Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este medicina sportivă și ce beneficii îți oferă

Medicina sportivă are toate atributele unei specializări medicale multidisciplinare și implică aspecte teoretice și practice specifice. Ca oricare altă ramură a medicinei este interconectată cu celelalte specializări și are ca scop principal binele pacientului, indiferent dacă este vorba despre un sportiv de performanță sau oricare altă persoană care face o activitate fizică pentru beneficiile mișcării aduse sănătății, ameliorarea unor afecțiuni sau recuperare.

Medicina sportivă, ca specializare

Medicina sportivă analizează toate modificările fiziologice pe care le presupune efortul fizic și poate gestiona efectele activității fizice, cu un scop dublu: prevenția situațiilor limită și recuperarea organismului. Totodată se concentrează pe modul în care organismul uman se pregătește și răspunde la efort fizic. Medicul specialist în medicină sportivă are cunoștințele care pot oferi suportul necesar pentru atingerea unui potențial maxim în timpul efortului fizic, în cazul sportivilor, sau pentru a determina mobilizarea eficientă, fără riscuri, a persoanelor care practică un sport ca soluție pentru menținerea sănătății, prevenirea agravării unor boli și recuperarea după accidentări, traumatisme sau intervenții chirurgicale ale aparatului musculo-scheletic.

Rezumând se poate afirma că medicina sportivă se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul leziunilor legate de sport și a altor afecțiuni specifice sportivilor. Mai mult, oferă cele mai bune soluții de tratament și reabilitare, astfel încât sportivii să se poată prezenta la antrenamente și competiții în forma lor fizică cea mai bună. Medicul de medicină sportivă este cel care intervine în stabilirea planului terapeutic adaptat pentru sportiv sau pentru persoana care face efort fizic constant sau care suferă de o boală cronică (diabet, astm), pentru că pot înțelege ce efecte au maladiile cronice. Specialiștii în medicină sportivă pot, de asemenea, ajuta la prevenirea accidentării sportivilor.

Medicul de medicină sportivă poate face o evaluare completă a organismului pentru orice persoană, altele decât cei care practică un sport de performanță, cu scopul combaterii sedentarismului, includerea activităților fizice în rutina zilnică, în condițiile stabilirii unui plan de mișcare fizică care să aducă doar beneficii sănătății. Tot specialistul în medicină sportivă este cel care intervine în procesul de recuperare a funcțiilor locomotorii după fracturi sau leziuni ale mușchilor și oaselor. 

Este de neconceput ca în echipa de suport a unui sportiv de performanță, indiferent de sportul practicat, să nu existe și medicul cu specializare în medicina sportivă. Este cunoscut faptul că medicii de medicină sportivă colaborează cu sportivi profesioniști și/sau cluburi sportive. Rolul lor este determinant în obținerea performanțelor sportive și este una dintre principalele domenii de interes, dar nu singura. 

Terapia prin mișcare

În ultimii ani medicina sportivă s-a adresat din ce în ce mai mult și direct celor care au înțeles utilitatea activității fizice și celor care fac sport necompetițional, în mod constant, doar pentru plăcerea mișcării și binele propriu. Plecând de la beneficiile mișcării, care nu mai au nevoie de argumente în plus, medicul de medicină sportivă vine în întâmpinarea tuturor celor care fac sport, fie că este de performanță sau doar din plăcere, dar și a celor care decid să renunțe la sedentarism și să îmbrățișeze o viață activă, precum și celor pentru care activitatea fizică, cu recomandare și supraveghere medicală, are scop terapeutic preventiv sau de restabilire a sănătății și mobilității. 

Activitatea fizică este utilizată în tratamentul unor afecțiuni complexe și are un rol important benefic în combaterea efectelor negative sau chiar în vindecarea unor tulburări organice funcționale sau ale aparatului locomotor. Lista afecțiunilor medicale unde mișcarea fizică este parte importantă din terapie este lungă. În aceste cazuri mișcarea trebuie dozată individual, astfel că medicul de medicină sportivă se orientează către individ cu evaluare și recomandări, monitorizarea evoluției și susținere, pentru obținerea unui efect benefic pentru pacient, în funcție de nevoile acestuia și scopul urmărit. 
 

