea.

Multumim pentru intrebare si pentru raspuns. Mergem mai departe cu intrebarile care au venit in momentul in care am anuntat acest live:  de ce sunt necesare ambele doze de vaccin, este prima intrebare la care as vrea sa raspundem.

Cred ca am raspuns ceva mai devreme la intrebarea asta. Din cauza ca atunci cand a fost structurat studiul clinic, la momentul la care s-a observat ca exista cel mai mare titru de anticorpi, s-a considerat si s-a observat ca din acel moment ar incepe un oarecare declin sau o stagnare a productiei de anticorpi se intervine cu doza a doua pentru a creste si mai mult nivelul de protectie. Este un principiu care se foloseste si in alte vaccinari multidoza, vaccinarea pentru virusul B fiind una dintre ele, chiar daca foloseste alte principii.

Ce beneficii imi ofera acest vaccin? Este urmatoarea intrebare. Am spus noi si mai devreme.

 94,5 sau 95% ne fereste de infectia cu virusul SARS-CoV2 sau COVID-19.

Daca anticorpii dispar dupa o anumita perioada, inseamna ca acest vaccin va deveni trimestrial?

E mult spus trimestrial. E exagerat trimestrial. Nu. Noi speram ca gradul de protectie va fi unul de lunga durata. Lucrul acesta va fi observat si va fi evidentiat prin studiul de faza 4, adica post marketing dupa dupa ce a fost pus pe piata. Eficacitatea - asta este ceea ce ne intereseaza. Da, vom vedea. La o luna, la trei luni, la sase luni, la un an, de ce nu poate, chiar mai mult. S-au vehiculat cifre interesante.  Pana la doi ani jumatate, trei.

Tot legat de anticorpi: nu am dezvoltat anticorpi de la COVID-19. Ce garantie am ca voi dezvolta anticorpii de la vaccin?

Dezvoltarea anticorpilor post Covid depinde cumva si de forma de boala si de raspunsul imunitar, de seroconversie. Da, este posibil intr-o rata foarte mica ca anumite persoane sa nu dezvolte imunitate post-vaccinala, la fel cum este posibil in cazul multor altor vaccinuri. Numai ca aici vorbim despre aproape cinci% dintre cei care au fost vaccinati si nu dezvoltat titru protector. E un procent destul de mic daca ne uitam un pic la eficienta altor vaccinuri.

Urmatoarea intrebare: cum ne pregatim pentru vaccinare si mai devreme, dar daca mai sunt oameni care au intrat in partea a doua a acestui live, e de folos sa le raspundem.

In primul rand, trebuie sa stim motivele pentru care vrem sa ne pregatim in mod special pentru vaccinare. Din ce am observat eu, vorbim o data despre aspectul emotional. Sunt foarte multe persoane care au venit foarte emotionate si au facut chiar usoara tahicardie inainte de vaccinare din cauza emotiei. Toata lumea trebuie sa stie ca, in momentul in care se vine la vaccinare, trebuie sa ajung intr-un loc unde totul este in deplina siguranta. Exista echipe de medici. Totul este facut in conditii de deplina siguranta. Curatenia este maxima. Nu exista niciun fel de risc din punctul acesta de vedere. Cum ne pregatim?Pentru persoanele care sunt cu fond alergic, am spus. Cei care sunt cu alergii severe sa discute inainte poate cu medicul alergolog si, daca nu reusesc sa discute cu medicul alergolog,  in cabinetul de vaccinare exista un medic si exista echipe de terapie sau de urgenta si care sunt gata sa intervina. Asta ar trebui sa dea si mai multa siguranta celor care isi fac un vaccin stiind ca langa sunt niste medici specialisti gata sa intervina. Nu a fost cazul si probabil ca incidenta va fi extraordinar de mica de acum incolo.

Poate ca ar fi chiar util inainte sa mearga la vaccinare sa isi noteze. Suneati mai devreme ca multi din cauza emotiilor fac si tahicardie. Poate ar fi util sa isi noteze inainte poate si tratamentul pe care il au, nu, si stiu intrebarile pe care vor sa le puna medicului.

