Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce ne inecam cu mancare?

De ce ne inecam cu mancare?

Imagineaza-ti urmatoarea situatie: esti la masa impreuna cu familia, prietenii sau persoana iubita si, in timp ce savurezi o friptura delicioasa, din senin, mancarea aluneca pe calea gresita. Te ineci, tusesti, simti ca sunt cele mai ingrozitoare secunde din viata ta. 

Sa te ineci cu mancare este incomod, enervant si infricosator in acelasi timp.

Dar de ce ne inecam cu mancare? 

Pentru a intelege acest fenomen trebuie mai intai sa intelegi ce se intampla cu mancarea odata ingerata. In primul rand, mesteci mancarea la o dimensiune suficient de mica pentru a o putea inghiti, dupa care limba impinge mancarea in partea din spate a gatului, pentru ca apoi aceasta sa alunece prin faringe in esofag si apoi in stomac – proces numit deglutitie si implica peste 30 de muschi, care actioneaza in mai putin de o secunda.

Esofagul imparte, insa aceasi deschidere cu laringele, care se continua cu traheea. Din fericire, organismul stie sa controleze si sa gestioneze aceasta deschidere comuna, astfel incat sa blocheze laringele atunci cand inghiti, pentru ca mancarea sa patrunda in esofag. Concret, langa laringe se afla o clapa din tesut cartilaginos numita epiglota, care blocheaza laringele de fiecare data cand inghiti. 

Cateodata, in special atunci cand razi in timp ce mananci, este posibil ca epiglota sa nu se inchida la timp, permitand alimentelor sa alunece in trahee. De cele mai multe ori, nu ai de ce sa te ingrijorezi, prezenta mancarii in caile respiratorii te va face sa tusesti si astfel fortezi alimentele sa iasa afara. 

Cand devine inecatul cu mancare motiv de ingrijorare?

Pericolul apare atunci cand nu reusesti sa indepartezi bucata de mancare din caile respiratorii, intrucat aceasta poate bloca traheea si poate duce la sufocare. Persoana care nu poate indeparta corpul strain din trahee, nu mai poate respira, vorbi sau cere ajutor. In cazul in care traheea ramane blocata, fata persoanei isi schimba culoarea de la rosu aprins la albastru. 

Organismul are nevoie de oxigen pentru a ramane in viata. Atunci cand oxigenul nu poate ajunge la plamani si creier, persoana isi poate pierde cunostinta, poate suferi leziuni la nivelul creierului si isi poate pierde inclusiv viata. Prin urmare, sufocarea este o urgenta grava care necesita interventie imediata.

Atunci cand nu blocheaza traheea, dar nici nu sunt eliminate prin tuse, fragmente de alimente pot ajunge in plamani, conducand la o forma grava de pneumonie, explica dr. Lawrence S. Kim, medic gastroenterolog in Colorado, Statele Unite ale Americii.

Alimentele pot ramane blocate si in esofag 

Uneori, poti simti un disconfort atunci cand inghiti, desi alimentele patrund in esofag si nu in trahee. Aceasta senzatie apare deoarece produsele alimentare nu aluneca asa cum ar trebui in esofag spre stomac. Cauzele pot fi diverse, fie bucatile de alimente sunt prea mari pentru a fi inghitite cu usurinta, fie acestea sunt prea dure (ex. paine uscata/prajita) si “zgarie” esofagul.

Sfaturi pentru a preveni inecarea cu alimente:

•    Fii foarte atent atunci cand mananci anumite alimente, cu care te poti ineca usor. Printre acestea se numara: hot dog, nuci, struguri, morcovi cruzi, floricele de porumb, bomboane tari sau lipicioase 
•    Stai asezat pe scaun, la masa, atunci cand mananci
•    Introdu in gura cantitati mici de alimente si mesteca foarte bine mancarea
•    Nu vorbi si evita sa razi cu gura plina
•    Fii foarte atent la copiii mici in timp ce se joaca, deoarece au obiceiul de a baga in gura diverse lucruri (baloane, stilouri, pixuri, monede, margele, baterii), cu care se pot ineca
•    Invata manevra medicala Heimlich, tehnica prin care poti elibera caile aeriene ale unei persoane care se sufoca. Manevra este de obicei predata ca parte a unui curs de prim-ajutor de baza

Lichidele pot fi mai problematice decat alimentele solide

Lichidele pot crea probleme mai mari la inghitit comparativ cu alimentele solide, pur si simplu pentru ca sunt inghitite mai repede si sunt mai dificil de gestionat. Prin urmare, expertii americani recomanda foarte mare atentie inclusiv atunci cand bei, nu numai cand mesteci si inghiti alimente solide.

Daca ai in mod constant probleme atunci cand inghiti alimente solide sau lichide, este recomandat sa consulti un medic ORL sau gastroenterolog.

Surse:
www.huffingtonpost.com
www.kidshealth.org
www.health.harvard.edu