Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Leadership feminin sau ce am avea de câștigat dacă mai multe femei ar conduce

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Lipsa de echilibru la nivel de leadership este un subiect din ce în ce mai discutat în ultimii ani, iar multe companii au ca parte a strategiei pe termen lung creșterea diversității la nivelurile de top management din organizații. Specialiștii spun că femeile aduc un suflu nou în leadership și se descurcă adesea la fel de bine sau chiar mai bine decât bărbații, așa că reprezintă o sursă continuă de inspirație pentru managerii care vor performanță de top.


Femeile-lider, o pasăre (prea) rară

Un studiu al United Nations Development Programme și UN Women arată că femeile răspund mai bine situațiilor de criză. Datele demonstrează că guvernele care au mai multe femei în funcții de conducere au adoptat mai multe măsuri pentru sprijinirea femeilor pe durata pandemiei COVID-19, inclusiv politici cu rolul de a sprijini securitatea financiară a acestora. Națiunile Unite mai notează că, în contextul în care nu doar criza pandemică a presat mediile sociale din toată lumea, ci și problemele cum sunt criza climatică sau conflictele, femeile-lider au potențialul să facă diferența. În prezent, din 198 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), doar 28 au femei în funcțiile de președinte sau de prim-ministru, iar la nivel global, femeile totalizează doar 21% dintre miniștri. Dacă ritmul de echilibrare a reprezentării se menține precum cel din prezent, spun cei de la ONU, reprezentarea egală între bărbați și femei la nivel parlamentar nu se va putea atinge mai devreme de 2062.

Similar, și Forumul Economic Mondial atrage atenția asupra problemei nereprezentării femeilor și arată că, pentru a ajunge la un echilibru legat de reprezentare la nivel global, eforturile ar trebui să se întindă pe încă 118 ani. Iar cifrele arată că și atunci când ajung în poziții de lider, femeile se confruntă cu probleme ca diferențe salariale nejustificate, sunt adesea omise în cazul promovărilor și au parte de mai multă muncă peste program decât bărbații. Asta demonstrează că inegalitatea de șanse nu poate fi rezolvată doar prin numirea unor lideri femei, ci este nevoie de măsuri care să asigure egalitatea pe toate palierele. 

Situația nu este cu mult diferită în mediul privat. Un studiu “Fortune” arată că doar 8,8% din companiile din Top Fortune 500 au ca CEO femei și doar 11% din companiile din Top 1.500 S&P au femei în poziții de conducere. De asemenea, studiul LinkedIn Economic Graph arată că femeile din poziții executive sunt în minoritate. Astfel, date din 155 de țări care analizează femeile în poziții de leadership arată că, în medie, doar 31% din angajate reușesc să obțină astfel de posturi și doar în arii ca educație (46 %) sau îngrijire personală și wellbeing (45%) situația este mai echilibrată. Vestea bună, spun specialiștii, este că procentul femeilor aflate în funcții de conducere crește de la an la an, chiar dacă schimbarea se produce lent. 
 

Obstacole în calea leadershipului feminin

Chiar dacă majoritatea angajaților și liderilor din prezent sunt de acord că femeile ar trebui să fie mai bine reprezentate la nivel de top management, barierele se mențin încă. Iată câteva dintre obstacolele pe care organizațiile trebuie să le elimine ca să poată să urmeze cu adevărat promisiunea de egalitate între sexe:
stereotipurile de gen – pentru că bărbații domină de atât de mulți ani zona de leadership, a deveni aproape un clișeu ca liderii pe care companiile îi desemnează să fie bărbați. Acest lucru a determinat și asocierea (conștientă sau nu) capabilităților specifice unui lider mai degrabă cu bărbații decât cu femeile, iar aceste capacități nu sunt văzute la fel de valoroase atunci când sunt exercitate de femei. 

  • oportunitățile inegale – bărbații au, de obicei, mai multe oportunități de networking în mediul profesional, ceea ce îi face mai bine „conectați”. Tot bărbații au mai des acces la traininguri, sesiuni de formare și sponsori care să-i sprijine să-și atingă potențialul.
  • discriminarea - hărțuirea, avansurile sexuale sau comportamentele nepotrivite sunt mai des experimentate de femei decât de bărbați în cadrul organizațiilor. Acest lucru le împiedică adesea pe femei să avanseze profesional și să ocupe funcții de conducere.
  • lipsa flexibilității - pentru că există așteptarea ca femeile să fie mult mai implicate în viața de familie decât bărbații, ele sunt cele care trebuie să balanseze mai eficient echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Iar dacă organizațiile nu oferă flexibilitate și rămân centrate pe modele rigide (și, spun specialiștii, unele care favorizează bărbații), șansele femeilor să ajungă în poziții de conducere scad.
  • preconcepții dăunătoare – femeile sunt adesea asociate cu emoțiile profunde și cu sensibilitatea exagerată, însă acestea nu sunt decât niște preconcepții dăunătoare. Totuși, dacă organizațiile nu le gestionează se va crea rapid impresia (greșită) că femeile nu au capacitatea de decizie a bărbaților și nu pot aduce perspective noi în mediul de business.
     