Sigur ca da. Problema este ca in cabinetul de vaccinare oricat de mult ne-am dori noi sa discutam cu pacientul tot istoricul sau medical, timpul este cumva limitat ,asa ca ar trebui sa fie destul de organizata discutia si oamenii care vin la vaccinare sa stie principalele puncte pe care trebuie sa insiste si anume: sufar de boala asta, asta, asta si asta. Sunt alergic la asta, la asta si la asta. Acestea sunt informatiile toate compactate, concentrate de care are nevoie echipa medicala de acolo sa stie cum gestioneaza fiecare situatie in parte. In marea lor majoritate, vor fi incadrati ca fiind eligibili, insa este destul de posibil, ni s-a intamplat si noua, in cazul unei persoane care era cu istoric cunoscut de alergii severe, a trebuit sa o rugam frumos sa temporizam vaccinarea. Am indrumat-o catre medicul alergolog. Acesta a primit-o, i-a facut o schema de desensibilizare si dupa cateva zile a venit din nou pregatita si totul a fost in deplina siguranta.

Legat tot de pregatirea pentru vaccinare: inainte de a primi vaccinul, se face si o consultatie ORL si de pneumologie?

O consultatie de ORL si de pneumologie se justifica atunci cand exista o patologie sugestiva. Daca persoana respectiva are anumite acuze, ar trebui sa ajunga la medic ORL, da, sau la un medic pneumolog sau la un medic infectionist inainte, nu la cabinetul vaccinare. Cabinetul de vaccinare nu poate dispune de o echipa atat de extinsa. In cele mai fericite cazuri, are un medic specialist de boli infectioase, dar, in cele mai multe cazuri, este vorba despre un medic generalist, iar cand se va pune problema de trecere in faza 2 si faza 3, mai exact, acolo unde vorbim despre populatia generala, este imposibil sa avem in fiecare punct de vaccinare medici specialisti gata sa discute sau sa faca consultul inainte. Dar daca o persoana se stie cu o patologie de genul acesta, ar trebui sa mearga inainte la medicul curant sa stabileasca daca este cazul de un tratament si dupa aceea sa vina conform recomandarii la vaccinare.

Si urmatoarea intrebare ne-a trecut prin gand tuturor inca din momentul in care a venit vaccinul: trebuie sa mai respectam masurile de preventie si de distantare dupa ce ne facem vaccinul?

Dupa ce ne facem noi personal vaccinul sau dupa ce toata tara reuseste sa ajunga la un anumit nivel de imunizare? Discutia nu este una individual, este una colectiva. Daca este sa ne gandim doar pentru noi, da, un gest destul de egoist ar fi sa dam jos masca si sa ne comportam ca si cand nimic nu s-a intamplat, dar aici nu e vorba doar despre noi. Toata problema in pandemia aceasta a fost despre cum sa incercam sa ii ajutam, sa ii protejam pe ceilalti. Si pe noi, dar si pe ceilalti. Am spus ca purtarea mastii este un gest altruist, nu este un gest egoist. Incercam sa ii ajutam si pe ceilalti protejandu-ne pe noi. De aceea am insistat pentru aceste masuri de distantare, aceste masuri de protectie, care vor trebui pastrate pana in momentul in care la nivel, poate nu neaparat global, pentru ca nu putem sa raportam comunitatea noastra la nivel global, dar cand cel putin la nivel national vom reusi sa ajungem la un anumit nivel de imunizare, cu siguranta vom scadea un pic nivelul de preventie si de precautie.

Abia asteptam momentul.

Urmatoarea intrebare: daca am avut COVID,  ma pot vaccina si daca da, la cat timp?

E o intrebare pe care o primesc extraordinar de frecvent si  careia ii raspund de foarte multe ori pe zi. Recomandarea depinde foarte, foarte mult de forma bolii si de consecintele bolii. Vorbim aici despre posibile sechele post Covid si anume insuficienta respiratorie, fatigabilitate, o tuse persistenta. Nu am vrea sa administram un vaccin unei persoane care prezinta in continuare simptomatologie. Termenul care s-a vehiculat a fost de pana la 30 de zile, insa la persoanele care au trecut printr-o forma usoara de boala sau asimptomatice sau care si-au revenit in totalitate, noi incurajam sa vina la vaccinare si mai devreme de 30 de zile si am vaccinat persoane care sunt la doua saptamani de la boala, care nu au niciun fel de simptomatologie.Au facut unii dintre ei si anticorpi, au avut ceva anticorpi. Vaccinarea nu va face decat sa boosteze si mai mult titrul de anticorpi dobandit prin boala.

Mergem mai departe: dupa ce ma vaccinez, mai trebuie sa iau vitaminele B si C pentru a spori imunitatea?

