Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum ajutam copilul sa nu se sperie de injectii

Cei mai multi parinti isi amintesc inca de teama de “mersul la doctor” din copilarie si de amenintarea “iti face injectie”, dar lucrurile se pot schimba si trebuie sa se schimbe, astfel incat copiii sa depaseasca teama de lucruri care trebuie sa decurga firesc si in folosul sanatatii lor.
Daca teama de medic la adulti este asociata mai ales gandurilor ca pot afla o veste suparatoare despre starea lor de sanatate, la copii lucrurile sunt legate mai mult de faptul ca cineva necunoscut ii va examina sau chiar s-ar putea sa le faca o injectie.
Daca esti parintele unui copilas care are nevoie de administrarea unui medicament sau de recoltare de sange venos, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a-i face situatia mai usoara.

Sfaturi utile atunci cand copilul are nevoie de injectie

In primul rand, atitudinea ta trebuie sa fie pozitiva si nu trebuie sa ii spui neadevaruri copilului. Poti sa-i explici ca va simti o piscatura, dar ca senzatia va trece foarte repede. In functie de situatie, ii poti spune ca administrarea medicamentului il va face bine sau administrarea vaccinului il va ajuta sa ramana sanatos si sa fie puternic, sau daca este nevoie de recoltare de sange, ca astfel medicul va afla de ce se simte rau, pentru a-l ajuta sa se faca bine.

Un copil de varsta mai mica poate sa se simta mai confortabil daca ii vei aduce jucaria sa favorita in cabinetul medical, dar discuta inainte cu personalul ca sa te asiguri ca este permis acest lucru. Poti sa provoci copilul sa faca ceva care ii place sau ii poti distrage putin atentia atunci cand i se face injectia, de exemplu poti sa-l rogi sa cantati impreuna un cantecel care stii ca ii face placere sau ii poti arata un detaliu al unui tablou aflat pe perete.

Pentru bebelus, fredonarea unui cantecel la ureche si tinutul in brate sunt linistitoare. De asemenea, ai putea sa-i distragi putin atentia, sufland usor si atragandu-i atentia asupra unui degetel sau a altei parti a corpului.

Daca este vorba de un copil de varsta mai mare, poti sa-i oferi casti pentru a asculta o melodie preferata.

Ajuta sa abordezi lucrurile cu mult calm si tact, sa ii explici copilului la ce sa se astepte. Foloseste mai degraba termeni precum apasare, piscatura, nu injectie, ac sau durere. Felul in care vorbesti influenteaza ceea ce simte copilul si tonul pe care-l folosesti poate sa-l faca sa se simta relaxat sau nu.

Pe de alta parte este nevoie in primul rand sa reusesti chiar tu sa nu fii suparat sau nervos, pentru ca starile tale pot fi preluate cu usurinta de copil. Poti sa-i comunici persoanei care face injectia ca tu sau copilul nu va simtiti confortabil, sunt persoane pregatite, care se confrunta des cu astfel de situatii si stiu cum sa faca lucrurile sa para mai putin dureroase.

Si felul in care te porti dupa ce a fost facuta injectia are importanta atat pe moment, cat si pentru a seta un reper pentru urmatoarele situatii cand este posibil sa mai aiba nevoie de injectie. Poti sa iti imbratisezi copilul, pentru a-l linisti, poti sa il incurajezi, sa remarci atitudinea indrazneata, sa ii re-amintesti utilitatea procedurii.

Dispozitive medicale care ajuta

Pentru confortul tau, trebuie sa stii ca nici celor nevoiti sa faca o injectie, nu le plac procedurile invazive, chiar daca stiu ca este spre binele copilului, astfel incat s-au gandit la diverse modalitati care ar putea sa micsoreze neplacerea si disconfortul asociat manevrelor respective.

Vaccinul “neintepator”

Una dintre solutiile identificate vine din zona vaccinurilor – acum exista posibilitatea de a evita intepatura, atunci cand se administreaza vaccinului antigripal.

Vaccinul antigripal este unul dintre vaccinurile care necesita administrare anuala, datorita schimbarii tulpinilor virale circulante si necesitatii de a acoperi exact acele tupini virale care au cea mai mare circulatie in sezonul respectiv.

Producatorii vaccinului au identificat o solutie pentru ca vaccinul antigripal sa poata fi administrat intranazal la copii cu varsta intre 2 si 17 ani, astfel incat sa nu mai fie nevoie de “intepatura”.

“Alifia” salvatoare

Pentru situatii punctuale, cand este nevoie de intepaturi ale pielii in scopul recoltarii de analize sau pentru administrarea injectabila a unor vaccinri sau medicamente, medicul poate recomanda utilizarea unei crème care are efect anestezic local.

Crema amorteste pielea inainte de insertia unui ac, pentru ca intepatura sa nu mai fie dureroasa. Crema contine substante numite anestezice locale care pot sa fie insa alergene, astfel ca in situatia in care copilul este alergic la substantele din compozitia cremei este contraindicata administrarea.

De asemenea, exista anumite precautii care trebuie respectate (de exemplu, daca se administreaza anumite medicamente, daca copilul sufera de alte alergii sau alte afectiuni), astfel ca este necesar sa va consultati intotdeauna cu medicul in ceea ce priveste administrarea acestei creme.

Crema trebuie aplicata pe piele in zona in care urmaza sa se realizeze procedura medicala, inainte de respectiva procedura, iar intervalul de timp dintre momentul aplicarii si obtinerea efectului variaza infunctie de varsta copilului.

Aparatul care “vede” venele

Un alt exemplu de solutie pusa in practica se refera la utilizarea unor dispozitive care fie imbunatatesc tehnica recoltarii de sange, fie diminueaza durerea la intepare.

Astfel, in laboratoarele de recoltare a analizelor din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA , pentru recoltarea de sange sunt utilizate dispozitive moderne precum sistemul de recoltare UltraTouch si aparatul Accuvein, sisteme care imbunatatesc experienta neplacuta a “intepaturii”.

Sistemul Accuvein foloseste lumina infrarosie pentru a indica pozitia venelor, ceea ce creste precizia punctiei venoase si scade riscul de “a nu gasi vena”.

Cel mai fin ac pentru recoltarea de sange

Sistemul de recoltare UltraTouch este un dispozitiv care ajuta prin scaderea durerii resimtite in momentul introducerii acului prin piele, datorita unei forme ingenioase a varfului acului si a unui diametru total extern al acului extrem de redus.

Diametrul acului a fost gandit astfel incat canalul intern sa permita curgerea usoara a sangelui si lezarea minima a pielii.


Poti afla mai multe despre dispozitivele care usureaza recoltarea sangelui utilizate in laboratoarele de recoltare a analizelor din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA in cazul copiilor aici: solutii pentru a usura recoltarea sangelui