Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stii despre tigarile electronice

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
O tigara electronica este un dispozitiv cu baterie care functioneaza prin incalzirea unui lichid care se transforma in aerosol prin intermediul caruia utilizatorul trage in piept nicotina („vaping”). Desi aerosolii pot semana cu aburii sau vaporii, nu contin apa. Lichidul este obtinut din substante chimice de tipul propilenglicol si glicerina vegetala si poate avea arome diferite si cantitati diferite de nicotina. Spre deosebire de tigarile traditionale, tigarile electronice nu contin tutun.

Exista o multime de informatii contradictorii despre tigarile electronice. Unele dintre ele sunt adevarate, dar altele nu. Este posibil sa fi vazut reclame sau sa fii citit povesti pe internet care spun ca tigarile electronice nu sunt daunatoare sau sunt o modalitate buna de a ajuta fumatorii sa renunte la fumat. Deoarece tigarile electronice sunt relativ noi pe piata - de aproximativ 15 ani - medicii si cercetatorii inca nu cunosc efectele pe termen lung ale acestor produse, care pot sa apara dupa 30-50 de ani.

Desi tigarile electronice pot fi mai putin daunatoare decat tigarile obisnuite, acest lucru nu inseamna ca sunt inofensive. In mod special, tigarile electronice pot fi daunatoare pentru creierul adolescentilor si tinerilor adulti, care sunt si cei mai mari utilizatori ai lor. Anii adolescentei sunt critici pentru dezvoltarea creierului, care continua pana la varsta de 25 ani. Daca nu ai fumat sau folosit niciodata alte produse din tutun sau tigari electronice, nu incepe acum!

Iata ce se stie in prezent despre tigarile electronice, inclusiv despre consecintele asupra sanatatii, riscurile asupra persoanelor din jur, despre adolescentii si tinerii care folosesc tigarile electronice si despre punctul de vedere al societatilor de pneumologie si al altor agentii medicale. 
 

Ce sunt tigarile electronice?

  • Tigarile electronice au aparut pe piata in anul 2007.
  • Sunt dispozitive care au multe forme si dimensiuni. Majoritatea au un mustiuc, o baterie, un cartus sau un tank care contine „e-lichidul” si o rezistenta. 
  • In loc de fum, acestea produc aerosoli care arata precum vaporii de apa, desi nu contin apa. 
  • Rezistenta este incalzita de baterie si transforma e-lichidul in aerosoli. Utilizatorii inhaleaza acest aerosol in plamani. Persoanele din jur pot respira acest aerosol atunci cand utilizatorul expira in aer. 
  • E-lichidul contine frecvent nicotina - drogul care da dependenta din tigarile obisnuite, trabucuri si alte produse din tutun – arome si alte substante chimice care ajuta la producerea aerosolului (propilen glicol si/sau glicerina vegetala), coloranti si alte substante chimice (cum ar fi formaldehida si acroleina, care pot provoca leziuni pulmonare ireversibile). E-lichidul poate contine diferite concentratii de nicotina. Pe piata sunt disponibile tigari electronice cu mii de arome. 
  • Tigarile electronice sunt cunoscute sub multe denumiri diferite: „tigari electronice”, „narghilea electronica”, „pipe electronice”, „vape-uri”, „vape-pen” „sisteme cu rezervoare” sau „sisteme electronice de livrare a nicotinei (ENDS - Electronic Nicotine Delivery Systems)”, care este termenul general al acestor dispozitive.
  • Unele tigari electronice sunt facute pentru a arata ca o tigara, un trabuc sau o pipa obisnuita. Altele seamana cu un pix mai mare (vape pen), un stick USB  (JUUL sau POD) sau alte obiecte uzuale. Dispozitivele mai mari, cum ar fi sistemele cu rezervoare sau „mod-urile”, nu seamana cu alte produse din tutun.
  • Unele tigari electronice pot fi folosite, de asemenea, pentru a livra marijuana si alte droguri.

Ce este vapingul?

