Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

“Telepatologia anuleaza distantele si timpul de asteptare intr-o interventie chirurgicala”

Articol de Dr. Mihai Stoicea Medic specialist Anatomie patologica

Telepatologia este o ramura a telemedicinei care permite transferul de imagini microscopice ale tesuturilor si informatii asociate acestora intre medicii specialisti implicati in ingrijirea unei persoane. Astfel, diagnosticul si conduita terapeutica adecvata pacientului se stabilesc rapid si precis.
Exista diferite solutii tehnice de realizare a telepatologiei, iar in cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA am optat pentru cele mai avansate si moderne sisteme – cele care transmit informatiile in timp real.
Domnul dr. Mihai Stoicea, Medic Sef Anatomie Patologica si Histopatologie in cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA discuta despre excelenta, invingerea obstacolelor si depasirea barierelor de spatiu si timp pentru binele pacientului.

Cum ati descrie sistemul de telepatologie?

Din punct de vedere tehnic, telepatologia utilizeaza un microscop dotat cu o camera speciala: aceasta camera poate sa transmita imaginea microscopica in modul “live” catre un medic patolog sau mai multi medici patologi, indiferent de locatia acestora, imaginea putand fi vizualizata si manevrata simultan, in timp real.
Avantajul principal al telepatologiei este ca anuleaza distante si timpi: daca ar fi sa accesezi opinia unui medic specialist cu expertiza intr-un anumit tip de patologie, pentru o rezolutie intraoperatorie, la momentul actual acest lucru ar presupune fie sa ai acel medic patolog disponibil in locatia interventiei chirurgicale, fie sa trimiti lamele cu un curier rapid catre acel medic. Sigur exista riscul ca lamele sa se sparga, dar ce este cel mai important este ca, pentru a acoperi fizic aceste distante, este nevoie de timp. Telepatologia reduce timpul de asteptare si anuleaza impedimentul distantelor permitand medicului chirurg sa acceseze un medic patolog indiferent de locatia acestuia.

Cand este necesara utilizarea acestei tehnologii de telepatologie?

In acest moment, principala utilitate a telediagnosticului patologic este examenul intraoperator. Examenul intraoperator reprezinta un tip special de examinare histopatologica rezervat cazurilor care necesita o confirmare de malignitate, sau un ghidaj procedural.
De exemplu, poate sa fie vorba de tumori incerte pe baza investigatiilor facute pana la momentul operator, unde examinarea intraoperatorie permite confirmarea sau infirmarea malignitatii; sau de tumori maligne pentru care se intentioneaza o interventie conservativa, limitata, unde examinarea intraoperatorie este solicitata pentru evaluarea marginilor de rezectie.
Telepatologia permite si evaluarea starii ganglionului santinela in cazul tumorilor maligne: in situatia identificarii de elemente celulare sugestive pentru malignitate, se recurge la excizia ganglionilor regionali in incercarea de a elimina intreg continutul tumoral din organism.
In timpul interventiilor chirurgicale, aceasta tehnologie iti permite controlul de la distanta asupra lamei. Deci nu functioneaza intr-un singur sens, ci bisensual. Este ca si cum medicul histopatolog ar fi acolo, in proximitatea salii operatorii, desi nu este fizic acolo. Exista inclusiv posibilitatea de a asista de la distanta la disectia piesei si de a solicita re-esantionare de specimen (de exemplu, recoltarea de tesuturi din zone care, in opinia medicului patolog, prezinta aspect suspect) pentru a obtine un esantion de clarificare.
Sistemul telepatologic poate fi utilizat, similar patologiei digitale, pentru a accesa un medic specialist patolog in orice alta circumstanta decat contextul intraoperator. Acesta este un prim pas pe care il facem si este un pas necesar in ideea de a conecta medicii specialisti din cadrul Retelei REGINA MARIA: in primul rand medicii patologi din cele doua laboratoare de anatomie patologica, medici chirurgi cu medici patologi, sau medici imagisti, radiologi cu medici patologi.  

Cum ati explica telepatologia pe intelesul pacientului?

Telepatologia face parte din familia mai larga a telemedicinei: utilizarea de camere performante cu transmisie in direct pentru ghidaj, de exemplu ghidaj al medicilor chirurgi de catre alti chirurgi cu experienta specifica, mai inalta, de la distanta. Telemedicina este o tehnologie medicala utilizata de ani buni; inclusiv telepatologia a fost conceputa ca instrument de suport si, in principiu, ca modalitate de conectare intre specialisti. Daca ai nevoie de alta parere intr-un anumit moment, atunci, exact in acel moment, instrumentul de telepatologie iti asigura contactul cu un specialist care are experienta superioara, sau cu un medic specializat intr-un anumit domeniu de patologie.
Pentru o comparatie practica as face o trimitere  la televiziune, la o transmisie in direct (live/ in timp real) dintr-o cladire in flacari: poti vedea situatia la fata locului desi nu esti acolo fizic. Telepatologia functioneaza ca un ”breaking news” intre medici specialisti.

Care este contextul special existent in cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA care face posibila implementarea si functionarea acestei tehnologii moderne de medicina?

In cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA avem opt spitale in sase orase mari (Bucuresti, Brasov, Baia Mare, Cluj, Targu Mures si Timisoara, si doua laboratoare de anatomie patologica, unul in Bucuresti si unul in Cluj. Incercam sa acoperim solicitarile de examinare intraoperatorie in mod eficient, iar telepatologia ofera solutia optima pentru o astfel de prezentare. Pot sa existe situatii in care, de exemplu, intr-un anumit moment, medicul patolog cu experienta intr-un anumit domeniu nu este disponibil in Bucuresti, dar este disponibil in Cluj. Repet, este vorba de acel moment acut, in care ai nevoie de o rezolutie de caz. Este ca atunci cand apelezi serviciul de urgenta pentru ca ai nevoie de suport si, chiar in momentul acela, este accesat primul medic disponibil pentru a realiza interventia.
Sistemul de telepatologie a fost initiat in Ponderas Academic Hospital, unde avem instalat primul scanner de lame. In mod uzual, acest tip de sistem se instaleaza in apropierea sau in cadrul unui bloc operator, dar exista conexiuni cu punctele de expertiza din diferite locatii. In cadrul Retelei REGINA MARIA, in acest moment, conexiunile se fac intre blocul operator din Ponderas Academic Hospital si cele doua laboratoare mari – Laboratorul Santomar si Laboratorul Central. Desi suntem separati printr-o distanta considerabila, cu ajutorul acestui instrument distantele se anuleaza, atunci cand este nevoie specialistii anatomopatologi pot vizualiza imaginile ca si cand ar fi in sala de operatie.
Telepatologia faciliteaza interactiunea intre specialisti, pe lama, de la distanta. Iar noi putem face acest lucru in timp real.

Care sunt cele mai importante avantaje aduse de implementarea telepatologiei in cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA?

Telepatologia intraoperatorie este un instrument care ajuta acolo unde alte tehnici de investigatie efectuate pana la momentul operator nu au fost suficiente pentru a clarifica natura leziunii si implicit extensia gestului chirurgical. Toate metodele de investigare au limitele lor si in acest domeniu discutam de caracteristicile unor leziuni. Trebuie spus ca tumorile nu citesc carti… mentionez acest lucru pentru a sublinia ca uneori diganosticul este dificil de stabilit. Iar in astfel de situatii intervine colaborarea si lucrul in echipa, care sunt facilitate de aceasta tehnologie moderna.
Implementarea proiectului de telepatologie este un prim pas dintr-un proiect indraznet de patologie digitala, unde pot interactiona mai multi medici, cu locatii diferite si unde, in afara echipamentelor, este nevoie doar de conexiunea la internet pentru a permite manevrarea imaginilor, ca si cand specialistul ar privi la microscop. In telepatologie, spre deosebire de patologia digitala, exista presiunea momentului operator, deoarece examenul intraoperator necesita un raspuns in maxim un sfert de ora: medicul chirurg are pacientul pe masa de operatie si trebuie sa stie foarte clar care este directia de urmat in acea situatie unica, particulara. Aici este rolul telepatologiei, accesul direct functioneaza ca un fel de linie de garda, un fel de linie de acces catre departamentul chirurgical respectiv. Daca vorbim de Bucuresti, de exemplu, sa ajungi dintr-un punct in altul poate fi o aventura de mai mult de o ora, timp pe care nu-l ai la dispozitie intotdeauna. Cu o astfel de tehnologie, pulverizezi distantele si implicit timpul pe care l-ai pierde pentru a ajunge in blocul operator. Interactiunea directa, pe lama, la distanta, acopera cu succes situatiile de urgenta.
Este interesant faptul ca telepatologia si-a gasit aplicabilitate initial in patologia veterinara. Exista un numar relativ mic de experti in patologia veterinara, de exemplu patologia delfinului – pentru a accesa opinia unui astfel de specialist, transmiterea rapida de imagini s-a transformat intr-un instrument elegant, modern, de conectare. Eficienta acestei tehnologii in patologia veterinara, urmata de digitalizare ca standard de diagnostic in laboratoarele mari de patologie veterinara, a atras atentia histopatologilor asupra beneficiilor utilizarii metodei in medicina umana. Utilizam astazi telepatologia si diagnosticul digital pentru a accesa medici patologi cu expertize diverse in orice colt al lumii, in scop diagnostic, educativ si de cercetare.

