EDU.REGINAMARIA.RO

Vertebroplastia percutanată

Articol de Dr. Mihai Adrian Cristescu Medic primar Neurochirurgie
Vertebroplastia percutanată

Metoda neurochirurgicală minim invazivă: tratează cu succes durerea asociată fracturilor vertebrale

Vertebroplastia percutanată este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea durerii asociate cu fracturile vertebrale prin compresie, fiind în prezent indicată ca prima alegere în centrele specializate în patologia coloanei vertebrale din întreaga lume.

Aceasta procedură este efectuată cu succes de către Dl. Dr. Mihai Cristescu, medic specialist neurochirurg   în cadrul secţiei state-of-the-art de neurochirurgie a Ponderas Academic Hospital, care permite efectuarea unor intervenţii sofisticate sub control radioscopic în timp real.  

Ce sunt fracturile vertebrale prin compresie?

Vertebrele sunt oasele care alcătuiesc coloana vertebrală. Fracturile vertebrale prin compresie apar atunci cand se produce colapsul corpului vertebral, fiind frecvent întălnite la persoanele în vârstă care au oase subţiri şi fragile ca urmare a osteoporozei. Alte cauze ale tasării vertebrale sunt bolile hematologice (mielomul multiplu), tumorile vertebrale (metastaze osoase în cancerul de sân, prostată sau plămâni), hemangioamele vertebrale şi traumatismele severe.

Un ciment special este injectat în corpul vetebral. Cum decurge vertebroplastia?

Prin vertebroplastie, corpul vertebral fracturat şi tasat este întărit prin injectarea unui ciment cu proprietăţi speciale. Acesta interacţionează cu structurile osului, stabilizând corpul vertebral, care va fi capabil să susţină greutatea care se exercită asupra lui. Este o procedură minim invazivă, care nu presupune o operaţie deschisă. Intervenția necesită un echipament radiologic special, injectarea cimentului efectuându-se sub control radioscopic prin care se asigură introducerea cu precizie a cimentului în corpul vertebral tasat.

Procedura durează aproximativ 20 minute pentru fiecare corp vertebral tratat şi se efectuează frecvent cu anestezie locală.

Vertebroplastie7

Dacă fractura vertebrală este recentă, în primele 6-8 săptămâni de la producerea acesteia se poate efectua kyphoplastia, o metodă prin care se poate restaura înălţimea corpului vertebral. Prin aceasta procedură se introduce în corpul vertebral un balon care creează o cavitate şi care ulterior se umple cu ciment.

Kyphoplastia: introducerea unui balon care este expandat pentru crearea unei cavităţi şi restabilirea înălţimii corpului vertebral.

 

Ameliorare rapidă a durerii. Care sunt beneficiile vertebroplastiei?

 Rezultatul este impresionant: la peste 90% din pacienţii trataţi cu vertebroplastie durerea dispare chiar după primele ore după intervenţie. Ameliorarea semnificativă şi rapidă a durerii permite acestor pacienţi să poată să meargă imediat post-operator, o activitate care ar fi fost foarte dureroasă doar cu câteva ore înainte. Pacienţii vor fi externati chiar în aceeaşi zi, iar cei mai mulţi dintre ei îşi vor putea relua activităţile zilnice în 24-48 ore.

Alte avantaje ale vertebroplastiei sunt:

  • recuperare rapidă
  • reducerea medicaţiei antialgice
  • îmbunătăţirea mobilităţii
  • rată foarte mică a complicaţiilor

Toate aceste beneficii vor contribui la  starea de bine, atât fizică, cât şi emotională, a pacienţilor.

Obţine cele mai bune rezultate! Cine este canditatul ideal pentru vertebroplastie?

Pentru a se obţine cele mai bune rezultate, este recomandat ca procedura să se efectueze cât mai curând posibil de la producerea fracturii: candidaţii ideali sunt pacienţii la care durerea este moderată sau severă în ciuda tratamentului conservator (repaus, antialgice) efectuat timp de 2-3 săptămâni. Fracturile mai vechi pot, de asemenea, să fie tratate prin vertebroplastie în cazuri atent selecţionate. Vertebroplastia nu este indicată şi nu este eficientă pentru ameliorarea simptomelor în cazul durerii cronice de spate de cauză musculo-scheletală sau în cazul herniei de disc.

Dl. Dr. Cristescu te poate ajuta pentru a decide dacă  vertebroplastia este cel mai indicat tratament în cazul tău. Deoarece selecţia pacienţilor este importantă, doctorul va analiza istoricul tău medical şi investigaţiile radiologice, care îi vor permite să localizeze cu exactitate şi să stabilească gradul de severitate a fracturilor vertebrale. Fă-ţi acum o programare pentru a discuta în detaliu despre posibilitatea de a fi tratat prin vertebroplastie  

Urmareşte o animaţie care demonstrează cum se efectuează vertebroplastia percutanată (0.39”, engleză)

 

Dr Mihai CristescuDr. Mihai Cristescu este medic specialist neurochirurg, specializat în centre universitare din ţară şi Europa în chirurgia clasică şi endoscopică hipofizară, tumorală cerebrală, spinală şi medulară,  vertebrală degenerativă, osteosinteză vertebrală, chirurgia nervilor periferici, endoscopie neurochirurgicală şi microchirurgie vasculară.  

Dr. Cristescu efectuează intervenţii pentru afecţiuni vertebrale degenerative (hernie de disc lombară, toracală şi cervicală, spondilolistezis lombar, stenoză de canal vertebral, etc.), adenom hipofizar, tumori cerebrale, spinale şi medulare, afecţiuni ale nervilor periferici (sindrom de tunel carpian, transpoziţie de nerv ulnar, etc.). La  nivelul coloanei vertebrale efectuează urmatoarele proceduri minim invazive: cura herniei de disc prin metoda minim invazivă cu microscop, cura herniei de disc la nivelul coloanei cervicale prin metoda “cage” (cușcă derivat carbon PEEK) şi vertebroplastia percutanată.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Mihai Cristescu, medic specialist neurochirurg