Utilizarea tigarilor electronice este adesea denumita „vaping”, deoarece multi oameni cred ca tigarile electronice creeaza vapori, care sunt apoi inhalati. Dar de fapt tigarile electronice produc un aerosol format din particule minuscule, care este diferit de vaporii de apa. 

Ce contine aerosolul tigarilor electronice?

Desi termenul „vapor” poate suna inofensiv, aerosolul care iese dintr-o tigara electronica nu este abur sau vapor de apa si poate fi daunator. Aerosolul produs de tigara electronica pe care utilizatorii il inhaleaza din dispozitiv si apoi il expira contine substante nocive si potential daunatoare, cum sunt:

  • Nicotina care este adictiva si care poate afecta dezvoltarea creierului adolescentilor. Daca este utilizata in timpul sarcinii, nicotina poate provoca nastere prematura si nasterea unui copil cu greutate mica la nastere.
  • Particule ultrafine care pot fi inhalate profund in plamani.
  • Arome precum diacetil, o substanta chimica care poate cauza o boala pulmonara grava denumita bronsiolita obliteranta. 
  • Compusi organici volatili (COV) care pot provoca iritatii ale ochilor, nasului si gatului, dureri de cap si greata si pot afecta ficatul, rinichii si sistemul nervos.
  • Substante chimice care cauzeaza cancer (substante cancerigene) cum este formaldehida. 
  • Metale grele precum nichel, staniu si plumb.

Este dificil pentru consumatori sa stie ce contin tigarile electronice. De exemplu, s-a descoperit ca unele tigari electronice comercializate ca avand zero nicotina contineau de fapt nicotina.
 

Cat de sigure sunt tigarile electronice? 

Exista multe studii care afirma ca tigarile electronice sunt mult mai sigure decat fumatul, dar niciunul nu afirma faptul ca ar fi in totalitate sigur. Multe dintre aceste studii sunt sponsorizate de industria tutunului. Aerosolii tigarilor electronice nu sunt inofensivi. Pot contine substante daunatoare si potential daunatoare, inclusiv nicotina, metale grele precum plumbul, compusi organici volatili si agenti care cauzeaza cancer.

Deoarece tigarile electronice sunt relativ noi, de aproximativ 15 ani, nu exista inca studii pe termen lung care sa analizeze impactul tigarilor electronice pe intreaga durata de viata a unei persoane. Bolile cauzate de fumat se pot manifesta dupa 30 - 50 de ani, iar tigarile electronice sunt utilizate pe scara larga de-abia din anul 2007. Asta inseamna ca siguranta lor pe termen lung inca nu este cunoscuta.
 

Iata ce se stie in prezent:

Majoritatea tigarilor electronice contin nicotina, care are efectele nocive cunoscute asupra sanatatii:

  • Nicotina creeaza dependenta.
  • Nicotina este toxica pentru fatul in curs de dezvoltare.
  • Nicotina poate dauna dezvoltarii creierului adolescentilor si tinerilor adulti.

Pe langa nicotina, aerosolii rezultati din tigara electronica pot contine substante chimice care cauzeaza cancer si particule minuscule care ajung adanc in plamani:

  • Aerosolii de tigara electronica contin, in general, mai putine substante chimice nocive decat fumul rezultat din produsele din tutun ars, care contine peste 7000 de substante periculoase si cancerigene.
  • Propilenglicol - un aditiv comun in alimente. De asemenea, este folosit pentru producerea de antigel, solventi pentru vopsea si fum artificial de catre masinile de ceata.
  • Substante cancerigene - substante chimice cunoscute ca pot cauza cancer, cum sunt acetaldehida si formaldehida.
  • Acroleina - un erbicid folosit in principal pentru a ucide buruienile, care poate provoca leziuni pulmonare ireversibile.
  • Diacetil - o substanta chimica asociata cu o boala pulmonara numita bronsiolita obliteranta. 
  • Dietilen glicol - o substanta chimica toxica utilizata in antigel, care poate cauza boli pulmonare.
  • Metale grele precum nichel, staniu, plumb.
  • Cadmiu - un metal toxic care se gaseste in tigarile traditionale care provoaca boli respiratorii.
  • Benzen - un compus organic volatil (COV) care se gaseste in gazele de esapament.
  • Particule ultrafine care pot fi inhalate profund in plamani.

In anul 2019, o boala cunoscuta sub numele de leziuni pulmonare cauzate de tigara electronica sau vaping (e-cigarette or vaping associated lung injury - EVALI) a inceput sa fie observata. Medicii din SUA au raportat peste 2800 de cazuri de persoane cu simptome de tipul: senzatia de lipsa de aer (dispnee), febra, tuse, greata, varsaturi, diaree, durere de cap, ameteala si durere in piept. Unii pacienti s-au imbolnavit foarte grav si a fost nevoie sa fie spitalizati, iar in cazurile cele mai extreme, un numar mic de pacienti a decedat. Cauza acestei boli inca nu este deplin inteleasa, dar in prezent exista studii in curs de desfasurare pentru a afla mai multe despre producerea ei. Multe cazuri au aparut la oameni care au raportat ca au folosit dispozitive de tigara electronica modificate care contineau THC (tetrahidrocanabinol), principala substanta psihoactiva din marijuana, precum si acetat de vitamina E.

Tigarile electronice pot provoca raniri neintentionate:

  • Bateriile defecte ale tigarilor electronice au provocat incendii si explozii, dintre care unele au dus la raniri grave. Cele mai multe explozii au avut loc atunci cand bateria se incarca. 
  • In plus, expunerea acuta la nicotina poate fi toxica. Sunt descrise intoxicatii cu nicotina atat in cazul copiilor, cat si al adultilor care au inghitit, inhalat sau absorbit la nivelul pielii sau ochilor lichidul din tigarile electronice.

Tigarile electronice pot cauza cancer?

Inca se cerceteaza modul in care tigarile electronice afecteaza sanatatea atunci cand sunt folosite pentru perioade lungi de timp. Este important de stiut ca aerosolul („vaporii”) dintr-o tigara electronica contine unele substante chimice care cauzeaza cancer, desi in cantitati semnificativ mai mici decat in fumul de tigara.

Tigarile electronice pot face rau persoanelor din apropiere?

Desi tigarile electronice nu emana fum precum tigarile de tutun, ele expun pasiv oamenii din apropiere la aerosoli care contin substante nocive. Desi este foarte probabil ca vatamarea cauzata de expunerea pasiva sa fie mai mica in comparatie cu expunerea pasiva la tigarile traditionale, studiile disponibile sugereaza ca ar putea exista un anumit risc, in special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele tinere, persoanele in varsta, persoanele cu boli pulmonare cronice sau femeile insarcinate.  Acest fenomen este cunoscut ca expunere pasiva. 

In anul 2016, Chirurgul General al Statelor Unite ale Americii (Surgeon General of the United States), care este seful operational al Corpului Comandant al Serviciului de Sanatate Publica din Statele Unite si astfel, purtatorul de cuvant in privinta problemelor de sanatate publica din guvernul federal al Statelor Unite, a concluzionat ca fumatul pasiv expune persoana la „particule ultrafine care sunt inhalate profund in plamani, compusi organici volatili, cum ar fi benzenul si metale grele, precum nichel, staniu si plumb”. 

Studii recente au constatat ca expunerea pasiva la aerosolii din tigarile electronice este asociata cu un risc crescut de simptome de bronsita si dificultate in respiratie in randul adultilor tineri, in special in randul celor care nu fumeaza sau nu vapeaza ei insisi.

Se asteapta rezultatele pe termen lung ale studiilor, dar deja se contureaza semnale ca tigarile electronice sunt periculoase atat pentru fumatorul activ, cat si pentru cel pasiv, iar regimul tigarilor electronice ar trebui reglementat ca apartinand in final tot familiei tutunului. 

