Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Utilizarea plasmei recoltate de la pacienti vindecati in tratamentul infectiei COVID-19

Oamenii de stiinta cauta de zor un tratament eficient pentru infectia COVID-19. O posibila optiune de tratatment este considerata transfuzia cu plasma recoltata de la persoane aflate in convalescenta, o metoda mai veche de combatere a bolilor infectioase. Plasma este o componenta a sangelui, iar sangele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 contine anticorpi – molecule care au invatat sa recunoasca si sa combata agentul patogen, si anume noul coronavirus (SARS-COV-2).

Odata separata de restul componentelor din sange, plasma poate fi administrata persoanelor infectate cu noul coronavirus, pentru a ajuta sistemele lor imunitare sa respinga mai eficient agentul patogen.

Recent, cercetatorii si cadrele medicale din lumea intreaga au studiat posibilitatea utilizarii acestei metode pentru a trata persoanele cu infectie COVID-19. In Statele Unite, un grup de cercetatori si medici din 57 de institutii, printre care Universitatea Johns Hopkins, Colegiul de Medicina Albert Einstein si Scoala de Medicina Icahn de la Spitalul Mount Sinai din New York, investigheaza si aplica terapia cu plasma recoltata de persoane aflate in convalescenta in tratamentul COVID-19. Terapia este utilizata si in Romania. Deocamdata 3 pacienti romani au primit transfuzii cu plasma convalescenta, iar aceasta terapie este oferita pacientilor aflati in stare critica in sectiile de terapie intensiva, a declarat pentru smartliving.ro dr. Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti.

Terapia cu plasma convalescenta - „folosita de peste 100 de ani”

Aceast tip de tratament a fost introdus pentru prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand fiziologul Emil von Behring si bacteriologul Kitasato Shibasaburou au descoperit ca ar putea folosi anticorpi prezenti in ser (o alta componenta a sangelui – lichidul obtinut dupa coagularea sagelui) pentru a combate difteria, o boala infectioasa produsa de bacilul Loeffler (Corynebacterium diphtheriae). Pentru aceasta descoperire, cei doi savanti au primit primul Premiu Nobel. Din acel moment si pana in prezent, medicii au utilizat terapia cu anticorpi pasivi pentru a trata sau a preveni atat infectiile bacteriene, cat si virale, inclusiv forme de pneumonie, meningita si rujeola.  Aceasta lunga istorie a utilizarii cu succes a acestei metode impotriva diferitelor boli infectioase a sugerat ca ar putea fi eficienta si impotriva infectiei cauzate de SARS-CoV-2.

Cercetarile recente au aratat deja ca persoanele infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care pot reactiona la coronavirus.

Cum ajuta terapia cu plasma donate de persoanele aflate in convalescenta pacientii cu infectie COVID-19?

Oamenii de stiinta si medicii infectionisti considera ca terapia cu plasma recoltata de la persoanele aflate in convalescenta poate fi utila pentru persoanele cu infectie COVID-19 care nu raspund la alte tratamente si care adesea dezvolta sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) - o afectiune pulmonara severa. Acesti pacienti necesita asistenta mecanica respiratorie si risca sa dezvolte insuficienta multipla de organe.

De asemenea, acest tip de terapie ar putea ajuta si alte persoane care pot avea un risc mai mare de imbolnavire severa, cum sunt persoanele cu afectiuni medicale cronice (boli de inima, diabet zaharat) sau persoanele care au un sistem imunitar slabit. Tranfuziile cu plasma convalescenta ar putea ajuta aceste persoane sa previna o eventuala infectie cu noul coronavirus.

Riscurile terapiei cu plasma convalescenta

Sangele si plasma au fost folosite pentru a trata numeroase afectiuni si sunt considerate metode eficiente si sigure. Cu toate acestea, deocamdata nu se cunoaste riscul unui pacient de a contracta infectia COVID-19 de la terapia cu plasma donate de un donator in convalescenta. Cercetatorii considera, insa, ca riscul este foarte scazut, deoarece donatorul de plasma este o persoana vindecata, care s-a recuperat dupa infectie si si-a revenit complet.

Ca in orice tip de transfuzie, si in terapia cu plasma convalescenta exista riscuri:

  • Risc de reactii alergice
  • Risc de daune pulmonare si dificultati de respiratie
  • Risc de transmitere a infectiilor, inclusiv HIV si hepatitele virale B si C – acest risc este foare mic, deoarece sangele donat trece printrun proces riguros de colectare, testare, prelucrare si distribuire, conform unor reguli

In ce consta terapia cu plasma de la donator vindecat de COVID-19?

Deocamdata, terapia cu plasma convalescenta este oferita pacientilor COVID-19 in stare grava, aflati in sectiile de Terapie Intensiva.

  • Inainte de procedura. Inainte de terapia cu plasma convalescenta, echipa medicala pregateste pacientul pentru procedura. In primul rand, se introduce intr-o vena un ac steril de unica folosinta, conectat la un tub (intravenos).
  • In timpul procedurii. Punga sterila cu plasma este atasata la tub, pentru ca plasma sa se poata scurge din punga in tub si, implicit, in vena pacientului. Transfuzia dureaza  1-2 ore.
  • Dupa procedura. Fiecare pacient este atent monitorizata, pentru a trata rapid eventualele reactii adverse.

Rezultatele terapiei cu plasma convalescenta

La acest moment, nu exista nicio garantie ca terapia cu plasma recoltata de la pacienti vindecati de COVID-19 este un tratament eficient pentru COVID-19. In cazul anumitor pacienti, este posibil sa nu existe vreun beneficiu vizibil. Cu toate acestea, acest tratament poate imbunatati capacitatea unui pacient de a se recupera.

Rezultatele preliminare ale cercetarilor privind eficacitatea terapiei cu plasma convalescenta arata ca aceasta metoda a avut rezultate promitatoare in cazul multor persoane. Cercetatorii continua sa evalueze rezultatele obtinute la persoanele care au primit terapia.

Donarea de sange salveaza vieti

„Sangele sigur salveaza vieti” este tema campaniei din acest an organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sange (14 iunie). Initiativa atrage atentia asupra contributiei imense pe care un donator individual o poate aduce in comunitatea din care face parte si nu numai, avand in vedere ca un singur donator salveaza 3 vieti.

Donatiile de sange sunt necesare peste tot in lume pentru a asigura acces la sange si produse de sange sigure si de calitate, atat in situatii normale, cat si in situatii de urgenta.

Donarea de plasma – voluntara, asemenea donarii de sange

Asemenea donarii de sange, donarea de plasma este un gest voluntar si neremunerat care ajuta la salvarea de vieti omenesti. In tara noastra, recent a fost publicata o metodologie privind donarea de plasma pentru initierea terapiei cu plasma recoltata de la pacienti vindecati in cazul pacientilor COVID aflati in stare critica. Potrivit documentului, potentialii donatori sunt selectati dintre pacientii care au fost internati pentru COVID-19, vindecati si externati. Acestia vor fi selectati in baza unui protocol incheiat de centrele de transfuzie sanguina cu spitalele care trateaza pacienti COVID-19.  Ulterior, reprezentantii centrelor de transfuzie sanguina vor contacta potentialii donatori si ii vor programa pentru consult, analize si donare. De asemenea, pacientii vindecati pot si sunt incurajati sa contacteze la randul lor centrele de transfuzie sanguina in vederea programarii pentru donare.

Surse:
www.mayoclinic.org
www.medicalnewstoday.com
www.ec.europa.eu
www.who.int
www.ms.ro