Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum să transformi în bine relațiile cu colegii de muncă pe care nu-i simpatizezi

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Chiar dacă trăim într-un moment în care lucrul colaborativ a devenit cu atât mai important decât până acum, cu toții ne-am aflat în scenarii în care am fost nevoiți să lucrăm cu colegi pe care nu îi simpatizăm. Totuși, aceste situații nu trebuie să devină o sursă de stres și frustrare, poți învăța cum să le navighezi eficient astfel încât să duci și proiectul la bun sfârșit și să și lucrezi cu colegii pe care nu-i placi.

57% dintre angajați își urăsc cel puțin un coleg

Oamenii sunt ființe sociale compleze, iar particularitățile psihologice ale fiecăruia dintre noi ne determină să putem crea mai ușor sau mai greu relații cu ceilalți. Constructele sociale, propriile preconcepții, mediul de lucru și alte elemente joacă un rol esențial atunci când stablim, adesea inconștient, că ne place sau nu să interacționăm cu un alt coleg. De altfel, relațiile de calitate cu colegii de muncă sunt atât de importante încât un sondaj OfficeVibe arată că 70% dintre respondenți consideră că relațiile bune de la birou sunt esențiale pentru o viață profesională fericită. Cercetarea mai arată că 58% dintre bărbați și 74% dintre femei ar refuza o mărire de salariu, dacă asta ar înseamna că vor trebui să lucreze cu colegi pe care nu îi plac. 

Totuși, realitatea „din teren” ne pune des în situația de a lucra (și) cu colegi pe care nu-i agreăm. De altfel, un sondaj Quality Logo Products citat de Monster arată că 57% dintre respondenți își urăsc cel puțin un coleg, iar sentimentul este atât de intens încât iau în considerare să-și caute un alt loc de muncă (în cazul angajaților care lucrează de acasă, procentul este ușor mai mic – doar 55%). 

Cifrele sunt relativ similare cu un studiu efectuat de Comparably pe 36.000 de angajați americani. Datele Comparably arată că 43% dintre femeile participante ar fi dispuse să-și caute un alt job dacă nu ar putea să-și sufere colegii, iar 32% dintre bărbați ar face la fel. În ceea ce privește diferența în funcție de generații, 70% dintre angajații sub 25 de ani și același procent dintre angajații de peste 56 de ani au declarat că nu sunt neapărat deranjați de colegii pe care nu-i plac. În contrast, 40% dintre angajații între 36 și 40 de ani (deci apogeul carierei) se confruntă cu sentimente de frustrare din cauza colegilor pe care nu îi plac. 

Un articol științific publicat de Universitatea Dayton arată că atunci când ne începem cariera sau începem un job nou suntem adesea învățați cum să ne ducem la îndeplinire îndatoririle, dar rareori suntem instruiți să facem față colegilor dificili. Mai degrabă această abilitate se dezvoltă independent și este mai bine gestionată de angajații cu experiență. Deși poate părea un detaliu minor, colegii pe care nu îi placem pot să ne genereze de la disconfort până la frustrări serioase legate de job și chiar să ne afecteze traseul profesional. Neglijarea relațiilor cu colegii pe care nu îi simpatizăm poate deveni, deci, o problemă, mai ales că managementul organizațional se concentrează de obicei mai mult pe relațiile pozitive și cum să le dezvoltăm pe acelea, nu pe cum să gestionăm interacțiunile neplăcute.

Cheia gestionării cu succes a relațiilor dezagreabile de la birou, arată un articol din The Enterprisers Project, este ceva pe care specialiștii îl numesc apatheia (un termen specific filisofiei stoice, a nu se confunda cu „apatie”), adică o stare în care îți pasă de ceea ce se întâmplă în jur (spre deosebire de apatie, când nu te interesează prea mult acest aspect), dar nu lași elemente externe să te afecteze mai mult decât este cazul. O formă de „independență emoțională”, această stare ne permite să relaționăm eficient cu colegii de muncă pe care nu-i agreăm și să ducem la final proiecte pe care trebuie să le lucrăm cu ei, dar nu ne va consuma emoțional pentru că vom păstra distanța. Cel mai des, însă, acționăm greșit, menționează articolul, adică ne distanțăm emoțional cu totul și alegem să ne disociem (adică să nu ne mai implicăm absolut deloc), iar asta împiedică nu doar gestionarea cu succes a relațiilor cu colegii pe care nu-i placem, dar și lucrul colaborativ, ceea ce, spun specialiștii, face ca disocierea să nu fie o soluție.