Au medicii anatomopatologi nevoie de supraspecializari pentru a analiza diferitele patologii ale diferitelor tesuturi, sau poate fi acoperita toata zona de patologie la momentul actual?

Patologia a evoluat si s-a diversifcat foarte mult si, similar altor specialitati medicale si chirurgicale, a devenit un domeniu extrem de vast. Cu evolutia spectaculoasa a patologiei moleculare din ultimul deceniu, nu se mai poate emite pretentia ca un medic stie totul si poate sa faca totul, si nu oricum, ci bine. Supraspecializarea este o necesitate.
Acum trei decenii erau descrise cateva tipuri de cancer mamar, iar astazi sunt cunoscute cateva zeci. Ca specialist, atunci cand acoperi selectiv mai putine domenii de patologie – doua, trei, patru - esti mult mai eficient. Acest lucru se intampla si in contextul in care volumul de investigatii a crescut:  de exemplu, astazi se fac mai multe interventii biopsice decat in trecut, mult mai complexe ca tipuri de teste efectuate per caz. Au aparut, inevitabil, standarde de raportare in functie de patologie, de specimen (biopsic, excizional), de leziune (tumorala, nontumorala). Evaluarea histopatologica contemporana extrage si furnizeaza mult mai multe informatii decat natura unei leziuni, iar eficienta diagnostica este echivalenta cu expertiza in acel tip de patologie. Prin firea lucrurilor, supraspecializarea in domeniul histopatologiei este inevitabila.
In cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA, medicii anatomopatologi sunt supraspecializati in diferite domenii de patologie. Modul de organizare intern tine cont de standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe tipuri de patologie, de volumul de specimene aferent fiecarui tip, inclusiv culoar pentru urgente. De exemplu, avem medici specializati in patologia mamara, care acopera atat diagnosticul histopatologic cat si evaluarile citopatologice; impreuna cu colegi imagisti, chirurgi, oncologi s-au format grupuri de lucru cu rol de centru de excelenta in senopatologie. Acelasi model este replicat si in alte domenii ale patologiei: ginecopatologie, uropatologie, patologia sistemului respirator si cavitatii toracice, patologia sistemului digestiv, inclusiv patologia hepatica si bilio-pancreatica, patologia capului si gatului, a tesuturilor moi, patologia osoasa si articulara, dermatopatologie.
Toti medicii patologi din departament au fost instruiti si pot prelua solicitarile de examinare in sistem telepatologic, indiferent de tipul de patologie. A existat un proces de validare individuala a telepatologiei ca metoda de evaluare si diagnostic, intrucat presupune acomodarea medicului cu examinarea in campul larg al unui ecran, examinare complet diferita de cea microscopica, tunelara. Validarea telepatologiei constituie un prim pas al tranzitiei catre digitalizarea completa a diagnosticului.
Sumarizand experienta utilizarii telepatologiei, un sistem complex, sofisticat si modern, pot spune ca este un instrument de conectare intre medicii implicati in ingrijirea pacientului, un instrument de eficientizare a diagnosticului intraoperator si de crestere a sigurantei diagnosticului, totul efectuandu-se in timp real.
In cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA valorizam pacientii investind in tehnologie, in instrumente de lucru pentru specialisti care permit un diagnostic mai rapid, mai sigur si stabilirea modalitatii optime de tratament, adecvata nevoilor pacientilor.