Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Crăciunul petrecut în familie, un moment optim de conectare între părinți și copii

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
Sărbătorile de iarnă au întotdeauna ceva special atunci când le petrecem împreună cu cei dragi. Iar anul acesta, din fericire, avem toată libertatea să ne reunim cu ceilalți membri ai familiei în jurul meselor festive, pentru a sărbători Crăciunul.

Pentru copii, Crăciunul și întreaga perioadă a sărbătorilor de final de an – dincolo de cadourile de la Moș Crăciun și de tot răsfățul de care au parte – pot fi o adevărată școală despre valorile umane și despre ceea ce înseamnă puterea familiei. Iar pentru adulți (părinți, bunici, unchi, mătuși etc.), un Crăciun petrecut împreună cu copiii familiei este o ocazie de a împrumuta de la aceștia ceva din candoarea sărbătorii de altădată.

Oferă-i experiențe valoroase, creează-i amintiri frumoase

Fără îndoială, sărbătorile de iarnă nu mai sunt cele din vremea copilăriei părinților de astăzi. La fel cum nici iernile, în sine, nu mai sunt cele de altădată. Cu toate acestea, sărbătoarea Crăciunului nu-și pierde semnificația și aduce atâta bucurie câtă știm noi să facem în jurul nostru și să primim. Căci deși nu putem schimba unele lucruri, putem, totuși, să ne accesăm rezervele de bucurie pe care ne-a adus-o această sărbătoare de-a lungul anilor și să împachetăm toate acele amintiri în ceva minunat, în ceva cu sens pentru copiii noștri. 

0-3 ani: pune accentul pe timpul de calitate petrecut împreună și nu-ți face griji în privința detaliilor

La această vârstă, copiii nu păstrează amintiri detaliate despre cum ați sărbătorit Crăciunul. În schimb, sunt foarte sensibili și vor fi influențați de starea de spirit a părinților și de atmosfera generală din casa în care vă petreceți sărbătorile. Așadar, nu te obosi excesiv pentru a face ca lucrurile să arate perfect până în cele mai mici detalii, ci achită-te de treburile gospodărești astfel încât să-ți mai rămână energie și bună dispoziție pentru sesiuni de citit povești, de cântat și de joc cu cel mic. Pentru el, asta va conta mai mult decât să-i fie ornată festiv mâncarea, de exemplu.

4-6 ani: fă-i cunoștință cu Moș Crăciun și creează un ritual al zilelor de sărbătoare 

Inocență. Pentru copiii mici, personajul central al Crăciunului este, se înțelege, Moș Crăciun. Ar fi, deci, momentul să-i povestești detaliat despre acest personaj-vedetă și, totodată, misterios. Transformă această ocazie într-o oportunitate de a-i stimula imaginația, dar și de a-i vorbi despre calități precum bunătatea, generozitatea ori grija pentru ceilalți. 
Dacă prichindelul tău are peste cinci ani și știe deja să scrie literele de tipar, puteți schița împreună o primă scrisoare adresată lui Moș Crăciun. Oferă-i seturi de carioci cu scris strălucitor și creioane colorate și încurajează-l pe micuț să se exprime prin forme și culori, nu doar prin scris. De asemenea, prilejuiește-i o întâlnire cu Moș Crăciun, dacă dorește. Dacă nu-l puteți invita pe Moșul chiar la voi acasă, du-l pe cel mic să-l cunoască într-un alt loc unde întâlnirea este posibilă. Asigură-te, însă, că Moșul este unul credibil, ca să nu-i spulberi prematur inocența în această privință.

Timp împreună. În așteptarea Crăciunului, vă puteți crea un ritual de citit povești cu specific înainte de culcare. Este util pentru copil să aibă parte de o experiență cât mai diversă în privința țării de origine a basmelor care îl au ca personaj central pe Moș Crăciun. Folosește această ocazie ca să vorbești cu el despre diferențele care apar în privința tradițiilor de sărbători în diferite țări. Completați atmosfera și creați-vă amintiri frumoase ascultând ori cântând colinde și făcând fursecuri și biscuiți decorativi împreună. De fiecare dată, este important să folosești un astfel de context pentru a-i vorbi despre lucruri pe care le consideri importante, dar și pentru a exemplifica prin acțiuni proprii ceea ce dorești să facă și el.


7-12 ani: implică-l în pregătiri, învață-l să dăruiască, împărtășiți-vă unii de alții

Comunicare. Dacă în primii ani, mulți dintre părinți preferă să-i surprindă pe copii cu bradul deja împodobit, acum cei mici au devenit suficient de mari ca să-l împodobiți împreună. O activitate de genul acesta nu este doar o ocazie de a vă bucura împreună, ci și o oportunitate de a sta de vorbă într-un context relaxat, care îl ajută pe copil să se deschidă față de tine. Mai ales în cazul preadolescenților, care încep să simtă revoluția hormonală ce se instalează în corpul lor, se pot „topi” astfel blocajele de comunicare ce apar în relația cu părinții.

Valori. În această etapă, părinții au ocazia să facă mai mult decât să-i introducă pe copii în atmosfera sărbătorilor, au șansa de a-i învăța valoarea responsabilității. Prin implicarea în activități domestice în concordanță cu vârsta și capacitățile lor, copiii pot descoperi ce înseamnă să fii responsabil, precum și că relațiile cu ceilalți se construiesc prin implicare și prin reciprocitate. Copilul va fi ajutat să înțeleagă, astfel, că această sărbătoare nu este doar despre a primi, ci și despre a dărui. De aceea, îl poți încuraja să pună în practică această idee prin donarea jucăriilor cu care nu se mai joacă sau a hainelor care i-au rămas mici unor copii fără posibilități materiale. De asemenea, dacă îi place să bricoleze, îl poți ajuta să realizeze felicitări sau decorațiuni de Crăciun pe care să le vândă în scop caritabil sau să le dăruiască prietenilor și celor din familia extinsă.

Amintiri. Dacă personajul Moș Crăciun își cam pierde din mister odată cu această vârstă, deoarece copilul începe să-și dezvolte tot mai mult simțul observației (și pe cel critic) sau, poate, pentru că a fost influențat de colegii de la școală, interesul și plăcerea copiilor de a primi cadouri rămâne sau chiar se amplifică. Ceea ce devine o provocare tot mai mare pentru părinți, care își doresc, desigur, să nu-i dezamăgească pe copii. Totuși, pe termen lung, mai valoroase decât cadourile – chiar și decât cele mai râvnite dintre ele – rămân activitățile făcute de copii împreună cu părinții, frații și bunicii lor. Acesta ar fi așa-numitul timp de calitate, cum îl numesc specialiștii, acel timp în care cei din familie își împărtășesc informații și, mai ales, emoții. Iar zilele libere de sărbători sunt tocmai bune pentru a face asta, fie că organizați un maraton de văzut filme, fie că jucați mimă sau alte jocuri împreună.


13-18 ani: acceptă-l așa cum este, dăruiește-i valori, transmite-i tradiții de familie

Chiar dacă pot fi considerați mari de acum și, pe măsură ce se apropie de majorat, nu prea mai caută compania părinților, în realitate au la fel de mult sprijin din partea adulților – mai ales psiho-emoțional. Iar zilele libere de sărbători, când familia se reunește și atmosfera generală se detensionează, pot fi o extraordinară ocazie de a le oferi acest gen de sprijin și de a consolida relația cu ei.