Ce pot să învețe bărbații de la femeile lider

Odată eliberate de preconcepțiile și de stereotipurile toxice din mediul de business, femeile-lider au un potențial uriaș de a aduce cu adevărat schimbări în bine și de a transforma organizațiile din care fac parte în unele mai performante. Iată câteva lucruri pe care bărbații le pot învăța de la femeile-lider:

  • Cunoașterea limitelor. Femeile nu sunt atât de sensibile și de fragile pe cât ne spun stereotipurile, iar studiile arată că stau mai bune la capitolele autoanaliză și cunoașterea propriilor limite. Femeile-lider sunt mai puțin predispuse decât bărbații să-și supraestimeze capacitățile și sunt mai bune în a-și evalua realist performanțele profesionale. Astfel, femeile-lider acționează mai eficient în a identifica abilitățile care le lipsesc sau aspectele pe care trebuie să le îmbunătățească dacă vor să ajungă la un nivel superior profesional.
  • Empatie, motivare și inspirație. Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut au constatat că femeile-lider au stiluri de conducere diferite de cele ale bărbaților și că se bazează considerabil mai mult pe empatie, motivare și inspirație. Aceste lucruri creează un sentiment de misiune, sens, pe care angajații îl simt și care face diferența la nivel de performanță organizațională și implicare. De altfel, inteligența emoțională este un factor care îmbunătățește performanța liderilor și ajută la crearea unei culturi organizaționale sănătoase.
  • Angajații pe primul loc. Bărbații aflați în funcții de conducere se pun mai des pe primul loc decât o fac femeile, iar acest lucru nu este întotdeauna benefic. Liderii care se concentrează prea mult pe evoluția personală, pe cifre și pe rezultate reci și sunt prea absorbiți de propria persoană ajung să fie manageri toxici. Din această perspectivă, femeile, pentru că sunt considerabil mai puțin concentrate pe propria persoană, tind să fie genul de lideri care pun angajații pe primul loc. Pentru femeile-lider contează nu doar performanța, ci și bunăstarea angajaților și confortul lor în legătură cu locul de muncă. 
  • Mentorship și dezvoltare. Femeile-lider sunt cele care mentorează mai des decât bărbații în mediul profesional și tot ele sunt mai deschise către a angaja persoane chiar mai competente decât ele. Femeile în poziții de conducere știu să folosească mai eficient feedbackul pentru a-i ajuta pe ceilalți să se dezvolte, sunt mai puțin tranzacționale în relațiile pe care le creează și stabilesc relații mai strategice, mai calitative, cu ceilalți. În acest fel, femeile-lider reușesc să-i ajute pe angajați să-și descopere potențialul și îmbunătățesc cooperarea în cadrul organizației. 
  • Leadership „orizontal”. Femeile-lider au adesea un stil incluziv, care încurajează participarea și implicarea celorlalte părți. De obicei, femeile în poziții de conducere sunt mai deschise către a-și împărtăși cunoștințele și abilitățile și altora și a adopa un stil de a conduce mai puțin rigid ierarhic.
  • Valori morale și etică. Femeile-lider pun valorile morale pe primul loc mai mult decât bărbații-lider, arată un studiu Pew Research Center. Astfel, 50% din respondenți au declarat că femeile-lider sunt mai oneste decât bărbații-lider, iar 38% din respondenți le-au considerat și mai inteligente decât aceștia. Alte calități la care femeile-lider au înregistrat scoruri mai mari decât bărbații-lider au fost compasiunea, creativitatea și deschiderea mentală. De asemenea, un articol științific apărut în jurnalul „Corporate Gouvernance”: An International Review relevă că organizațiile care au femei în funcții de conducere iau decizii cu o mai mare componentă etică și mai îndreptate către binele comunitar și către justiție socială.

Chiar dacă schimbările în această direcție încep să se producă și balanța se echilibrează treptat, este clar că mediile de business sunt încă mult prea centrate în jurul liderilor bărbați. Cea mai bună cale către echilibru și reprezentare egală este îndepărtarea stereotipurilor de gen și acordarea recompenselor și pozițiilor ierarhice în funcție de abilități. Poate că piața muncii din prezent este plină de provocări, dar cu siguranță femeile pot naviga la fel de abil ca bărbații contextele socio-economice schimbătoare care influențează organizațiile.

Text editat de Ana-Maria Niță, Senior Medical Editor

Surse de informație:

  • https://onlinelibrary.wiley.com/
  • https://opencommons.uconn.edu/  
  • https://news.un.org/ 
  • https://www.unwomen.org/ 
  • https://www.weforum.org/ 
  • https://www.aauw.org/ 
  • https://hbr.org/ 
  • https://www.forbes.com/ 
  • https://www.naturalhr.com/