Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Astenia de primavara vs. depresia de primavara

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Pentru majoritatea oamenilor, sosirea primaverii este asociata cu o stare de dispozitie buna. Insa pentru altii, sosirea acestui anotimp inseamna oboseala, tristete, lipsa de motivatie, printre alte simptome ale unei stari de rau. Motivul poate fi asa-numita astenie de primavara! Sau este vorba despre depresia de primavara?

Ce este astenia de primavara?

Astenia de primavara nu este o afectiune definita ca atare, ci reprezinta un set de semne si simptome care pot aparea la inceputul primaverii. Manifestarile incep de obicei la trecerea dintre lunile martie si aprilie, iar intensitatea lor variaza de la o persoana la alta. Astenia de primavara se poate manifesta cu:

  • Oboseala inexplicabila 
  • Tristete
  • Lipsa de motivatie
  • Dificultate in concentrare
  • Schimbarea tiparului de somn, cu dificultate de adormire sau insomnie
  • Scaderea libidoului
  • Lipsa poftei de mancare
  • Iritabilitate
  • Dureri de cap si musculare

Simptomele asteniei de primavara sunt temporare si nu dureaza mai mult de 2-3 saptamani.

Care sunt cauzele?

Creierul nostru produce diferiti neurotransmitatori sau mediatori chimici, cum ar fi serotonina, melatonina si cortizolul, care interfera cu reglarea starii de spirit, a emotiilor si a ritmului somn-veghe. Concentratia acestor neurotransmitatori influenteaza modul in care ne simtim, dormim sau producem gandurile si emotiile.
 
Nivelul de sinteza al acestor neurotransmitatori este reglat, printre altele, de expunerea la soare. Ca urmare, primavara, cand ceasurile se dau inainte cu 1 ora in ultimul weekend din martie si numarul de ore de lumina si expunere la soare creste, ceasul nostru biologic se schimba. Corpul trebuie sa se adapteze la variatiile productiei de neurotransmitatori si pot aparea unele dintre simptomele descrise mai sus asociate cu astenia de primavara, in functie de sensibilitatea individuala.

De asemenea, alti factori pot contribui la simptomele asteniei de primavara, ca de exemplu:

  • Istoricul de alergie la polen in care, pe langa simptomele alergice, pot coexista schimbari de dispozitie, oboseala sau simptome de tristete.
  • Stresul, un stil de viata sedentar sau schimbari sezoniere in programul de lucru.

Cum poti trata astenia de primavara

Desi manifestarile fizice si psihologice sunt temporare, ele pot interfera cu starea de bine individuala. Deoarece nu exista un tratament specific pentru astenia de primavara, obiceiurile de viata sanatoasa sunt esentiale, precum si oferea corpului a ceea ce a lipsit pe timp de iarna – expunerea la soare si efectuarea de activitati in aer liber.

Urmatoarele recomandari te pot ajuta:

  • Dormi 7-8 ore pe noapte, pastrand constanta ora de culcare si de trezire.
  • Trezeste-te dimineata devreme si bucura-te de primele ore din zi facand o plimbare relaxanta sau o alergare. Lasa-ti masina acasa si mergi pe jos la serviciu, daca distanta permite (sau o parte din distanta) sau cu bicicleta, daca nu ai timp sa te plimbi sau sa alergi dimineata.
  • Fa exercitii fizice moderate in mod regulat, cel putin 40-50 de minute pe zi, de 3-4 ori pe saptamana. Exercitiile fizice maresc eliberarea de endorfine si senzatia de bine. Este foarte important sa fii activ si sa reduci sedentarismul.
  • Mananca o dieta echilibrata si variata, bogata in fructe, legume, nuci si seminte. Evita mancarea procesata sau fast-food.
  • Mentine o hidratare buna consumand suficienta apa.
  • Incerca sa reduci nivelul de stres: organizeaza-ti sarcinile de zi cu zi acordand un timp dedicat pentru activitati de petrecere a timpului liber, exercitii fizice, activitati sociale si odihna adecvata.
  • Incearca sa meditezi, scrie in jurnal si practica o activitate creativa. Atat meditatia, cat si scrierea in jurnal te pot ajuta sa identifici si sa accepti emotiile dificile sau nedorite, inclusiv sentimentele de tristete. Terapia prin arta poate sa te ajute, de asemenea, indiferent daca ai sau nu inclinatie artistica.
  • Petrece timp cu cei dragi. Sa le permiti oamenilor din viata ta sa stie prin ce treci s-ar putea sa para ceva greu de facut la inceput. Este important insa sa-ti reamintesti ca familei si prietenilor tai le pasa de tine si probabil ca doresc sa-ti ofere suport, chiar daca asta inseamna doar sa te asculte cand le vorbesti despre sentimentele tale sau sa-ti tina companie atunci cand te simti la pamant.

