Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vertebroplastia percutanata

Vertebroplastia percutanată
Metoda neurochirurgicala minim invaziva trateaza cu succes durerea asociata fracturilor vertebrale.

Vertebroplastia percutanata este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea durerii asociate cu fracturile vertebrale prin compresie, fiind in prezent indicata ca prima alegere in centrele specializate in patologia coloanei vertebrale din intreaga lume.

Aceasta procedura este efectuata cu succes de echipa de medici neurochirurgi din Ponderas Academic Hospital, care realizeaza interventii sofisticate sub control radioscopic in timp real.  

Ce sunt fracturile vertebrale prin compresie?

Vertebrele sunt oasele care alcatuiesc coloana vertebrala. Fracturile vertebrale prin compresie apar atunci cand se produce colapsul corpului vertebral, fiind frecvent intalnite la persoanele in varsta care au oase subtiri si fragile ca urmare a osteoporozei. Alte cauze ale tasarii vertebrale sunt bolile hematologice (mielomul multiplu), tumorile vertebrale (metastaze osoase in cancerul de san, prostata sau plamani), hemangioamele vertebrale si traumatismele severe.

Un ciment special este injectat in corpul vetebral

Prin vertebroplastie, corpul vertebral fracturat şi tasat este întărit prin injectarea unui ciment cu proprietăţi speciale. Acesta interacţionează cu structurile osului, stabilizând corpul vertebral, care va fi capabil să susţină greutatea care se exercită asupra lui. Este o procedură minim invazivă, care nu presupune o operaţie deschisă. Intervenția necesită un echipament radiologic special, injectarea cimentului efectuându-se sub control radioscopic prin care se asigură introducerea cu precizie a cimentului în corpul vertebral tasat.

Procedura durează aproximativ 20 minute pentru fiecare corp vertebral tratat şi se efectuează frecvent cu anestezie locală.

Vertebroplastie7

Dacă fractura vertebrală este recentă, în primele 6-8 săptămâni de la producerea acesteia se poate efectua kyphoplastia, o metodă prin care se poate restaura înălţimea corpului vertebral. Prin aceasta procedură se introduce în corpul vertebral un balon care creează o cavitate şi care ulterior se umple cu ciment.

Kyphoplastia: introducerea unui balon care este expandat pentru crearea unei cavităţi şi restabilirea înălţimii corpului vertebral.

Beneficiile vertebroplastiei

Rezultatul este impresionant: la peste 90% din pacienţii trataţi cu vertebroplastie durerea dispare chiar după primele ore după intervenţie. Ameliorarea semnificativă şi rapidă a durerii permite acestor pacienţi să poată să meargă imediat post-operator, o activitate care ar fi fost foarte dureroasă doar cu câteva ore înainte. Pacienţii vor fi externati chiar în aceeaşi zi, iar cei mai mulţi dintre ei îşi vor putea relua activităţile zilnice în 24-48 ore.

Alte avantaje ale vertebroplastiei sunt:

  • recuperare rapidă
  • reducerea medicaţiei antialgice
  • îmbunătăţirea mobilităţii
  • rată foarte mică a complicaţiilor

Toate aceste beneficii vor contribui la  starea de bine, atât fizică, cât şi emotională, a pacienţilor.

Cine este canditatul ideal pentru vertebroplastie?

Pentru a se obţine cele mai bune rezultate, este recomandat ca procedura să se efectueze cât mai curând posibil de la producerea fracturii: candidaţii ideali sunt pacienţii la care durerea este moderată sau severă în ciuda tratamentului conservator (repaus, antialgice) efectuat timp de 2-3 săptămâni. Fracturile mai vechi pot, de asemenea, să fie tratate prin vertebroplastie în cazuri atent selecţionate. Vertebroplastia nu este indicată şi nu este eficientă pentru ameliorarea simptomelor în cazul durerii cronice de spate de cauză musculo-scheletală sau în cazul herniei de disc.

Medicii nostri neurochirurgi te pot ajuta sa aflii dacă vertebroplastia este cel mai indicat tratament în cazul tău. Deoarece selecţia pacienţilor este importantă, doctorul va analiza istoricul tău medical şi investigaţiile radiologice, care îi vor permite să localizeze cu exactitate şi să stabilească gradul de severitate a fracturilor vertebrale. Fă-ţi acum o programare pentru a discuta în detaliu despre posibilitatea de a fi tratat prin vertebroplastie  

Urmareşte o animaţie care demonstrează cum se efectuează vertebroplastia percutanată (0.39”, engleză)

 

 

In Ponderas Academic Hospital, durerea asociata cu fracturile vertebrale prin compresie este tratata de o echipa de neurochirurgi cu vasta experienta in domeniu:

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager