Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum debuteaza artrita idiopatica juvenila (AIJ) si la ce specialist pediatru trebuie sa mearga copilul?

Articol de Dr. Mariana Stefan Medic primar Pediatrie
Cum debuteaza artrita idiopatica juvenila (AIJ) si la ce specialist pediatru trebuie sa mearga copilul?

Dr. Stefan Mariana, medic primar, doctor in stiinte medicale, cu specializare in pediatrie si reumatologie pediatrica, din Policlinica Opera Center, explica cum poate debuta artrita idiopatica juvenila la copil: fie cu manifestare articulara, situatie in care copilul trebuie sa fie consultat de catre medicul pediatru reumatolog, fie cu manifestare oculara, cand medicul oftalmolog va face un diagnostic diferential si va trimite ulterior copilul catre pediatrul reumatolog.

Cum se manifesta boala

Artrita Idiopatica Juvenila (AIJ) este o boala cronica care apare la copilul cu varsta sub 16 ani, ce afecteaza in principal articulatiile, dar si alte organe si sisteme. Boala apare la un organism cu determinism genetic, sub influenta unor factori interni sau externi neelucidati in totalitate. Afectarea articulara poate aparea la oricare din articulatii, iar prinderea lor poate fi brusca sau treptata.

Boala are in momentul de fata medicatie specifica si, astfel, poate fi tratata cu succes daca nu este neglijata si nu ajunge in stadiul de complicatii sau anchiloze.

Debutul prin afectare articulara

Daca debutul bolii se face prin afectarea articulara, cu una sau mai multe articulatii tumefiate sau dureroase, parintele trebuie sa se adreseze medicului reumatolog pediatru care va decide daca afectarea articulara tine de aceasta specialitate sau va fi indrumat catre medicul ortoped. Astfel, se evita imobilizarea articulatiei respective, imobilizare care este contraindicata in AIJ, dar recomandata in afectiunile ortopedice.

Debutul prin afectare oculara

Aceasta modalitate de debut este extrem de inselatoare, deoarece, de multe ori, parintele considera “ochiul rosu” ca manifestare a unei boli intercurente, a “curentului“ sau a unei alergii si trateaza ochiul rosu cu medicatie oftalmologica banala, care, de cele mai multe ori, duce la diminuarea simptomatologiei. Se pierde, astfel, timp pretios, boala avanseaza si poate duce la pierderea vederii.

In conditiile aparitiei ochiului rosu parintele trebuie sa consulte in paralel medicul pediatru reumatolog si oftalmolog, in acest fel minimizand pierderea acuitatii vizuale.