Cand sa mergi la medic

Daca simptomele persista mai mult de 2-3 saptamani sau daca ai indoieli ca ar putea fi altceva decat astenia de primavara, mergi la medic.

  • Astenia de primavara poate fi confundata cu alte boli, in special cu depresia sezoniera:Depresia sezoniera este definita ca o tulburare depresiva cu model sezonier si este o boala recurenta.
  • Este mai frecventa la femei, la persoanele cu tulburari mintale anterioare sau la cele cu antecedente familiale de boli psihiatrice.
  • Aceasta boala necesita urmarire si tratament medical.

Depresia sezoniera poate sa apara primavara 

Depresia sezoniera, cunoscuta anterior ca tulburare afectiva sezoniera, implica simptome care apar si dispar pe masura ce anotimpurile se schimba. Cea mai recenta editie a Manualului de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (DSM-5) recunoaste oficial aceasta afectiune ca tulburare depresiva majora cu model sezonier.

Pentru a fi diagnosticat cu depresie majora sezoniera, pacientul trebui sa aiba acelasi model de simptome, in aceeasi perioada sezoniera, timp de cel putin 2 ani la rand. Cel mai frecvent, simptomele depresiei sezoniere incep toamna - iarna si se amelioreaza pe masura ce vine primavara. Desi mai rara, poate fi si situatia inversa: schimbarile de dispozitie incep primavara si persista vara, disparand pe masura ce se aproprie toamna. 

Cum se manifesta depresia de primavara

Depresia de primavara implica multe din manifestarile depresiei majore. Pe masura ce zilele de iarna se prelungesc si se apropie primavara, unele persoane pot observa:

  • O dispozitie generala scazuta, care poate include sentimente persistente de tristete si lipsa de speranta
  • Interes mai mic sau deloc pentru activitatile obisnuite
  • Dificultate in gasirea motivatiei pentru rutina zilnica obisnuita
  • Modificari ale energiei, inclusiv astenie sau neliniste
  • Insomnie si alte dificultati de somn
  • Probleme cu concentrarea sau amintirea informatiilor
  • Pofta de mancare scazuta sau pierderea in greutate
  • Agitatie sau iritabilitate neobisnuita
  • Sentimente de furie sau agresivitate
  • Ganduri despre moarte sau idei suicidare

De ce apare depresia de primavara

Specialistii considera ca exista o legatura intre depresia sezoniera de iarna si lipsa luminii soarelui. Atunci de ce ar apare o stare de tristete si de astenie primavara cand zilele se prelungesc, toata natura infloreste si este mult soare? Paradoxal, zilele mai lungi, vremea mai calda si toata acea verdeata din jurul nostru pot avea o legatura cu aparitia depresiei de primavara.

Medicii nu stiu exact care sunt cauzele acestui tip de depresie sezoniera. Exista cateva teorii care incearca sa explice aparitia depresiei de primavara:

Cresterea orelor cu lumina si a caldurii in timpul zilei
Daca nu gestionezi bine caldura, zilele mai calde pot cauza disconfort. Luminozitatea si caldura te pot epuiza si iti pot scadea interesul de a face anumite activitati si pot contribui la cresterea nelinistii si a iritabilitatii.

De asemenea, cresterea luminozitatii soarelui poate sa perturbe ritmul circadian (zi-noapte) si sa iti anuleze ciclul tipic somn-veghe, devenind mai dificil sa obtii cantitatea de somn de care ai nevoie pentru a te reface si a avea o stare de bine optima.

Dezechilibrul substantelor chimice de la nivelul creierului
Creierul produce o serie de neurotransmitatori diferiti care ajuta la reglarea starii de spirit, a emotiilor si a altor procese mentale importante.

Se considera ca depresia de iarna este cauzata, partial, de o scadere a serotoninei - o substanta chimica care este de obicei produsa dupa expunerea la lumina naturala. Serotonina are un rol cheie in reglarea naturala a starii de dispozitie. Cand nivelul de serotonina este normal, ne putem concentra si ne simtim mai stabili din punct de vedere emotional, mai putini anxiosi, mai calmi si mai fericiti. Nivelurile scazute de serotonina au un rol in aparitia depresiei.

