Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Afectiunile endocrine au explodat in conditiile vietii moderne

Afectiunile endocrine au explodat in conditiile vietii moderne

Afectiunile endocrine au explodat in relatie cu stilul de viata modern, si Dr. Alina Burlacu, medic endocrinonolgie pediatrica si adulti, Ponderas Academic Hospital ii sfatuieste pe parinti sa mearga la medicul endocrinolog cand sesizeaza un ritm de crestere prea alert si o maturizare sexuala precoce a copiilor. Gusa – afectiune endemica in Romania, nu mai este atat de pregnanta in urma iodarii sarii, insa obezitatea la copii incepe sa dea semnale ingrijoratoare. “Gustul alimentar trebuie educat precoce, iar dulciurile nu trebuie privite ca recompense, ci ca niste mici daruri”, spune dr. Alina Burlacu.

Statistica arata ca una din cinci persoane de pe planeta sufera de o disfunctie endocrina. De ce acest rezultat?

Afectiunile endocrine au explodat in ultimul timp datorita stilului modern de viata si invadarii vietii noastre de tot mai multi produsi ce mimeaza hormonii.

Din cauza alimentatiei in exces si sedentarismului sunt multe cazuri de obezitate si diabet zaharat de tip 2, cu toate complicatiile aferente, inclusiv endocrine – dislipidemii, disfunctii menstruale, guta.

Datorita disruptorilor endocrini apar tulburari in sfera reproductiva, in special pubertati precoce, mastoze fibrochistice, boli chistice ovariene la femei, tulburari de potenta si fertilitate la barbati.

Cum arata harta bolilor endocrine in Romania, care sunt cele mai grave?

In Romania, stiuta ca zona endemica – cu carenta de iod in sol si apa – au predominat si inca sunt in top bolile tiroidiene – gusi nodulare cu hipotiroidism sau hipertiroidism. Frecventa bolilor autoimune este la fel ca in restul tarilor, intr-un raport femei: barbati de 3-4:1.

Au inceput sa fie frecvente cazurile de pubertate precoce din cauza disruptorilor endocrini, un pret platit tehnologiei global utilizate.

Si obezitatea, in special cea infantila, devine frecventa la noi, ca si cazurile de diabet zaharat tip 2 la copii si adolescenti.

Care este situatia in Romania in ceea ce priveste gusa endemica?

Sunt programe de preventie a gusii endemice si, per ansamblu, a scazut frecventa acesteia, dar persista insa nodulii tiroidieni si bolile tiroidiene autoimune, la femei in special. Iodarea sarii a dat roade si sunt statistici care confirma scaderea incidentei gusii endemice.

Ce ar trebui urmarit pentru a depista o afectiune a tiroidei? La ce ar trebui sa fim atenti?

Semne sugestive pentru bolile tiroidiene: fluctuatii in greutate nelegate de aportul alimentar, tulburari de tranzit intestinal, dereglari menstruale, tulburari de dispozitie, par, piele si unghii de calitate precara, probleme la adaptarea cald/frig.

Pentru ce afectiune endocrina la copii ati trage un semnal de alarma?

Foarte importanta ar fi detectarea precoce a semnelor de maturizare sexuala rapida – la fete sub 8 ani si la baieti sub 9 ani. Sunt de urmarit cresterea rapida, mirosul corpului, dezvoltarea sanilor, a parului pubian, pigmentarea scrotului.

Sunteti specialist in afectiunile endocrine la copii. Ce ii sfatuiti pe parinti, la ce sa fie atenti?

Ca endocrinolog de copii, recomand parintilor sa fie atenti in primul rand la ritmul de crestere in inaltime si greutate al copilului. Se poate monitoriza fie de catre pediatru pe o curba de crestere, fie chiar de catre parinte, acasa. De asemenea, sa fie atenti la semnele de maturizare sexuala rapida expuse anterior.

Vedem pe strada din ce in ce mai multi copii obezi. Pentru cati la suta dintre ei este vorba de o problema endocrina, pentru cati de alimentatie? Ce puteti sa ne spuneti despre controlul greutatii la copii?

Mare parte a cazurilor de obezitate la copii sunt carente in educatia alimentara a parintilor si copiilor. Foarte putine cazuri sunt genetice, in asocieri sindromice.

Controlul greutatii copilului trebuie sa inceapa de la varsta mica, tinand cont ca numarul de celule grase si comportamentul alimentar se dezvolta in primii doi ani de viata.

Chiar in cazuri de obezitati genetice, sportul organizat si dieta echilibrata fac minuni.

Ce-a fost mai intai?! Obezitatea e indusa de alimentatie sau dereglarea endocrina genereaza obezitate?

Legat de cine a fost mai intai, gena defecta sau alimentatia dezechilibrata, putem spune ca este un cerc vicios sau o interdependenta. Alimentatia dezechilibrata, bogata in carbohidrati, grasimi, sare, determina modificari epigenetice ce modifica activitatea genelor si duc la obezitate.

Sunt discutii aprinse stiintifice privind dominanta cauzelor determinante ale obezitatii – gene sau alimentatie, si raspunsul este inca in asteptare.

Este osteoporoza un fenomen normal, natural? Este “in firea lucrurilor”? Cum ar trebui sa o combatem?

Osteoporoza este definita ca scaderea masei osoase, cu deteriorarea calitatii osoase, si are cauze diferite. Cea primara se datoreaza menopauzei si varstei a treia. Nu toata lumea are osteoporoza. Sunt factori genetici, de stil de viata si dependenti de fenotipul persoanei. Sunt afectate in general femeile mici, caucaziene, fumatoare, care nu fac miscare. Riscul de fractura de sold a mamei este foarte important, ca factor de risc, pentru fractura de sold a fiicei. Deducem deci ca osteoporoza poate fi prevenita prin miscare, oprirea fumatului, evitarea excesului de cafea si de alcool, un consum crescut de lactate semidegresate si expunere rationala la soare.

Ce puteti sa ne spuneti despre controlul greutatii la menopauza? Este ingrasarea un fenomen firesc? Cum putem contracara efectele negative ale acestei etape?

In menopauza plusul in greutate este fara echivoc. Din pacate, se aduna tesut adipos abdominal, care predispune la risc metabolic si cardiovascular. In functie de factorul personal, numarul de kilograme variaza.

Luptam prin dieta echilibrata, sport sustinut si suplinirea deficitelor hormonale.

Ce facem cu nevoia de dulce? Este fireasca? In cat timp dispare, cat timp trebuie sa ne abtinem de la a consuma dulciuri pentru a nu mai simti aceasta nevoie? Exista beneficii hormonale ale evitarii zaharului, dulciurilor? Recomandati eliminarea totala a zaharului din alimentatie? Ce atitudine ar trebui sa avem vizavi de copii?

Este fireasca nevoia de dulce, avem receptori pentru dulce pe varful limbii. Insa nevoia de dulce este dictata pe de o parte de scaderea glicemiei sangvine prin exces de insulina sau scaderea hormonilor de contrareglare – hormon de crestere, cortisol, catecolamine. Stresul poate declansa nevoia de dulce.

Zaharul este noul tutun, da dependenta si reducerea aportului este benefica la nivel sistemic. Hormonal, cruta pancreasul si sistemul cardiovascular.

Este foarte greu sau imposibil sa scoatem total zaharul din alimentatie. Personal, nu cred ca poate disparea complet. Putem educa pofta de dulce sau o putem pacali. Pofta de dulce poate fi linistita cu miere sau fructe – ce contin si ele fructoza si zaharoza. Durata de dezvatare de a manca dulce variaza de la persoana la persoana.

In ceea ce priveste copiii, gustul alimentar trebuie educat precoce, iar dulciurile trebuie privite nu ca o recompensa sau motivare a unei alimentatii corecte, ci ca pe un mic dar. Putine, de calitate si rar.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor