Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Imagistica in cancerele digestive - rol important in diagnostic, cat si in bilantul initial si de supraveghere pe termen lung

Imagistica in cancerele digestive - rol important in diagnostic, cat si in bilantul initial si de supraveghere pe termen lung

Dr. Dana Pavel, medic specialist radiologie si imagistica medicala, membra a echipei multidisciplinare pentru cancerele divestive din Spitalul Euroclinic, spune ca de cele mai multe ori depisteaza cancerele digestive sub diagnostice de trimitere diferite. Echipa multidisciplinara are rolul de a asigura cea mai buna abordare a cazului, la nivelul ghidurilor internationale, insumand expertiza tuturor specialistilor. Un alt aspect important este legat de faptul ca medicul imagist este implicat si ulterior, pe parcursul tratamentului, pentru restadializarea tumorii. In acest context, al investigatiilor imagistice repetate, pentru pacient este deosebit de important ca iradierea sa fie cat mai redusa, si avantajul unui aparat performant este de a fi la inaltimea acestor cerinte. 

Cum vedeti colaborarea in cadrul echipei multidisciplinare? Ce rol are medicul imagist, cum intervine el in stabilirea planului de tratament? Dar din punctul de vedere al pacientului? Care sunt avantajele echipei multidisciplinare?

O echipa multidisciplinara nu poate fi decat un beneficiu in plus pentru pacient. Noi, in Spitalul Euroclinic, avem o comisie de tumor board in care sunt discutate cazurile oncologice si deciziile terapeutice cele mai bune pentru pacientii nostri. 

Imagistica intervine si ea in cadrul acestor decizii, putand preciza daca pacientul se afla in remisie partiala sau completa, in progresie sau intr-un stadiu stationar al bolii. Un rol extrem de important al imagisticii nu este doar in diagnosticarea cancerelor, ci si in bilantul initial si de supraveghere pe termen lung.

Putem avea situatii cand la depistarea cancerului e nevoie initial de chimio si/sau radioterapie neoadjuvanta, pentru ca, ulterior, interventia chirurgicala sa se faca cu limite de siguranta si cu mai putine riscuri pentru aparitia complicatiilor postoperatorii.

Toate aceste situatii sunt discutate in cadrul tumor board.

In imagistica, un rol foarte important il are aparatura care este la dispozitia medicului. Ce ne puteti spune despre acest lucru?

Pacientii oncologici raman in evidenta medicului oncolog, dar si imagist, avand nevoie de reevaluari periodice pentru restadializari.

In acele momente ne confruntam cel mai frecvent cu intrebarea: “Cat de mult ma iradiez?”.

In Spitalul Euroclinic aparatul este un CT Siemens low dose, care reduce semnificativ doza de iradiere a pacientului in timpul scanarii, reusind totodata sa pastreze calitatea imaginii si timpul de achizitie rapid, spre deosebire de alte aparate CT pe care le gasim in clinicile private sau spitalele de stat.

De multe ori medicul imagist este si cel care depisteaza cancerul si trebuie sa comunice acest lucru pacientului. Cum faceti acest lucru? Care sunt particularitatile comunicarii diagnosticului de cancer?

Comunicarea rezultatului catre pacient este diferita de la caz la caz.

Inevitabil intervine aici si componenta emotionala. Suntem alaturi de pacientii nostri si de fiecare data le explicam exact cum stau lucrurile si ce au de facut. Urmeaza o serie de intrebari: cat de grav este, ce presupune urmarirea periodica, care este rata de supravietuire?

Consider ca este important ca odata cu aceasta Comisie multidisciplinara asta incercam sa facem – sa crestem calitatea vietii pacientului si sa oferim variantele terapeutice cele mai bune posibil, conform ghidurilor internationale.

Care sunt provocarile cu care medicul imagist se confrunta in depistarea cancerelor digestive?

Pentru medicul imagist, cancerele de tub digestiv pot fi o adevarata provocare uneori, mai ales in stadiile incipiente sau in cele cu localizare pe intestinul subtire.

De cele mai multe ori, pacientii ajung la noi cu diagnostice de trimitere pentru o patologie diferita, drept pentru care pacientul nu parcurge o pregatire in prealabil a tubului digestiv, fapt pentru care diagnosticarea lor imagistica devine dificila, uneori poate imposibila. Si atunci, pentru orice suspiciune, preferam intotdeauna colaborarea interdisciplinara alaturi de colegii nostri gastroenterologi.

Este foarte important pentru noi sa stim dinainte suspiciunile de diagnostic, astfel incat sa putem discuta cu pacientii despre o pregatire corecta a tubului digestiv anterioara examinarii CT sau RMN. Aceasta este tolerata fara dificultati de marea majoritate a pacientilor, constand practic in administrarea a 2 litri pana la 4 litri de apa cu Fortrans si intreruperea meselor din dupa-amiaza precedenta examinarii.

Ce ne puteti spune despre stadiile in care depistati tumorile?

Din pacate, e adevarat ca in mare parte cancerele depistate de noi sunt descoperite in stadii destul de avansate, fie cu invazie locala spre structurile de vecinatate, fie cu determinari secundare la distanta.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.