Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si „Regula celor 15 minute”

Recent, pe 21 octombrie 2020, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite a emis o noua recomandare despre ce inseamna mai exact „contactul strans” in ceea ce priveste transmiterea SARS-CoV-2, virusul care determina COVID-19.

Recomandarea anterioara sugera ca un contact strans apare atunci cand o persoana sta la mai putin de 1.5 m fata de un pacient cu COVID-19 pentru 15 minute consecutive. Acum, CDC subliniaza faptul ca si un contact scurt poate favoriza transmiterea bolii. Mai exact, noua recomandare sugereaza ca cei care petrec un total de 15 minute de contact pe parcursul a 24 de ore cu o persoana infectata ar trebui considerati ca au fost in contact strans.

UPDATE

Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:

  • Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc 
  • Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
  • Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
  • Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
  • Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID

In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:

  • Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
  • In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
  • Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
  • Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
  • Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
  • Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
  • Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora

CDC - 21 Octombrie 2020, Actualizarea definitiei „contactului strans”

„Este acea persoana care s-a aflat in apropiere, pana in aproximativ 1.5 metri, de o persoana infectata pentru un total cumulat de 15 minute sau mai mult pe o perioada de 24 de ore incepand cu doua zile inainte de aparitia bolii (sau, pentru pacientii asimptomatici, cu doua zile inainte de recoltarea testului) pana cand pacientul a fost izolat ”.

Ce a determinat aceasta schimbare in definitie?

Noua recomandare are ca punct de plecare concluziile unei anchete epidemiologice de stabilire a cauzei unui focar de COVID-19 care au fost publicate in Raportul Saptamanal privind Morbiditatea si Mortalitatea al CDC. Ancheta a constatat ca un angajat al unei inchisori din Vermont a fost infectat, cel mai probabil in timpul unei serii de contacte scurte cu detinutii infectati, dar asimptomatici.

Potrivit CDC, sase noi detinuti au ajuns la inchisoare si au fost retinuti intr-o unitate de carantina. Au fost testati pentru COVID-19, rezultatele fiind pozitive la toti. In timp ce rezultatele testului COVID erau asteptate, un ofiter al inchisorii, in varsta de 20 de ani, a interactionat cu detinutii pentru diverse formalitati. Intalnirile dintre acestia, marea majoritate mai aproape de 1.5 m, impuse de situatia din inchisoare, au fost fiecare mai scurte de 15 minute consecutive, unul din parametrii care defineau contactul strans, asa ca ofiterul a continuat sa interactioneze cu prizonierii. In cele din urma, ofiterul s-a imbolnavit, acuzand simptomele infectiei cu noul coronavirus. Inregistrarile video din inchisoare au aratat ca ofiterul nu a petrecut mai mult de 15 minute la un moment dat cu prizonierii, insa au fost interactiuni scurte, la mai putin de 1.5 m, in total de 17 minute pe durata schimbului de 8 ore (o estimare de 22 de interactiuni in care usa a fost deschisa). Ofiterul a purtat tot timpul o masca de protectie, in schimb prizonierii au purtat masca in marea majoritate a intalnirilor, existand insa momente scurte, in camera de recreere sau la usa celulei de inchisoare in care masca a lipsit. De asemenea, ofiterul nu a avut nicio calatorie sau vreun contact cu persoane infectate cu COVID-19 in afara locului de munca. 

Ce semnificatia are pentru tine schimbarea definitiei?

Aceasta noua recomandare care schimba definitia contactului strans este o recunoastere importanta a usurintei cu care se poate raspandi acest virus.

Atunci cand mai multi oameni petrec timp impreuna sunt considerati contacte stranse. Insa acum, se atrage atentia ca, inclusiv interactiunile scurte care se cumuleaza in timp – ca de exemplu cu un chelnar la o terasa - vor fi considerate contact strans.

Aceasta modificare a definitiei facuta de CDC sugereaza ca trebuie sa fim mult mai atenti la toate interactiunile, inclusiv la cele de scurta durata - de exemplu, la birou, la scoala, la restaurant, etc. 

Nu ar trebui sa ne amagim cu un astfel de rationament: „Stau de vorba cu colegul meu doar 1 minut, de ce am mai avea nevoie sa purtam masca?”. Importanta purtarii mastilor in orice moment pentru a-i proteja pe ceilalti nu a fost niciodata mai clara. Este posibil sa nu stim ca suntem infectati si chiar si o scurta intalnire in care nu purtam masca ar putea trasmite celuilalt virusul.

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:
www.cdc.gov 
www.health.clevelandclinic.org
www.theconversation.com 
 
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer