Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Test antigen SARS CoV-2 eficient si precis - un nou ajutor in diagnosticul COVID-19

Metodele de stabilire a diagnosticului pentru infectia COVID-19 au evoluat rapid si joaca un rol extrem de important printre masurile de control a epidemiei cu noul coronavirus.

Dezvoltarea unor teste rapide, eficiente, care sa dea rezultate de incredere, se adauga acum oportunitatii de vaccinare ca metode de a opri raspandirea infectiei cu SARS-CoV-2. Catre finalul anului trecut, in luna decembrie 2020, Comisia Europeana a adoptat o propunere menita sa uniformizeze utilizarea, validarea si recunoasterea testelor antigen, considerand ca aceste teste pot reprezenta modalitatea adecvata de a oferi rapid raspuns la intrebarea “Sunt infectat?“ si de a opri lantul de transmitere prin aplicarea masurilor de distantare si izolare de catre persoana infectata.

Un test nou, de detectie a antigenelor virale SARS-CoV-2 este disponibil in Laboratoarele din cadrul Retelei de Sanatate Regina Maria: Testul Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate, un test cu sensibilitate mare de detectare a incarcaturii virale, care ofera sansa de a cunoaste rapid, imediat dupa testare, daca o persoana are infectie activa COVID-19.

Ce este testul pentru antigen?

Testele antigen sunt testele care detecteaza prezenta virusului SARS-CoV-2, depistand infectia activa COVID-19.

Atat testele RT-PCR, cat si testele antigen fac parte din categoria testelor care pun in evidenta prezenta virusului, daca acesta este prezent in organism.

Realizarea acestor teste are ca scop identificarea persoanelor infectate, pentru a se putea lua masuri de limitare a transmiterii virusului catre alte persoane. Cerinta esentiala pentru aceste teste este de a avea o sensibilitate inalta, ceea ce se traduce prin capacitatea de a depista corect cat mai multe dintre persoanele infectate. Daca sensibilitatea testelor este mare, inseamna ca persoanele infectate nu vor “scapa” nedetectate, ceea ce va diminua riscul de transmitere prin luarea rapida a masurilor necesare de izolare a persoanelor infectate.

Care sunt diferentele dintre testul RT-PCR si testul antigen?

Testul RT-PCR ramane standardul de aur in diagnosticarea infectiei deoarece depisteaza cu acuratete si eficienta infectia COVID-19, chiar inainte ca persoana sa devina contagioasa. Dezavantajele testarii RT-PCR provin din faptul ca este mai costisitoare, necesita expertiza avansata si echipamente performante de laborator, iar realizarea analizei dureaza, astfel ca nu pot fi oferite raspunsuri imediat.

Incarcatura virala – cantitatea de virus existenta intr-o proba prelevata de la o persoana infectata poate fi masurata cu diferite metode: punerea in evidenta a materialul genetic viral prin PCR, a antigenelor virale prin testele antigen sau a particulelor virale infectioase prin culturi ale virusului in laborator.

In timp ce testarea RT-PCR detecteaza chiar si cantitati mici de virus, deoarece exista posibilitatea amplificarii materialului viral si are avantajul ca rezultatele pot fi masurate cantitativ, pentru testul antigen valoarea prag stabilita este de natura calitativa. Acest lucru inseamna ca este de preferat ca testul antigen sa se efectueze la persoane simptomatice, care au probabilitatea cea mai mare de a avea o incarcatura virala mai mare.

Este de remarcat faptul ca o incarcatura virala mai mare se asociaza si cu o infectiozitate mai mare, astfel ca utilizarea testului antigen are cel mai mare potential de a contribui la depistarea persoanelor care au riscul cel mai mare de a transmite boala.
Avantajele testarii antigen provin de la posibilitatea de a realiza mult mai rapid si mai usor analiza, la costuri mai mici. Dezavantajele sunt date de faptul ca nu sunt depistate toate persoanele infectate – capacitatea de detectie a infectiei cu ajutorul acestui test este mai scazuta in comparatie cu reactia RT-PCR, testul putand sa indice si rezultate fals negative (sa dea un rezultat negativ la persoane care au infectia).

Totusi, daca testul se efectueaza la persoane simptomatice, capacitatea sa de a detecta infectia creste. Rezultatele fals negative au fost identificate in situatiile in care incarcatura virala era mica, ceea ce inseamna un numar mic de virusuri vii in secretiile persoanei testate, cu un potential mic de infectiozitate.

Un rezultat pozitiv al testului rapid antigen nu exclude si co-infectia cu alti agenti patogeni din familia coronavirusurilor sau care determina raceala comuna.

Cand ar trebui sa fie utilizate testele antigen?

Testele antigen functioneaza cel mai bine daca sunt utilizate in primele zile de la debutul simptomelor, deoarece incarcatura virala este maxima aproape de momentul debutului simptomelor si dureaza si cateva zile dupa aceea (este vorba de aproximativ 1- 5 zile).

Este de remarcat faptul ca dupa aproximativ a 10-a zi de la debutul simptomelor, incarcatura virala a pacientilor simptomatici se diminueaza, ajungand sa fie similara cu incarcatura virala a pacientilor asimptomatici si ajunge sa nu mai fie detectabila nici prin culturi celulare, nici prin teste antigen.

