Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este embriotransferul si cum se realizeaza?

Embriotransfer1
Embriotransferul reprezinta o ultima etapa a procesului de fertilizare in vitro. Aceasta etapa presupune inserarea embrionului la nivelul cavitatii uterine, in scopul realizarii unei sarcini. Intregul proces de fertilizare in vitro este important pentru cuplurile care doresc sa devina parinti si au tulburari de fertilitate. Procesul prin care se efectueaza embriotransferul este unul simplu, care nu creeaza un disconfort pronuntat asupra mamei.

Tipuri de embriotransfer

Embriotransferul se poate realiza prin mai multe modalitati. Astfel, s-a realizat o clasificare a tipurilor de embriotransfer in functie de stadiul de dezvoltare a embrionului, precum:

  • embriotransfer de ziua 3;
  • embriotransfer de ziua 5.

Embriotransfer de ziua 3

Inainte de realizarea transferului, embrionul este evaluat. Este important a avea urmatoarele caracteristici:

  • fiecare celula sa aiba nucleu si citoplasma;
  • celulele sa nu fie fragmentate.

Embriotransfer de ziua 5

Incepand cu ziua a 5-a, embrionul ajunge in stadiul de blastocist. Un embriotransfer efectuat in aceasta perioada de dezvoltare are o rata de succes mai mare, datorita unei evolutii mai avansate a embrionului.

Daca se opteaza pentru un embriotransfer in ziua a 5-a, este necesar ca in ziua a 3-a embrionul sa se transfere pe un alt mediu. Va fi mentinut in acest mediu pana in ziua implantarii in uter.

Tipuri de embrioni folositi pentru embriotransfer

In cadrul procesului de embriotransfer pot fi folosite doua tipuri de embrioni, cum ar fi:

  • embrioni proaspeti;

Acesti embrioni sunt cei de 1-2 zile, care rezulta imediat dupa fertilizarea ovocitului cu spermatozoidul. Aceasta optiune este de preferat pentru un embriotransfer.

  • embrioni congelati;

Embrionii congelati sunt embrioni obtinuti suplimentar. Se supun unui proces de congelare pentru a fi utilizati in cazul in care primul transfer cu embrioni proaspeti nu a reusit sau transferul nu se poate realiza imediat dupa fertilizarea ovocitelor. Aceasta situatie se intalneste cand mama prezinta niveluri hormonale foarte ridicate, inadecvate implantarii embrionului in uter.

Cand este necesar un embriotransfer?

Embriotransferul si, mai exact, efectuarea tehnicilor de reproducere asistata sunt utile cand un cuplu doreste un copil, dar sarcina nu poate fi obtinuta. Printre principalele cauze care conduc la aparitia tulburarilor de infertilitate se afla:

  • oligospermia (numar redus de spermatozoizi in lichidul spermatic);
  • astenozoospermia (numar redus de spermatozoizi mobili);
  • teratozoospermia (spermatozoizii prezinta modificari morfologice);
  • insuficienta ovariana;
  • endometrioza;
  • fibrom uterin;
  • afectiuni ale trompelor uterine.

Cand se face embriotransferul?

Embriotransferul se poate face in doua perioade, in functie de dezvoltarea embrionului.

Astfel, procesul poate fi realizat:

  • in ziua a 3-a;

Embrionul este format din aproximativ 4-8 celule.

  • in ziua a 5-a;

Embrionul se afla in stadiul de blastocist si are aproximativ 70-100 de celule in alcatuirea sa.

Inainte de realizarea embriotransferului se poate realiza si o tehnica ce presupune deschiderea partiala a zonei pellucida. Aceasta se realizeaza prin intermediul unui laser sau al unei substante acide. Rolul acestei proceduri este de a favoriza implantarea embrionului la nivelul uterului.

Procesul inlocuieste o etapa naturala care are loc in cadrul dezvoltarii embrionului in ziua a 5-a. Atunci, zona pellucida dispare si este inlocuita cu celule trofoblastice, ambele avand un rol important in implantarea la nivelul mucoasei uterine.