In plus fata de riscul de expunere la aerosoli, exista, de asemenea, riscul de nocivitate generat de dispozitivele care explodeaza sau care se aprind spontan. 

Unde poate fi folosita tigara electronica?

In Romania, legea care reglementeaza fumatul  - Legea 349/2002 interzice fumatul produselor din tutun in toate spatiile publice inchise, spatiile de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii, precum si in autovehiculele in care se afla minori sau femei insarcinate.

Desi vapingul nu este atat de reglementat precum fumatul clasic, exista locuri interzise prin lege, cum sunt mijloacele de transport in comun, inclusiv in avioane. In aeroport, utilizarea tigarilor electronice este permisa doar in camerele special amenajate.

Legea in vigoare nu prevede interzicerea tigarilor electronice in spatii precum restaurante, baruri, cafenele sau cluburi, insa administratorii sau managerii acestora pot incuraja sau descuraja vapatul. In majoritatea localurilor, acestia tin cont de feedback-ul general al clientilor, asa ca daca vapezi, cel mai bine ar fi sa intrebi unul dintre angajati daca este permis sau nu. In mod similar, politicile privind utilizarea acestor dispozitive la locul de munca depind de angajator. Este important sa verifici regulile interne ale companiei si sa discuti cu superiorii daca este permisa utilizarea acestor produse in timpul orelor de lucru sau in anumite zone ale cladirii.

Ii pot ajuta tigarile electronice pe fumatori sa se lase de fumat?

Nicio marca de tigari electronice nu a fost aprobata ca ajutor pentru a renunta la fumat. Pana acum, cercetarile nu au aratat ca exista dovezi ca tigarile electronice sunt eficiente pentru a ajuta fumatorii sa renunte. Exista alte metode verificate de ani de zile prin studii stiintifice randomizate, sigure si eficiente pentru a renunta la fumat, cum sunt substituentii de nicotina, bupropionul si vareniclina. Aceste produse trebuie recomandate de un medic pneumolog specializat in consilierea fumatorului.

Tigarile electronice sunt folosite adesea de fumatorii care incearca sa se lase de fumat. De obicei, tigarile electronice sunt achizitionate ca produse de larg consum din magazinele de pe strada. Nivelurile de nicotina din tigarile electronice variaza considerabil si nu sunt reglementate de agentiile de sanatate. 

Studiile au arata ca majoritatea adultilor cumpara tigari electronice pentru a renunta la fumat, dar cei mai multi ajung sa foloseasca atat tigari electronice, cat si tutun (folosire „duala”). Exista dovezi din ce in ce mai multe ca utilizarea tigarilor electronice in combinatie cu tigarile conventionale este mai nociva decat fumatul in sine.

Cateva tari analizeaza posibilitatea de a oferi tigari electronice ca parte a unei scheme de tratament pentru renuntarea la fumat, intr-un mod similar cu metodele traditionale de renuntare. Peste 40 de tari au interzis insa vanzarea de tigari electronice. 

„Reducerea nocivitatii tutunului” este o fraza care descrie o abordare pentru reducerea daunelor provocate de fumatul tigarilor. Exista unele dezbateri in randul societatilor medicale si al factorilor de decizie, daca aceasta strategie ar trebui sa fie pusa in aplicare pentru a-i ajuta pe oameni sa se opreasca din fumat. Unii experti considera ca reducerea cantitatii de toxine din organism este cel mai important lucru, chiar daca anumite substante nocive raman in continuare prin folosirea tigarilor electronice. Altii cred ca nu ar trebui sa se recomande utilizarea produselor care au efecte daunatoare, chiar daca acestea sunt mai reduse comparativ cu cele ale tigarii clasice.

