Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce faci inainte de prima zi de scoala

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Ce faci inainte de prima zi de scoala

Prima zi de scoala este un moment important atat pentru parinti, cat si pentru copii. Totusi, pentru copiii care iau contact pentru prima data cu scoala si pentru parintii acestora, prima zi de scoala poate fi coplesitoare si stresanta.  Unii copii sunt foarte incantati de ideea de colegi noi, litere, cifre, citit, in timp ce alti copii devin anxiosi sau speriati de perspectiva temelor sau a colegilor noi.

Un copil care abia a inceput scoala poate prezenta tulburari de somn sau modificari ale dispozitiei. Toate acestea sunt rezultatul impactului emotional al acestei schimbari din viata lui. Parintii nu trebuie sa se grabeasca in a cere solutii sau remedii rapide, eventual chiar medicamentoase, medicului pediatru. Rabdarea si intelegerea vor readuce lucrurile la normal.

Este important ca parintii sa isi pregateasca copiii pentru prima zi de scoala. Acest lucru ii va ajuta sa aiba mai multa incredere in ei si sa fie entuziasmati de schimbarile care vor avea loc in viata lor.

Este recomandat ca atat parintii, cat si bunicii, sa-l incurajeze pe copil si sa prezinte exclusiv aspectele pozitive care rezulta din aceasta noua etapa, fara a pune presiune, gen "vei avea de invatat", "trebuie sa inveti bine", "sa iei premiu", etc. I se vor prezenta aspectele pozitive, cum ar fi faptul ca isi va face noi prieteni, va invata lucruri noi, va desena si practica un sport si va putea merge impreuna cu colegii lui in excursii si tabere.

Trebuie construit un program zilnic care sa includa si activitatile extrascolare. De asemenea, nu trebuie uitate orele de joaca, masa si somn necesare copilului. Nu este bine sa incarcam programul extrascolar si sa uitam de orele de joaca, pe care acesta le asteapta cu bucurie.

Inainte de a incepe scoala, este recomandat un consult oftalmologic. In acest fel se pot depista problemele legate de viciile de refractie - hipermetropie, miopie sau astigmatism, care trebuie corectate cat mai repede pentru a nu fi un impediment in performantele scolare viitoare. Nu este bine sa asteptam inceperea scolii pentru a observa daca elevul vede bine la tabla, pentru ca de cele mai multe ori copilul, chiar daca sesizeaza ca are probleme cu vederea, nu comunica acest lucru adultilor.

Ghiozdanul trebuie sa fie adaptat perfect inaltimii copilului, sa tina cont de posibilitatile fizice ale acestuia, eventual chiar sa fie inlocuit cu unul tip troler.

Micul dejun trebuie sa devina o rutina, sa nu se creeze obisnuinta de a nu fi servit acasa. Alimentatia este foarte importanta mai ales in aceasta noua etapa de dezvoltare. Trebuie evitate gustarile nesanatoase, tentante, de la magazinul scolii. Pachetul de acasa trebuie sa asigure necesarul proteic, dar si vitaminic, de aceea este bine sa fie inclus si un fruct.

O importanta deosebita trebuie acordata igienei, copilul trebuie sa fie incurajat sa foloseasca toaleta scolii.  Parintii trebuie sa discute cu el despre cum sa o faca si cand. Inainte de fiecare gustare trebuie sa se spele foarte bine pe maini.

Pentru ca impactul emotional al schimbarilor sa fie cat mai redus, copilul trebuie implicat in toate activitatile care presupun pregatirea pentru scoala: achizitionarea rechizitelor, a hainelor pentru scoala, vizitarea in prealabil a scolii si daca este posibil, cunoasterea salii de clasa si a invatatoarei.

Afla mai multe despre cum sa iti ajuti copilul sa inceapa anul scolar cu dreptul!