Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot fi prevenite tulburarile de somn la copii?

Pot fi prevenite tulburarile de somn la copii?

Problemele de somn la copii asociate igienei somnului, tulburarilor emotionale sau stresului, dar si altor cauze neprevazute pot fi prevenite. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul problemelor de somn cauzate de o anumita patologie. Acestea din urma nu se previn, ci se trateaza.

Cum se face preventia tulburarilor de somn asociate igienei somnului?

Nota: Daca va confruntati cu o anumita patologie (refluxul gastrointestinal, apneea de somn, intoleranta la lactoza, frenul scurt, dermatita forma grava), tratati aceasta situatie si abia apoi mergeti mai departe cu prevenirea tulburarilor de somn. Nu uitati, vorbim de preventie doar pana la varsta de 4 luni. Dupa aceea, trecem la “tratarea” problemelor de somn.

Iata cateva sfaturi care pot fi de ajutor:

Tineti oboseala sub control:

  • Perioada maxima de trezie: pentru copiii de pana la 4 luni de viata, exista un maxim de 90 minute in care pot sunt treji. Fiti atenti daca dau semne de oboseala (si nu de somn) si ajutati-i. In cazul copiilor de peste 4 luni, creati-le un program de somn care sa-i avantajeze.
  • Un ceas biologic reglat: trezirea de dimineata sa nu varieze cu mai mult de 30 minute in cele mai multe cazuri.
  • Crearea unui grad ridicat de predictibilitate: o rutina si un ritual inainte de somn, atat la somnurile de zi, cat si la somnurile de seara. Rutina variaza de la o varsta la alta, insa ea il ajuta pe copil sa accepte mai usor somnul, caci corpul ii secreta mai multa “melatonina”.
  • Ora de culcare de seara flexibila, adaptata fiecarei varste (si, respectiv, perioadei de timp in care copilul poate sta treaz fata de somnul anterior). Daca cel mic da semne de somn (casca, se freaca la ochi etc.) si este, in general, la zi cu somnul, il punem la culcare intr-un interval de maxim 15-30 minute de la aparitia primelor semne de somn.

Crearea unor asocieri de somn pozitive:

  • Asocieri legate de mediu: cu cat copilul are mai multe “mesaje” exterioare ca urmeaza sa doarma, cu atat ii va fi mai usor si se va lupta mai putin cu somnul. In aceasta categorie intra: intunericul (dupa 6-8 saptamani de viata), imbracamintea de somn, zgomotul alb (un zgomot care aduce ca senzatie cu zgomotul din uter din timpul sarcinii si este monoton - de ex., radio, ploaie, foen, ventilator) sau rutina. Se recomanda realizarea unei rutine de somn (ne spalam pe dinti, ne imbracam im pijama, mancam lapte, ne punem in pat) care fiind de fiecare data aceeasi, poate deveni o asociere de somn.
  • Asocieri legate de modul de adormire: cand copilul adoarme doar intr-un singur mod si incepe sa se opuna mersului la somn cand incercati sa folositi un alt mod de adormire, inseamna ca s-a creat o asociere de somn, o zona de confort. Initial, ideal este sa exista o variatie a modalitatilor de adormire. Mai mult, copilul semiadormit trebuie asezat in patutul sau si, daca toate conditiile de mediu sunt bune, va putea adormi singur. Este vorba despre o deprindere care se invata. Este important ca parintele sa creada ca cel mic este capabil sa adoarma singur. Nu facem sleep training, la aceasta varsta nici nu discutam de asa ceva, insa ii dam de fiecare data oportunitatea de a incerca. Daca nu se poate, il ajutam si mai incercam data viitoare (cel mai bine este sa incercati la somnul de dimineata, deoarece copilul este mai odihnit dupa noapte). Aceste asocieri de somn sunt niste legaturi neuronale si, cu cat le folosim mai des, cu atat ele sunt mai puternice si zona de confort a copilului este mai restransa. Nu este de mirare ca reactioneaza puternic cand vreti sa–l scoateti de acolo. Adormitul la san este cel mai simplu, fiindca laptele contine substante care il face pe copil somnoros. E bine insa sa stii ca, daca sanul primeste multe asocieri (mancare, linistire pentru somn) si nu exista alte moduri pentru a asigura partea de linistire, dupa 4 luni de viata, copilul se va trezi sa suga pentru a readormi. Devine o obisnuinta. Exista insa alte asocieri care sa influenteze mai putin somnul, cum ar fi prezenta mamei/tatalului si chiar patutul, daca copilul adoarme singur in patut, oriunde este el pozitionat atunci cand se trezeste poate sa treaca la urmatorul ciclu de somn pentru ca se simte intr-un mediu sigur/ confortabil.
  • Crearea unei conexiuni cu copilul in timpul in care este treaz. Aceasta inseamna identificarea corecta a nevoilor si oferirea raspunsului necesar, deschiderea ta pentru a te bucura cu copilul, a-i arata ca ii intelegi emotiile si ii oferi un mediu propice sa si le exprime. Trebuie sa eviti distragerea atentiei si sa il faci sa se simta in siguranta. Nu uita: daca esti stresata, anxioasa sau depresiva, copilul va resimti doar nesiguranta. Joaca-te cu el, indiferent de varsta, caci jocul are nenumarate beneficii. Conecteaza-te cu copilul, nu prin sfaturi, ci acceptand sugestiile lui de petrecere a timpului impreuna. Minimum necesar pentru acest timp special este de 30 minute.

In general, intre 2 si 4 luni de viata, copiii dorm bine, mai ales noaptea. Mamicile acorda foarte putin atentie preventiei, crezand ca celebra regresie de somn de la 4 luni nu o sa vina. Paza buna trece insa primejdia rea, asa ca este mai indicat sa se acorde mai multa atentie nevoilor copilului, de la identificarea nevoii de somn, la variarea conditiilor de adormire pentru a nu crea asocieri de somn puternice.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Acest articol este scris de Mona Ciurezu si este preluat de pe site-ul www.bebedoarme.ro. Mona Ciurezu este Consultant specialist in somnul copilului si Specialist in linistirea bebelusului conform Programului Dr. Karp “Cel mai fericit bebelus”, precum si Specialist in educarea pozitiva, fara recompense si fara pedepse. In plus, Mona este o mamica fericita, care a nascut cei doi copii la 3 ani distanta in maternitatea noastra.