Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dietele de baza in diaree, constipatie si gastrita

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Un motiv de ingrijorare pentru parinti este reprezentat de episoadele de diaree sau constipatie, care apar la copii, de cele mai multe ori in momente total nepotrivite, precum in vacanta sau inaintea vreunui eveniment important in familie. Inflamatia stomacului, cunoscuta si sub denumirea de gastrita, reprezinta alta afectiune care afecteaza in mod vizibil copilul, acesta prezentand dureri in zona stomacului si stare de disconfort.

Pentru toate aceste cazuri, este recomandata adoptarea unor diete specifice, care sa refaca flora intestinala si sa imbunatateasca in timp scurt starea de sanatate a celor mici.

Dieta in caz de diaree

Diareea copilului mic este cel mai frecvent cauzata de infectiile virale. De cele mai multe ori diareea se autolimiteaza, dar sunt situatii in care sunt necesare mai multe zile de dieta si eventual administrarea de antidiareice sau probiotice. Scopul principal in tratarea diareei este prevenirea deshidratarii- pierderea unei cantitati prea mari de apa si minerale din organism. Când se intâmpla acest lucru, lichidele corporale trebuie inlocuite.

Acest lucru se face oferindu-i copilului cantitati mici de lichide des, de prima intentie fiind sarurile de rehidratare orala. Nu sunt indicate bauturile sportive sau bauturile carbogazoase. Regimul alimentar in diaree a fost de-a lungul vremii controversat, in trecut fiind recomandate regimuri foarte stricte. In acest moment ghidurile ESPGHAN tin cont de starea generala a copilului, incurajand continuarea alimentarii copilului in detrimentul regimurilor foarte stricte.

Daca sugarul este alaptat, va continua sa primeasca lapte de mama cat mai des, iar daca primeste formula de lapte, nu este obligatorie schimbarea formulei de lapte cu una delactozata de la primele simptome. Odata cu inflamatia de la nivel intestinal se distruge si marginea in perie a celulelor intestinale si copilul cu diaree nu poate digera la fel de usor lactoza care se gaseste din plin si in laptele matern si in formulele uzuale de lapte praf.

In cazul in care scaunele sunt numeroase si fiecare masa de lapte este urmata de diaree, se impune folosirea unei formule delactozate, dar cata vreme copilul nu varsa sau nu refuza alimentatia la san, se recomanda continuarea alaptarii.

Daca diareea este severa este ideala folosirea sarurilor de rehidratare orala intre hraniri. Nu sunt recomandate sucurile de mere, apa minerala sau alte bauturile indulcite. Bauturile cu zahar pot agrava diareea. 

Copiii ar trebui sa evite anumite tipuri de alimente atunci când au diaree (si nu numai) inclusiv alimente prajite, alimente grase, preparate sau fast-food, produse de patiserie, gogosi si cârnati. Sunt de evitat, de asemenea, fructele crude sau sucurile de fructe, laptele si produsele lactate, mierea sau zaharul, daca acestea agraveaza diareea.

Sunt de evitat fructele si legumele care pot provoca gaze, cum ar fi: broccoli, ardei, fasole, mazare, fructe de padure, prune uscate, naut, legume cu frunze verzi sau porumb.

Pot fi consumate fara restrictii bananele, painea prajita, pastele, orezul, carnea de pui sau vita gatita la cuptor sau fiarta, morcovii, dovleacul placintar, albitura. Alimentele gatite vor fi sarate corespunzator, pentru ca prin diaree se pierd saruri si se accentueaza deshidratarea.  

Dieta in caz de constipatie

In scopuri clinice practice, constipatia este, in general, definita ca defecatie rara, defecatie dureroasa sau ambele. In majoritatea cazurilor, parintii sunt ingrijorati de faptul ca scaunele copilului lor sunt prea mari, prea dure, nu sunt suficient de frecvente si/sau dureroase pentru a trece.

Pentru a inmuia scaunele se recomanda o cantitate mai mare de lichide si fibre zilnic. Alimentele bogate in fibre includ fructe si sucuri de fructe care contin sorbitol (prune, mango, pere), legume (broccoli, mazare), fasole, pâine si cereale integrale. Sunt de evitat alimentele care pot creste constipatia, cum ar fi alimentele cu continut scazut de fibre: morcovii, orezul rafinat, bananele, afinele, semintele, nucile, alunele, merele coapte, painea alba, branza telemea slaba, cascavalul. Bauturile carbogazoase cauzeaza constipatie si sunt de evitat. Regimul alimentar trebuie completat de recomandarea de a consuma foarte multe lichide, a face sport regulat si de a crea o rutina a mersului la toaleta, de a evita mancarea tip fast food sau junk food.

Glucidele complexe si zaharurile neabsorbabile (de exemplu, sorbitolul) se gasesc in multe sucuri de fructe (de exemplu, prune, pere, mar). Acesti carbohidrati cresc frecventa scaunelor prin cresterea continutului de apa fecala. Desi nu au fost efectuate studii controlate randomizate pentru a examina efectele cresterii aportului de lichide, carbohidrati neabsorbabili sau fibre asupra constipatiei copilului, recomandarea unei diete echilibrate care sa includa cereale integrale, fructe, legume si o abundenta de lichide este cea mai potrivita.

La sugari si copiii mici poate fi o solutie eliminarea proteinelor din laptele de vaca din dieta pentru o perioada, deoarece constipatia cronica poate fi precipitata prin ingestia de proteine din laptele de vaca (in cazurile in care legatura intre laptele de vaca si constipatia este evidenta clinic). Nu sunt de neglijat nici formulele speciale de lapte care se adreseaza copiilor cu constipatie, dar orice schimbare trebuie intai discutata cu medicul pediatru sau medicul de familie.  

Dieta in caz de gastrita

Odata cu industrializarea si alimentatia din ce in ce mai dezordonata, sunt mai des intalnite la copii gastrita acuta sau cronica - inflamatia acuta sau cronica a stomacului. Mesele copiilor trebuie sa fie mai dese si in cantitati mici, regimul de viata trebuie sa devina mai organizat, ultima masa nu mai tarziu de 2-3 ore inainte de culcare, e bine ca mesele sa fie regulate si fara graba, fara privit la televizor sau in ecranul telefonului. Exista cateva principii de baza de urmat, fara a exista un regim strict universal valabil, testandu-se toleranta individuala.

Care sunt alimentele de evitat in gastrita copilului?

  • Bauturile racoritoare, dar mai ales cele care contin cofeina
  • Ciocolata si menta
  • Alimente picante, de genul pizza 
  • Prajelile
  • Fructe si legume acide: portocale, rosii
  • Smantana
  • Carne grasa, sarata, afumata, mezeluri, carnati, supe din carne sau zeama in care fierbe carnea adaugata la alte mancaruri, vanat, peste gras
  • Conserve din peste, untura, slanina, maioneza
  • Branzeturi fermentate, sarate, afumate
  • Zarzavaturi crude, fibroase, cu celuloza dura (castraveti, ridichi, sfecla, varza alba, varza rosie, fasole, mazare uscata, ciuperci, vinete, rosii)
  • Legume picante, ceapa, usturoi, ardei iute, muraturi, condimente iuti si iritante
  • Painea moale, aluaturi dospite proaspete, foietaje, marmelada, cacao, prajituri cu crema