Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vertebroplastia percutanata

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
Vertebroplastia percutanată
Imaginea bunicilor nostri adusi de spate sau care au pierdut mult din statura tineretii ne este, cu siguranta, familiara tuturor. Cu toate acestea, putini stim ca aceste modificari considerate apanajul varstei a treia ar putea fi cauzate de unele fracturi, de multe ori complet silentioase, care submineaza peretii corpurilor vertebrale, pe fondul unei osteoporoze avansate. Mai mult, aceste fracturi, numite de compresie, ale vertebrelor, ar putea fi declansate la varstnici chiar si in urma unui simplu stranut sau desfasurarii unei banale activitati in gospodarie.
Desi unele fracturi osteoporotice pot fi complet silentioase la seniori, altele pot avea si alte cauze, patologice sau traumatice, pot aparea si la tineri si ar putea fi invalidante din cauza simptomelor si complicatiilor neurologice. Cu toate acestea medicii au gasit astazi solutii avansate care pot remedia in cateva zeci de minute prin metode rapide si neinvazive inconvenientele produse de aceste modificari distructive ale platourilor vertebrale, iar unele din cele mai performante tehnologii se afla la indemana si priceperea medicilor din retea.

Informatii generale

O fractura de compresie vertebrala (FCV) apare atunci cand vertebra nu isi mai poate suporta pe deplin sarcina si incepe sa se prabuseasca din cauza fisurilor progresive care se formeaza in os, cel mai frecvent ca urmare a osteoporozei intalnite la persoanele in varsta.

De obicei, partea din fata a corpului vertebral incepe sa colapseze si ia o forma de pana. Partea comprimata a vertebrei trebuie sa piarda cel putin 15% din inaltimea sa normala pentru a fi considerata o fractura de compresie.

Si alte cauze, in afara osteoporozei, pot contribui la deteriorarea structurii osoase vertebrale, cum ar fi cancerul osos sau metastazele provenind de la alte tumori maligne primare (san, prostata, plaman), cum ar fi hemangiomul, osteonecroza (blocarea irigarii cu sange a unei portiuni de os urmata de moartea celulelor osoase) sau o trauma de mare impact (accidente rutiere, casnice, sportive, de munca, mai ales cadere de la inaltime pe calcaie, etc). 

Riscul de FCV pe parcursul vietii este de 16% la femei si de 5% la barbati, dar cea mai mare incidenta o au persoanele peste 80 de ani (40%).  

Fracturile de compresie a corpului vertebral (FCV) se soldeaza frecvent cu aparitia unor simptome invalidante, mai ales a durerilor de spate severe. Multi pacienti pot prezenta o morbiditate semnificativa si o scadere a calitatii vietii consecutiva durerii intense, deformarii vertebrale (cifoza sau cocoasa) care induce deteriorarea functiei pulmonare, depresiei si pierderii autonomiei persoanei afectate. Riscul cronicizarii durerii de spate poate fi important.

Tratamentul standard pentru FCV dureroasa consta in terapie medicala conservatoare care utilizeaza analgezice, repaus la pat si mijloace de intarire externa (orteze vertebrale). 

Simptomele se amelioreaza de obicei in 4 pana la 6 saptamani; aproximativ doua treimi dintre pacienti vor raspunde masurilor conservatoare. Cu toate acestea, pana la o treime dintre pacientii gestionati cu terapie medicala conservatoare s-ar putea sa nu se amelioreze si vor necesita terapie chirurgicala.  

Vertebroplastia percutanata, descrisa pentru prima data de Galibert si colegii sai in 1987, este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea durerii refractare asociata cu fracturile vertebrale prin compresiune, fiind in prezent indicata ca prima alegere in centrele specializate in patologia coloanei vertebrale din intreaga lume. VP este o procedura minim invaziva ghidata radiologic care implica injectarea de ciment osos intr-o fractura a corpului vertebral in efortul de a imbunatati durerea si stabiliza fractura. Cel mai utilizat produs de ciment este un acrilat, denumit polimetil metacrilat (PMMA). 

Cifoplastia este o procedura similara utilizata in FCV care utilizeaza un balon de tamponare gonflabil la capatul acului, cu scopul de a reduce fractura si de a crea un spatiu pentru a permite teoretic injectarea mai sigura a cimentului in corpul vertebral fracturat.  Ambele proceduri s-au dovedit a fi eficiente si sigure.

