Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ghid introductiv de medicina reproductiva

Articol de Dr. Viorel Narcis Stoica Medic specialist Obstetrica - ginecologie
Infertilitatea nu este o simpla neplacere sau un capriciu, este o afectiune a sistemului reproducator care interfera cu posibilitatea organismului de a realiza una dintre functiile sale de baza: functia reproductiva.

Cum definim infertilitatea

Infertilitatea – reprezinta situatia in care un cuplu nu obtine sarcina dupa 1 an de viata sexuala normala fara metoda contraceptiva.

Motivele pentru care o doamna nu ramane insarcinata pot fi:

  • probleme de ovulatie – atunci cand ovulatia nu se produce regulat sau deloc ceea ce impiedica aparitia sarcinii. Ovulatia este momentul din ciclul menstrual normal in care se elibereaza un ou din tesutul ovarian in preajma pavilionului tubar (pavilionul trompelor uterine). Nivelul hormonilor controleaza ovulatia. Sarcina apare daca un spermatozoid fertilizeaza celula ou eliberata in urma ovulatiei. Probabilitaea maxima de a obtine sarcina se obtine cu contact sexual in ziua ovulatiei sau  1-2 zile anterioare ovulatiei.
  • probleme cu uterul sau trompele uterine – aici ne putem referi la malformatii uterine, fibroame uterine, adenomioza si cicatrici la nivelul trompelor uterine. Cicatricile sunt rezultate in urma unor infectii mai vechi sau interventii chirurgicale anterioare care pot obstrua trompele.
  • endometrioza – este existenta tesutului endometrial (membranei din interiorul uterului) in afara uterului. Ea poate da dureri la menstruatie in partea inferioara a abdomenului dar si infertilitate.
  • varsta inaintata – dupa 30 – 35 de ani sarcina apare mai greu. Probabilitatea unei sarcini scade si mai mult dupa 40 de ani.

Cand ar trebui sa se apeleze la medic?

Dincolo de consultul de rutina anual se considera ca este nevoie de consult medical ginecologic atunci cand sarcina nu apare dupa contact sexual neprotejat timp de 1 an, sau 6 luni daca varsta doamnei este peste 35 de ani.  Se va solicita constult ginecologic si daca menstruatiile sunt neregulate.

Ce se intampla la medic

Medicul va efectua un examen genital, o ecografie si va recomanda analize de sange precum si  culturi in scopul excluderii unor infectii genitale.

Analize va avea de facut si partenerul.

Uneori nu se gaseste o cauza care sa explice imposibilitatea obtinerii sarcinii pe cai naturale.

Greutatea excesiva poate fi o cauza de infertilitate. Astfel ca scaderea in greutate poate fi de ajuns pentru obtinerea unei sarcini. In plus se obtine o sarcina mai sanatoasa si cu mai riscuri mai mici.

In functie de rezultatele investigatiilor efectuate se decide daca este sau nu este nevoie de tratament.

Optiuni terapeutice

Dintre modalitatile terapeutice eficiente in anumite situatii putem aminti:
-     Clomifen – este folosit pentru doamnele care nu ovuleaza regulat sau deloc, in aceasta situatie crescand posibilitatea aparitiei unei sarcini. Este unul dintre primele medicamente recomandate. Medicul va va da informatii despre modalitatea de administrare si momentul cand ar trebui sa aveti contact sexual.
In functie de rezultate se trece sau nu la urmatoarea modalitate de tratament.
-    Preparate hormonale – care vor fi folosite in cazul in care nu functioneaza tratmentul cu Clomifen sau cand se estimeaza ca acesta nu poate fi eficient.
-    Inseminarea intrauterina  -  consta in introducerea spermei in cavitatea uterina, printr-un tub fin, imediat inaintea ovulatiei. Cel mai frecvent se asociaza cu clomifen sau un preparat hormonal care induce ovulatia.
-    Fertilizarea in vitro – se foloseste atunci cand metodele descrise anterior nu au functionat sau cand se estimeaza ca cele anterioare nu pot fi eficiente (cum este in cazul obstructiei tubare totale – in aceasta situatie spermatozoidul nu se poate intalni cu ovocitul).

Fertilizarea in vitro are urmatorii pasi :

1. administrarea unor hormoni care pregatesc ovarul pentru ovulatie,

2. punctia ovariana – care extrage cu un ac fin cateva ovocite din ovar ,

3. ovocitele extrase sunt plasate intr-un recipient impreuna cu spermatozoizi, 

4. dupa 2 – 5 zile dintre ovocitele (celulele ou) fertilizate se aleg dupa anumite criterii oua fecundate  si se introduc in uter

Fertilizare in vitro se va efectua doamnelor care:

-    au trompele obstruate sau nu mai au trompe

-    au parteneri cu sperma saraca in spermatozoizi

-    nu au obtinut sarcini prin alte modalitati


De-a lungul administrarii tratamentului  se fac teste de sange si ecografii care au rolul de a estima eficienta tratamentului. Tratamentul poate fi ineficient. Ceea ce functioneaza in cazul unei persoane nu inseamna ca  va functiona si in cazul altor persoane.

Modalitatea de tratament va fi aleasa impreuna cu medicul in functie de particularitatile si dorintele fiecarei paciente.
In alegerea tratamentului se tine cont de conditia medicala a fiecareia, de posibilitatile financiare (unele medicamente putand fi scumpe si neacoperite de asigurari), de durata tratamentului, de efectele adverse induse de medicatie.
Poate fi utila si o consiliere psihologica sau suportul unui grup de doamne care intampina aceleasi dificultati in a ramane gravide.


Tratament chirurgical
De multe ori tratamentul medical este asociat tratamentului chirurgical. Dintre modalitatile de abord chirurgical putem aminti:

-    chirurgia de corectare a malformatiilor genitale

-    chirurgia patologiei uterine si a trompelor uterine – miomectomia, polipectomia histeroscopica, tentarea repermeabilizarii tubare, reanastomoza tubara in situatia in care trompele sunt infundate sau ligaturate, tratamentul histeroscopic al sinechiilor uterine aici intrand si tratamentul sindromului Asherman

-    chirurgia endometriozei si a patologiei ovariene (chisturi mari, formatiuni tumorale ovariene)

Uneori tratamentul chirurgical poate fi singurul necesar nefiind nevoie de tratamentul medical. Ca exemplu:

-    liza aderentelor peritoneale periovariene rezultate in urma interventiilor chirurgicale anterioare sau a endometriozei

-    miomectomia histeroscopica, miomectomia pentru fibroame voluminoase

-    polipectomia histeroscopica cunoscandu-se faptul ca un polip endometrial functioneaza ca un sterilet

-    tratamentul histeroscopic al sinechiilor cervicale sau intrauterine.