Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testiculul necoborat in scrot

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Testiculul necoborat in scrot este o conditie medicala relativ frecventa. Aproximativ 2-5% dintre copii nou-nascuti sunt copii care au un testicul necoborat. Forma mai grava a afectiunii este criptorhidia – prezenta testiculului in interiorul abdomenului. Aceasta anomalie se intalneste mult mai frecvent la copiii nascuti prematur sau la cei care sunt foarte mici la nastere. Nu se cunoaste exact cauza care determina ca testiculul sa nu coboare in scrot. 

In timpul vietii intrauterine, la copilul de sex masculin se dezvolta si testiculele. Initial, acestea se afla in abdomen. In mod normal, in ultimele doua luni inainte de nastere, testiculele coboara treptat in scrot, un sac care se gaseste sub penis. Cand un testicul nu coboara in scrot, asa cum ar trebui, atunci copilul va avea un testicul necoborat.

In aproape 20% din cazuri, testiculele coboara la locul lor pana la varsta de 3-4 luni. Este de remarcat faptul ca testiculul necoborat are un risc de cancerizare mult mai mare decat un testicul care se gaseste la nivelul scrotului. Acesta este motivul principal pentru care este necesar atat consultul unui urolog pediatru cat si rezolvarea, chirurgicala sau nu, a acestei afectiuni.

Este obligator consultul medicului specialist pentru diagnostic si pentru a alege strategia corecta terapeutica. Daca este necesara interventia chirurgicala, varsta la care aceasta se efectueaza poate fi individualizata in functie de fiecare caz in parte.

Interventia chirurgicala consta in coborarea si fixarea testiculului in scrot.  In functie de locul in care a ramas testiculul in drumul lui de la locul de formare la locul de domiciliu, exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale:

  • Pentru testiculul necoborat situat in canalul inghinal si pentru testiculul flotant (prezent intermitent in scrot) se poate interveni doar la nivelul scrotului si se fixeaza testiculul (orhidopexie)
  • Pentru testiculul situat intraabdominal sau in 1/3 superioara a canalului inghinal se practica coborarea testicului, alungirea elementelor funicului spermatic si orhidopexie, toate in cursul unei singure interventii chirurgicale
  • In cazul in care testiculul se gaseste in interiorul cavitatii abdominale, uneori este necesara extirparea testicului, de regula pe cale laparoscopica.

Dr. Dan Cristea este medic specialist chirurg pediatru si seful Sectiei de Chirurgie Pediatrica din Spitalul Baneasa. Preocupat permanent de pregatirea profesionala, Dr. Cristea a urmat cursuri postuniversitare in urologie pediatrica, ureteroscopie diagnostica si terapeutica, chirurgia hipospadiasului si chirurgia laparoscopica pediatrica.

In Spitalul Baneasa, Dr. Cristea trateaza numeroase afectiuni urologice la nou-nascuti, sugari, copii mici si adolescenti.

Ariile de expertiza sunt: chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat si esuat, hernia inghinala si ombilicala, reimplantari ureterale pentru refluxul vezicoureteral, pieloplastia pentru sindromul obstructiv de jonctiune pieloureterala, hidrocel, varicocel, chist de cordon spermatic, testicul necoborat, etc.