Rețeta sportivă. Ce este și ce cuprinde

Medicina sportivă oferă suport pentru terapia prin mișcare în cazul unor afectiuni medicale, prin promovarea unui stil de viață activ, cu ajutorul prescripției pentru activități fizice. Rețeta sportivă are un caracter personalizat, ca oricare altă prescripție medicală și indică pacientului tipul și intensitatea activității, frecvența și volumul acesteia într-o unitate de timp, contribuind în acest mod la restabilirea sănătății și poate ajuta pacientul la abordarea și orientarea către un stil de viață sănătos și activ. 

Pe lângă această componentă, rețeta medico-sportivă are ca scop minimizarea efectelor negative ale diverselor afecțiuni. Spre exemplu, persoanele care au diabet pot ameliora nivelul glicemiei prin mișcare, care are ca efect creșterea receptivității celulare pentru glucoză. Este important de spus că toate indicațiile medicale sunt raportate la starea de sănătate și capacitățile funcționale individuale ale fiecărui pacient, iar recomandările legate de activitatea fizică țin cont de fiecare aspect al stării generale a acestuia, în colaborare cu medicul curant. 

Rețeta medico-sportivă poate cuprinde și indicații despre alimentație, suplimente alimentare, metode de refacere după efort, la care se adaugă contraindicații specifice exercițiilor sau în funcție de patologia pacientului.

Medicul de medicină sportivă urmărește ca planul de activitate fizică prescrisă să fie în deplin acord cu necesitățile pacientului și adaptate la capacitatea de efort a acestuia, individualizate și orientate către pacient, urmărind să încurajeze și să mobilizeze îndeplinirea prescripției. Rețeta urmărește reducerea riscurilor de îmbolnăvire, îmbunătățirea statusului cardiovascular, gestionarea greutății și menținerea sănătății mentale. 

Scopul unei prescripții de activitate fizică este de a evita progresia bolilor cronice ale pacientului, prin susținerea ghidată a schimbării comportamentului pacientului, de la sedentar la activ, pentru o viață de calitate.
 

Cui îi este indicată prescripția sportivă

Medicina sportivă este singura specialitate medicală care studiază aspectele specifice adaptărilor fiziologice la efortul fizic și patologia specifică activităților sportive. Pe cale de consecință cei care au nevoie de consultațiile și consilierea medico-sportivă, 
recomandările și strategia terapeutică din partea unui medic de medicină sportivă pot fi încadrați în următoarele categorii:

  • practică o activitate sportivă de performanță și participă la competiții sportive sau practică sport necompetițional sau diverse alte forme de mișcare, în mod constant;
  • doresc să înceapă să facă mișcare în mod organizat;  
  • au primit recomandarea de a face mișcare de la alte specialități medicale sau în urma unui consult interdisciplinar; 
  • doresc să-și evalueze starea de sănătate generală și să-și îmbunătățească stilul de viață;
  • au nevoie de recomandare și indicații pentru utilizarea unor suplimente și preparate care susțin efortul și în urma activităților sportive;
  • persoane care au suferit accidentări în timpul activităților sportive și necesită investigații și tratamente medicale sau de recuperare; 
  • celor care sunt în etape de recuperare după traumatisme, fracturi, intervenții chirurgicale de protezare și altele asemenea; 
  • copii care practică activități sportive și au nevoie de evaluare a potențialului, îndrumare pentru dezvoltare, dar și celor care fac sport în scop terapeutic pentru compensarea sau vindecarea unor afecțiuni musculo-scheletale.

Ce roluri are medicul de medicină sportivă

Atribuțiile medicului de medicină sportivă răspund și se adaptează necesităților pacienților și cuprind acordarea de asistență sportivilor de performanță sau celor care au nevoie de coordonarea activității fizice.

Roluri de suport pentru sportivi de performanță:  

  • diagnostichează și tratează afecțiunile sistemului musculo-scheletic; 
  • stabilește testele de laborator sau procedurile de diagnosticare imagistică de care are nevoie sportivul și analizează rezultatele lor; 
  • stabilește planul terapeutic în cazul sportivilor accidentați; 
  • stabilește planul de pregătire fizică în vederea unor competiții; 
  • stabilește etapele recuperării după efort sau după accidentări și pentru ameliorarea durerii pentru leziuni legate de sport; 
  • prescrie medicamentele necesare tratamentului leziunilor musculo-scheletale; 
  • intervine în coordonarea planului de antrenament, recuperare și/sau pregătire fizică, alături de antrenori și chirurgi ortopedici;
  • face procedurile medicale de tipul infiltrațiilor, ecografiilor și altele; 
  • stabilește planul de nutriție, hidratare, regimuri de exerciții și odihnă pentru sportivi. 

