Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum “citesti” rezultatele mamografiei

Cum “citesti” rezultatele mamografiei

Dupa ce primesti rezultatele mamografiei, prima tendinta este sa incerci sa le interpretezi, insa termenii medicali te impiedica sa intelegi informatiile. Gaseste in cele ce urmeaza cateva raspunsuri la aspectele standard care ar putea sa apara pe rezultatul mamografiei. Nu uita sa revii cu fisa la medicul specialist pentru o interpretare corecta si alte eventuale recomandari.

Ce sunt calificarile?

Sunt depozite de calciu prezente in structura sanului. In functie de dimensiune, pot fi microcalcificari (singure sau in grupuri) sau macrocalcificari. Sunt frecvente si, in general, sunt necancerigene. In functie de natura lor (daca arata benign sau ridica suspiciunea de malignitate), medicul poate recomanda reevaluare la 6 luni sau biopsie (extragerea unui fragment de tesut mamar pentru a fi analizat de anatomopatolog – examen histopatologic).

Ce sunt acele clipsuri metalice?

In urma screeningului mamografic, un procentaj redus de femei au nevoie de investigatii suplimentare imagistice, iar la unele dintre ele se va recomanda efectuarea unei biopsii de san. In timpul biopsiei, medicul imagist  specializat in senologie insera mici clipsuri metalice pentru a marca locul biopsiei, pentru cazul in care este nevoie ulterior de teste suplimentare.

Este tomosinteza (mamografia 3 D) un instrument de screening mai bun?

Da. In comparatie cu mamografia 2 D, tomosinteza furnizeaza imagini mai clare pentru fiecare strat al sanului. Medicul radiolog vede filmul cu mai mare claritate, ceea ce permite depistarea timpurie a cancerului si, desigur, mai putine alarme false. Tomosinteza este considerata o mamografie de nivel superior.

Citeste mai multe despre tomosinteza sanului aici!

RMN-ul de san poate inlocui mamografia?

Examinarea imagistica prin rezonanta magnetica poate fi folosita in cadrul testarii standard, insa nu reprezinta un substitut al mamografiei. RMN-ul este folosit frecvent in urmatoarele cazuri:

  • Screening al pacientelor cu risc de peste 20% de a dezvolta cancer de san de-a lungul vietii
  • Secretii mamelonare sangerii sau clare
  • Analize preoperatorii
  • Dupa tratamentul chimioterapeutic
  • Citeste mai multe despre RMN de san aici!

Cum sa procedez daca mamografia arata rezultate normale, dar eu observ modificari anormale sau am anumite simptome?

Autoexaminarea sanului este importanta, pentru ca iti permite sa-ti cunosti bine sanii si sa-ti dai seama daca se prezinta “normal”. Daca observi anumite modificari in forma sanilor sau ai anumite simptome, solicita investigatii suplimentare. Nu trece cu vederea modificari sau simptome anormale, precum secretiile sau nodulii, dar ia in considerare si ca anumiti factori ce tin de stilul de viata (surplusul de kilograme, pierderea in greutate, schimbarile hormonale, terapia de substitutie hormonala) pot determina modificari ale sanilor. 

Citeste mai multe despre auto-examinarea sanului in 3 pasi aici

Daca sunt diagnosticata cu cancer la san, fiica mea ar trebui sa efectueze mamografia la o varsta frageda?

Medicul va face recomandarile de mamografie in functie de varsta fiicei. Daca aceasta este copil, o investigatie RMN se dovedeste o varianta mai buna. Mamografia este principala metoda de depistare precoce a cancerului la femeile de peste 40 de ani. Femeile mai tinere au sanii densi si rezultatele furnizate de mamografie pot fi nesemnificative.

Ce inseamna asimetria din raportul mamografic?

Asimetria sanilor inseamna compararea sanilor. Radiologul analizeaza mamografia pentru a observa diferente in pozitionarea, volumul si forma sanilor. In majoritatea cazurilor, sanii sunt in general simetrici in ceea ce priveste densitatea si arhitectura interna. Uneori, raportul arata o densitate asimetrica, dar acest aspect nu este neaparat cancer. Medicul radiolog decide daca este nevoie de investigatii ulterioare, deoarece sunt cazuri in care asimetria a fost un aspect important in determinarea cancerului mamar.

Ce este densitatea fibroglandulara?

Tesutul fibroglandular se refera la zonele sanului care contin glande galactifere si ducte galactofore. Densitatea fibroglandulara se refera la zonele dense ale sanului – tesutul glandular normal in combinatie cu tesutul gras. "Femeile cu sanii densi au mai mult tesut mamar decat adipos", explica Dr. Robyn Birdwell, profesor titular de radiologie la Facultatea de Medicina Harvard si seful Departamentul de Imagistica a Sanului de la Clinica de Obstretica-Ginecologie din cadrul Spitalului Brigham din Boston.

Citeste mai multe aici despre importanta densitatii sanului aici!

Mamografia arata ca sanii au o structura de tip dens heterogen. Ce inseamna?

Ai un tesut mamar dens, ceea ce reprezinta un aspect frecvent, fara a fi un motiv de ingrijorare. Adesea, tesutul dens face dificila citirea mamografiei. Atunci cand considera necesar, specialistul iti va recomanda metodele de screening adecvate pentru tine.

Ce este BI-RADS?

In urma ecografiei de san, a mamografiei si a rezonantei magnetice nucleare (RMN) – examinari imagistice necesare pentru depistarea afectiunilor sanului - pe fisa cu rezultate apare si un cod BI-RADS (Breast Imaging - Reporting and Database System, in traducere - Sistem de date si raportare in imagistica sanului). Acronimul este un protocol impus de Colegiul American de Radiologie si agreat ca standard in screeningul cancerului de san folosit de medicii imagisti din intreaga lume.

Codul este un rezultat de la 0 la 6, acordat in functie de densitatea tesutului mamar, numarul indicand posibile grade de malignitate. Acest scor de risc devine baza tratamentului si a recomandarilor de investigatii ulterioare. Intelegerea si cunoasterea semnificatiei scorului BI-RADS te va ajuta sa te asiguri ca urmezi intocmai recomandarile specialistului. Citeste aici mai multe despre BIRADS!

Surse de informatie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/healthy-woman/conditions/understanding-your-mammogram-report