Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copilul mic iubeste sa se joace. Bucura-te impreuna cu el, afara sau in casa!

Copilul mic iubeste sa se joace. Bucura-te impreuna cu el, afara sau in casa!

Autorii cartilor de povesti pentru copii descriu anii prescolari (3-6 ani) ca “ani magici”. Si chiar asa ai spune si tu doar privindu-ti copilul cum isi foloseste toate simturile incercand sa exploreze lumea in care a tocmai a pasit…

Copilul mic preia informatiile si le combina cu roadele imaginatiei, rezultand, astfel, idei fantastice in legatura cu felul in care se intampla lucrurile. Prin joaca, copilul prescolar va deprinde abilitati de care va avea nevoie ca adult. In plus, joaca este o modalitate prin care cel mic va identifica ce-i place si ce-i displace, iar caracterul lui va incepe sa prinda contur.

Incurajeaza-l sa se joace mai mult afara!

Spre deosebire de alte generatii, pentru copiii de astazi, joaca afara a fost inlocuita cu activitati mai sedentare, cum ar fi jocurile pe computer sau petrecerea mult timp in fata televizorului sau tabletei. Insa, atunci cand exercitiile sunt distractive, copiii isi doresc sa le practice. Aceste sfaturi te-ar putea ajuta sa-ti determini copilul sa faca cat mai multa miscare:

  • Fii un exemplu pentru el. Parintii trebuie sa fie modele pentru copiii lor si sa le arate ca ei insusi considera miscarea ca ceva important si isi fac timp pentru asta. Parintii active vor avea copii activi!
  • Expune-ti copilul la o varietate de activitati. Cu cat va face activitati sau sporturi cat mai variate, cu atat va descoperi ceea ce ii place.
  • Fii creativa. Fa activitatea cat mai distractiva.
  • Foloseste echipament haios. Atunci cand vremea nu va permite sa va jucati afara, foloseste palariile, esarfele sau hainele tale pentru a se deghiza sau papusi-marionete pentru a juca o piesa de teatru.
  • Miscati-va in pauzele de la desene animate. Atunci cand urmariti un anumit film sau desen animat si apare o reclama, ridicati-va si dansati cat mai haios pe toata durata ei.
  • Dedica un anumit timp jocurilor afara, impreuna cu toata familia. Stabileste o serie de activitati sau sporturi pe care ati putea sa le faceti afara intreaga familie si dedica cel putin o jumatate de zi in fiecare week-end acestui timp petrecut impreuna. Exemple ar putea fi: mersul pe bicicleta, alergarea, ridicarea in aer a zmeielor, etc..

La 3 ani

Este varsta la care incepe sa-i placa sa se joace cu alti copii, insa tot cu tine va simti ca face lucrurile cele mai distractive. Ideea este ca acum poti sa interactionezi cu copilul tau si, in acelasi timp, sa-l inveti lucruri noi si folositoare. Este varsta la care anumite abilitati incep sa prinda mici radacini.

  • Provoaca-l la o scurta alergare!
  • Jucati-va cu mingea!
  • Lasa-l sa te ajute sa asezi cumparaturile sau rufele spalate la locul lor. Ca sa-l atragi sa te ajute sa faci ordine, spune-i: “Hai sa vedem cine poate pune cele mai multe jucarii la locul lor. Pe locuri, fiti gata, start!”
  • Implica-l si pe el atunci cand pregatesti prajituri. Pentru el, va fi o experienta aproape magica felul in care anumite ingrediente se transforma in dulciurile preferate.
  • Faceti impreuna diverse obiecte decorative: ghirlande pe care sa agatati sau sa lipiti nasturi, ghinde sau pietricele, modele origami din hartie creponata, bijuterii din paste fainoase de tipul penne etc.).
  • Desenati impreuna cu ajutorul unor baloane. Umflati baloanele cat sa fie de forma unor bile, apoi inmuiati-le in vopsea acrilica de diferite culori si faceti diverse “stampile” pe hartii de desen. Se va murdari, dar va fi foarte incantat de rezultat! Daca nu aveti baloane, folositi varfurile degetelor, iar activitatea va fi cu mult mai distractiva!
  • Indeamna-l sa exerseze “sa citeasca”diverse logo-uri si etichete cunoscute.
  • Jucati jocul cu ghicitorile. Acum este varsta la care curiozitatea creste. Citeste-i cinci ghicitori si da-i sansa sa-si ocupe mintea cu rezolvarea lor. Va veti amuza pe cinste!
  • Incearca modalitati diferite de a spune povesti. De exemplu, surse pentru subiecte “de aventuri” ar putea fi obiectele pe care le folositi si care va inconjoara zi de zi. Daca va aflati intr-o calatorie cu masina, introdu in povestea pe care o creezi ceea vezi in jur. Daca sunteti toata familia, incepe tu cu cateva propozitii si lasa-i pe ceilalti sa continue povestea. Astfel, copilul isi va pune la contributie imaginatia si isi va dezvolta vocabularul. Lasa-l sa creeze singur finalul povestii!
  • Cantati si dansati impreuna, cu cat mai haios, cu atat mai distractiv