Cum se realizeaza embriotransferul?

Pentru realizarea embriotransferului, pacienta este rugata sa se aseze pe scaunul ginecologic. Ulterior, medicul va insera la nivelul vaginului speculul. Acesta are rolul de a indeparta peretii vaginului, pentru a se putea introduce instrumentele necesare. Embrionul este implantat prin intermediul unui cateter, care este inserat prin vagin si ajunge in cavitatea uterina. Pentru o precizie cat mai exacta, intregul proces se realizeaza sub ghidaj ecografic.

Embriotransfer2

Procedura este de scurta durata, avand o medie de aproximativ 10 minute. Embriotransferul nu este dureros. Cu toate acestea, pacienta poate resimti un grad scazut de disconfort la introducerea speculului in vagin sau ca urmare a unei vezici urinare pline. Vizibilitatea organelor de interes pe ecranul ecografului este mai buna daca vezica urinara este plina.

Dupa finalizarea procedurii, pacienta poate merge la toaleta.

Sfaturi dupa embriotransfer

Dupa embriotransfer, pacienta poate resimti urmatoarele:

  • meteorism (senzatie de balonare);
  • crampe;
  • scurgeri vaginale.

Aceste manifestari au o durata scurta si pot disparea de la sine chiar din urmatoarea zi.

Este indicat ca la 2 saptamani de la realizarea embriotransferului, pacienta sa efectueze un control medical. In cadrul acestuia, se realizeaza o ecografie. Astfel, se observa daca embriotransferul s-a realizat cu succes.

Alimentatia dupa embriotransfer

Realizarea unui embriotransfer nu necesita o alimentatie speciala. Cu toate acestea, este important a avea o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional. Astfel, sunt indicate urmatoarele tipuri de alimente:

  • bogate in proteine (peste, pui, lactate);
  • legume (fasole, mazare, castraveti, usturoi, masline, sfecla rosie);
  • fructe (banane, mere, capsuni, kiwi, avocado, prune, rodie);
  • cereale integrale.

De asemenea, este important a consuma si o cantitate optima de lichide. In acest mod, se asigura hidratarea adecvata atat a mamei, cat si a embrionului. Este important ca pentru cele mai potrivite sfaturi nutritionale sa apelezi la un medic nutritionist cu experienta.

Rata de succes a unui embriotransfer

Succesul procedurii depinde de foarte multi factori, printre care:

  • modalitatea de transfer aleasa;

S-a demonstrat ca transferul de embrioni proaspeti are o rata de succes cu 5% mai mare comparativ cu transferul embrionilor congelati.

  • stadiul de dezvoltare al embrionului;

Rezultate mai bune s-au obtinut in cazul embriotransferului din ziua a 5-a (stadiul de blastocist) fata de embriotransferul de ziua a 3-a.

  • starea de sanatate a parintilor;
  • anomaliile genetice prezente.

Embriotransferul reprezinta o etapa din cadrul fertilizarii in vitro. Aceasta presupune transferul embrionului la nivelul cavitatii uterine. Procedura are o durata scurta si, in cele mai multe dintre cazuri, nu necesita efectuarea anesteziei. Rata de succes a embriotransferului variaza in functie de metoda de embriotransfer aleasa, de stadiul de evolutie a embrionului, dar si de starea medicala a parintilor.

 

Bibliografie:

Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine, 2017, Performing the embryo transfer: a guideline, Fertil. Steril., 107(4):882-896;
www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/314571#Risks%20and%20precautions%20of%20embryo%20transfers, accesat la data 02.09.2022;
www.pfcla.com, https://www.pfcla.com/blog/day-3-vs-day-5-embryo-transfer, accesat la data 02.09.2022;
advancedfertility.com, https://advancedfertility.com/ivf-in-detail/embryo-transfer/, accesat la data 02.09.2022.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.