Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si bolile renale

Pacientii diagnosticati cu afectiuni renale se afla in categoria cu risc de complicatii in cazul infectarii cu noul coronavirus SARS- CoV-2, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Din acest motiv, pacientii cu boli renale, cei care urmeaza dializa sau au facut transplant de rinichi trebuie sa ia masuri suplimentare de precautie pentru a limita posibilitatea de contacta infectia COVID-19.

Infectia cu noul coronavirus poate inrautati starea unor pacienti diagnosticati cu boli cronice - cardiace, metabolice (diabet zaharat), respiratorii (astm) si renale. Potrivit unor studii recente, la pacientii cu COVID-19 s-a observat si afectarea renala, mai exact s-a constatat o crestere a cantitatii de proteine in urina (proteinurie) sau chiar sange in urina (hematurie) fie la debutul infectiei, fie pe parcursul perioadei de boala, iar functia renala a fost afectata. La o mica parte dintre acesti pacienti evolutia a fost nefavorabila, catre insuficienta renala acuta. Exista ipoteza potrivit careia virusul SARS-CoV-2 are afinitate mai mare pentru celulele care captusesc plamanii, rinichii, intestinele si vasele sangvine, deoarece aceste celule au receptori pentru o enzima numita ACE2, iar virusul se leaga de acesti receptori.

Deoarece persoanele care au deja o boala de rinichi au un risc mai mare de a dezvolta complicatii si de deces, acestea trebuie sa aiba o grija mai mare in perioada pandemiei si sa ia toate masurile care se impun pentru a evita limitarea contractarii infectiei cu noul coronavirus.

De asemenea, data fiind posibila afectare renala aparuta in cursul infectiei COVID-19, persoanele cu boala renala care au avut COVID-19 trebuie sa li se monitorizeze functia renala dupa ce au depasit infectia.

Pentru a veni in intampinarea persoanelor cu boli renale care au nevoie sa-si monitorizeze functia renala, laboratoarele REGINA MARIA au luat toate masurile necesare pentru ca recoltarea probelor de sange sa se realizeze in conditii de siguranta, scazand posibilitatea imbolnaviriie atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical.

Boala renala cronica

Persoanele cu boala renala cronica aflata in stadiile 3-5 prezinta riscuri mai mari de complicatii in cazul infectarii cu SARS-CoV-2. Este important sa se tina cont de recomandarile autoritatilor privind izolarea la domiciliu si respectarea masurilor de igiena.

Medicul poate recomanda si unele teste de laborator pacientilor cu afectiuni renale. Monitorizarea functiei renale la pacientii cu boala renala cronica se face cu ajutorul evaluarii ratei de filtrare glomerulare (RFG) prin clearance-ul creatininei. Testul necesita masurarea creatininei serice, a creatininei urinare si volumul urinar pe 24 de ore. De asemenea, este nevoie si de examenul de urina pentru verificarea proteinelor in urina. Medicul poate recomanda si hemoleucograma, glicemia si ureea.

Dializa

In cazul pacientilor dializati, continuarea tratamentului este esentiala. Respecta toate recomandarile primite de la medic. In cazul in care clinica la care faci dializa s-a inchis temporar din cauza imbolnavirilor de COVID-19, tratamentul prin dializa trebuie urmat la alt centru. Fii atent la alimentatie; evita alimentele cu continut mare de potasiu.

Sunt mai vulnerabili in fata infectiei COVID-19 pacientii dializati care au urmat un transplant (inclusiv medular), au cancer si fac tratament (chimioterapie, radioterapie), au o boala respiratorie (BPOC, astm).

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile al Institutului de Sanatate Publica a emis o procedura privind efectuarea dializei la persoanele asimptomatice aflate in izolare la domiciliu sau aflate in carantina care prevede masurile pe care trebuie sa le ia pacientii care urmeaza sa fie dializati, regulile pe care trebuie sa le respecte in timpul si dupa transport catre centrul de dializa. Transportul persoanelor carantinate se va efectua prin ambulanta 112.

Transplant de rinichi

Pacientii care au un transplant de rinichi trebuie sa ia medicamentele imunosupresoare recomandate, care actioneaza mentinand sistemul imunitar mai putin activ, ceea ce poate ingreuna capacitatea organismului de a combate infectiile. Acest lucru ii poate expune unui risc mai mare de a contracta o infectie respiratorie, inclusiv cea cu noul coronavirus. De aceea, si in cazul lor, respectarea recomandarilor autoritatilor este foarte importanta.

Persoanele care au donat un rinichi nu au riscuri mai mari de infectie cu noul coronavirus, dar trebuie sa respecte recomandarile destinate populatiei generale.

Bolile autoimune care afecteaza rinichii

In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca propriile tesuturi, celule si organe. Unele dintre bolile autoimune ataca si rinichii, cum este cazul lupusului eritematos sistemic (LES). Pacientilor cu astfel de boli le sunt prescrise medicamente imunusupresoare. Pacientii cu boli autoimune care afecteaza rinichii trebuie sa isi reduca riscul de infectare cu nou coronavirus respectand masurile generale recomandate de autoritati (spalat pe maini, distantare sociala) si urmand recomandarile de tratament ale medicului curant. 

Masuri necesare daca apar simptome de COVID-19

Pacientii cu o boala renala care au simptome ale infectarii cu noul coronavirus (febra, tuse) trebuie sa se izoleze la domiciliu. Nu este recomandat sa mearga la medic direct, ci sa ia legatura cu el prin telefon.

Pacientii care urmeaza dializa si au simptome de COVID-19 trebuie sa ia legatura telefonic cu clinica unde se trateaza; este nevoie ca tratamentul sa continue.

Persoanele care au facut un transplant de rinichi si au simptome de COVID-19 trebuie sa anunte medicul. Si in cazul acestor pacienti este recomandata izolarea, indiferent daca au sau nu simptome. 

Recomandari importante pentru pacientii cu boli renale

Pacientii cu boala renala, la fel ca toate persoanele cu afectiuni cronice, trebuie sa limiteze riscul de infectare cu noul coronavirus respectand masurile preventive:

 •  Stai acasa daca ai simptome precum febra, tusea, gatul inflamat, dureri de cap, frisoane. Ia legatura cu medicul daca ai simptome care te ingrijoreaza.
 • Evita contactul cu cei bolnavi; in general, se recomanda distantarea sociala.
 • Cand tusesti sau stranuti, foloseste un servetel de hartie, pe care il arunci apoi la gunoi. Daca nu ai la dispozitie un servetel, stranuta sau tuseste la nivelul cotului, nu in palme.
 • Spala cat mai des mainile cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, mai ales dupa ce ai mers la baie, inainte de a manca, dupa ce ti-ai sters nasul, ai tusit sau ai stranutat.
 • Curata foarte des obiectele pe care le atingi des, precum clanta usilor.
 • Evita sa iti atingi fata cu mainile neigienizate, mai ales nasul si gura.
 • Poarta o masca de protectie cand esti nevoit sa iesi din casa.

Izolarea la domiciliu

Pentru a limita riscul de imbolnavire prin COVID-19, se recomanda izolarea la domiciliu a pacientilor cu:

 • Transplant renal
 • Dializa
 • Varsta peste 70 de ani
 • Pacientilor cu boala renala si care urmeaza tratamente (de pilda, cu ciclofosfamida, rituxima, prednisolon)

Recomandari alimentare utile pentru pacientii cu dializa

Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu boala renala sau care urmeaza dializa sa tina cont de recomandarile medicului privind dieta si sa evite alimentele care le pot inrautati starea.

 • Nu pastra in frigider conserve deschise sau alimente expirate, arunca-le pentru a evita periculul intoxicatiei.
 • Evita sa folosesti sarea (si inlocuitorii de sare daca ai restrictie de potasiu).
 • Tine la indemana apa plata.

Dieta pentru pacientii care urmeaza dializa

Se recomanda alimentatia cu un nivel scazut de potasiu, fosfor si sodiu.

Fructe, ½ cana = 1 portie (limiteaza-te la 2-3 portii pe zi)

 • Pot fi consumate din compot fructe (spalate si scurse) precum piersici, pere, ananas
 • Suc de fructe: de merisoare, de mar, struguri, ananas
 • Limonada

Legume, ½ cana = 1 portie (limiteaza-te la 2-3 portii pe zi)

 • Legume cu un continut redus de sodiu; pot fi si din conserva (spalate si scurse): sfecla, porumb, morcovi, fasole verde, ciuperci, dovleac, mazare.

Proteine

 • Conserve cu continut redus de sodiu: ton, somon, carne rosie, curcan, pui
 • Tofu
 • Unt de nuci nesarat

Lactate (1/2 cana/zi)

 • Lapte pudra
 • Alternative pentru lapte: bautura de migdale, de soia

Cereale

 • Paine (alba, de secara), fulgi de porumb, ovaz, orez

Grasimi

 • Unt sau margarina nesarate, maioneza cu continut redus de sare, ulei de masline.

Pentru persoanele care sunt ingrijorate pentru ca au observat aparitia unor semne sau simptome care sugereaza afectarea aparatului urinar, exista posibilitatea realizarii consultatiilor online, in cadrul Clinicii Virtuale.

Surse de informatie:

 • https://www.kidneycareuk.org
 • https://www.kidney.org
 • https://www.cathlabdigest.com
 • https://www.cdc.gov