Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este, cand este necesar si ce trebuie sa stii despre RMN-ul fetal

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Monitorizarea unei sarcini este un beneficiu major pentru o evolutie buna a acesteia si calea pentru a aduce pe lume un copil sanatos. Totodata este garantia mentinerii unei bune sanatati materne.
Daca examenele ecografice sugereaza posibilitatea existentei unor anomalii, medicul obstretician poate indica efectuarea unui examen RMN fetal pentru identificarea precisa a problemei sau pentru a lua o decizie cu privire la terapie. Concret, un RMN fetal este un examen imagistic neinvaziv, neiradiant care ofera informatii detaliate despre structurile anatomice ale fatului, oferind imagini clare, de inalta rezolutie, folosind o tehnica adaptata.

Pentru a obtine cele mai bune informatii ne-am adresat doamnei doctor Adina Chirita, medic primar medicina nucleara, medic specialist radiodiagnostic si imagistica medicala, doctor in medicina, din cadrul Departamentului de Imagistica din Reteaua REGINA MARIA.

Ce este RMN-ul fetal? 

Dr. Adina Chirita: Este o metoda de investigatie imagistica, non-invaziva, de finete, care poate pune in evidenta elementele anatomice structurale ale fatului si care poate oferi un diagnostic din timpul vietii intrauterine. Investigatia RMN nu inlocuieste ecografia morfo-fetala, ci o completeaza, atunci cand ecografia, care foloseste ultrasunete, semnaleaza existenta unor suspiciuni ale evolutiei fetale.

Examenul RM fetal se concentreaza exclusiv asupra unor segmentele anatomice ale fatului, fiind orientat de ecografia de morfologie fetala si implica o tehnica particulara de vizualizare, in conditiile in care zgomotul produs de sistemul RM in timpul evaluarii poate produce o oarecare agitatie fetala. 

Scanarea se poate realiza intr-o pozitie confortabila pentru femeia gravida, existand posibilitatea obtinerii de imagini in toate planurile ortogonale, avand un contrast tisular foarte bun,  indiferent de pozitia fatului, de conformatia gravidei sau de cantitatea de lichid amniotic. 
Un alt avantaj al rezonantei magnetice este faptul ca toate imaginile achizionate si reconstruite ulterior de catre medic se arhiveaza si pot fi comparate in dinamica pe parcursul unei sarcini.

Ca principiu general valabil, RMN-ul fetal reprezinta tipul de investigatie imagistica care se face cu indicatie din partea medicului obstetrician, pentru a evalua anumite riscuri pentru fat sau pentru a urmari evolutia unui fat unde exista probleme.
 

Cand este recomandat RMN-ul fetal?

Dr. Adina Chirita: Monitorizarea ecografica a unei sarcini este modalitatea principala de screening pentru imagistica fetala. Are un cost redus, este lipsita de efecte nocive pentru fat, se poate repeta, oferind posibilitatea unei evaluari foarte corecte a evolutiei sarcinii. Ecograful permite realizarea unor corelatii standardizate intre dimensiuni ale unor segmente / organe ale fatului si varsta sarcinii, care-i dau medicului posibilitatea de a aprecia daca evolutia fatului este una normala, raportata la varsta de gestatie. Exista insa limitari, inclusiv campul vizual mic, contrastul redus de expunere a tesuturilor moi, atenuarea fasciculului de ultrasunete de catre tesutul adipos matern.

Daca ecografia ridica unele suspiciuni, RMN-ul fetal poate fi modalitatea imagistica complementara, dat fiind faptul ca ofera posibilitatea ca medicul sa obtina informatii suplimentare cu privire la anatomia sau patologia fetala, ceea ce duce la un diagnostic corect si la o abordare terapeutica adecvata. In prezent, RMN-ul are un rol important in diagnosticul anomaliilor fetale, ofera acuratete in evaluarea creierului fetal, a coloanei vertebrale, a gatului, toracelui, abdomenului si tractului digestiv si urinar fetal, dar si alte informatii anatomice importante care pot fi utile in planificarea ingrijirii prenatale sau in cazul in care exista optiunea unor interventii chirurgicale in utero.

Cand se poate face un RMN fetal? 

