Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este si de ce este problematic R0 pentru raspandirea COVID-19

Atat specialistii, cat si oamenii simpli, urmaresc cu atentie numarul de reproducere al noului coronavirus (SARS CoV2), care determina COVID-19 si care este denumit R0.

Acesta este unul dintre indicatorii luati in calcul atunci cand autoritatile decid daca este nevoie de intarirea sau relaxarea restrictiilor. Dar ce reprezinta?

Ce reprezinta R0?

Este un indicator al contagiozitatii unei boli. Indica numarul persoanelor neimunizate care se infecteaza cu virusul secundar unui singur caz al unei persoane infectate. Acesta reprezinta o unitate de masura pentru cat de infectioasa este o boala atunci cand apare la nivelul unei populatii care ar putea sa faca boala respectiva, o populatie in care oamenii nu au fost vaccinati impotriva bolii si nici nu au imunitate rezultata ca urmare a trecerii prin boala si recuperare.. Pe scurt, R0 arata cat de contagioasa este boala infectioasa. Se numeste numar de reproducere, deoarece infectia este transmisa catre persoane noi prin reproducerea virusului. De exemplu, daca o boala are un R0 de 18, persoana care are boala o va transmite catre 18 persoane, in medie, iar multiplicarea va continua daca nimeni nu a fost vaccinat. Maia Majumder, cercetator la Harvard Medical School si la Boston Children’s Hospital este cea care a contribuit la anticiparea raspandirii epidemiei MERS in Arabia Saudita in 2014 si a epidemiei de Ebola din Africa de Vest la scurt timp dupa aceea. La acel moment, nu era cert daca responsabil a fost patogenul infectios apt sa treaca de la o persoana la alta, insa cand, cateva saptamani mai tarziu, au inceput sa apara zvonuri de o posibila transmitere de la om la om, Majumder si colegul sau de la Harvard, Kenneth Mandl, au stabilit un calcul care a fost denumit R0 (numarul de reproducere de baza a patogenului) – care sa indice daca s-ar putea declansa o epidemie.

Ce inseamna valorile R0?

Numarul de reproducere reprezinta numarul mediu al persoanelor care vor contracta o infectie transmisibila de la o persoana infectata. Daca numarul este 1, inseamna ca cineva care are virusul il va transmite la o alta persoana. Daca numarul este 2, fiecare persoana infectata va transmite catre doua persoane, care, la randul lor, vor transmite la alte doua persoane si tot asa. Daca numarul este peste 1, numarul persoanelor infectate va creste, insa daca este sub 1, numarul se va reduce. Iata trei posibilitati, in functie de valoarea R0:
•    Daca R0 este sub 1, fiecare infectie existenta va provoca mai putin de o noua infectie. In acest caz, boala se va reduce si, in final, va fi eradicata.
•    Daca R0 este 1, fiecare infectie existenta provoaca o noua infectie. In acest caz, boala se mentine stabila, insa nu va exista o raspandire masiva sau o epidemie.
•    Daca R0 este peste 1, fiecare infectie existenta provoaca mai mult de o noua infectie. Boala va fi transmisa de la om la om si se poate declansa o epidemie.
Este importat de stiut ca valoarea R0 se aplica doar cand membrii comunitatii respective sunt complet vulnerabili la boala, adica nimeni nu a fost vaccinat, nimeni nu a avut boala inainte si nu exista posibilitatea ca transmiterea bolii sa fie controlata.
Aceasta asociere de afectiuni este rara in prezent datorita inovatiilor din medicina. Multe dintre bolile care erau fatale in trecut pot fi acum tinute sub control sau vindecate. De exemplu, in 1918, intreaga planeta a fost afectata de pandemia de gripa porcina, care a provocat 50 de milioane de decese. Potrivit cercetarilor, valoarea R0 a pandemiei din 1918 a fost estimata la 1.4 - 2.8. Dar, cand gripa porcina (sau virusul H1N1) a revenit in 2009, valoarea sa R0 a fost intre 1.4 si 1.6. Disponibilitatea vaccinurilor si a medicamentelor antivirale au facut din epidemia din 2009 una mai putin fatala.
Este important de spus ca epidemiologii fac distinctie intre R0 calculat la inceputul izbucnirii unei infectii intr-o populatie susceptibila la boala si Re (numar de reproducere efectiva), o masura utilizata pentru a descrie riscul de transmitere a bolii atunci cand se iau masuri de scadere a transmisiei precum distantarea fizica sau campaniile de vaccinare. 

