Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este IQ-ul si cum se masoara?

Articol de Psiholog Monica Bolocan
Ce este IQ-ul si cum se masoara?

IQ-ul (Intelligence Quotient) reprezinta masura inteligentei umane exprimata printr-un numar rezultat in urma sustinerii unui test standardizat, raportat la varsta cronologica. Marea majoritate a oamenilor se situeaza undeva in jurul valorii de 100 (in intervalul 90 – 110), avand o inteligenta medie. O valoare peste 120 este considerata inteligenta superioara, iar de la 130 in sus vorbim despre supradotare cognitiva. In sens invers, un IQ de 75 – 85 exprima un “intelect de limita”, in timp ce un IQ sub 70 arata existenta unui retard in functionarea cognitiva.

Desi, conform definitiei recente a inteligentei, IQ-ul nu reflecta numai dimensiunea cognitiva a inteligentei unei persoane, valoarea sa ofera o predictie destul de buna asupra performantei academice si profesionale a persoanei evaluate.

Potentialul de inteligenta mostenit sau inteligenta nativa

Fiecare om se naste cu un potential de inteligenta mostenit genetic de la predecesorii sai. Este vorba despre inteligenta nativa, denumita si inteligenta fluida. Acesta se masoara prin teste de inteligenta non-verbale care presupun operarea cu imagini si simboluri abstracte, fara utilizarea conceptelor verbale.

Activitati care solicita inteligenta nativa:

  • Completarea de puzzle-uri
  • Completarea unei serii de imagini sau de numere 
  • Identificarea unui pattern (o structura logica) intr-un ansamblu de elemente 

Inteligenta fluida este destul de stabila in timp si este poate cea mai importanta componenta a inteligentei totale, avand o contributie semnificativa in performanta generala a persoanei.

Inteligenta cristalizata

Desi este general agreat ca potentialul de inteligenta al omului este mostenit genetic, influenta factorilor de mediu este de asemenea importanta, putand fie diminua, fie creste potentilul innascut. Astfel, expunerea la un mediu de viata bogat in experiente variate in copilaria timpurie, dar si relationarea sociala au un rol major in dezvoltarea inteligentei. 

Inteligenta castigata prin educatie, denumita inteligenta cristalizata, este masurata prin teste de inteligenta care implica operarea cu diferite concepte verbale. Spre exemplu, se masoara:

  • Bogatia vocabularului unei persoane
  • Capacitatea sa de a intelege si utiliza cuvinte sau expresii cu grad crescut de abstractizare
  • Capacitatea de a face rationamente verbale
  • Intelegerea si reactionarea corecta la situatiile sociale, de “bun-simt”

In aprecierea corecta a inteligentei unei persoane, sunt importante ambele componente – atat inteligenta non-verbala, cat si cea verbala.

Cum se masoara IQ-ul?

Desi testele de inteligenta standardizate pot masura IQ-ul incepand cu varsta de aprozimativ 3 ani si pana la varsta de 90 de ani, o evaluare complexa si valoroasa a abilitatilor cognitive (atat verbale, cat si non-verbale) poate fi facuta dupa varsta de 6 ani. Pentru a putea lua decizii corecte in privinta planului educational al unui copil, este foarte important sa fie evaluate cele doua componente majore ale inteligentei: cea non-verbala (inteligenta fluida, mostenita genetic) si cea verbala (inteligenta cristializata, castigata prin educatie). 

In plus, memoria de lucru si viteza de procesare mentala sunt alte doua dimensiuni cognitive cu impact major asupra scorului total IQ. Acest tip de evaluare cognitiva complexa este disponibila si in clinicile Regina Maria. Suna la 021/9268 si solicita o programare!