Societatile pneumologice europene NU recomanda folosirea tigarilor electronice 

Societatea Europeana de Boli Respiratorii (European Respiratory Society - ERS) si Fundatia Europeana pentru Plamani (European Lung Foundation  - ELF) considera ca: „Plamanii umani sunt creati pentru a respira aer curat, nu toxine si substante cancerigene, iar corpul uman nu este menit sa depinda de medicamente care pot da dependenta. ERS si ELF nu recomanda un produs daunator pentru plamani si sanatatea umana.”

Presedintele ELF, Isabel Saraiva, nu pledeaza pentru utilizarea tigarilor electronice si considera ca plamanii sunt facuti doar pentru aer curat. Aceasta a declarat: „In calitate de fost fumator, am inteles ca este tentant pentru oameni care cred ca va fi mai usor sa renunte la fumat daca inlocuiesc tigarile cu tigari electronice. Insa plamanii sunt facuti pentru aer curat, si doar pentru asta. Cred ca tigarile electronice sunt periculoase, in special pentru copii. In opinia mea, singura cale posibila de a renunta la fumat pentru totdeauna este cu ajutorul profesionist al medicilor pneumologi.”

Dr. Charlotta Pisinger este presedintele Comitetului de Control pentru Tutun al Societatii Europene de Boli Respiratorii (ERS) si profesor la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. Prof. Dr. Pisinger explica pozitia ERS si ELF: „Strategiile de reducere a nocivitatii tutunului se bazeaza pe ipoteze incorecte, acelea ca fumatorii nu pot sau nu vor sa renunte la fumat, dar, in realitate, cei mai multi fumatori vor sa se lase si le displace faptul ca sunt dependenti de nicotina. Cele mai multe dintre produsele noi, inclusiv tutunul incalzit si tigarile electronice, sunt dispozitive de inhalare a nicotinei si, prin urmare, nu ajuta fumatorii sa isi invinga dependenta de nicotina. Mai mult decat atat, strategia de reducere a nocivitatii nu tine cont de faptul ca majoritatea utilizatorilor nu renunta complet la tigari, ci continua atat fumatul, cat si vapingul. De asemenea, un numar tot mai mare de nefumatori foloseste aceste produse, iar la adolescenti par sa fie un prim pas catre a deveni consumatori de tigari traditionale.”

Sunt tigarile electronice o „poarta de acces” catre fumat in cazul tinerilor?

Tigarile electronice sunt foarte populare in randul adolescentilor si tinerilor adulti si sunt in prezent cea mai frecvent utilizata forma de nicotina. Utilizarea tigarilor electronice a crescut dramatic in ultimii 5 ani, fiind mai mare in randul elevilor de liceu decat in randul adultilor. Astazi, mai multi elevi de liceu folosesc tigari electronice decat tigari obisnuite. 

Sunt mai multe motive, dar principalele ar fi acelea ca este distractiv si exista posibilitatea ca prietenii lor sa o faca deja. In plus, sunt usor de ascuns de profesori si parinti, deoarece nu lasa in urma mirosul caracteristic al tigarilor de tutun si sunt adesea deghizate in dispozitive care arata ca un USB sau un stilou. De asemenea, disponibilitatea facila a acestor dispozitive, reclamele atragatoare, varietatea imensa de arome (peste 7000) si convingerea ca sunt mai sigure decat tigarile le-au facut atractive pentru aceasta grupa de varsta. 

Unele studii arata ca multi adolescenti nici macar nu realizeaza ca lichidul din cartusele de vaporizare contine nicotina si presupun ca acesta contine doar aroma. 

Pe langa efectele pe termen lung inca necunoscute asupra sanatatii, dovezile timpurii sugereaza ca vapingul ar putea servi ca produs introductiv pentru preadolescenti si adolescenti care apoi vor folosi alte produse cu nicotina, inclusiv tigari, despre care se stie deja ca provoaca o varietate de boli, inclusiv cancer si moarte prematura.

Folosirea tigarilor electronice la tinerii din Statele Unite ale Americii si Europa
Sondaje recente efectuate in Statele Unite ale Americii (SUA) si in unele tari europene au demonstrat cresteri ale utilizarii de tigari electronice in randul tinerilor. Intre 2011 si 2018, in SUA, utilizarea de tigari electronice a crescut de la 1.5 la 20%, ceea ce reprezinta 5 milioane de tineri care folosesc tigari electronice. 

Folosirea tigarilor electronice la tinerii din Romania
„Cei mai vizati de noile produse de tutun sunt copiii si adolescentii, carora li se induce mesajul ca aceste produse nu sunt daunatoare sanatatii” - a declarat Dr. Monica Marc, Presedintele Sectiunii de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie (SRP).

„Pe masura ce constientizarea efectelor nocive ale consumului de tutun a crescut si eforturile globale de control al tutunului s-au intensificat in ultimele decenii, acceptabilitatea sociala a consumului de tigari clasice a scazut. Acest lucru a facut industria tutunului sa-si revizuiasca tacticile si sa atraga noi utilizatori. Tigarile electronice sunt adesea promovate ca produse de consum „cu risc redus”, „fara fum”, „acceptabile social”. Aceste strategii de promovare au potentialul de a determina utilizarea pe termen lung a produselor de nicotina, determinand dependenta, sub pretextul de a fi o alternativa mai sanatoasa. Se exploateaza faptul ca efectele nocive ale tigarilor electronice pe termen lung nu au fost inca stabilite si nu sunt inca reglementate in majoritatea tarilor, ceea ce le permite firmelor de tutun sa promoveze utilizarea tigarilor electronice.” - a subliniat Dr. Marc.

Conform Global Youth Tobacco Survey realizat in anul 2017, desi consumul de tigara clasica a scazut in randul tinerilor din Romania, procentul elevilor cu varsta intre 13-15 ani care au consumat vreodata macar un produs din tutun, inclusiv produsele din tutun incalzit, a crescut in 2017 fata de 2014 cu 7.5%, de la 35.9% la 38.6%. In randul fetelor, aceasta crestere este si mai ingrijoratoare, cu 17.4%, de la 31% la 36.4%. 

Aceasta evolutie negativa este accentuata de cresterea in 2017 comparativ cu 2014 a procentului elevilor care fumeaza curent tigari electronice. Astfel, in 2017, procentul total al elevilor care fumau curent tigari electronice era aproape egal cu cel al celor care fumau tigari obisnuite, 8.2% respectiv 8.6%.  

Tigarile electronice nu sunt sigure pentru tineri

Multi tineri au impresia ca tigara electronica sau vapatul este o alternativa complet sigura, spre deosebire de fumat. Mai mult, multi dintre ei nu au idee ce inhaleaza si multi cred ca nu fumeaza.

Nicotina din tigarile electronice poate afecta creierul 
Tigarile electronice contin de obicei nicotina, precum si alte substante chimice despre care se stie ca dauneaza sanatatii. Indiferent de modul in care este eliberata, nicotina creeaza dependenta si dauneaza creierului tinerilor si adultilor tineri.

Anii adolescentei constituie o perioada de dezvoltare importanta a creierului. Cresterea creierului incepe din perioada de dezvoltare a fatului in uterul mamei si continua in copilarie si pana la aproximativ 25 de ani.

Partea creierului care este responsabila pentru luarea deciziilor si controlul impulsurilor nu este inca pe deplin dezvoltata in timpul adolescentei. Astfel, tinerii sunt mai predispusi sa isi asume riscuri in ceea ce priveste sanatatea si siguranta lor, inclusiv consumul de nicotina si alte droguri.

Tinerii si adultii tineri sunt expusi in mod unic riscului efectelor de lunga durata ale expunerii la nicotina  a creierului lor in curs de dezvoltare. Aceste riscuri includ dependenta de nicotina, tulburarile de dispozitie si scaderea permanenta a controlului impulsurilor. 