R0 pentru COVID-19

Valoarea R0 pentru COVID-19 este aproximativ 5.7, potrivit unui studiu publicat online in Emerging Infectious Diseases, ceea ce inseamna dublu decat a fost estimat initial (2.2 - 2.7).
Prin urmare, numarul 5.7 inseamna ca o persoana care are COVID-19 poate transmite potential coronavirusul catre alte 5-6 persoane, nu catre 2-3 persoane, cum s-a crezut la inceputul pandemiei. Cifra 5.7 indica faptul ca cel putin 82% din populatie trebuie imunizata impotriva COVID-19 pentru a opri raspandirea virusului si pentru a dobandi imunitate.
La calcularea R0 a unei boli se iau in calcul o serie de factori:
•    Perioada infectioasa. Unele boli sunt contagioase pe perioade mai lungi in comparatie cu altele. De exemplu, adultii cu gripa sunt contagiosi pana la 8 zile, insa copiii pot fi contagiosi o perioada mai mare. Cu cat este mai mare aceasta perioada, cu atat valoarea R0 creste.
•    Rata de contact. Daca o persoana cu o boala contagioasa vine in contact cu multe persoane neinfectate sau nevaccinate, boala se va transmite mai rapid. O rata mai crescuta de contact va contribui la cresterea valorii R0.
•    Mod de transmitere. Bolile care se transmit cel mai rapid si cel mai usor sunt cele care au mod de contagiune pe cale aeriana, cum sunt gripa sau pojarul (rujeola). Pe de alta parte, bolile care se transmit prin fluide corporale, precum Ebola sau HIV, nu sunt atat de usor de transmis. Bolile care se transmit pe cale aeriana au o valoarea mai crescuta a R0 decat cele transmise prin contact direct.

Ce boli sunt masurate de R0?

R0 poate fi folosit pentru a masura orice boala contagioasa care se poate raspandi la populatia cu risc. Printre cele mai contagioase boli sunt pojarul si gripa. Afectiuni mai severe, precum Ebola si HIV, se raspandesc mai greu. Care este insa situatia cu bolile infectioase pentru care exista in prezent vaccin disponibil? Care este valoarea R0 a acestora?
•    Variola are R0 de 3
•    Poliomielita are R0 de 4-6
•    Oreionul are R0 de 10-12
•    Varicela are R0 de 10-12
•    Pertussis are R0 de 15-17
•    Pojarul (rujeola) are R0 de 12-18
R0 este important pentru afectiunile pentru care exista vaccin disponibil deoarece stabileste cat la suta din populatie ar trebui sa fie vaccinata, pentru ca sa se poata opri raspandirea infectiei. Un R0 mare inseamna ca va fi nevoie ca cea mai mare parte a populatiei sa fie vaccinata, astfel se explica de ce stoparea virusului rujeolei necesita un nivel crescut de imunizare in randul populatiei. OMS si alti experti in sanatate sustin ca doua doze de vaccin ROR au o eficienta in proportie de 97% in preventia rujeolei, in timp ce o singura doza este eficienta in proportie de 93%. Chiar si in comunitatile mici, in absenta vaccinului, se pot declansa epidemii de rujeola. Afla de aici complicatiile acestei boli inalt contagioase (de exemplu, 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor; virusul se raspandeste pe calea aerului, prin tuse si stranut si poate supravietui pana la 2 ore in spatiul in care persoana infectata a tusit sau a stranutat). 
Vestea (relativ) buna este ca SARS-Cov2 este mai putin transmisibil decat rujeola, nefiind nevoie de nivele de imunizare de 95% pentru a opri raspandirea acestuia. Si masurile de siguranta, precum distantarea, au o influenta semnificativa asupra valorii R0. Insa, spre deosebire de MERS, este cel mai probabil ca epidemiile declansate de noul coronavirus sa continue sa se produca daca virusului i se va da aceasta oportunitate.

Modalitati de preventie

R0 este un calcul util pentru predictia si controlul transmiterii unei boli. Stiinta medicala continua sa avanseze, cercetatorii descopera noi tratamente pentru diverse afectiuni, insa cele contagioase nu vor disparea prea curand. Aplica aceste sfaturi pentru a preveni transmiterea unei boli contagioase:
•    Informeaza-te asupra modului de transmitere a diferitelor boli contagioase.
•    Cere sfatul medicului in legatura cu ce masuri poti lua pentru a opri transmiterea unei infectii. De exemplu, spala-te pe maini frecvent cu apa si sapun, in special inainte de a gati sau a de a manca, dar si inainte si dupa folosirea toaletei.
•    Fii la zi cu vaccinarile de rutina.
•    Intreaba medicul impotriva caror boli ar trebui sa te vaccinezi.

Surse:
www.healthline.com
www.the-scientist.com
www.vaccinestoday.eu
https://europepmc.org

Afla mai multe:
Poti sa ai COVID fara sa stii?