E greu de spus. Oricum, acest complexul de vitamine era administrat si fara sa fie contextul pandemic. Doar ca in perioada aceasta s-au modificat un pic dozele si au fost administrate poate nu neaparat profilactic, dar e adevarat ca in perioada sezonului rece cand multi dintre noi avem carente de vitamina D, ne expunem mai putin la soare, este oportuna administrarea de supliment pe baza de vitamina D.  Vitamina C o putem lua foarte mult din fructe si legume. Nu e neaparat nevoie sa luam un comprimat, dar daca nu avem acces si ne este cumva mai simplu, da, putem sa luam si niste suplimente de vitamina C. Foarte rau nu fac, dar acum sa nu-si inchipuie cineva ca administrarea de vitamina D si vitamina C a tinut vreodata virusul departe, ci pur si simplu a crescut un pic nivelul imunitar, a stimulat sistemul intern cat sa reusim sa facem fata mai bine, dar vitamina C si vitamina D nu sunt nici vaccin si nici antiviral.

Sa mergem mai departe cu o alta intrebare la care am raspuns noi mai devreme: daca se pot vaccina femeile insarcinate sau cele care care alapteaza.

Asa cum am spus mai devreme, producatorii ne arata un punct de vedere oficial in legatura cu aceste doua categorii, prin care nu recomanda vaccinarea decat atunci cand beneficiile depasesc riscurile si asta se va discuta in particular cu medicul ginecolog sau poate chiar si cu medicul pediatru. Aici vorbim despre femeile care alapteaza si ce ne intereseaza este calitatea laptelui si felul in care este modificat.

Pentru persoanele cu boli autoimune: scleroza multipla, boala Celia, hipotiroidism, vitiligo daca se pot accesa nu?

Asa cum am spus mai devreme, Societatea Romana de Reumatologie a emis un comunicat special pe aceasta tema si nu contraindica administrarea de tratament a acestui vaccin in aceste grupe de pacienti cu boli autoimune.

Mergem mai departe cu o alta intrebare: am 80 de ani si sufar de diabet zaharat, alergie la praf, sare si par de animale. Este sigur sa ma vaccinez?

Mai mult decat sigur este si recomandat. Persoana care ne-a scris are mai multe criterii. Este si cu o patologie, este si inaintata in varsta. Se incadreaza perfect in a doua categorie de vaccinare care va incepe in zilele urmatoare. Deci incurajam toate persoanele care sunt in aceasta categorie de varsta, cu patologii de acest gen sa opteze pentru vaccinare. Nu face decat sa ii ajute sa evite un eveniment neplacut in viata lor.

Pentru cineva care are epilepsie si accident vascular, intrebarea daca este indicat vaccinul in aceasta situatie?

Ca si in cazul de mai devreme, nu doar ca este sigur, este si recomandat sa se faca vaccinarea. La fel cum este valabil si in cazul vaccinului antigripal. Nu neglijam. Am m neglijat putin grupele. Purtarea mastii si distantarea au reusit sa tina putin gripa la distanta. Anul acesta nu prea am avut gripe. E doar prin prisma masurilor pe care le-am luat de distantare si de purtarea mastii si o igiena crescuta. Probabil ca ar trebui sa invatam ceva din treaba asta si in sezonul de la anul, deci undeva in toamna acestui an, sa nu uitam ca masca si spalatul pe maini ne-au salvat de gripa. Nu ne-au tinut departe doar de Covid, ci ne-au salvat si de gripa.

Chiar voiam sa va intreb daca a contat si se pare ca da.

 A contat foarte mult. A contat foarte mult faptul ca au fost scolile inchise, desi nu ne-a placut si nu ne place lucrul acesta. Si eu sunt parinte la randul meu. Stiu cat de dificil este cu scoala aceasta online. A contat faptul ca multi angajatori si-au tinut oamenii acasa si a inceput munca aceasta online. Unora le place, altora nu. A contat foarte mult purtarea mastii, folosirea dezinfectantului. Toate aceste aspecte au contat si au avut efecte foarte bune in preventia gripei. Ca si in cazul COVID, bineinteles. Numai ca observam ca in fiecare zi avem in jur de 4.000 de cazuri noi. Nu e o cifra foarte mare, dar e destul de mare raportata la numarul de teste, asa ca in continuare suntem cu garda sus.

Mai luam doua intrebari din intrebarile trimise in momentul in care am anuntat live-ul, asa cum spuneam mai devreme, dupa care o sa mai luam de la cei care ne urmaresc in acest moment: se pot administra antibiotice in caz de necesitate pentru alte afectiuni in perioada dintre vaccinare si rapel?