Cum să lucrezi cu colegii pe care nu-i placi

De obicei evităm oamenii care nu ne plac, însă în mediul profesional acest lucru nu este întotdeauna posibil. Iată ce poți face ca să lucrezi eficient chiar și cu colegii pe care nu-i placi:

Controlează-ți reacțiile. Atunci când nu îți place un coleg poți să te arăți deranjat sau să devii chiar ostil. Cheia este să te concentrezi și să controlezi propriile reacții, fără să te gândești cum să-l faci pe celălalt să reacționeze. În acest fel, îți păstrezi productivitatea și profesionalismul, iar cu exercițiu această abordare va deveni din ce în ce mai ușor de aplicat.

Ia în calcul cealaltă perspectivă. Uneori, ajungem să antipatizăm o persoană doar pentru că nu am depus destul de mult efort ca să-i înțelegem punctul de vedere. Fă un efort și încearcă să înțelegi și ce gândește și ce simte celălalt și s-ar putea să descoperi că, deși credeai că sunteți extrem de diferiți, de fapt există și un teren comun care poate fi folosit pentru dezvoltarea unei relații profesionale.

Nu împărtăși cu alții antipatia. Atunci când lucrezi cu un coleg pe care nu-l placi este foarte ușor să spui și celolaltor colegi cât de mult îl antipatizezi și să cauți confirmare din partea lor că persoana e neplăcută. Pe lângă faptul că această abordare nu face decât să creeze „bisericuțe”, vei reuși să-ți creezi reputația că ești neprofesionist și chiar să fii catalogat chiar tu drept coleg dificil.

Nu căuta nod în papură. Când nu placi pe cineva este foarte ușor să-i cauți defectele în orice face. Încearcă să evaluezi echidistant fiecare situație și să nu te lași prins într-o dinamică în care tot ce faci tu este bine, iar tot ce face colegul pe care nu-l placi este greșit. Greșelile și stângăciile sunt normale la birou și le face toată lumea din când în când.

Analizează ce te enervează. Psihologii spun că cel mai des ne enervează la alții lucruri pe care le facem chiar noi. Fii atent la ce te enervează la colegul tău și întrebă-te dacă măcar o parte dintre acele lucruri nu le faci și tu. Odată ce îți dai seama că există anumite caracteristici pe care nu le placi, s-ar putea să ai suprinza să le regăsești la tine, caz în care poți folosi această oportunitate ca să le remediezi.

Comunică și acționează strategic. Dacă știi că niciunul dintre voi nu îl place pe celălalt cel mai indicat este să comunicați deschis despre situație. Stabiliți împreună că interacțiunea este doar una profesională și că interesul comun este să lucrați eficient ca să terminați cât mai rapid. Puteți discuta de comun acord care sunt etapele necesare pentru îndeplinirea obiectivului și le puteți urma apoi. Încearcă să-ți pregătești mental de dinainte câteva probleme pe care să le discuți cu colegul în cauză, dacă crezi că sunt aspecte care ar putea ridica probleme ulterior. Păstrează un ton verbal neutru, evită întrebările sau remarcile care ar putea să-l provoace pe celălalt și rămâi centrat pe informații și fapte.

Acordă timp. Uneori doar credem că nu placem pe cineva, iar dacă acordăm timp relației și alegem să petrecem mai mult timp cu acel coleg am putea ajunge să ne dăm seama că greșim. Acordă timp relației dintre voi și s-ar putea să descoperi că celălalt nu este atât de enervant și nesuferit pe cât credeai la început.

Acordă feedback. Dacă te-au deranjat anumite aspecte discută-le diplomat cu celălalt și oferă feedback-ul tău despre cum ar putea să se îmbunătățească situația. Uneori, fără feedback din partea celuilalt nu ne dăm seama că ceva nu funcționează.

Dă dovadă de maturitate. Dacă celălalt se comportă necivilizat sau te agresează verbal, dă dovadă de maturitate și abordează situația profesional. Nu escalada conflictul, nu deveni excesiv de defensiv și nu ignora punctul de vedere al celuilalt. Acționează cu maturitate și încearcă să aplanezi situația și să înțelegi perspectiva colegului, chiar dacă acesta se exprimă neprofesionist.

Alege-ți „bătăliile”. Evaluează dacă merită să continui să te contrazici cu colegul cu care nu te înțelegi sau dacă ceea ce discutați nu e atât de relevant. Alege-ți „bătăliile” și nu îți consuma energia pe aspecte care nu au nicio însemnătate pentru atingerea obiectivului profesional la care lucrați împreună.

Discută cu superiorul ierarhic. Dacă ai încercat totul și colaborarea dintre voi chiar nu funcționează, încearcă să discuți cu managerul, cu departamentul de HR sau cu liderul organizației și să găsiți împreună o soluție pentru a debloca problema.

Surse de informații:

  • https://www.fastcompany.com/ 
  • https://enterprisersproject.com/ 
  • https://core.ac.uk/ 
  • https://www.monster.com/ 
  • https://officevibe.com/ 
  • https://hbr.org/ 
  • https://uk.indeed.com/ 
  • https://www.forbes.com/