Testul Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate – detecteaza corect prezenta antigenelor virale

Testul Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate pune in evidenta prezenta nucleocapsidei proteice a virusului, componenta cea mai abundenta structural si functional. Testul ofera un raspuns calitativ (de tip “da/nu”) in ceea ce priveste prezenta virusului in caile respiratorii superioare.

Performanta testului este influentata de o serie de factori, de exemplu:

  • Incarcatura virala: performanta este mai buna, cand incarcatura virala este mai mare
  • Momentul recoltarii probei (la cate zile de la debutul simptomelor): performanta este mai buna in primele zile de la debutul simptomelor
  • Tipul probei recoltate: exsudat nasofaringian, exsudat nazal, saliva.
  • Modalitatea de prelevare si manipulare a probei recoltate: performanta mai buna pentru recoltare de catre personal antrenat si analiza probei realizata in cadrul unui laborator

Sensibilitatea Testului Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate a fost masurata utilizand testul antigen impreuna cu un test RT-PCR. Rezultatele obtinute au evidentiat ca incarcatura virala este factorul care influenteaza in cea mai mare masura capacitatea testului de a detecta infectia. Sensibilitatea testului Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate a variat intre 90.4%-si 97.5%.
Specificitatea testului Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate este de 99%.

Recomandari de utilizare a Testul Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate

Se recomanda utilizarea testelor rapide pentru urmatoarele categorii de persoane:

  • Persoane care au semne sau simptome ale infectiei COVID-19
  • Persoane asimptomatice (fara semne si simptome), dar care au expunere confirmata
  • Persoane asimptomatice, care suspecteaza o expunere sau care au fost intr-un mediu cu risc mare de transmitere
  • Pentru screening rapid al persoanelor asimptomatice in situatii in care nu este fezabila efectuarea testelor RT-PCR, de exemplu: la locul de munca, pentru testarea rapida a angajatilor in scoli si facultati pentru testarea elevilor, studentilor sau personalului didactic; in institutii sanitare in care se ofera ingrijiri pe termen lung (camine de batrani, spitale de boli cronice).

Atunci cand testul se utilizeaza in scop de screening, se recomanda confirmarea ulterioara a rezultatului obtinut la testul antigen prin efectuarea unui test RT-PCR doar in urmatoarele situatii:

  • daca testul da rezultat negativ, atunci cand probabilitatea de a avea infectia este mare (la persoane simptomatice, la persoane la care exista expunere anterioara cunoscuta)
  • daca rezultatul testului antigen nu este asociat contextului clinic

Cum se efectueaza Testul Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate

Este nevoie de recoltarea unei probe de secretii respiratorii orofaringiene cu ajutorul unor betisoare prevazute cu tampoane pentru – exsudat nazo-faringian – de la persoana cu semne si simptome sugestive de COVID-19 sau care a fost expusa sau la care se suspicioneaza contactul cu o persoana infectata.

Proba recoltata este plasata intr-un mediu de transport si este pusa in contact cu o substanta care contine anticorpi specifici pentru proteina din nucleocapsida virusului-SARS-CoV-2 si este incubata.

Daca proba prelevata contine antigene virale, anticopii vor recunoaste nucleocapsida si se vor lega de proteinele acesteia formand complexe antigen-anticorp de tip sandwich. 

Rezultatul este de tip pozitiv sau negativ, usor de interpretat, fara zone de incertitudine.

Principalele avantaje ale utilizarii Testului Antigen SARS-CoV-2 pe platforme automate

  • Punctul cheie care sustine utilizarea testului antigen este ca acesta contribuie in mod esential la reducerea riscului de transmitere a infectiei prin detectarea precoce a persoanelor cu grad inalt de contagiozitate si izolarea imediata a acestora. In plus, testele antigen sunt utile pentru identificarea cazurilor potential infectioase.
  • Testele ofera un raspuns rapid, la costuri reduse in ceea ce priveste potentialul de contagiozitate.
  • Au o capacitate buna de a depista cazurile cu incarcatura virala inalta la pacienti pre-simptomatici si la cei aflati in primele zile de debut ale simptomelor - sensibilitate inalta
  • Sunt usor de utilizat, ofera un rezultat rapid si sunt adecvate pentru utilizarea atat in situatii cand exista multe cazuri confirmate, deoarece indica prezenta reala a infectiei, dar si in situatii cand nu sunt multe cazuri de infectie, deoarece depisteaza cazurile cu riscul cel mai mare de a-i infecta pe ceilalti.
  • La pacientii care au venit in contact cu o persoana infectata, efectuarea unui test antigen SARS-CoV- 2 poate sa creasca viteza de reactie si sa intrerupa lantul transmiterii de la persoane asimptomatice.
  • Reprezinta o metoda de screening eficienta pentru locurile cu risc mare de infectare (1 caz de infectie  - sau mai mult de 1 caz, aparut la 10 persoane): se pot testa rapid si usor angajatii la un loc de munca unde au fost cazuri, se pot testa rapid si usor elevii si studentii daca au aparut cazuri in clasa sau in grupe, ceea ce permite izolarea persoanelor infectate inainte ca acestia sa transmita mai departe infectia. Repetarea testului la interval de cateva zile poate, in plus, sa detecteze si cazurile care nu au fost depistate pozitive cu ocazia primei testari.
  • Se poate dovedi util si in situatiile colectivitatilor cu risc mic de infectare (mai putin de 1 caz nou aparut la 10 persoane), daca se efectueaza la persoane simptomatice sau care au fost expuse.