Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alergia la veninul de albina si viespe

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Alergia la veninul de albina si viespe

In tara noastra, putine sunt insectele a caror intepatura poate declansa o reactie alergica. Printre acestea se numara Hymenopterele, cu 5 tipuri de insecte a caror intepatura poate fi fatala, prin aparitia tabloului de anafilaxie.

In Romania, cele mai importante Hymenoptere sunt albina si viespea, intre veninul celor doua ne-existand alergie incrucisata, ceea ce inseamna ca cine este alergic la veninul de albina nu este automat alergic si la veninul de viespe. 

Cand apare alegia la veninul de albina sau viespe?  

Niciodata o prima intepatura nu poate declansa o reactie alergica, cu atat mai putin una de severitatea anafilaxiei, dacat daca ai nesansa maxima de a „supara” si apoi de a fi atacat de un intreg roi de albine!

Sunt necesare  minim doua contacte ale organismului cu veninul, pentru ca apoi, de la al treilea sau de la oricare altul in viitor sa se poata declansa cascada de reactii si eliberarea de mediatori ai inflamatiei alergice.  

Este bine sa stim ca albina nu ataca decat daca este agresata (sau daca ea interpreteaza asa...) si lasa acul in tesuturi la locul intepaturii. Viespea este cea agresiva, poate intepa in mai multe locuri si nu lasa ac.

Cum reactionam la intepatura de albina sau viespe?

Putem reactiona in diverse moduri la intepatura de Hymenoptere:

  • Nici o reactie -  fie suntem imunizati (exemplul cel mai tipic este cel al apicultorului), fie sistemul nostru imunitar nu s-a hotarat inca daca sa considere veninul de hymenoptere „inamic” si are nevoie de mai multe contacte sau „confruntari” cu acesta, pentru a-l incadra in aceasta categorie
  • Reactie inflamatorie locala, considerata normala si situata strict in jurul intepaturii, cu durata de maxim cateva zile
  • Reactie locoregionala, ce afecteaza si tesuturi la distanta de locul intepaturii, pana la articulatia situata deasupra sau dedesubtul locului respectiv
  • Reactie sistemica sau socul anafilactic, cu aparitie rapida, la minute dupa intepatura si potential letala. Incidenta anfilaxiei este totusi foarte mica in populatia generala, sub 1% si este tipul de reactie mediata de anticorpii din clasa de imunoglobulie E (IgE).

Manifestarile socului anafilactic sunt polimorfe: prurit, eritem sau urticarie, edem la locul intepaturii si/sau la distanta, inclusiv cu localizare cu potentiala gravitate - limba si glota, cu greutate consecutiva la inghitit si respiratie; fenomene de tip rinita si conjunctivita, criza de astm, palpitatii, iar prin scaderea tensiunii arteriale si deci implicit a irigarii unor organe vitale, ameteli, vedere incetosata si colaps.

  • Reactie de tip „boala serului”, foarte rara si putand apare pana la maxim 21 de zile de la momentul intepaturii. Apar manifestari neurologice, renale, vasculitice sau dureri si/sau tumefieri articulare.

Cum se diagnosticheaza alergia la veninul de albina sau viespe?

Medicul alergolog va pune diagnosticul de alergie la veninul de albina sau viespe pe baza anamnezei (istoricului tau medical) si prin evidentierea in sange a anticorpilor IgE specifici pentru veninul speciei incriminate.

In plus, imediat sau la maxim 2-3 ore dupa tabloul de anafilaxie se poate doza in sange triptaza, care este o enzima din ser, iar in cazul unei reactii de tip tardiv „boala serului” se pot doza tot din ser, fractii de complement si complexele imune circulante.

Cum se trateaza alergia la veninul de albina sau viespe?

Tratamentul reactiilor usoare si/sau moderate implica antihistaminice, gheata local, unguente de tip anti-inflamator non/cotizonic si rareori corticoterapie orala sau injectabila.

Reactiile severe implica adrenalina si doze mari de corticosteroizi.

Cei care au experimentat o anafilaxie la Hymenoptere au indicatie ferma, cel putin in sezonul cald, sa poarte asupra lor adrenalina autoinjectabila si sa fie instruiti cum s-o foloseasca.

In orice circumstanta de agaravare a simptomelor, suna imediat la 112, caci exista potential rapid de evolutie spre soc!  

Sfaturi pentru a tine la distanta albinele sau viespile

In sezonul cald, cateva masuri de bun simt pot tine la distanta aceste insecte:

  • Nu purta culori atractive pentru insecte, de tipul celor din gama galben-potocaliu
  • Nu folosi produse cosmetice parfumate, in special cu esente dulci, fructate si vanilate
  • Nu consuma in aer liber alimente si sucuri dulci, legume si fructe 

Iti doresc o primavara si o vara frumoase si fara evenimente alergice!

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica