Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre mucusul cervical - legatura dintre mucus cervical si fertilitate

mucus1
Mucusul cervical reprezinta fluidul secretat de catre cervix, portiunea inferioara, situata catre vagin, a uterului (denumita si col uterin). Aspectul, consistenta si abundenta mucusului se schimba de-a lungul diferitelor faze ale ciclului menstrual. Astfel, mucusul cervical este un bun indicator al integritatii sistemului reproducator ale femeii si, implicit, al gradului de fertilitate al acesteia.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este mucusul cervical, care este rolul sau principal, cum se poate modifica acesta in functie de etapa din ciclul menstrual, precum si care este legatura dintre mucus cervical si fertilitate.

Mucus cervical - ce este si ce roluri indeplineste

Prin mucus cervical se intelege acea secretie produsa de catre cervix (colul uterin) care se exteriorizeaza pe parcursul zilei si, astfel, poate fi observata si monitorizata de catre femeie.

Aspectul acestuia poate varia atat de la o persoana sanatoasa la alta, cat si la aceeasi persoana, in etape diferite ale ciclului menstrual. Tocmai de aceea, este important ca fiecare femeie sa cunoasca aspectul mucusului sau cervical si sa semnaleze medicului specialist, in cazul in care acesta isi modifica proprietatile.

In functie de perioada ciclului menstrual, mucusul cervical poate avea doua roluri fundamental diferite, insa la fel de importante.

Astfel, in perioada ovulatiei (cand fecundarea este scopul principal al sistemului reproducator), mucusul permite patrunderea si chiar ajuta lichidul seminal cu spermatozoizi sa ajunga in interiorul uterului.

In schimb, in afara acestei etape, mucusul indeplineste un rol opus, mai precis, de impiedicare a trecerii lichidului seminal in cavitatea uterina.

Tipuri de mucus cervical. Observarea mucusului (scop)

Mucusul cervical reprezinta un anumit tip de secretie al organismului feminin si se poate regasi in mai multe forme si cantitati, atat in diferite perioade ale ciclului menstrual, cat si de la o femeie la alta.

Observarea si monitorizarea aspectului secretiilor cervicale ar trebui sa fie un obicei pe care fiecare femeie de varsta fertila sa il implementeze, pentru a se putea asigura ca sistemul sau reproducator functioneaza in mod normal din punct de vedere fiziologic.

Aceasta observare se realizeaza simplu, prin vizualizarea secretiilor pe lenjeria intima ori pe hartia igienica sau prin preluarea secretiilor de la nivelul vaginului (din exterior), utilizand unul sau doua degete.

Tipuri de mucus (mucus cervical galbui, mucus cervical abundent, lipsa mucus cervical, mucusul cervical la ovulatie)

Mucusul cervical considerat normal, desi poate diferi, se regaseste in urmatoarele aspecte posibile:

  • Mucus fluid, transparent;
  • Mucus cu aspect gelatinos, abundent, asemanator albusului, ca o scurgere gelatinoasa transparenta sau simplu, secretie gelatinoasa transparenta - mucusul cervical la ovulatie (mucus cervical abundent);
  • Mucus cu aspect cremos, alb sau galbui (ex: mucus cervical in sarcina);
  • Mucus cu aspect pastos, alb sau galbui;
  • Mucus uscat;
  • Absenta mucusului cervical (lipsa mucus cervical).

Un aspect al mucusului ce nu se regaseste in aceasta clasificare ar trebui intotdeauna sa constituie un subiect de discutat si clarificat impreuna cu medicul ginecolog.

Variatia mucusului cervical pe parcursul ciclului menstrual

Aspectul mucusului cervical pe parcursul ciclului menstrual poate oferi numeroase informatii cu privire la etapele acestuia, precum si la gradul de fertilitate (prin identificarea aspectului mucusului din fereastra ovulatorie).

In plus, trecerea de la un aspect al secretiei la altul trebuie sa fie una succesiva, in conformitate cu fazele ciclului menstrual: foliculara, ovulatorie si luteala.

Prin urmare, mucusul cervical ar trebui sa varieze, pe zile, in felul urmator:

  • Primele zile ale ciclului menstrual - sangerare menstruala (mucusul cervical nu poate fi evaluat);
  • Zilele 1-4 post sangerare menstruala - secretie uscata sau usor umeda, diminuata, de culoare galbuie (mucus cervical galbui);
  • Zilele 4-6 - aspect pastos, usor lipicios, de culoare alb-galbuie;
  • Zilele 6-9  - aspect cremos, de culoare alba;
  • Zilele 10-14 - aspect gelatinos, transparent, asemanator albusului (secretia la ovulatie este specifica si folosita adesea ca indicator al fertilitatii);
  • Zilele 15-28 - secretie uscata sau absenta mucusului cervical inainte de menstruatie.

La fel precum in cazul clasificarii tipurilor de mucus cervical, un aspect al secretiilor ce nu se regaseste in succesiunea normala a etapelor ciclului menstrual (ex: mucus cervical alb cremos dupa ovulatie, in loc de secretie absenta) ar trebui mentionat medicului ginecolog.

Mucusul cervical si fertilitatea

mucus2

Ovulatia este fenomenul fiziologic lunar, prin care un ovul este expulzat de la nivelul ovarului, cu scopul de a ajunge la nivelul trompelor uterine, unde intalneste spermatozoidul si se petrece fecundarea (din care va rezulta o sarcina).

mucus3

Intr-un ciclu menstrual de 28 de zile, fereastra ovulatorie (perioada in care poate fi expulzat ovulul) se situeaza in jurul zilei 14 si poate fi recunoscuta atat prin cresterea temperaturii bazale, cat si prin aspectul mucusului cervical.

Metoda observarii mucusului cervical este simpla, larg raspandita si utilizata si poate creste sansele obtinerii unei sarcini intr-un timp mai scurt.

Astfel, femeile care isi doresc o sarcina vor monitoriza modificarile mucusului cervical pe parcursul lunii si, atunci cand acesta va ajunge la aspectul specific ovulatiei, vor avea contactele sexuale.

Nu in ultimul rand, mucusul cervical joaca un rol important in procesul de fertilitate si prin faptul ca reprezinta un adevarat semnal de alarma, in cazul in care acesta isi modifica aspectul fata de etapa ciclului menstrual corespunzatoare (ex: absenta secretiei sau o secretie diferita de cea gelatinoasa, transparenta, specifica ovulatiei).

Modificari ale mucusului cervical. Implicatii

Modificarile mucusului cervical fata de limitele normale sau fata de perioadele specifice ale ciclului menstrual nu semnifica intotdeauna instalarea unei stari patologice a sistemului reproducator.

Toate modificarile trebuie intotdeauna incadrate in context si raportate la evenimentele din viata femeii, in perioada respectiva.

De exemplu, mucusul cervical se poate modifica in cazul in care femeia foloseste contraceptive sau este sub anumite tratamente medicamentoase, precum si daca este supusa stresului fizic sau psihic sau si-a schimbat obiceiurile alimentare.

Mucus cervical ca semn de sarcina (mucus cervical dupa conceptie)

mucus4

Adesea, un motiv de modificare a mucusului cervical este sarcina. Odata cu prezenta sarcinii, secretiile cervicale devin mai groase, abundente si de o culoare alb-galbuie (astfel, mucusul cervical poate fi un adevarat semn de sarcina).

Mucus cervical cu sange. Secretii cervicale patologice

mucus5

Nu intotdeauna, insa, modificarea mucusului cervical este o veste buna. In unele situatii, aceasta poate indica prezenta unor inflamatii sau infectii la nivelul cervixului, precum si a unor boli cu transmitere sexuala sau a urmarii/complicatiilor unor proceduri chirurgicale (ex: mucus cervical cu sange).

Tocmai de aceea, orice schimbare a aspectului mucusului cervical trebuie adresata medicului ginecolog, pentru a putea depista cauza declansatoare si a stabili daca aceasta este una normala sau daca semnaleaza aparitia unei afectiuni.

In concluzie, mucusul cervical este o secretie a cervixului si se poate prezenta sub mai multe forme, fiecare evidentiind o anumita etapa fiziologica a ciclului menstrual sau, din contra, instalarea unei stari patologice ce necesita interventie medicala. Orice modificare a acestuia trebuie intotdeauna discutata impreuna cu medicul ginecolog, iar monitorizarea secretiilor cervicale trebuie sa fie un obicei al oricarei femei de varsta fertila, indiferent ca se doreste sau nu o sarcina.

Bibliografie:

Mucus cervical https://my.clevelandclinic.org/health/body/21957-cervical-mucus#:~:text=What%20is%20cervical%20mucus%3F,when%20you%20are%20most%20fertile.
Aspect mucus cervical https://www.verywellfamily.com/checking-cervical-mucus-to-get-pregnant-faster-1960279
Despre mucus cervical https://www.healthline.com/health/womens-health/cervical-mucus#changes
Metoda mucusului cervical https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/fertility-awareness/whats-cervical-mucus-method-fams
Monitorizare mucus cervical https://www.med.unc.edu/timetoconceive/study-participant-resources/cervical-mucus-testing-information/
Mucusul cervical la ovulatie https://www.medicalnewstoday.com/articles/323503
Modificari mucus cervical https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cervical-mucus-method/about/pac-20393452#:~:text=You're%20most%20fertile%20when,known%20as%20your%20peak%20day.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.