Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Zaharul in alimentatia copiilor: de ce e bine sa il evitam

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
zaharul-la-copii
Inca de la nastere copiilor le place gustul alimentelor dulci, asa ca cel mai firesc gest este sa fie amanata cat mai mult introducerea acestora in alimentatie. Este putin probabil ca introducandu-le tarziu alimentele dulci sa nu fie acceptate. Cu cat le va consuma mai tarziu, cu atat va afla mai tarziu de existenta gustului de dulce, care place tuturor.

Copiii care consuma zahar, predispusi la boli

Consumul de alimente bogate in zahar pe tot parcursul copilariei poate duce la boli care pot fi prevenite, precum bolile de inima, diabetul zaharat, obezitatea si hipertensiune arteriala. De aceea, American Heart Association a facut recomandarea de a evita adaugarea de zahar inainte de varsta de 2 ani in alimentatia oricarui copil. 

Cercetarile efectuate in SUA arata ca aproape jumatate dintre toți copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 8 luni au primit deja un fel de desert sau bautura indulcita. Desi ați putea crede ca puțin zahar nu dauneaza, introducerea dulciurilor atat de devreme poate modela preferințele gustului copilului. Orice indulcitor este tot un zahar, inlocuirea zaharului ca atare cu un indulcitor, chiar si unul natural, va oferi copilului acelasi dulce de care e bine sa nu stie cat mai multa vreme, chiar daca aparenta este de „mai sanatos”. Daca bauturile si alimentele dulci sunt disponibile pentru copil, indiferent de sursa dulcelui, acesta va prefera sa le manance si nu va mai ramane spațiu in stomacul mic pentru alimentele nutritive pe care e bine sa le consume. 

Industria alimentara face foarte dificila gasirea alimentelor care nu sunt facute cu adaos de zahar. Chiar si in alimentele care sunt considerate sanatoase, cum ar fi painea integrala, au adaugat putin zahar, de aceea, este extrem de important sa fie evitate alimentele si bauturile care conțin zahar adaugat. 

Consumul de zahar la copii poate fi limitat

Aportul de zahar la copilul de peste 2 ani poate fi limitat prin inlocuirea alimentelor indulcite cu unele fara zahar, dar cu un gust placut:

  • Oferiti copiilor apa sau lapte simplu, in loc de bauturi zaharoase 
  • Evitati sucurile, chiar si pe cele naturale si inlocuiti-le cu fructe moi, cum ar fi bananele, piersicile coapte si conservele de fructe scurse (ambalate in apa sau suc 100%, nu in sirop)
  • Fuctele deshidratate sunt foarte utile mai ales iarna, cand fructele proaspete lipsesc
  • In loc de inghețata oferiti un desert de iaurt simplu, cu lapte integral sau cu fructe proaspete
  • Evitati cerealele care contin zahar, e bine sa fie citite toate etichetele
  • Pastele de grau integral pot fi o solutie foarte corecta de carbohidrati, necesari unui ritm alert de crestere mai ales in primii ani de viata

Consumul de sucuri de fructe nu este recomandat

Notiunea de zahar total cuprinde si zaharul liber si zaharul adaugat. Zaharul liber este deja continut natural in legume, fructe, lactate. Nu este necesar de fapt sa fie vreodata adaugat zahar din exterior. Chiar daca sucul de fructe natural nu are adaos de zahar din punct de vedere tehnic, are tot atat de mult zahar natural si ii lipseste fibra dietetica din fructele intregi.

Astfel Academia Americana de Pediatrie recomanda sa nu existe sucuri in alimentatia oricarui copil, chiar si cele naturale inainte de varsta de 1 an, deoarece consumul de suc la sugari poate duce la:

  • obezitate dar cu carente de nutrienti si vitamine
  • risc crescut de apariție a cariilor dentare
  • risc crescut de diaree, gaze si balonare
  • risc crescut de expunere la bacterii in sucurile nepasteurizate

Recomandari pentru parinti

Comitetul ESPGHAN pentru nutriție recomanda un consum extrem de redus de zahar, minimizat la  <5% din aportul de energie pentru copii si adolescenți (cu varsta ≥ 2-18 ani). Consumul de zahar liber ar trebui sa fie si mai mic in cazul sugarilor si copiilor cu varsta de sub 2 ani, practic redus la zero. 

Acolo unde este posibil, zaharul trebuie consumat intr-o forma naturala prin lapte matern, lapte, produse lactate neindulcite (iaurt) si fructe proaspete intacte, mai degraba decat ca sucuri de fructe, smoothie-uri sau bauturi si produse din lapte indulcit. Zaharul trebuie consumat ca parte din masa principala, nu sub forma de gustari. 
Bautura recomandata copiilor este apa. Un obicei format sanatos din primii doi ani de viata va contribui la un scolar si adolescent cu obiceiuri sanatoase, ferit de riscurile obezitatii sau bolilor cardiovasculare pe termen lung.