Consiliere și suport pentru persoane care au nevoie de coordonarea activității fizice:

  • realizează examinări fizice și face anamneza pacientului; 
  • evaluează starea de sănătate din punct de vedere morfologic și funcțional; 
  • analizează structura corporală și stilul de viață; 
  • prescrie activitățile sportive și modificările necesare stilului de viață; 
  • realizează consult de specialitate pentru traumatisme sau suprasolicitare în urma activităților sportive; 
  • realizează prevenția accidentărilor, stabilește contraindicații și evaluează riscurile activității fizice de intensitate medie sau mare, inclusiv în cazul anumitori afecțiuni medicale preexistente; 
  • solicită investigații medicale de laborator sau imagistice în vederea diagnosticării; 
  • recomandă suplimente alimentare

Prevenirea și limitarea riscurilor asociate cu activitatea fizică. Limitări și contraindicații

Chiar dacă, în general, activitatea fizică este indicată tuturor persoanelor, există câteva particularități de care medicul de medicină sportivă ține cont pentru ca activitatea fizică să fie desfășurată în siguranță, adecvat cu starea generală a sportivului, respectiv a pacientului, în mod responsabil și corect, astfel încât rezultatele să fie optime.

Riscul major este moartea subită. Moartea subită poate apărea în condiții de sănătate reală sau aparent normală. Este o situație excepțională, rară, care survine în ciuda investigațiilor, analizelor și supravegherii medicale, ale cărei cauze nu pot fi anticipate și prevenite.  

Alte riscuri sunt:

  • starea de rău post-efort;
  • accidentare sau uzură osteo-articulară și musculară (miozita și leziuni musculare);
  • hipoglicemie în urma efortului fizic - nivelul glucozei sanguine scade în timpul efortului fizic și continuă să scadă și după oprirea efortului fizic, glucoza fiind utilizată pentru refacerea rezervelor de glicogen; 
  • rabdomioliza - rezultatul distrugerii fibrelor musculare și eliberării în sânge a conținutului acestora, o proteină numită mioglobină - este o deteriorare periculoasă a mușchilor și poate rezulta în urma unui efort excesiv, a unei traume, a unor substanțe toxice sau a unei boli, 
  • acidoză metabolică - dereglarea echilibrului acidobazic ca urmare a proceselor metabolice asociate efortului fizic intens și susținut; 
  • agravarea unor afecțiuni preexistente (tensiune arterială, durerea de spate, sindrom metabolic, stres, anxietate etc)
  • stres psihologic determinat de competiție, rezultate nesatisfăcătoare, incapacitatea performanței sau a îndeplinirii obiectivelor urmate de renunțarea la activitatea fizică.

​​​​​​​​​​​​​​Prevenția presupune evitarea sau diminuarea:

  • riscului cardiovascular sau pulmonar, care uneori poate avea consecințe periculoase;  
  • suprasolicitării aparatului osteoarticular, pentru a evita leziunile musculare sau uzura unei articulații;
  • riscului de a înrăutăți o anumită afecțiune prin deshidratare sau tulburări electrolitice;
  • utilizării de medicamente, altele decât cele prescrise de medicul curant sau de medicul de medicină sportivă.

Există situații când activitatea fizică nu este recomandată sau este contraindicată ca urmare a unor afecțiuni, a stării generale sau în cazul în care nu există un diagnostic de certitudine pentru o anumită suferință care ar putea fi agravată de efortul fizic moderat sau intens. Cu excepția situațiilor în care este imposibilă mobilizarea fizică (în fracturi, entorse, leziuni musculare care impun imobilizare sau altele din aceleași categorii) activitatea fizică ușoară care nu implică un efort fizic major este recomandată oricui.  

Sunt contraindicații absolute pentru activitatea fizică moderată și intensă și anume bolile din sfera cardiologică care produc schimbări semnificative la electrocardiogramă, pentru persoanele diagnosticate cu angină instabilă, aritmii cardiace necontrolate, stenoza aortică severă, insuficiență cardiacă necontrolată, miocardită și pericardită acută, anevrism disecant suspectat sau cunoscut.

Sunt contraindicații temporare sau parțiale, indicate de medici din alte specializări medicale, după cum urmează:

  • diabetul zaharat decompensat;
  • leziuni sau dureri la nivelul articulațiilor, oaselor și mușchilor, neinvestigate și nediagnosticate; 
  • afecțiuni ale coloanei vertebrale și dureri lombare neinvestigate și nediagnosticate;
  • osteoporoza fără o evaluare medicală inițială.
  • afecțiuni neurologice precum neuropatiile și cefaleea, fără evaluare neurologică.

