Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dezvoltarea limbajului la copii – etape importante

Dezvoltarea limbajului la copii – etape importante

Copilul invata sa vorbeasca in primii doi ani de viata. Cu mult inainte de a rosti primul cuvant, micutul invata regulile limbajului si modul in care adultii il folosesc pentru a comunica, observand si urmarind comportamentul parintilor.

Initial, copilul incepe sa-si foloseasca limba, buzele, cerul gurii si dintii de lapte aparuti pana in momentul respectiv pentru a produce sunete. Plansul si tipetele se vor transforma treptat in gangurit si sunete formate din vocale – “ooh” sau “ahh”. Ulterior, aceste sunete vor deveni adevarate cuvinte, cum ar fi "mama" si "tata". Din acel moment, copilul va incepe sa rosteasca tot mai multe cuvinte din cele pe care le va auzi in jurul lui. In anumite cazuri, in jurul varstei de 18 luni - 2 ani, va incepe sa formeze propozitii din doua pana la patru cuvinte.

Etape importante in dezvoltarea limbajului

De obicei, abilitatile lingvistice ale copilului se dezvolta treptat si ordonat. Specialistii au reusit sa explice modul in care copilul isi dezvolta limbajul intr-o serie de etape si praguri de dezvoltare. Nu uita ca fiecare copil se dezvolta diferit, in ritmul sau propriu, fapt care inseamna ca poate atinge aceste praguri fie putin mai devreme, fie putin mai tarziu.

Primul an de viata

  • Pana la varsta de 2 luni. Gangureste cand este fericit.
  • 2 - 3 luni. Copilul plange diferit pentru a-si exprima stari si sentimente diferite. Treptat, vei invata sa faci diferenta intre diferitele tipuri de plans: de foame, de oboseala, etc
  • 3 - 4 luni. Poate incepe sa pronunte unele vocalele, iar ganguritul devine ceva mai sofisticat, cu sunete mai variate
  • 5 - 6 luni. Incepe sa inteleaga si sa practice intonatia, coborand si ridicand vocea, adesea ca raspuns la modul in care-i vorbeste mama sau tata.
  • 7 - 12 luni. Gandureste din ce in ce mai divers, facand noi combinatii de sunete si intonatii. Incearca sa te imite si se comporta ca si cum poarta adevarate conversatii cu tine. ATENTIE: Discuta cu medicul daca micutul nu vocalizeaza pana la varsta de 7 luni!

Copilul mic (pana la 2 ani)

  • 12 luni. Spune primul cuvant. Cunoaste suficient de bine unul sau mai multe cuvinte pentru a le putea folosi
  • 14 luni. Foloseste inflexiuni ale vocii (de ex. ridica vocea la sfarsitul unei intrebari) si apeleaza la limbajul non-verbal pentru a-si completa discursul. ATENTIE: Discuta cu medicul daca micutul nu spune niciun cuvant pana la varsta de 15 luni!
  • 16 luni. Te cheama sa-ti atraga atentia, spunand "mama", te aproba sau te dezaproba dand din cap si rosteste multe sunete formate din consoane, cum ar fi t, d, n.
  • 18 luni. Are un vocabular de 10 pana la 20 de cuvinte, inclusiv nume ("Mama"), verbe ("mananca") si adjective ("rece"). Utilizeaza fraze simple ("vreau papusa") pentru a iti arata ce doreste
  • 18 - 24 de luni. Incepe sa foloseasca doua cuvinte impreuna pentru a exprima ceea ce observa (de ex. “tata merge” sau “buni pa”)
  • 24 luni. Are deja un vocabular de 50 pana la 100 de cuvinte. Foloseste propozitii scurte, cu doua sau trei cuvinte si pronume personale

Varsta prescolara (2-4 ani)

  • 2 - 3 ani. Poate purta o conversatie simpla despre ceva ce se petrece in jur, avand un vocabular de 200 pana la 300 de cuvinte. Pune frecvent intrebari simple si foloseste propozitii formate din 3 - 6 cuvinte. ATENTIE: Discuta cu medicul daca micutul in varsta de 2-3 ani iti repeta intrebarile in loc sa raspunda la ele. Acest comportament poate fi un semn timpuriu al unei intarzieri in dezvoltarea sociala sau a limbajului. Daca, insa, din cand in cand, repeta intrebarea ca parte a raspunsului lui, nu trebuie sa iti faci griji.
  • 3 - 4 ani. Printre cuvintele preferate ale copilului la aceasta varsta, dupa cum vei observa, se numara "de ce", "ce" si "cine". De cele mai multe ori poti intelege foarte bine ceea ce spune si chiar iti poate povesti ce s-a intamplat cat timp ai fost plecata din incapere. ATENTIE: Este posibil sa vorbeasca balbait sau stalcit deoarece doreste sa comunice multe de-odata. Acest lucru este perfect normal. Daca, totusi, continua sa vorbeasca in acest fel timp indelungat (peste 6 luni) discuta cu medicul pediatru pentru a-ti recomanda un logoped.

Varsta scolara (4 – 8 ani)

  • 4 - 5 ani. Comunica cu usurinta si iti poate spune o poveste simpla cu inceput, mijloc si sfarsit in timp ce priveste imaginile. Poate folosi 4-5 propozitii pentru a descrie o imagine si foloseste mai mult de un verb intr-o propozitie. Pronunta in mod corect majoritatea sunetelor, dar poate intampina in continuare probleme cu unele consoane: t, r, s, l, v si z. Utilizeaza o multime de cuvinte descriptive, inclusiv cuvinte legate de timp, cum ar fi "ieri".
  • 6 - 7 ani. Poate descrie modul in care doua elemente se aseamana sau se diferentiaza, spune singur o poveste fara ajutorul imaginilor si iti poate detalia conversatii sau evenimente din trecut.
  • 8 ani. Copilul stapaneste foarte bine toate abilitatile lingvistice, foloseste propozitii complexe in mod corect si este capabil sa poarte o conversatie cu un adult.

Sursa:

www.babycenter.com