Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum ai grija de ten vara: alegerea cremei de protectie si expunerea la soare

Articol de Dr. Tatiana Nita Medic primar Dermatovenerologie

Ingrijirea pielii implica o serie de precautii de care trebuie sa tinem cont in special pe perioada sezonului cald. Cu beneficii pentru sanatatea tenului, dar si cu riscuri de care trebuie sa tinem cont, vara este o perioada pentru care trebuie sa ne pregatim. In ce moduri, mai exact? Afla totul de la Dr. Tatiana Nita, medic primar de dermatologie, cu competente in chirurgie dermatologica, chirurgie dermato-estetica si laser-terapie.

  • Cum alegem factorul de protectie al cremei
  • Ce recomandari sa aplici la plaja
  • Cum il aperi pe cel mic de soare
  • Ce alte riscuri pot afecta tenul vara

Vezi AICI categoria noastra de DERMATOVENEROLOGIE.

Cum alegem factorul de protectie al cremei

Cu totii asteptam venirea verii, pentru ca efectele pozitive ale expunerii tenului la razele solare sunt binecunoscute. Insa expunerile necontrolate cresc riscul de dezvoltare a unei forme de cancer cutanat. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an se diagnosticheaza aproximativ doua-trei milioane de cancere cutanate si peste o suta de mii de melanoame, la nivel global.

Este important, asadar, sa folosim un produs cu SPF 30, daca nu chiar 50, pe care sa il aplicam in functie de momentul zilei. Astfel, avem la dispozitie geluri de curatare a fetei, pentru dimineata, precum si o crema hidratanta pentru seara. Indicatiile SPF se refera la gradul de protectie de care are parte pielea.

SPF-ul arata protectia impotriva razelor ultraviolete de tip B, cele care dau arsura solara. Indicatia UVA arata nivelul de protectie in fata razelor ultraviolete de tip A, cu o penetrare mai mare pe tegument si cu o reactie intarziata. Este indicat sa alegi un ecran cat mai ridicat, de 30 sau 50, pe care sa il aplicam cat mai des.

Vezi categoria noastra de INVESTIGATII.

Protectie sola

Ce recomandari sa aplici la plaja

Tuturor ne place bronzul, dar acesta nu este intotdeauna benefic. O expunere la soare, cu arsura solara, in copilarie, pana la varsta de 18 ani, creste riscul de cancer cutanat la varsta adulta. Expunerea la soare trebuie sa fie moderata, iar folosirea cremei de protectie solara este vitala, pe tot parcursul zilei. Acest obicei trebuie sa fie zilnic, pe toata durata sejurului. Este important sa alegi o crema care sa contina atat protectie UVA, cat si protectie UVB, pe care sa o aplici cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, in camera de hotel sau acasa.

Exista multe persoane care considera ca, daca stau la umbra, nu au nevoie de crema cu factor de protectie. Chiar daca norii pot scadea intensitatea ultravioletelor, razele solare sunt reflectate de apa, lucru valabil chiar si in cazul sezonului rece, cand zapada are acelasi efect. Chiar daca alegem sa stam la umbra, factorul de protectie ramane important. In cazul in care ne dorim, totusi, sa ne bronzam, dar, desigur, nu vrem sa ne alegem cu arsuri, putem alege o crema cu SPF 15, insa numai in conditiile in care ne expunem soarelui exclusiv dimineata si seara.

Vezi categoria noastra de POLICLINICI.

Protectie solara

Cum il aperi pe cel mic de soare

In cazul copiilor, este necesar ca crema cu un grad de protectie cat mai ridicat sa fie aplicata inca de la varsta de sase luni. Pana la acest moment, insa, medicul pediatru nu recomanda sub nicio forma expunerea copiilor la soare. Produsele cele mai potrivite pentru cei mici, la plaja, sunt disponibile in special sub forma de spuma sau geluri, ce pot fi aplicate inclusiv pe pielea umeda. Crema cu factor de protectie trebuie aplicata copiilor, la fel precum in cazul adultilor, indiferent de anotimp. Aceasta va fi intotdeauna insotita de hainute adecvate, din in si bumbac, in culori cat mai deschise, pentru o protectie completa in fata razelor soarelui.

Ce alte riscuri pot afecta tenul vara

Sub lumina calda a zilelor estivale, pielea secreta vitamina D, cu beneficii majore asupra functionarii tiroidei, paratiroidei si hipofizei, precum si asupra functionarii creierului sau a reglarii ritmului cardiac. In acelasi timp, expunerea la soare mareste secretia de serotonina, care este responsabila de reglarea naturala a starii de dispozitie, de ameliorarea tranzitului intestinal si de optimizarea ciclului somn-veghe.

La polul opus, insa, sunt si motive pentru care este bine ca expunerea la soare sa fie facuta cu moderatie. Arsurile solare trimit o multime de pacienti la medicul dermatolog, mai ales in cazul in care persoanele afectate au petrecut mult timp in aer liber, la orele pranzului. Produsele vor fi alese in functie de fiecare tip de piele in parte, pentru ca vara, aceasta secreta mai mult sebum decat de obicei. Tot in functie de tipul de piele va fi aleasa si crema cu factor de protectie pentru fata.

In cazul in care avem un ten deschis, vom selecta o crema mai hidratanta, in timp ce un ten inchis va favoriza folosirea unei lotiuni sub forma de spray. Crema nu este necesara numai in situatia in care mergem la plaja. Chiar si in cazul unei iesiri in oras, vom folosi o crema de protectie solara de zi, pe zonele fotoexpuse. In cazul persoanelor cu mai multe alunite, este obligatorie aplicarea unui ecran solar SPF 50.

Urmeaza sfaturile de mai sus si te vei putea bucura de vara pe deplin, fara riscuri asupra sanatatii tenului tau. Atentia acordata factorului de protectie te poate salva de arsurile solare.