Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce oamenii curiosi sunt fericiti la locul de munca?

oameni_curiosi
Adevarata curiozitate izvoraste din dorinta de a-ti creste nivelul de cunostinte si aptitudini. Nevoia de nou este indubitabil o nevoie fundamentala a oamenilor, iar curiozitatea reprezinta mecanismul psihologic menit sa satisfaca aceasta nevoie. Tot curiozitatea ne determina sa ne dorim sa invatam lucruri noi si, deci, sa progresam. Pentru a obtine aceste lucruri este necesar sa fim deschisi si fara prejudecati, sa (ne) punem intrebari, sa avem lecturi diverse si sa acceptam orice provocare.

Raportul ,,SAS Curiozity at Work” defineste curiozitatea ca fiind impulsul de a cauta noi informatii, experiente si de a explora noi posibilitati, subliniind importanta acestei trasaturi indiferent de varsta. Asadar, cum putem sti ce ne place sau la ce suntem buni daca nu incercam? Cat de mult din opiniile noastre sunt compuse din prezumtii?

Beneficiile curiozitatii

In timp ce copiii sunt curiosi in mod natural, curiozitatea si dorinta de a incerca lucruri noi joaca un rol si mai mare in viata noastra de adulti si in munca pe care o desfasuram. Este dovedit stiintific ca atunci cand suntem curiosi, invatam mult mai bine si mai usor; o minte curioasa are o capacitate de invatare imbunatatita si o memorie mai buna. Atunci cand suntem curiosi, cautam informatii invatand cu placere, motivatia fiind intrinseca, activand acea zona din creier care este implicata atunci cand primeste o recompensa externa.

Cercetarile indica o legatura stransa intre curiozitate si fericire.

Daca esti un angajat care a primit feedback pozitiv cu privire la un proiect la care ai lucrat sau ti-ai folosit abilitatile pentru a contribui la succesul unui proiect, este foarte posibil sa te implici in continuare in acest tip de activitate. Pe de alta parte, daca ai primit un raspuns negativ, este putin probabil sa te implici din nou.

Din pacate, de multe ori experienta noastra arata ca amanam sa incercam lucruri noi, chiar daca acestea ar putea fi bune, ceea ce ne poate impiedica sa descoperim noi abilitati si interese.

Studiile arata ca nevoia de a cunoaste lucruri noi are un impact deosebit asupra memoriei noastre. Cand suntem curiosi, accesam informatii fara a acorda o atentie constienta. Cu alte cuvinte ne angajam in munca noastra si in consolidarea conexiunilor cu ceilalti, inclusiv cu colegii de munca, acest lucru fiind unul dintre cei mai semnificativi contribuitori la fericirea angajatilor. Nevoia de explorare si de cautare a noului ne mentine vigilenti, dobandind astfel noi informatii despre mediul inconjurator aflat in permanenta schimbare.

Oamenii devin curiosi atunci cand le lipseste informatia, acest lucru creand un sentiment de incertitudine care ii determina sa caute pentru a descoperi informatiile de care au nevoie, curiozitatea reflectand si motivatia noastra de a cauta noi provocari, de a ne extinde si de a ne exercita capacitatile, de a explora si invata pentru a genera experiente pozitive.

Un alt beneficiu al curiozitatii este ca ea contribuie la dezvoltarea inteligentei, sporeste perseverenta si atentia propulsandu-ne spre un angajament mai profund, spre performante superioare si obiective semnificative. Interesul oamenilor fata de modul in care altii gandesc, simt si se comporta, ramane apanajul curiozitatii.

Descoperire · Invatare · Inovare

Un angajat curios este un atuu pentru orice angajator. La urma urmei, inovatia este imposibila in absenta curiozitatii. Ea le permite angajatilor sa descopere solutii la probleme gandind outside the box. Dupa cum spunea Walt Disney: ”Continuam sa mergem inainte, sa deschidem noi usi si sa incercam lucruri noi pentru ca suntem curiosi si curiozitatea ne conduce pe noi cai.”

Un angajat curios nu isi vede abilitatile ca fiind ,,fixe”, el cauta in mod continuu modalitati pentru a-si dezvolta abilitatile prin invatare si dezvoltare continua, toate acestea fiind posibile doar cu ajutorul curiozitatii.

Incercarea de a face lucruri noi

A fi suficient de curiosi pentru a incerca lucruri noi ne cere adesea sa iesim din zona noastra de confort, ceea ce poate parea infricosator. Vestea buna este ca, atunci cand iesim din zona noastra de confort, creste stima de sine, ceea ce duce la cresterea starii de bine, iar prin extensie, la fericirea noastra cat si a colegilor nostri de la locul de munca.  

O meta-analiza efectuata de ,,Personality and Social Psychology Review” (PSPR) a concluzionat ca angajatii care simt o legatura cu colegii lor, dar si cu angajatorul, au o mai buna stare de sanatate si implicit sunt mai fericiti. Sanatatea mintala este primordiala pentru fiintele umane existand nevoia de a initia si a mentine relatii sanatoase in plan personal si profesional, relatii care aduc sprijin si suport imbogatind starea de spirit si aducand plus valoare.

Articolul a fost scris de Mihaela Bandoc, psihoterapeut sistemic de cuplu si familie la Clinica Oana Nicolau. Mai multe despre expertiza psihoterapeutului, aici.

Surse de informatie:

Curiosity@Work Report - 2021 – SAS, https://www.sas.com/content/dam/SAS/documents/corporate-collateral/brochures/en-curiosity-at-work-112457.pdf
https://blog.benify.com/how-curiosity-creates-happiness-in-the-workplace
Personality and Social Psychology Review, Submission Guidelines / Content: Editor: Jonathan M. Adler