De fiecare data cand se creeaza o noua memorie sau se invata o noua abilitate, se dezvolta conexiuni mai puternice - sau sinapse - intre celulele creierului. Creierul persoanelor tinere dezvolta sinapse mai repede decat creierul adultilor. Deoarece dependenta este o forma de invatare, adolescentii pot deveni dependenti mai usor decat adultii. In plus, nicotina din tigarile electronice si din alte produse din tutun poate pregati creierul adolescentului pentru dependenta de alte droguri, cum ar fi cocaina sau metamfetaminele. 

Nicotina poate afecta, de asemenea, dezvoltarea circuitelor cerebrale care controleaza atentia si invatarea. Alte riscuri sunt: tulburarile de dispozitie si problemele permanente cu controlul impulsurilor - incapacitatea de a lupta impotriva unui impuls sau unei nevoi imperioase care ii poate face rau siesi sau altora.

Tinerii tind sa foloseasca doua sau mai multe produse de fumat
S-a sugerat ca utilizarea tigarilor electronice de catre tineri i-ar putea „proteja” sa fumeze tigari din tutun. Nu exista insa dovezi stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie. 

De altfel, studiile arata ca tinerii nefumatori care folosesc tigarile electronice au mai multe sanse sa incerce tigarile conventionale in viitor decat tinerii nefumatori care nu folosesc tigari electronice. Dintre elevii de liceu si tinerii adulti care folosesc doua sau mai multe produse din tutun, majoritatea folosesc atat tigari electronice, cat si produse din tutun. Produsele din tutun ars, cum ar fi tigarile clasice, sunt responsabile pentru majoritatea covarsitoare a deceselor si bolilor legate de tutun.

Folosirea tigarilor electronice creste comportamentul la risc
Unele studii sugereaza ca folosirea tigarilor electronice este legata de consumul de alcool si de alte substante, cum ar fi marijuana, in special din cauza ca anumite tipuri de tigari electronice pot fi folosite pentru a livra droguri precum marijuana.
 

Ce ar trebui sa stie adolescentii si tinerii despre tigarile electronice?

Tigarile electronice nu sunt mai putin daunatoare decat tutunul. Nu sunt doar vapori de apa.

  • Aerosolii produsi de tigarile electronice nu sunt vapori de apa si nu sunt inofensivi.
  • Aerosolul inhalat din aceste produse este adesea un amestec de substante chimice nocive precum nicotina, formaldehida si acroleina.
  • Practic toate tigarile electronice contin nicotina – chiar si cele etichetate „fara nicotina”. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu exista reguli cu privire la modul in care sunt facute tigarile electronice sau „lichidul electronic”. Nu exista nicio modalitate de a sti exact ce este intr-o tigara electronica.
  • „E-lichidul” aromat prezinta aceleasi riscuri pentru sanatate ca si produsele fara arome. De asemenea, aromele utilizate nu sunt de obicei sigure pentru a fi inhalate in plamani.

Care este treaba cu tigarile electronice aromate?

  • De ani de zile, firmele de tigari traditionale au folosit arome pentru a face ca tinerii fumatori sa gaseasca placere in a incepe sa fumeze si astfel sa devina dependenti. In prezent folosesc aceeasi strategie pentru a atrage tinerii sa incerce tigarile electronice.
  • Mare parte din adolescenti  folosesc tigari electronice cu aroma de fructe sau de menta.
  • De asemenea, s-a constatat ca daca adolescentii incep sa foloseasca tigara electronica cu arome dulci precum cea de vata de zahar sau mango, este mai probabil sa dezvolte dependenta pe tot parcursul vietii.
  • Asociatiile medicale si legea in domeniul reglementarii produselor din tutun in Romania sprijina cu fermitate eliminarea tuturor produselor aromate de pe piata, inclusiv mentolul.

Care sunt riscurile pentru sanatate ale tigarilor electronice? 