Cine beneficiaza de procedurile de vertebroplastie? 

Vertebroplastia este in general recomandata persoanelor cu dureri de spate progresive, intense, cauzate de fracturi de compresie vertebrale produse de:

  • Osteoporoza
  • Traumatism

Afectiuni patologice (tumori osoase primare sau metastazate, mielom, hemangiom, osteonecroza).
Candidatii pentru VP au adesea o capacitate redusa de miscare si functionare din cauza fracturilor:

  • pacienti la care durerea este moderata sau severa, prelungita, in ciuda medicatiei
  • complicatii secundare fracturii (tromboza venoasa profunda, agravarea osteoporozei, probleme respiratorii, scadere ponderala, agravarea tulburarilor emotionale)
  • fracturi care impun imobilizare  de lunga durata
  • pacienti cu fracturi recente
  • pacienti cu metastaze osoase
  • profilactic, in cazul unei vertebre normale, cuprinsa intre doua vertebre afectate, si deci, cu risc inalt de fractura.

Pentru a fi eligibil pentru o vertebroplastie, durerea trebuie sa fie provocata de fractura vertebrala si nu de alte probleme, cum ar fi hernia de disc, artrita, etc. 

Ce presupune interventia? 

Vertebroplastia este o procedura minim invaziva, de aceea foloseste in general anestezie locala si sedare usoara, dar in functie de nevoile tale se poate aplica, uneori, anestezia generala.
Procedura este de obicei ambulatorie, dureaza aproximativ 20 de minute pentru fiecare vertebra tratata si vei putea ajunge acasa, chiar in aceeasi zi.

Ce se intampla inainte de procedura?

Medicul va  discuta cu tine despre bolile recente, eventuale alergii, medicamentele pe care le iei si iti va efectua un examen clinic. Anterior interventiei ti se va face un set de analize de sange de rutina si ti se va recomanda sa eviti aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene sau alte medicatii care pot afecta coagularea sanguina, cu acordul medicului tau curant.
Este indicat sa nu mananci sau sa bei cu pana la trei ore inainte de procedura.

In ce consta procedura de vertebroplastie?

  1. In ziua interventiei, vei fi imbracat intr-un echipament steril si vei fi condus la o sala de radiografie sau la o sala de operatie; vei fi rugat sa te intinzi confortabil cu fata in jos, pe masa chirurgicala captusita unde  se va efectua procedura.
  2. Zona toracala la nivelul careia se afla vertebra tasata este sterilizata.
  3. Ti se va administra o anestezie locala si sedare usoara pentru a nu simti durere si vei putea ramane treaz pe tot parcursul desfasurarii procedurii. 
  4. Folosind fluoroscopia de contrast, care afiseaza imagini radioscopice pe un monitor video in timp real, medicul va ghida un ac specific, numit trocar, prin piele pana la vertebra fracturata. Fluoroscopia este necesara pentru ca acul sa ajunga la nivelul vertebrei vizate fara a atinge formatiunile critice din apropiere, cum ar fi nervii spinali sau maduva spinarii.
  5. Se injecteaza prin trocar un ciment osos special formulat, direct in vertebra fracturata. Cimentul osos va umple fisurile din os pentru a restaura inaltimea si a stabiliza corpul vertebral.
  6. Acul este indepartat si cimentul se intareste rapid (in aproximativ 10 minute), fixand fragmentele fracturate ale vertebrei si stabilizand osul.
  7. Zona unde s-a produs intepatura este acoperita cu un bandaj steril care trebuie mentinut timp de doua zile.
  8. De obicei vei fi tinut sub observatie timp de cateva ore pentru ca medical sa se asigure ca cimentul osos s-a intarit fara a provoca complicatii. 

Cum decurge recuperarea postoperatorie

Recuperarea dupa interventie este extrem de rapida. Dupa doua ore, poti merge deja acasa, preferabil insotit, pentru ca este recomandabil ca in ziua interventiei sa nu conduci.
Este posibil sa simti dureri in zona in care a fost introdus trocarul. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui sa se rezolve in doua pana la trei zile. Aplicarea unei pungi de gheata invelita intr-un prosop in zona si utilizarea unui antiinflamator nesteroidian (ex. nurofen) te va ajuta sa iti ameliorezi simptomele.
Vertebroplastia ofera, de obicei, ameliorarea durerii cauzata de fractura vertebrala si o mobilitate imbunatatita (miscare) in decurs de 48 de ore de la procedura. In unele cazuri, totusi, poti simti imediat o usurare a durerii.
Poti reveni la activitatile normale, cu conditia sa eviti efortul intens, cum ar fi ridicarea de greutati, timp de cel putin 6 saptamani dupa aceasta interventie. 

Care sunt beneficiile vertebroplastiei?

Dupa ce cimentul osos este introdus in vertebra (vertebroplastie), peste 75% pana la 90% dintre pacienti sunt din nou activi. 

  • rezultatul este  favorabil in 90% din cazuri
  • procedura este minim invaziva
  • recuperarea este usoara
  • durerea dispare sau este diminuata semnificativ
  • este redusa medicatia antialgica
  • apare imbunatatirea mobilitatii coloanei vertebrale
  • rata foarte mica a complicatiilor

Care sunt riscurile interventiei?

Vertebroplastia este considerata o procedura eficienta si sigura pentru reducerea durerii cauzate de FCV, dar este totuși o interventie chirurgicala care comporta unele riscuri. In timp ce rata complicatiilor pentru vertebroplastie este estimata la mai putin de 4% in cazul fracturilor osteoporotice, unele dintre riscuri trebuie luate in considerare inainte de a lua o decizie cu privire la interventie chirurgicala. 
Complicatiile, desi rare, pot fi evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Ele pot include:

  • hemoragii
  • febra
  • iritatia radacinilor nervoase
  • infectii
  • scurgerea cimentului in afara corpului vertebral, cu risc de tromboza venoasa, stenoza medulara, compresie medulara sau nervoasa
  • in situatii rare, imediat postprocedural (cateva ore) exista posibilitatea ca durerea sa fie mai intensa, cu remiterea ulterioara a simptomatologiei
  • leziuni ale maduvei spinarii
  • tulburari neurologice (ex.: slabiciune, durere, parestezii la nivelul picioarelor)

Factori de risc pentru vertebroplastia

Multi factori pot crește riscul de a avea o vertebroplastie nereușita, cum ar fi:

Procedura intarziata. O vertebroplastie efectuata tardiv, dupa 8 saptamani de la fractura initiala, este mai putin probabil sa ofere o ameliorare semnificativa a durerii in comparatie cu metodele de tratament nechirurgical. Un posibil motiv poate fi acela ca este mai probabil ca fractura sa fi inceput sa se vindece in acest interval.

Echipament de fluoroscopie de calitate redusa. Unul dintre cele mai importante aspecte ale vertebroplastiei este capacitatea chirurgului de a vizualiza cu acuratete locatia acului pe masura ce acesta patrunde in corp și este plasat in partea deteriorata a vertebrei. Unele versiunile portabile de echipamente radiologie intalnite in salile de operatie ale spitalelor pot oferi imagini de o precizie mai redusa, ceea ce ar putea creste ratele de complicatii ale vertebroplastiei.

Fractura de compresie cauzata de cancer. Cand se efectueaza vertebroplastia pentru fracturile prin compresiune vertebrala cauzate de cancer, rata complicatiilor este de aproximativ 10%. Prin comparatie, rata de complicatii la vertebroplastie este intre 2%-4% pentru fracturile de compresie determinate de osteoporoza. 
Exista și alti factori de risc pentru vertebroplastie, cum ar fi nivelul de experienta al chirurgului și forma fracturii.
Cu toate aceste mici inconveniente potentiale, inerente unei interventii chirurgicale asupra coloanei vertebrale, marea majoritate a pacientilor isi reiau rapid activitatile, se integreaza in societate si se pot bucura de o viata fara spectrul invaliditatii, dependentei de alte persoane sau disfunctiilor multiple.

Surse de informatie:

  • https://www.hopkinsmedicine.org
  • https://www.radiologyinfo.org
  • https://www.news-medical.net
  • https://www.spine-health.com