La 4-5 ani

Cel mai important aspect la aceasta varsta este sa reusesti sa-l iei din fata ecranului, fie ca este televizorul, tableta sau telefonul mobil. Atunci cand nu sunt “acaparati” de aparate, copiii de aceasta varsta au o tendinta naturala de a se misca. Daca vei iesi cu el afara sau in parc, copilul va alerga, se va catara si se va juca cu jucarii care se misca si pe care le poate impinge sau trage. Mai mult, poti crea situatii sau locuri in interior unde copilul sa se poate misca. In plus, in aceasta etapa, copilul are nevoie de activitati din care sa invete. Este varsta la care incepepe sa-si dezvolte capacitatile de coordonare si creativitatea.

  • Faceti impreuna un puzzle.
  • Creeaza in casa un obstacol din perne si lasa-l sa sara in voie, sa-si consume energia.
  • Implica-l in treburile gospodaresti. Deoarece le place sa joace rolul unui adult, la aceasta varsta se bucura sa scoata hainele din masina de spalat si sa le puna in cosul de rufe, sa puna vasele in masina de spalat vase sau sa ude florile.
  • Plictiseala care se instaleaza la drum lung cu masina poate fi alungata cu ajutorul unui joc simplu: repereaza cate autovehicule vezi in drum si ce fel sunt acestea. Provoaca-l sa faca acelasi lucru si stabileste drept castigator pe acela dintre voi care ajunge la 20.
  • Un alt joc captivant in timpul unui drum lung este sa incerce sa rosteasca literele pe care le vede pe placutele de inmatriculare ale masinilor. Astfel, va invata mai usor alfabetul.
  • E timpul sa stie timpul, deci invata-l cum se citeste ceasul.

La 6 ani

Este perioada cand creierul copilului invata sa faca diferenta intre posibil si imposibil. Monstrii care se ascundeau sub pat “au disparut”, explicatia din mintea lui fiind aceasta: de vreme ce nu am vazut monstrul niciodata, acesta nu exista! Pe masura ce copilul creste, imaginatia si creativitatea vor fi valorificate prin arta, muzica, scris, gandire critica (care il va ajuta in anii adolescentei pentru rezolvarea problemelor). Nu uita sa-l lauzi de fiecare data cand castiga un joc, pentru a-i creste increderea in el – este varsta la care are mare nevoie de confirmare!

  • Jucati-va “De-a v-ati ascunselea”. Este un joc clasic al copilariei, pe care nu trebuie sa-l rateze.
  • Este varsta la care pot sa invete lucrurile de baza pentru a practica un sport. Indiferent ca ii arati tu sau un antrenor, copilul poate sa invete acum cum se loveste mingea de fotbal, cum se arunca la cos mingea de baschet, cum sa inoate, cum sa loveasca cu racheta de tenis sau sa faca arte martiale. Placerea si nu competitivitea sunt ceea ce il motiveaza pe copilul prescolar.
  • Cand va jucati afara, arata-i imagini care contin diverse obiecte si roaga-l sa numere cate vede.
  • Toti copiii iubesc animalele. Rosteste numele unui animalut si cere-i sa gaseasca un cuvant care sa rimeze cu acel nume. Prin intermediul acestor cuvinte, cel mic va forma propozitii, imbogatindu-si abilitatile oratorice.
  • Nu in ultimul rand, fa-l sa priveasca cititul ca pe o joaca. Insufla-i placerea lecturii, pentru ca abilitatea de a citi si cititul frecvent sunt strans corelate cu succesul scolar ulterior!

Surse de informatie:

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.