Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia endovasculara in repararea anevrismului aortic abdominal

Tratamentul endovascular reprezinta o tehnica mult mai putin invaziva decat chirurgia deschisa si astazi este din ce in ce mai utilizat in tratamentul anevrismelor de aorta datorita evolutiei rapide atat din punct de vedere tehnic cat si aparitiei de noi generatii de stenturi.

Repararea pe cale endovasculara a anevrismului aortic implica introducerea unei endoproteze la nivelul portiunii dilatate. Este o optiune de tratament cu multiple beneficii fata de chirurgia clasica si urmareste scaderea riscului de ruptura al anevrismului si implicit tratamentul acestuia.

Tratamentul chirurgical standard pentru anevrismul aortic este repararea anevrismului prin chirurgie deschisa, care presupune perioade mai lungi de spitalizare si recuperare. Avantajul major al repararii endovasculare a anevrismului aortic (EVAR: EndoVascular Aortic Aneurysm Repair) este faptul ca pacientul va avea o perioada de spitalizare mult mai redusa si o recuperare mult mai rapida.

Beneficiile repararii endovasculare a anevrismului aortic:

  • Perioada mai scurta de spitalizare – 1-3 zile, comparativ cu 4-10 zile in cazul chirurgiei clasice
  • Perioada mai scurta de recuperare – cateva saptamani, comparativ cu 3 luni in cazul chirurgiei clasice
  • Risc mai mic de complicatii comparativ cu tratamentul chirurgical clasic
  • Interventia este mai mult mai putin invaziva

Posibile riscuri asociate repararii endovasculare a anevrismului aortic

Desi chirurgia endovasculara reduce timpul de recuperare la cateva zile, exista riscuri potentiale, la fel ca in cazul oricarui tip de interventie chirurgicala :

  • Una dintre dificultatile majore in ceea ce priveste tehnica acestui tratament o reprezinta aparitia endoleak-urilor (defect de etanseitate), care apar la angiograf ca o persistenta a substantei de contrast in sacul anevrismal datorita esecului in a exclude complet anevrismul din circulatia aortica. Daca aceste defecte de etanseitate nu sunt tratate, vor conduce la expansiunea sau ruptura anevrismului, necesitand cel mai adesea o reintervetie
  • In cazuri extrem de rare s-au inregistrat si complicatii grave, precum paralizie, ruptura intarziata a anevrismului sau infectie

Inainte de realizarea interventiei chirurgicale, medicul chirurgul prezinta fiecarui pacient atat beneficiile, cat si posibilele riscuri ale procedurii.

Indicatiile repararii endovasculare a unui anevrism aortic

In ultimile decenii rata de succes a implantarii stent-grafturilor a crescut de la 78% la 99%. Cu toate acestea, din pacate, doar 30-60% dintre pacientii cu anevrism de aorta abdominla au o anatomie adecvata care sa permita alegerea tratamentului endovascular.
Caracteristicile fizice ale aortei si ale anevrismului aortic in sine sunt foarte importante pentru a determina daca repararea endovasculara reprezinta cel mai bun tratament. Medicul chirurg cardiovascular stabileste, impreuna cu pacientul, daca EVAR este cea mai buna solutie in cazul sau, pe baza caracteristicilor anevrismului determinate cu ajutorul unuia sau mai multor teste imagistice, cum ar fi:

  • Scanare de tomografie computerizata (CT) de inalta rezolutie
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)
  • Angiografie - o radiografie a vaselor de sange
  • Ecocardiografie transesofagiana  

In ce consta repararea endovasculara a anevrismului aortic?

Interventia endovasculara de reparare a unui anevrism aortic se realizeaza, de obicei, sub anestezie generala.

Principiul tratamentului endovascular este sa excluda anevrismul din circulatie prin introducerea si plasarea endoluminala a unei proteze, respectiv a unui stent-graft la nivelul anevrismului abdominal. La nivelul aortei, stentul este introdus si ancorat deasupra, respectiv dedesubtul sacului anevrismal, pe cat posibil fixat in regiunea sanatoasa, normala, a aortei, respectiv arterei iliace. Device-ul este reprezentat de catre un graft protetic tubular care se insera prin punctionarea arterei femurale sub control angiografic. Pentru repararea anevrismului aortic, stent-graftul este inserat la nivelul anevrismului permitand fluxului sanguin sa treaca prin el. In anumite cazuri se utilizează stent-grafturi bifurcate, prevazute distal cu doua extensii pentru a trata si arterele iliace commune atunci cand acestea sunt si ele afectate de boala anevrismala.
Recuperarea dupa repararea endovasculara a anevrismului aortic

De obicei, pacientul poate fi externat la 1-3 zile dupa realizarea interventiei chirurgicale endovasculare de reparare a anevrismului aortic. In general, majoritatea pacientilor se recupereaza complet in aproximativ doua saptamani. Perioada de recuperare difera de la o persoana la alta si pot exista cazuri in care pacientul va reusi sa-si reia activitatea obisnuita dupa cateva luni. De asemenea, majoritatea persoanelor supuse unei interventii endovasculare pot reveni la locul de munca in termen de o luna dupa operatie.

Exista si o serie de restrictii specifice, pe care trebuie sa le urmeze orice pacient tratat atat prin chirurgie deschisa, cat si prin chirurgie endovasculara:

  • Sa nu conduca masina o perioada - de obicei timp de 1-2 saptamani dupa realizarea interventiei
  • Sa nu faca bai prelungite pana nu se vindeca inciziile inghinale; sunt permise dusurile
  • Sa evite sa ridice mai mult de 10 kilograme timp de aproximativ 4 - 6 saptamani dupa realizarea interventiei

Dupa efectuarea unei interventii de reparare endovasculara a unui anevrism, se recomanda adoptarea aceluiasi stil de viata pentru o inima sanatoasa, bazat pe lipsa consumului de tutun, mentinerea unei greutati sanatoase si monitorizarea atenta a valorilor tensiunii arteriale si ale colesterolului.

Surse:

  • www.ouh.nhs.uk
  • www.surgery.ucsf.edu
  • www.circulationfoundation.org.uk
  • www.my.clevelandclinic.org
  • www.vascular.org
  • www.ncbi.nlm.nih.gov

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.