Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTM: metode de testare si diagnostic

ASTM: metode de testare si diagnostic

Daca banuiesti ca tu sau copilul tau aveti astm, mergi la medicul de familie. Exista mai multe tipuri de afectiuni care pot provoca simptome similare cu cele ale astmului, cum ar fi o infectie toracica sau o boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), deci este important sa mergi la medic, pentru a beneficia de un diagnostic corect si un tratament corect.

In marea majoritate a cazurilor, medicul de familie  poate diagnostica astmul pe baza simptomelor si efectuand cateva teste simple de respiratie. 

Examenul fizic

Pentru a exclude alte afectiuni care au simptome asemanatoare astmului, medicul iti va face un examen fizic si iti va pune o serie de intrebari despre semnele si simptomele asociate, dar si despre orice alte probleme de sanatate. De asemenea, te va intreba daca ai rude diagnosticate cu astm.

Teste pentru masurarea functiei pulmonare

Dupa realizarea exxamenului fizic, medicul iti poate recomanda o serie teste pentru masurarea functiei pulmonare. Cu ajutorul acestora se stabileste cat de mult se deplaseaza aerul in timp ce respiri. Aceste teste sunt, de obicei, efectuate inainte si dupa administrarea unui medicament bronhodilatator, care deschide caile respiratorii. 

Cel mai eficient test de masurare a functiei pulmonare este spirometria – o metoda neinvaziva si extrem de precisa care estimeaza ingustarea tuburilor bronhice, verificand cantitatea de aer inspirata si expirata dupa o respiratie profunda. 

Pe langa spirometrie pot fi recomandate si alte teste suplimentare, cum ar fi testele alergice. Acestea pot identifica factorii declansatori alergici, precum: alergia la animalele de companie, la praf, mucegai si polen. 

Cum este clasificat astmul?

Severitatea astmului bronsic este stabilita pe baza simptomelor cum ar fi frecventa si gravitatea atacurilor de astm (crize de astm) si pe baza rezultatelor examenului fizic si a testelor de diagnosticare. In functie de aceasta, medicul va alege cel mai bun tratament.

Deoarece severitatea astmului se schimba adesea in timp, vei avea nevoie de ajustari ale tratamentului prescris initial.

Astmul este clasificat in patru categorii generale:

  • Astm intermitent usor - crize usoare pana la doua zile pe saptamana 
  • Astm persistent usor – crize frecvente, mai dese de doua ori pe saptamana, dar nu zilnic
  • Astm persistent moderat – crize zilnice, care apar inclusiv noaptea - mai des de o noapte pe saptamana
  • Astm sever – crize care apar de mai multe ori pe zi si frecvent in timpul noptii

Surse:
www.ginasthma.org
www.mayoclinic.org
www.nhs.uk