Fara niciun fel de problema se pot administra antibiotice,  insa,  cum am spus si mai devreme, este mult mai important motivul pentru care se administreaza aceste antibiotice. Daca o persoana la 24 de ore de la vaccinare are o simptomatologie cu cefalee si poate subfebrilitate, nu trebuie sa se arunce in antibiotic. Mai mult decat atat, nici nu ar fi fost nevoie de un vaccin ca sa evitam antibioticul administrat imediat si irational. Administrarea de antibiotice este una foarte problematica in Romania si ne intereseaza ca atunci cand se initiaza un tratament antibiotic, acesta sa aiba un fundament, sa fie bazat pe ceva si sa fie cat mai putin empiric. Astfel dezvoltam rezistente foarte mari la antibiotice. Suntem una dintre tarile care are cel mai mare consum de antibiotice si dintre cele mai neplacute rezistente la antibiotice, asa ca grija foarte mare la ceea ce inseamna tratament antibiotic, insa daca el este justificat, poate fi administrat intre doua administrari de vaccin.

Este o alta informatie foarte importanta de retinut. Noi am discutat si in alte live-uri aici la Wikimedica despre acest lucru: antibioticul trebuie prescris de medic, nu luat dupa ureche si in orice situatie. Intrebare: pentru etapa a doua de vaccinare, se poate alege tipul de vaccin Pfizer sau Moderna? Stim deja  ca in Romania a ajuns si vaccinul de la Moderna.

Azi-dimineata a ajuns primul transport de la Moderna. Eu incurajez si sper din tot sufletul pentru ca sa nu existe niciun fel de anxietate in randul celor care s-au vaccinat, ca rapelul va fi tot de la acelasi producator. Cand se incepe cu Pfizer sa se continue cu Pfizer. Imi pare rau ca nu dau denumirea vaccinului propriu-zis si spun denumirea producatorului, dar este un pic mai simplu.

Si mai usor de retinut pentru cei care ne urmaresc.

Dar ce ne intereseaza pe noi este ca persoanele care s-au vaccinat sa vina increzatoare la rapel. Initial, in clipa in care se faceau programarile pe platforma de vaccinare, existau ambele variante pentru rapel. Ulterior, am observat ca nu mai exista aceasta a doua varianta. Exista programare initiala pentru vaccin si ulterior pentru rapel aveam doua variante: la 21 de zile sau la 28 de zile. Din ce am observat, este doar cea de 21 de zile, ceea ce inseamna ca sigur cei care au fost vaccinati cu acest vaccin la doza initiala, vor avea acelasi produs si la rapel, dar daca se va initia schema cu celalalt vaccin, cu cel de la Moderna, atunci probabil ca rapelul va fi moderna.

Deci mergem pe acelasi vaccin cu care am inceput. Spunem ca o sa va mai citesc intrebari care au aparut de la cei care ne urmaresc si le multumim ca au fost in numar atat de mare: daca se semneaza un document inainte de vaccin: acord vaccinare sau asemanator?

Inainte de orice act medical, absolut orice act medical, exista un formular de consimtamant. In clipa in care mergem sa facem o radiografie, avem formular de consimtamant. Inainte de a merge sa facem o operatie, avem mai multe formulare de consimtamant. In clipa in care ni se administreaza un vaccin, avem un formular de consimtamant. Mai mult decat atat, nu avem doar acest formular. Mai avem si un formular de triaj. Trebuie bifate anumite casute pentru ca noi, in clipa in care avem in fata noastra un pacient ce vine la vaccinare, sa stim exact care este situatia lui actuala. Pe langa ceea ce ne spune, trebuie sa le avem si bifate pe acest formular. Deci absolut orice investigatie medicala si tratament medical presupun consimtamantul pacientului. Nimic nu se face cu forta. Lucrurile acestea sunt reglementate la nivel national, la nivel european si nu putem sa deviem de la ele.

Va citesc ultima intrebare: pentru persoanele care sunt operate de gastric sleeve,  daca este recomandat vaccinul anti-Covid-19?