Dr. Adina Chirita: Efectiv, RMN-ul fetal se poate realiza incepand cu a 12-a sau a 13-a saptamana de sarcina, adica de la inceputul trimestrului al II-lea de sarcina. RMN-ul fetal nu se face in primul trimestru de sarcina pentru siguranta fatului, nefiind cunoscute posibilele efecte teratogene (care pot afecta evolutia embrionului in primele saptamani de sarcina). Este o masura preventiva, investigatia RMN fiind complet neinvaziva si fara niciun fel de consecinte negative, dar fiind vorba despre o perioada atat de speciala cum este primul trimestru de sarcina, orice prudenta in plus este binevenita. 
 

Care sunt situatiile/suspiciunile in care diagnosticul prin RMN fetal este necesar?

Dr. Adina Chirita: Patologiile suspicionate la ecografie, care primesc indicatia unei investigatii de tip RMN, sunt multe. Cele mai frecvente sunt: malformatiile endocraniene, cele ale vicerocraniului (anomalii faciale), si cele spinale, dar si formatiuni tumorale sau anomalii vasculare cerebrale. 
Alte afectiuni fetale intalnite sunt patologii care implica plamanii, herniile diafragmului, precum si patologiile abdominale (malformatii sau malpozitii ale rinichilor, la nivelul vezicii urinare sau a rectului, cat si formatiuni tumorale abdomino-pelvine). 

Exista si o alta categorie de indicatii pentru un examen RMN fetal care privesc patologiile placentare. Este vorba despre situatiile in care ecografia suspicioneaza placenta previa sau placenta percreta /  accreta, (situatii in care pot aparea sangerari importante sau complicatii la nastere si sunt considerate situatii riscante pentru mama, dar pot fi asociate si cu risc fetal la nastere.  

Este bine de stiut ca femeile insarcinate pot face investigatii de rezonanta magnetica si pentru problemele lor de sanatate. Nu mai vorbim de un RMN fetal, ci de o investigatie care are ca scop diagnosticarea unor afectiuni ale mamei, indiferent de localizarea lor. Recomandarea, si in acest caz, trebuie sa respecte regula principala: o sarcina care a trecut de a 12-a saptamana de evolutie. 

Cum se realizeaza efectiv?

Dr. Adina Chirita: In ceea ce priveste investigatia, sunt cateva diferente  fata de un examen RM standard. 

Fie ca este vorba despre un RMN fetal sau de o suferinta a femeii insarcinate, nu se utilizeaza niciodata substanta de contrast. 

RMN-ul fetal respecta un protocol bine pus la punct. Se recomanda administrarea unui sedativ usor mamei cu 30 minute inainte de intrarea in magnet, cu rolul de a linisti copilul. Fatul se misca oricum, iar rolul sedativului este de a induce o limitare a miscarilor fetale, respectiv a schimbarilor de pozitie ale fatului in timpul examenului, pentru o mai buna acuratete a imaginilor. Nu exista insa niciun risc pentru mama sau pentru fat, pentru ca nu este nociv. In plus, este decizia mamei daca accepta sau nu utilizarea sedativului, medicul radiolog informand exact mama cu privire la beneficiile acestuia pentru obtinerea unui diagnostic de precizie. 

Sunt respectate regulile investigatiei RMN, respectiv pacienta nu trebuie sa aiba niciun fel de materiale metalice sau acestea trebuie sa fie nonferomagnetice. 
In cadrul retelei REGINA MARIA, aceasta investigatie se poate realiza la Policlinica Baneasa din Bucuresti. 

Ce este bine sa stii daca faci RMN fetal

Ecografia este si ramane un pilon al obstetricii. Este modalitatea cea mai simpla prin care poate fi urmarita evolutia fatului, pentru a evalua cantitatea si starea lichidului amniotic, functionalitatea si pozitia placentei. Uneori, ecografia nu poate da insa o imagine de ansamblu a unei leziuni fatului si nu permite obtinerea unor imagini suficient de precise pentru un diagnostic prenatal, iar in aceste situatii intervine RMN-ul fetal. 

Rezonanta magnetica nu utilizeaza radiatii pentru a capta o imagine din interiorul corpului, fiind complet inofensiva. RMN-ul foloseste un magnet mare, impulsuri de unde de radiofrecventa si un computer care creeaza si arhiveaza imaginile. Mai mult, nu necesita substanta de contrast intravenoasa sau o sedare profunda, investigatia putand fi realizata cu o sedare usoara si este sigura si pentru fat, si pentru mama. 

