Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 intrebari frecvente despre gripa si raceala

10 intrebari frecvente despre gripa si raceala

Sezonul rece se apropie cu pasi rapizi, ceea ce inseamna ca avem nevoie de mai multa protectie impotriva racelilor si gripei. Desi multe dintre aceste afectiuni nu pun in pericol viata adultilor sanatosi, simptomele lor pot perturba activitatea zilnica, timpul petrecut cu familia, precum si performanta la scoala sau la locul de munca. Pe de alta parte, riscul de a dezvolta complicatii serioase asociate gripei (pneumonie, bronsita, infectii ale sinusurilor si infectii ale urechii, dar si de encefalopatie) este crescut in cazul copiilor, femeilor gravide, pacientilor cu boli cronice si persoanelor in varsta.

Informeaza-te corect si discuta cu medicul de familie despre masurile pe care le poti lua pentru a avea grija de sanatatea ta si a persoanelor dragi tie. 

Informatii importante despre gripa si raceala pe care oricine trebuie sa le cunoasca!

1. Cand trebuie sa stau acasa sau sa-mi tin copilul acasa?

Evalueaza cu atentie gravitatea simptomelor, pentru a sti cand esti prea bolnav pentru a merge la serviciu sau cand copilul se simte prea rau pentru a merge la scoala. Este important sa stai acasa in perioada in care esti cel mai contagios. In cazul racelilor, esti contagios in toata perioada in care ai simptome si esti cel mai contagios imediat dupa ce ai fost infectat, adica inainte ca simptomele sa se manifeste. In cazul gripei, esti deosebit de contagios din ziua in care incep simptomele pana in a cincea zi in care acestea se manifesta.

2. Cand trebuie sa merg la medic?

Mergi la medic daca ai oricare dintre simptomele gripei sau daca simptomele nu se amelioreaza dupa o perioada de 2 saptamani.

3. Cum pot evita sa transmit raceala sau gripa familiei si persoanelor din jur?

Exista multi pasi pe care ii poti lua pentru a evita raspandirea virusurilor si microbilor persoanelor din jur:

  • Acopera-ti intotdeauna gura si nasul atunci cand stranuti sau tusesti cu un servetel, pe care apoi sa-l arunci
  • Spala-te pe maini de mai multe ori pe zi cu apa si sapun, in special dupa ce ai stranutat, tusit sau ti-ai atins ochii, nasul sau gura. 
  • Pastreaza distanta fata de persoanele din jur
  • Asigura-te ca cineva dezinfecteaza frecvent cu apa si sapun suprafetele si obiectele de uz casnic, inclusiv jucariile pentru copii

4. De ce racelile si gripa apar cu precadere in timpul iernii?

Vremea rece in sine nu duce la aparitia racelilor, insa atunci cand este rece afara persoanele sunt mai susceptibile sa stea in interior si sa-si transmita intre ele virusurile. In ceea ce priveste gripa, exista dovezi care arata ca aceasta se raspandeste cel mai eficient la temperaturi si umiditate scazute, ceea ce poate explica de ce numarul cazurilor de gripa creste atat de mult in timpul iernii.

5. Exista vreun sambure de adevar in vechea zicala: "Hraneste raceala si infometeaza febra"?

Nu. Cand ai raceala sau gripa, trebuie sa te asiguri ca mananci alimente sanatoase si bei multe lichide, insa nu este necesar sa mananci mai mult sau mai putin decat de obicei.

6. Este bine sa ma vaccinez impotriva gripei cand sunt racit?

Da, te poti vaccina impotriva gripei atunci cand esti racit, atat timp cat nu ai febra.

7. Care este diferenta dintre o raceala si gripa?

Gripa si raceala sunt cauzate de virusuri diferite. Au simptome aproape similare, deci poate fi dificil sa faci diferenta intre ele. In general, simptomele racelii sunt mult mai usoare decat simptomele gripei.

Cand esti racit poti avea urmatoarele simptome:

  • Durere de gat
  • Nas infundat
  • Rinoree
  • Tuse
  • Febra usoara

Spre deosebire de raceala, in plus, gripa cauzeaza deseori:

  • Febra mare
  • Frisoane
  • Dureri musculare generalizate
  • Oboseala marcata

8. Este posibil ca simptomele resimtite sa se datoreze unei alergii si nu unei raceli?

Da, este posibil, daca stranuti in mod repetat, fara a avea dureri in gat sau febra usoara. De asemenea, este posibil sa suferi de alergii daca simptomele dureaza mai mult de 2 saptamani si ai inclusiv ochii rosii si senzatie de mancarime.

9. Care este cel mai bun tratament pentru o raceala?

Cel mai important lucru pe care il poti face atunci cand esti racit este sa bei multe lichide, pentru a mentine organismul hidratat. Evita bauturile bogate in cafeina intrucat acestea deshidrateaza. In ceea ce priveste alimentatia, consuma cu incredere supa de pui

La nevoie, poti apela la o serie de medicamente pentru a reduce durerile in gat si febra:

  • Aspirina. Nu este recomandata persoanelor cu varste sub 20 de ani, din cauza riscului de sindrom Reye
  • Paracetamol sau nurofen
  • Decongestionante nazale. Te pot ajuta sa respiri mai bine. Nu utiliza spray-urile nazale mai mult de 3-5 zile
  • Solutii saline pentru sinusuri si gat. Si acestea pot desfunda caile respiratorii si pot fi utilizate fara restrictii

10. Ar trebui sa iau un antibiotic cand sunt racit?

Nu. Antibioticele lupta impotriva bacteriilor si nu ajuta in cazul racelii, care este cauzata de un virus. Medicul iti poate prescrie antibiotic numai in cazul in care apar complicatii ale racelii. De exemplu, atunci cand sinusurile sunt blocate, se inflameaza si pot favoriza aparitia unei infectii bacteriene – rinosinuzita bacteriana, care poate fi tratata cu antibiotic.

Afla tot ce trebuie sa stii despre gripa – simptome, tratament, masuri de preventie, categoriile de persoane vulnerabile, cum se raspandeste gripa, eficienta si siguranta vaccinului - din sectiunea Totul despre gripa!

Surse:

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.