Reabilitare și tratamentul patologiilor 

Medicina sportivă se adresează tuturor și are ca obiective reabilitarea fizică și tratamentul diferitelor patologii prin mișcare. Totodată este o cale prin care ne putem descoperi și depăși limitele fizice, susține tonusul psihic și sănătatea mintală. 

Medicul de medicină sportivă poate elabora programe personalizate de exerciții fizice, care să îmbunătățească memoria, autonomia personală, propria imagine corporală și sănătatea în general. Medicul de medicină sportivă ține cont de toate caracteristicile înainte de întocmirea unui plan de activitate fizică, începând de la vârstă, sex, afecțiuni cronice și scopul urmărit prin activitate fizică. 

Un plan personalizat de mișcare, adaptat cu nevoile și scopul urmărit aduce pacientului cât mai multe dintre beneficiile următoare: 

  • metabolism îmbunătățit și echilibrat; 
  • scade nivelul grăsimilor sanguine; 
  • crește capacitatea de utilizare a oxigenului la nivel celular, ceea ce duce la îmbunătățirea statusului organismului; 
  • crește forța cardiacă și reduce efortul inimii; 
  • crește toleranța la glucoză, echilibrează diabetul, previne apariția acestuia;
  • susține pierderea sănătoasă în greutate; 
  • întărește oasele; tonifică musculatura; 
  • previne și ameliorează afecțiunile articulare; 
  • crește vascularizarea musculară; scade tensiunea arterială; 
  • îmbunătățește viața sexuală; 
  • crește stima de sine; 
  • reduce stresul; 
  • scade anxietatea, ameliorează depresia. 

Medicina sportivă nu este doar o ramură de sine stătătoare a medicinei, în strânsă colaborare și conexiune cu ortopedia și traumatologia, aria de competență incluzând o mare varietate de afecțiuni. Medicul de medicină sportivă se ocupă și de problemele de sănătate și de diagnosticarea accidentelor și suferințelor sportivilor amatori sau ale acelor persoane care desfășoară activități fizice și sportive în mod constant. 

Consilierea și supravegherea unui medic sportiv cresc eficiența și beneficiile activității fizice, indiferent că este vorba despre sportivi profesioniști sau amatori și inclusiv pentru cei care aleg să renunțe la sedentarism în favoarea unei vieți active. 

Medicina sportivă, o nouă specialitate medicală în Rețeaua Regina Maria

Sedentarismul este un factor determinant și agravant pentru numeroase suferințe, începând de la cele metabolice, asociate sau nu cu excesul ponderal, până la cele cardiovasculare și continuând cu suferințe articulare și osoase. Inclusiv unele boli canceroase au printre cauze lipsa activității fizice. O categorie importantă de afecțiuni neurodegenerative este agravată de lipsa de activitate fizică (boala Alzheimer, de exemplu). În replică, mișcarea efectuată coordonat, adaptat nevoilor și luând în calcul scopul, poate preveni și ameliora toate aceste maladii. 

Pentru că aduce beneficii și este importantă în viața omului modern, pe lista specialităților medicale ale rețelei se adaugă, în premieră, și medicina sportivă, reprezentată de doctor Senol Omer, medic primar medicină sportivă, care va funcționa în cadrul policlinicii The Light, București. 

Specializarea se adresează sportivilor de performanță, celor amatori și celor care practică mișcarea fizică, dar și pentru celor care consideră că este timpul pentru a schimba sedentarismul cu un stil de viață care să includă și activitatea fizică și au nevoie de consiliere, investigații, evaluare și îndrumare. 

Dr. Senol Omer are competențe de ecografie a aparatului locomotor și managementul serviciilor de sănătate sportivă și nutriție. 

Consultant: dr. Senol Omer, medic primar medicină sportivă


Surse de informație

  • Prof. univ. dr. Anca Ionescu - Medicină Sportivă, Performanță și Sănătate, Editura Medicală, București 2013
  • Physical Activity in the prevention and treatment of disease – Swedish National Institute of Public Health
  • American college of sports medicine - Acsm's Exercise Management for Persons with Chronic Diseases and Disabilities,
  • Medicina cardiovasculară – compendiu de ghiduri ESC 2021
  • EFSMA - European Federation of Sports Medicine Associations - Exercise prescription for health
  • Cardiovascular pre-participation screening of young competitive athletes for prevention of sudden death: European protocol

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.