Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce trebuie sa stii despre secretiile oculare

Ce trebuie sa stii despre secretiile oculare

Nu exista persoana care sa nu se fi trezit cel putin odata cu urdori la ochi sau cu pleoapele lipite. De cele mai multe ori, secretiile oculare, cunoscute in popor sub denumirea de “urdori” sunt temporare si inofensive, fiind o reactie normala a sistemului natural de aparare al organismului. In cazul in care sunt persistente este recomandat sa te adresezi medicului oftalmolog.

Secretiile oculare se produc ori de cate ori exista exces de lichid in ochi, atat la copii, cat si la adulti. Pot fi limpezi si apoase, asemenea lacrimilor, sau groase si opace, cum sunt in cazul infectiilor. De cele mai multe ori, arata ca niste bile mici, alb-galbui si pot fi umede, uscate, lipicioase sau sub forma de crusta. 

Cauzele secretiilor oculare

Exista mai multe cauze ale aparitiei secretiilor oculare, acestea variind de la infectii si reactii alergice la leziuni oculare. Iritarea ochilor este o cauza frecventa a secretiilor oculare apoase, iar reactiile alergice pot provoca mancarime si lacrimarea ochilor. In marea majoritate a cazurilor apar din cauza produselor cosmetice, a tenului foarte gras sau chiar a unei infectii bacteriene. Toate aceste cauze pot fi tratate cu usurinta.

Pe de alta parte, exista si cazuri in care secretiile oculare indica o afectiune mai serioasa. O infectie bacteriana poate duce la o afectiune mai grava cum ar fi blefarita, o inflamatie a pleoapelor care produce un puroi gros, galbui.

Secretiile oculare insotesc adesea conjunctivita, care poate fi infectioasa (cauzata de o infectie virala sau bacteriana) sau alergica (cauzata de unul sau mai multi alergeni). Conjunctivita infectioasa poate evolua rapid la pleoape si gene sau poate infecta inclusiv cornea. Infectiile bacteriene pot cauza si alte afectiuni mai grave, cum ar fi ulcerul cornean (o rana deschisa pe cornee), celulita oculara (o boala rara) sau endoftalmita. 

Atunci cand sunt asociate cu infectii, secretiile oculare sunt insotite si de alte simptome, precum ochi rosii si congestionati, senzatie de arsura, vedere incetosata sau dureri oculare. Ocazional, la persoanele cu infectii bacteriene sau virale, pot aparea si febra, tuse, dureri musculare, congestie nazala sau stranut.

Secretiile oculare pot aparea si din cauza purtarii lentilelor de contact uzate sau murdare. In primul rand, aceste lentile de contact pot fi contaminate cu bacterii sau virusuri care se pot incorpora in materialul lentilelor sau in carcasa acestora. In al doilea rand, pe suprafata lentilelor de contact se pot acumula depozite de proteine si uleiuri din lacrimi. Sistemul imunitar reactioneaza la aceste substante si astfel apare inflamatia, insotita de urdori. In al treilea rand, lentilele de contact vechi nu transmit la fel de mult oxigen spre partea din fata a ochilor, cauzand astfel hipoxie si crescand riscul de infectii.

Secretiile oculare mai pot fi cauzate de expunerea la agenti chimici sau de sindromul ochilor uscati.

Stabilirea corecta a diagnosticului

Stabilirea diagnosticului corect este deosebit de importanta, iar daca te confrunti pe langa secretii oculare si cu dureri oculare, umflarea ochilor sau modificari ale vederii, este recomandat sa mergi de urgenta la medicul oftalmolog.

Cauza exacta a producerii urdorilor este stabilita de medicul oftalmolog. In timpul consultatiei, acesta iti va pune o serie de intrebari cu privire la:
•    Culoarea si consistenta secretiilor oculare
•    Frecventa si momentul in care apar
•    Alte simptome pe care le-ai observat

Este important sa-i spui medicului si daca suferi de alergii, intrucat acestea pot contribui la formarea secretiilor oculare. In functie de aceste informatii si de rezultatele examenului oftalmologic, medicul iti poate recomanda o serie de analize suplimentare.

Cum tratam secretiile oculare?

Optiunile de tratament pentru secretii oculare depind de factorul declansator. Unele dintre acestea pot fi efectuate la domiciliu, iar altele necesita o vizita la medicul oftalmolog. In cazurile mai severe, medicul iti poate recomanda administrarea de antibiotice, fie pe care orala sau prin picaturi oftalmologice.

Obiceiuri simple care ajuta la indepartarea si reducerea urdorilor:
•    Aplica un prosop sau un disc demachiant imbibat in apa calda pe ochi in cazurile in care te trezesti cu pleoapele lipite din cauza secretiilor oculare. Apa calda va inmuia crusta si-ti va permite sa deschizi ochii cu usurinta.
•    Verifica regulat data de valabilitate a produselor cosmetice folosite si arunca-le pe cele expirate. In acest fel eviti infectarea ochilor
•    Foloseste, depoziteaza si inlocuieste lentilele de contact conform indicatiilor medicului oftalmolog
•    Elimina corect excesul de sebum de pe pleoape si fata prin folosirea produselor speciale de curatare a ochilor. 

Surse:
www.allaboutvision.com
www.medicinenet.com
www.eyehealthweb.com
www.health.harvard.edu