Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum să acorzi primul ajutor în cazul unui episod psihotic

Articol de Psiholog Andrei Peristeri Psiholog Psihologie

Atunci când o persoană pe care o cunoașteți arată simptomele unui episod psihotic, poate fi o experiență înfricoșătoare. În timpul unui episod psihotic, persoana se va comporta anormal, poate avea impresia că este în pericol sau că cineva vrea să îl rănească când, în realitate, nu este în niciun fel de pericol, sau poate tocmai a intrat într-un nou sistem de credințe și valori pe care nu îl înțelegeți. De cele mai multe ori, persoana bolnavă nu este conștientă de simptomele sale și de faptul ca ar trebui să caute ajutor. Atunci este necesară intervenția familiei și a prietenilor, cu toate că experiența va fi grea și pentru ei.

Iată cum este descrisă psihoza de către Institutul Național de Sănătate Mintală din America (NIMH – National Institute of Mental Health):

„Cuvântul psihoză este folosit pentru a descrie condițiile care afectează mintea, unde a existat o oarecare pierdere a contactului cu realitatea. Când cineva se îmbolnăvește în acest fel se numește episod psihotic. În timpul unei perioade de psihoză, gândurile și percepțiile unei persoane sunt perturbate, iar individul poate avea dificultăți în a înțelege ce este real și ce nu este. Simptomele psihozei includ iluzii (credințe false) și halucinații (a vedea sau auzi lucruri pe care alții nu le văd sau nu le aud). Alte simptome includ discursul incoerent sau nonsens și comportamentul nepotrivit situației. O persoană aflată într-un episod psihotic poate experimenta, de asemenea, depresie, anxietate, probleme de somn, retragere socială, lipsă de motivație și dificultăți de funcționare în general.”

Identificarea simptomelor psihotice precoce în cea mai timpurie faza a unei tulburări psihotice este cea mai bună modalitate de acționare. 

Simptomele includ:

  • Schimbări bruște de dispoziție;
  • Dificultate în a adormi;
  • Performanță slabă la scoală;
  • Retragere socială;
  • Lipsă de interes;
  • Lipsă de bucurie.

Pot exista mulți factori declanșatori cum ar fi depresia, anxietatea, consumul de droguri, traumele, agresiunile etc. Atunci când un adolescent, sau un adult tânăr, se retrage din punct de vedere social, începe să eșueze la școală sau la serviciu, începe să consume droguri sau manifestă un alt comportament neobișnuit, este o idee bună să urmați o evaluare a sănătății mintale. O discuție cu medicul de familie sau un prihoterapeut este un început bun. 

Atunci când experimentează un episod psihotic, modul în care răspundeți și interacționați cu persoana iubită poate avea un impact major în abilitatea dumneavoastră de a menține o relație cu ea.

Spre exemplu, dacă persoana iubita ar spune: „Există o mașină parcată pe strada mea care mă urmărește. De fiecare dată când ies din casă, cineva notează orele la care am plecat. Mă urmărește oriunde conduc.”  voi demonstra două moduri de a răspunde.

Ce vrei sa spui?! Nu te monitorizează nimeni pe strada ta. Ai înnebunit? Nu are niciun sens ce spui.
Trebuie să fie atât de înfricoșător să simți că oamenii te urmăresc mereu! Vrei să spui că nu poți merge nicăieri fără ca ei să te urmărească? Trebuie să fie groaznic să simți în mod constant că ești monitorizat. Cum te descurci cu acest stres? Ce faci pentru a fi în siguranță? Când dormi? Și ce faci pentru a obține mâncare? Dacă ești mereu urmărit, îmi imaginez că nu m-aș simți prea în siguranță să plec din casă. Pot să fac ceva pentru a ajuta?
Care răspuns va avea un rezultat mai bun?

Ascultând și susținând, veți înțelege mai bine profunzimea psihozei lor. Cu aceste cunoștințe despre ceea ce se confruntă, veți obține mai multe informații. Aceste informații vă vor ajuta să știți dacă se pun pe ei înșiși, sau pe alții, în pericol din cauza gândurilor lor psihotice. Veți putea monitoriza dacă mai sunt sau nu capabili să își poarte de grijă. Astfel, în caz de pericol, veți putea interveni în timp util și le puteți oferi sprijinul. 

Încercați să vă alăturați sentimentelor lor, mai degrabă decât să vă concentrați asupra întâmplărilor și faptelor pe care ei le cred reale. Dacă puteți empatiza cu sentimentele lor, le dați ocazia să fie auziți și să rămâneți conectați.

Ce ați putea face în aceasta situație?

  • Fiți blând și calm;
  • Încurajați-i să împărtășească ceea ce se întâmplă în viața lor;
  • Concentrați-vă pe ceea ce îi deranjează;
  • Empatizați cu situația lor (ex: Trebuie să fie atât de înfricoșător să vezi acele camioane UPS de pretutindeni care te monitorizează!);
  • Întrebați-i despre lucruri care știți că le plac;
  • Împărtășiți dragostea într-un mod pe care ei îl pot tolera. Acest lucru îl puteți face pur și simplu acordând toată atenția gândurilor lor; 
  • Contactați persoane specializate, spre exemplu, dacă știți că persoana respectivă este sub tratament psihologic sau psihiatric la o anumita clinică, este recomandat să îi contactați pentru a-i informa despre cele observate de către dumneavoastră;
  • Apelați la ajutor (părinți, frați) dacă observați că iau decizii nesigure care pun în pericol siguranța lor sau a altora. Cineva care are un episod psihotic, nu va merge întotdeauna de bunăvoie la camera de urgență. Dacă sunteți îngrijorat de siguranța lor, în anumite cazuri poate fi necesar să apelați 112.

În multe situații, acțiunea celor dragi a reușit să salveze vieți. Încercați să empatizați și să înțelegeți persoana care suferă un episod psihotic, să fiți lângă ea pe cât posibil, dar să și realizați când sunteți depășit de situație și în momentele critice să anunțați persoanele specializate. 

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.