Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tine sub control echilibrul, pentru a-ti mentine mobilitatea

Tine sub control echilibrul, pentru a-ti mentine mobilitatea

Echilibrul incepe se deterioreze odata cu inaintarea in varsta. Iar un echilibru slab duce adesea la caderi, accidentari si alte leziuni care pot perturba activitatile cotidiene. De exemplu, fracturile de sold conduc la complicatii grave invalidante, cum ar fi atrofierea musculara, pierderea permanenta a mobilitatii, tromboza venoasa profunda, infectii ale tractului urinar sau pneumonie.

Sistemele corporale responsabile de mentinerea echilibrului uman pot fi afectate de schimbarile graduale cauzate de procesul de imbatranire sau ca urmare a efectelor secundare ale medicamentelor. Exista, de asemenea, o serie de probleme de sanatate care pot duce la instabilitatea miscarilor si la un control defectuos al posturii. 

Pe de alta parte, multe probleme de mobilitate cauzate de imbatranire sau de afectiuni precum artrita, accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau scleroza multipla raspund bine la exercitiile fizice menite sa imbunatateasca echilibrul.

Activitatea fizica imbunatateste si consolideaza echilibrul

Daca esti o persoana activa, cel mai probabil esti deja angajata in diverse activitati care te ajuta sa-ti imbunatatesti si sa-ti mentii echilibrul. 

Daca in schimb faci parte din categoria persoanelor sedentare, ar fi bine sa discuti cu un medic de recuperare medicala despre avantajele practicarii exercitiilor fizice menite sa optimizeze structura si functionalitatea corpului. Conform expertilor de la Harvard Medical School, cercetarile arata ca exercitiile potrivite pot ajuta persoanele sedentare sa-si imbunatateasca substantial echilibrul, indiferent de varsta sau nivelul de efort fizic practicat.

Exemple de activitati simple care te ajuta sa-ti mentii echilibrul:

  • Mersul pe jos, ciclismul si urcatul scarilor intaresc muschii din partea inferioara a organismului. Poti folosi pentru inceput o bicicleta orizontala sau un stepper.
  • Exercitiile de incalzire sau de stretching relaxeaza muschii incordati, care pot afecta pozitia si echilibrul.
  • Yoga intareste si intinde muschii incordati, iar in acelasi timp stimuleaza abilitatile statice si dinamice.
  • Exercitiile de tip Tai Chi ajuta la imbunatatirea echilibrului. Acest tip de exercitii implica schimbari treptate ale greutatii de pe un picior pe altul si sunt recomandate impreuna cu alte tipuri de exercitii, cum ar fi rotirea trunchiului si intinderea picioarelor.

Mersul pe jos – modalitate sigura si ieftina de imbunatatire a echilibrului

Plimbarile ajuta la construirea rezistentei partii inferioare a corpului, un element important in mentinerea unui echilibru bun. 

Poti incepe sa mergi mai mult pe jos, facand un plan clar cu ajutorul caruia sa monitorizezi treptat progresul. Incepe sa faci plimbari scurte si dese, pentru a-ti intari musculatura si pentru a creste rezistenta. Nu conteaza numarul de metri sau kilometri parcursi, ci minutele pe care le petreci mergand pe jos. Este recomandat sa mergi pe jos cel putin 150 de minute in fiecare saptamana, insa nu ezita sa mergi mai mult daca te simti in stare. De asemenea, este important sa-ti personalizezi planul de mers pe jos in functie de nevoile tale:

  • Daca nu esti o persoana activa, incepe treptat, planificand plimbari de 10-15 minute. Pe masura ce te vei simti mai puternica, creste gradual timpul plimbarilor. 
  • Daca esti deja obisnuita cu exercitiile fizice, construieste-ti planul de plimbari tinand cont de rutina curenta. In cazul in care vei simti ca planul este prea usor, creste timpul si distanta stabilite sau planifica-ti plimbarile pe suprafete mai abrupte – coline sau dealuri. 

Mersul de jos este un exercitiu sigur pentru majoritatea persoanelor, insa daca ai una sau mai multe problemele de sanatate care nu-ti permit acest tip de miscare, discuta cu un fizioterapeut sau un medic de recuperare medicala pentru a-ti sugera alte optiuni.

Sursa:
www.health.harvard.edu
www.harvard.edu