  • Tigarile electronice contin substante chimice care pot provoca leziuni pulmonare ireversibile si pot altera creierul adolescentilor.
  • Tigarile electronice contin substante chimice daunatoare, cum ar fi formaldehida, despre care se stie ca provoaca cancer, si acroleina, care este folosita ca un herbicid si poate provoca leziuni pulmonare ireversibile.
  • Nicotina creeaza dependenta si expunerea in timpul adolescentei poate dauna creierului in curs de dezvoltare.
  • Tinerii care folosesc tigari electronice au mai multe sanse sa continue sa fumeze tigari traditionale.
  • Pe termen scurt, aerosolul din tigara electronica iti poate irita plamanii, gatul si ochii. De asemenea, poate creste probabilitatea de face raceli comune sau de a face gripa.

Este legal sa se vanda tigari electronice tinerilor sau ca tinerii sa le cumpere sau sa le foloseasca?

  • In Romania, varsta minima de vanzare a tigarilor electronice este de 18 ani.
  • Este ilegal sa se vanda tigari electronice tinerilor < 18 ani de catre comerciantii cu amanuntul.
  • Multe scoli au adaugat tigarile electronice la politica lor scolara fara tutun, iar consecintele utilizarii acestora in zona scolii sunt adesea aceleasi cu fumatul tigarilor traditionale.

Pot tigarile electronice sa ajute pe cineva sa renunte la fumat?

  • Tigarile electronice nu s-au dovedit sigure si eficiente pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat.

Ce ar trebui sa stie parintii despre tigarile electronice?

Sunt tigarile electronice mai putin daunatoare decat tigarile?

  • Tigarile electronice contin aproape intotdeauna ingrediente daunatoare, inclusiv nicotina.
  • Acroleina, un ingredient cunoscut al multor tigari electronice, provoaca leziuni pulmonare ireversibile.
  • Expunerea la nicotina in timpul adolescentei poate dauna creierului in curs de dezvoltare.
  • Nicotina duce la dependenta si poate face ca in viitor tanarul sa fumeze tigari obisnuite.Cea mai populara tigara electronica in randul adolescentilor este JUUL.
  • Toate capsulele JUUL contin o cantitate de nicotina – lucru de care multi tineri nu isi dau seama.
  • Nicio tigara electronica nu a fost gasita sigura si eficienta in a ajuta fumatorii sa renunte.

Exista o diferenta intre tigari electronice si JUUL?

  • Nu. JUUL-urile pot arata diferit, dar sunt de fapt un tip de tigara electronica.
  • Tigarile electronice sunt alimentate de baterii si furnizeaza nicotina dintr-un lichid care se transforma intr-un aerosol.
  • E-lichidul contine diverse arome de fructe care atrag tinerii. In urma cu cativa ani, un studiu a estimat ca existau aproximativ 7.700 de arome de tigari electronice pe piata la acel moment.
  • JUUL este un dispozitiv mai discret si arata ca o unitate USB. Alte tigari electronice pot arata ca niste mici telefoane mobile. Tanarul poate astfel ascude cu usurinta tigara electronica fata de parinti sau profesori. 
  • Tigarile electronice pe baza de cartus, cum ar fi JUUL, contin saruri de nicotina care nu produc vapori sau emisii vizibile atunci cand dispozitivul este utilizat si pot face produsul si mai dependent.

Cat de grava este „epidemia” de tigari electronice la adolescenti si tineri?
Cele mai frecvente motive pentru care tinerii folosesc tigarile electronice sunt:

  • Utilizare de catre un „prieten sau membru al familiei”
  • Disponibilitatea „aromelor precum menta, bomboane, fructe sau ciocolata”
  • Convingerea ca „sunt mai putin daunatoare decat alte forme de tutun, cum ar fi tigarile”

Surse de informatie:

  • www.cdc.gov
  • www.e-cigarettes.surgeongeneral.gov
  • www.who.int 
  • www.europeanlung.org
  • www.cancer.org
  • www.who.int 
  • www.cancer.org 
  • www.lung.org
  • www.mokefree.gov
  • www.srp.ro
  • Legea nr. 201/2016 privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe si de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, www.lege5.ro
  • Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun,  www.lege5.ro