Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa-l faci pe doctorul tau sa te asculte

Cum sa-l faci pe doctorul tau sa te asculte

Cum sa eviti testele inutile si aplicarea de diagnostice gresite.

Cresterea presiunii legata de timp, cresterea numarului de pacienti si teama de procese de malpraxis i-au obligat pe multi doctori sa recurga la o practica a medicinii „ca in cartea de bucate,” conform Dr. Leana Wen si Dr. Joshua Kosowsky, medici de urgenta la Harvard Medical School si la Brigham and Women’s Hospital. Mai curand decat sa asculte povestile medicale si preocuparile pacientilor lor, doctorii pur si simplu ii trec printr-un filtru de teste pe baza simptomului principal.

In noua lor carte, When Doctors Don’t Listen: How to Avoid Misdiagnoses and Unnecessary Tests (Cand doctorii nu asculta: cum sa eviti un diagnostic gresit si analize inutile), Dr. Wen si Dr. Kosowsky ii invata pe pacienti cum sa fie "avocati" mai buni ai propriei lor sanatati. Harvard Women’s Health Watch i-a intrebat pe autori ce pasi ar trebui sa urmeze femeile pentru a se asigura ca diagnosticul este cel corect.

Care sunt riscurile incadrarii pacientilor in niste „sabloane” de diagnosticare si efectuarii unor analize doar pe baza unui singur simptom?

Dr. Kosowsky: Sablonul te ajuta sa te asiguri ca doctorul nu a uitat nimic. Daca mergi la camera de urgenta si spui ca te doare pieptul, medicul iti va face un EKG pentru a se asigura ca nu este o problema la inima. Dar doctorul ar trebui sa poata iesi din sablon si sa isi puna intrebarea „Ce altceva mai poate fi?” Daca doctorul are „ochelari de cal” si se gandeste doar la infarctul de miocard, pacientul va fi supus unor teste inutile.

Ce se intampla daca pacientul este supus unor teste inutile?

Dr. Kosowsky: Pacientii trebuie sa inteleaga faptul ca mai multe teste nu sunt neaparat mai eficiente. Un test nu furnizeaza intotdeauna si raspunsul, si cu siguranta nu poate inlocui ceea ce ai tu de spus.

Ce trebuie sa faca femeile pentru a evita testele inutile?

Dr. Wen: Trebuie sa inteleaga ca testele pot avea efecte secundare. Pacientii trebuie sa intrebe exact care este scopul testelor, care sunt riscurile implicate si alternativele de testare.

Cand doctorii sunt obisnuiti sa urmeze sabloane prestabilite, cum putem noi, ca pacienti, sa ne asiguram ca suntem diagnosticati individual si nu ca un ansamblu de simptome?

Dr. Wen: Asigura-te ca doctorul chiar intelege motivul pentru care ai solicitat un consult. Spune-i crono­logic ce s-a intamplat si ce te ingrijoreaza. Trebuie sa obtii un diagnostic personalizat si corect pentru tine. Nu pleca niciodata din cabinetul doctorului daca nu esti convinsa ca diagnosticul care ti-a fost pus are sens in cazul tau.

Cum putem sa imbunatatim modul de comunicare a istoricului medical?

Dr. Kosowsky: Asigura-te ca povestea ta are un inceput, un cuprins si un final, si ca ai atins toate aspectele importante. Exprima-ti preocuparile si incearca sa ii spui clar doctorului ca vrei sa afli care este problema.

Dr. Wen: Scrie-ti istoricul medical si repeta-l, astfel incat oricine te asculta sa il inteleaga. Ar fi minunat daca ai putea face asta cu un public real. Poti repeta in fata unui prieten sau unui membru al familiei. Intreaba-i ce cred despre istoricul tau. Vezi cum atragi atentia prietenilor, deoarece la fel vei obtine si atentia doctorului. Nu este momentul sa-ti sustii cauza atunci cand ai dureri si o stare de disconfort. De aceea, este important sa exersezi aceste abilitati in prealabil.

Cum se pot asigura femeile ca istoricul lor este inteles daca consulta mai multi medici?

Dr. Wen: Nu porni de la ideea ca doctorii vorbesc intre ei, deoarece cel mai probabil nu vorbesc. Nu presupune ca stiu ce alte analize ai mai facut. In majoritatea cazurilor, dosarele medicale nu sunt coordonate. Este posibil ca doctorul tau sa nu aiba dosarul tau medical intocmit de la alt doctor. Impartaseste fiecarui medic istoricul tau medical, pornind de la ideea ca nu l-a mai auzit inainte. Coordoneaza-ti tu insati dosarele medicale. Tine evidenta tuturor analizelor pe care le-ai facut, a tuturor medicamentelor pe care le iei si a ­tuturor specialistilor pe care i-ai vazut. Nu vrei sa faci teste inutile doar pentru ca doctorul nu stia ca le-ai facut deja.

Ce trebuie sa faca femeile daca nu agreeaza deciziile sau diagnosticul doctorului lor?

Dr. Kosowsky: Nu incerca sa pui la indoiala autoritatea doctorului, dar poti in schimb sa deschizi cai de discutie referitor la diagnostic. Vrei ca doctorul sa vada in tine un partener binevoitor.

Dr. Wen: Fii intotdeauna respectuoasa si poarta conversatia astfel incat sa fii pe aceeasi lungime de unda cu doctorul, „Vreau sa discut cu dvs. pentru a-mi intelege diagnosticul.”

Text: www.health.harvard.edu