Acceptare. De sărbători, cunoaște-i prietenii, dacă nu ai făcut-o până acum. Dacă vrei să afli mai multe despre preocupările adolescentului tău fără ca acesta să se simtă interogat sau agasat și să izbucnească un nou conflict între voi, încurajează-l să-și invite prietenii la voi acasă. Pregătește-te pentru venirea lor nu doar cu gustările și cu băuturile pe care știi că le preferă, ci și cu o listă de activități pe care să le facă împreună cu restul familiei, cum ar fi niște jocuri de societate sau un program de karaoke ori roagă-i chiar să vă colinde. Însă, mai presus de toate, este important ca voi, adulții din casă, să-i întâmpinați cu o atitudine relaxată și firească, pentru a-i ajuta să se simtă în largul lor atât pe ei, cât și pe adolescentul vostru. Cu siguranță nu va fi totul perfect, dar la fel de sigur e că nici critica nu ajută în relația cu un adolescent. În schimb, acceptarea este foarte importantă pentru ei, pentru că au nevoie mai mult decât oricând să se simtă înțeleși, sprijiniți și încurajați. 

Voluntariat. Dacă este important pentru voi, părinții, să transmiteți copiilor voștri valori precum responsabilitatea și implicarea comunitară, inițiați tot felul de activități care să-i ajute să asimileze tot mai mult și să aplice aceste valori. În perioada dinaintea sărbătorilor este foarte la îndemână să-l implici în activități de voluntariat – fie că este vorba de a face activități cu copii mai mici care au nevoie de atenție și de îndrumare, fie că este vorba de a contribui prin munca lor la organizarea unei mese festive pentru vârstnicii singuri. Iar dacă 
v-ați implica împreună cu copiii voștri într-o astfel de activitate, ați avea numai de câștigat atât în ceea ce privește relația cu ei, cât și în ceea ce privește dezvoltarea lor.

Familie. Crăciunul este, prin excelență, o sărbătoare a familiei. La modul ideal, a acelei familii care nu are în comun doar înrudirea de sânge, ci un întreg univers clădit pe valori comune și pe tradiții transmise din generație în generație. Iar timpul petrecut împreună într-o astfel de familie este o sursă de inspirație și de putere, atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Dincolo de valori, tradițiile familiale sunt acel ceva care ne poate stârni un caleidoscop de emoții, sunt acel ceva care validează faptul că facem parte dintr-o anumită familie. 

Tradițiile de familie sunt primele de care ne amintim atunci când povestim cum ne-am petrecut Crăciunul sau când ne amintim cum ne petreceam altădată această sărbătoare: ce feluri de mâncare pregătea mama după rețete de la bunica, rugăciunea de la masă, fără de care bunica nu ne lăsa să începem să mâncăm, dulcele de post din Ajun (numit Pelincile Domnului), împodobirea bradului doar în seara de Ajun, niciodată mai devreme, colindatul prin vecini, săniușul copiilor și jocul de rummy al adulților din a doua zi de Crăciun și multe altele. Partea frumoasă în ceea ce privește tradițiile familiale de sărbători este că, de multe ori, ajung să fie preluate firesc, fără cine știe ce eforturi din partea părinților de a preda ștafeta. De altfel, cu cât sunt mai simple și mai naturale, cu atât mesajul lor ajunge mai ușor la copii, cu șanse mai mari de a fi duse mai departe. Însă puteți crea, împreună cu copiii voștri, și tradiții noi, de primă generație, pe care aceștia ar avea toate motivele să le ducă mai departe. Într-un fel, prin păstrarea și prin transmiterea acestor tradiții de la an la an, Crăciunul își reconfirmă calitatea de sărbătoare a familiei. 

 

Surse de informație:

  • https://parenting.firstcry.com/articles/christmas-celebration-with-kids-6-incredible-ideas/
  • https://spelloutloud.com/15-ways-to-celebrate-christmas-with-kids.html
  • https://www.wellbeingpeople.com/2020/07/23/the-importance-of-an-engaging-community/
  • https://www.motherduck.com.au/why-family-traditions-are-so-important-and-how-to-create-your-own/