Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vrei o inima sanatoasa? Razi mai mult!

Vrei o inima sanatoasa? Razi mai mult!
Stiai ca exista o legatura puternica intre emotiile noastre si sanatatea cardiovasculara? Ostilitatea, furia, depresia, anxietatea si izolarea sociala sunt asociate cu mai multe cazuri de boala de inima, in timp ce rasul, fericirea si simtul umorului ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare. Numeroase studii realizate si publicate in ultimii 40 de ani au evidentiat acest aspect. In plus, reprezentantii Asociatiei Americane a Inimii (American Heart Association - AHA) sustin ca rasul reduce hormonii de stres, diminueaza inflamatia arterelor si creste nivelul de HDL - colesterolul "bun".

"Odata ce incepi sa razi, incepi sa te simti mai bine. Iar efectele pozitive ale rasului asupra organismului se mentin pentru 24 de ore. Acesta este un motiv bun pentru a rade in fiecare zi", explica dr. Suzanne Steinbaum, medic cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York si purtator de cuvant al miscarii “Go Red for Women” din cadrul Asociatiei Americane a Inimii.

La randul sau, psihologul clinician Barry Jacobs din cadrul Asociatiei Americane a Inimii considera ca rasul are un rol important in imbunatatirea starii de sanatate: “Rasul scade stresul si anxietatea si poate reduce inflamatia din interiorul vaselor de sange”.

4 moduri in care rasul protejeaza sanatatea inimii

Imbunatateste circulatia sanguina

Cercetatorii de la Universitatea din Maryland, Statele Unite ale Americii, au descoperit ca rasul ajuta la cresterea fluxul sanguin prin dilatarea vaselor de sange si cresterea circulatiei. Acest efect pare sa fie similar cu efectul pozitiv al exercitiilor de aerobic sau al utilizarii medicamentelor care scad colesterolul, cum ar fi statinele. Diferenta este ca rasul este spontan si are un efect imediat.

Reduce inflamatia

Rasul elibereaza beta-endorfine in hipotalamus si, implicit, ajuta la eliberarea oxidului de azot care contribuie la dilatarea vaselor de sange. Oxidul de azot este o substanta chimica care protejeaza inima prin reducerea inflamatiei si prevenirea depunerii de colesterol in peretii arterelor sub forma de placa de aterom.

Scade nivelul hormonilor de stres

Exista studii care sugereaza ca rasul are efecte benefice asupra gestionarii stresului. De exemplu, reduce nivelul hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul si epinefrina (adrenalina), care pot perturba echilibrul organismului. 

Stimuleaza imunitatea 

Rasul stimuleaza producerea de anticorpi si, implicit, ajuta la crearea unui sistem imunitar mai puternic.

Beneficiile rasului asupra mentinerii sanatatii inimii sunt constant studiate, mai ales ca se crede ca o persoana care rade in mod regulat poate avea un risc mai mic de infarct. Exista oameni de stiinta care considera ca rasul ar trebui prescris odata cu alte medicamente pentru bolile cardiovasculare. 

Indiferent de amploarea cercetarilor si concluziile acestora, beneficiile rasului asupra starii de sanatate nu trebuie subestimate. 

Sursa:
www.health.clevelandclinic.org
www.heart.org