Pe de alta parte, depresia de iarna este cauzata de cresterea unui alt hormon denumit melatonina. Intunericul stimuleaza sinteza de melatonina, in timp ce lumina opreste sinteza. Iarna, zilele sunt mai scurte si noptile sunt mai lungi, ca urmare melatonina secretata te poate face sa te simti mai somnoros si mai letargic decat de obicei.

S-a sugerat ca depresia de primavara poate urma modelul invers depresiei de iarna:

  • Cresterea brusca a luminii soarelui determina corpul sa produca mai putina melatonina, astfel incat vei dormi mai putin decat ai nevoie, iar aceasta lipsa de somn poate contribui sau agrava simptomele depresiei.
  • In acelasi timp, nivelul de serotonina creste ca rezultat natural al zilelor mai lungi si mai insorite. Desi prea putina serotonina poate cauza depresie, prea multa ar putea contribui la anumite tulburari mintale, ca de exemplu tulburarea de anxietate sociala.
  • Daca esti deosebit de sensibil la aceste schimbari, un surplus de serotonina asociat cu lipsa de somn ar putea contribui la starea de iritabilitate si neliniste, impreuna cu o dispozitie scazuta. Totusi, inca nu este pe deplin clar ce cauzeaza de fapt depresia de primavara.

Alergia la polen
In plus, se considera ca alergia la polen ar putea contribui la modificarile de dispozitie care apar primavara.

Factorii de risc pentru depresia sezoniera

Tulburarea depresiva sezoniera este diagnosticata mai des la femei decat la barbati si apare mai frecvent la adultii mai tineri decat la adultii mai in varsta.

Factorii de risc sunt:

  • Istoric familial. Riscul creste cand in familie sunt alte persoane cu tulburare depresiva sezoniera sau alta forma de depresie.
  • Istoric personal de tulburare depresiva majora sau tulburare bipolara. Simptomele depresiei se pot agrava sezonier daca ai una dintre aceste afectiuni.
  • Nivel scazut de vitamina D. O parte din vitamina D este produsa la nivelul pielii atunci cand este expusa la lumina soarelui. Vitamina D poate ajuta la stimularea activitatii serotoninei. Mai putina expunere la soare si deficitul de vitamina D din alimente si alte surse pot cauza o concentratie scazuta de vitamina D in organism.

Cum poti trata depresia de primavara

Desi nu putem opri ca anotimpurile sa se schimbe, exista strategii care te pot ajuta sa tratezi depresia de primavara. Asemanator celorlalte tipuri de tulburare depresiva, depresia de primavara necesita sa fie tratata de catre un medic specialist in tulburari mintale (psihiatru). Strategiile de adaptare descrise mai sus la astenia de primavara te pot ajuta, dar nu intotdeauna vor rezolva problema pe termen lung. 

Este recomandat sa mergi la un medic psihiatru atunci cand:

  • Sentimentele de depresie si alte modificari sezoniere ale dispozitiei dureaza mai mult de 2 saptamani
  • Simptomele incep sa iti afecteze viata de zi cu zi si relatiile
  • Ai ganduri de autovatamare sau de sinucidere
  • Ai dificultate in auto-reglarea emotiilor intense, cum ar fi furia, ingrijorarea si tristetea

Odata diagnosticata depresia sezoniera de primavara, medicul iti poate indica diverse modalitati de tratament:

  • Terapia cognitiv-comportamentala - este un tip de terapie in care pacientul invata tehnici care il vor ajuta sa identifice si sa schimbe gandurile si modelele de comportament neadecvate. Tehnicile utilizate in depresia sezoniera pot include restructurarea cognitiva, care implica reincadrarea gandurilor nefolositoare despre primavara si simptomele de dispozitie aferente, pe de o parte, iar pe de alta parte, activarea comportamentala, care il ajuta pe pacient sa creeze o rutina de activitati placute si obiceiuri pozitive si pline de satisfactii.
  • Psihoterapia - pacientul exploreaza cu ajutorul psihoterapeutului problemele din viata personala si profesionala si din relatii care ar putea contribui la simptomele depresiei si invata sa practice noi strategii pentru a aborda preocuparile si emotiile care apar.  
  • Tratament medicamentos - medicul psihiatru iti poate prescrie medicatie antidepresiva de tipul inhibitorilor selectivi de serotonina sau bupropion, pe care o vei lua la inceputul primaverii si o vei opri la sfarsitul verii. 
  • Simptomele se agraveaza in timp

Surse de informatie:

  • www.hospitaldaluz.pt
  • www.healthline.com
  • www.mayoclinic.org