Deoarece metalul feromagnetic poate interactiona cu campul magnetic produs de aparatul RMN, este important sa nu porti nimic metalic si sa spui medicului daca ai dispozitive medicale, cum ar fi un stimulator cardiac sau ortopedic. Pacienta se va intinde pe o masa de examen care aluneca in aparatul care are forma de tub. Pozitia pe spate este cea mai buna, dar femeia insarcinata poate sta si pe o parte. Pentru procedura nu este necesar sa ai vezica plina si este chiar recomandat sa urinezi inainte pentru mai mult confort. 

Aparatul are inclus si un microfon, astfel incat exista posibilitatea de comunicare cu medicul in timpul scanarii, care dureaza intre 30 si 40 de minute. Poate dura mai mult daca fatul se misca mult sau in cazul sarcinilor gemelare. Procedura implica un anumit nivel de zgomot si este posibila o senzatie de caldura. Fatul ar putea reactiona la zgomot. In timpul scanarii RMN, se aud zgomote puternice si masa RMN poate vibra, dar nu este nimic anormal.

Imaginile rezultate vor permite o vizualizare foarte buna a creierului, maduvei spinarii, a fetei si gatului, a plamanilor, abdomenului si pelvisului fetal (inclusiv intestinul, rinichii si vezica urinara), dar si a placentei. 

Daca exista o anomalie, diagnosticul RMN il va ajuta pe medicul obstetrician sa stabileasca urmatorii pasi de ingrijire prenatala, pentru ca unele probleme ale fatului pot fi rezovate in utero, in Spitalul Baneasa, unde exista singurul Centru de Chirurgie Fetala din Romania sau, in functie de situatie, sa hotarasca strategia terapeutica postnatala. Dupa investigatie, pacienta poate primi explicatii din partea medicului si raspunsuri la intrebari. Totodata pacienta primeste un CD cu imaginile inregistrate in timpul scanarii.

Radiologia fetala este o supraspecializare a radiologiei, astfel ca nu toti medicii radiologi pot interpreta imaginile unui RMN fetal. Un radiolog cu specializare in RMN fetal este singurul care poate oferi o interpretare precisa a scanarii si care va putea furniza obstetricianului toate informatiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic precis, acesta fiind si scopul pe care-l are RMN-ul fetal. 
 

Doctor Adina Chirita, scurta carte de vizita  

Doamna doctor Adina Chirita este medic primar medicina nucleara, medic specialist radiodiagnostic si imagistica medicala, doctor in medicina, si are competente in rezonanta magnetica, computer tomografie, ecografie generala si senologie medicala. Face parte din echipa medicala multidisciplinara din cadrul Centrului de excelenta in patologia sanului, din Spitalul Ponderas. Avand o pregatire profesionala de exceptie si o experienta bogata, dr. Adina Chirita este coordonatorul medical al Departamentului de Imagistica Baneasa Bucuresti din Reteaua de sanatate REGINA MARIA. 

În perioada 1999-2001, a efectuat stagii anuale de supra-specializare in cadrul Universitatii „Victor Segalen" din Bordeaux, Franta, care s-au finalizat cu obtinerea a doua diplome de an in Neuroradiologie, respectiv in Rezonanta Magnetica aplicata. Preocupata permanent de dezvoltarea profesionala, si-a continuat pregatirea si specializarea profesionala, participand la stagii si cursuri postuniversitare organizate de societati de specialitate din Europa sau universitati medicale din SUA. Este cercetator stiintific principal CP III si a condus proiecte de cercetare europene EUREKA in 2005 – 2007 respectiv 2009-2012, si a facut parte din proiecte de cercetare internationale (in cadrul Programului academic, "BEIP - Bucharest Early Intervention Project - Developmental Follow-up" in perioada 2009 – 2022).


„Am ales Regina Maria pentru disponibilitatea de a aplica la standarde universitare proceduri imagistice diverse, ca urmare a dotarilor tehnice exceptionale de care dispunem aici, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru a face parte dintr-o echipa cu suflet, in care conteaza, pe langa profesionalism, omul. De asemenea, pentru mine a fost foarte importanta increderea pe care echipa de management mi-a acordat-o, ca specialist in domeniul imagisticii", afirma dr. Adina Chirita.

Consultant: Dr. Adina Chirita, Coordonator al Centrului de Imagistica Baneasa Bucuresti

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.