Este recomandat, mai ales ca imediat post gastric sleeve, din cauza unei carente, aceste persoane au avut un anumit nivel de nutrienti pe care ii primeau pana cand sa faca interventia chirurgicala. Dupa ce s-a facut operatia de gastric sleeve, stomacul se reduce foarte mult in dimensiuni. Automat cantitatea de nutrienti este redusa. Multi dintre ei, in marea lor majoritate, primesc anumite suplimente nutritive special gandite pentru a completa lipsa nutrientilor din cantitatea mare de alimente pe care le aveau inainte, dar chiar si asa, din punct de vedere imunitar, ei sunt cumva afectati. Este vorba de perioada imediat post gastric sleeve, cand acestia sunt in situatia post-operatorie si absolut orice persoana cand este in post-operator, o perioada are anumite probleme imunitare, dar vorbim si despre o carenta de vitamine, de minerale care il pune in situatia de a fi vulnerabil. Incurajam pacientii care au trecut prin gastric sleeve sa se vaccineze.

Au fost foarte multe intrebari. As vrea acum la final sa tragem o concluzie ca sa  fie foarte clar cu ce sa ramana cei care ne urmaresc dupa aceasta discutie.

Oamenii trebuie sa stie foarte clar ca vaccinarea, in primul rand, este sigura, ca procesul de vaccinare este unul care se efectueaza in conditii de deplina siguranta. In fiecare centru de vaccinare, vaccinul este stocat corespunzator. El este transportat in conditii corespunzatoare. Este administrat asa cum trebuie. Exista un sistem informatic care sta in spatele a tot ceea ce inseamna act de vaccinare. Putini stiu, dar exista Registrul National de Vaccinuri, care contorizeaza absolut fiecare doza ce este administrata intr-un centru. In clipa in care noi imunizarea o persoana, in acest registru este trecuta. Stim exact lotul din care provine doza. Mai mult decat atat, incurajam toate persoanele, absolut pe toata lumea care s-a vaccinat, sa ne raporteze efectele adverse. Noi le transmitem inapoi catre producatori si, in felul acesta, putem sa stim exact, sa avem la un anumit interval de timp o imagine clara asupra tot ceea ce inseamna efecte adverse. Daca ele sunt cele cunoscute, e foarte ok, stim care este incidenta lor, stim care este rezolutia lor, cum se rezolva, dar ne intereseaza sa avem o raportare cat mai buna.  Si, ca sa continuam cu ideea de final, vaccinarea este probabil singura solutie de a reusi sa iesim din acest impas. Toate celelalte masuri ne ajuta sa tinem in frau o pandemie, dar vaccinarea este ceea ce am asteptat de atata timp. Este sigura tehnologia. Este una sigura. Pot sa garantez pentru incidenta foarte scazuta a efectelor adverse pe care am avut o. La 3.000 de persoane vaccinate am avut sase raportari de cefalee cu usoara subfebrilitate si trei persoane care au avut o eruptie cutanata, nu la nivelul intepaturii, ci undeva in partea toracica superioara, care s-a rezolvat in alte 20 de minute dupa ce s-a luat un antihistaminic.  Deci din punct de vedere al sigurantei, asa cum am observat eu personal, dar si la nivel national, uitandu-ne un pic pe raportari, pot spune ca este un vaccin foarte, foarte sigur. Cel putin la fel de sigur ca si un simplu antigripal.

Pe langa aceasta concluzie, foarte important de retinut de aici, ce spuneati si  dumneavoastra mai devreme: chiar daca ne vaccinam, purtam in continuare si respectam toate aceste reguli de siguranta, purtatul mastii, distantarea fizica.

Mi-ar placea sa pot spune ca odata ce ne-am vaccinat, fiecare dintre noi putem sa ne dam jos masca sa ne eliberam, insa trebuie sa mai avem un pic de rabdare si ca sa putem sa ajungem sa facem lucrul acesta trebuie sa ii incurajam si pe ceilalti sa faca aceasta imunizare. Este un proces accesibil tuturor, este gratuit, da, este voluntar. Nimeni nu este obligat sa faca vaccinarea si toata treaba asta ar trebui sa dea incredere. Nu este ceva obligatoriu. Este un gest voluntar, dar noi incurajam pe toata lumea sa faca acest lucru.

Pentru ca tot ati zis de incredere, as vrea sa inchei eu cu: este foarte important sa punem intrebari, este foarte important sa ne informam, dar conteaza asa cum am spus si la inceputul acestui live ca toate informatiile pe care le gasim sa fie din surse medicale. Va multumesc mult pentru ca ati avut rabdarea sa raspundeti la atat de multe intrebari. Stiu ca mai sunt intrebari la care nu au reusit sa raspundem, dar vom raspunde si la ele in scris. Va multumim si voua ca ati fost in numar atat de mare. Speram ca sunteti acum mult mai lamuriti. Sa ramanem sanatosi si sa ne revedem cu bine.  La revedere.