Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina oprita in evolutie: de ce apare, cum se trateaza si cand poti ramane din nou insarcinata

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
sarcina1
Este posibil sa ai un avort spontan si sa nu stii. Sarcina oprita in evolutie sau avortul spontan ratat apare atunci cand fatul inceteaza sa se mai dezvolte in uter, insa uterul nu elimina tesuturile de sarcina si nu exista semnele aparente de avort spontan, cum ar fi sangerare vaginala, crampe abdominale sau dureri de spate. Din acest motiv, mai este denumit si avort spontan „tacut”.

Pierderea unei sarcini poate fi devastatoare in orice circumstante. Cu atat mai mult intr-un avort ratat in care nu exista simptomele tipice de avort spontan, socul aflarii vestii este cu atat mai mare si este chiar mai dificil de acceptat.

Avortul spontan ratat este descoperit la controlul prenatal de rutina cu ocazia efectuarii ecografiei, atunci cand medicul ginecolog constata ca nu mai exista activitate cardiaca fetala sau ca sacul amniotic este gol. Optiunile de tratament pentru sarcina oprita in evolutie includ asteptarea, astfel incat natura sa-si urmeze cursul, anumite medicamente care sa ajute la eliminarea ramasitelor sarcinii si, in unele cazuri, interventia chirurgicala.

Intelege termenii medicali

Medicii ginecologi folosesc termenul de avort spontan pentru a se referi la pierderea sarcinii (moartea fatului si eliminarea lui din uter) inainte de saptamana 20 de sarcina. Termenul medical pentru intreruperea intentionata a sarcinii se numeste avort provocat sau intrerupere voluntara a sarcinii. Pierderea sarcinii dupa saptamana 20 se numeste nasterea unui fat mort.

Medicul ginecolog poate folosi unul dintre urmatorii termeni medicali pentru a descrie etapele pe care le parcurge avortul spontan:

Amenintarea de avort spontan

Amenintarea de avort inseamna ca exista sangerare vaginala si crampe abdominale in primele 20 saptamani de sarcina, insa colul uterin nu a inceput sa se deschida (sa se dilate). Dezvoltarea avortului poate fi oprita si multe sarcini decurg fara probleme pana la termen. Adesea, aceste sangerari sunt rezultatul implantarii ovulului fecundat in peretele uterin.

Avort spontan inevitabil

Descrie un avort spontan care nu poate fi evitat. Colul uterin este deschis si apar sangerare vaginala si crampe abdominale.

Avort spontan incomplet

Este tipul de avort spontan in care s-a eliminat doar o parte din tesutul embrionar si placentar, restul ramanand intrauterin. Sangerarile si crampele sunt prezente.

Avort spontan complet

Este avortul spontan in care s-au eliminat toate tesuturile sarcinii si uterul este gol. Acest tip de avort este frecvent inainte de saptamana 12 de sarcina. Ulterior, sangerarea si crampele se diminueaza.

Avort spontan ratat

Apare atunci cand embrionul nu s-a format sau cand s-a produs moartea embrionului, fara insa sa aiba  loc expulzia acestuia si a tesutului placentar. Ca urmare, nu exista semne si simptome care sa sugereze o problema cu sarcina (sangerare sau durere) si femeia nu stie ca s-a intamplat un avort. Decesul fatului este detectat la ecografie.

Cat de frecvente sunt avorturile spontane?

Aproximativ 10-20% dintre sarcinile confirmate se termina prin avort spontan. Numarul real poate fi insa mai mare, deoarece multe avorturi spontane apar devreme, inainte ca femeia sa realizeze ca este insarcinata. Avorturile spontane sunt foarte frecvente, mai ales la inceputul sarcinii si aproximativ 85% au loc in primul trimestru de sarcina, care inseamna primele 13 saptamani. Restul de 15% dintre avorturi spontane apar in saptamanile 13 pana la 20.

Avorturile spontane ratate sunt mai putin frecvente. Cifrele specifice sunt greu de gasit in literatura de specialitate, dar un studiu estimeaza ca avorturile spontane ratate afecteaza mai putin de 3% dintre sarcini.

Ce cauzeaza un avort spontan ratat?

Ca toate tipurile de pierdere a sarcinii, un avort spontan ratat apare atunci cand fatul a incetat sa se mai dezvolte in uter. Nu este deloc clar de ce unele avorturi spontane au loc in cateva zile de la moartea copilului, iar altele dureaza mult mai mult pana cand nivelul hormonilor de sarcina scade si incepe avortul spontan. Uneori, aceasta intarziere poate fi o chestiune de cateva zile, dar poate dura cateva saptamani (4-6 saptamani).

Retine ca avorturile spontane nu sunt niciodata din vina mamei. Este imposibil de prezis daca cineva va avea un avort spontan si nu exista nicio modalitate de a preveni un avort spontan.

Cel mai adesea, cauza avortului spontan este necunoscuta.

Avorturile care apar in primele 10-11 saptamani de sarcina sunt frecvent cauzate de o anomalie cromozomiala. Cele mai frecvente anomalii genetice sunt trisomia 16, monosomia X, trisomia 21,13 si 18. Insa pot fi si alte anomalii cromozomiale prezente in primul trimestru de sarcina, precum mutatiile la nivelul ADN-ului. Acest lucru apare mai frecvent la femeile care au mai putin de 20 de ani sau au peste 35 de ani.

Modificarile anatomice ale tractului reproducator feminin (de exemplu, un uter care are fibroame sau, rar, 2 camere - uter septat - sau cicatrici interne - sinechii uterine) pot provoca, de asemenea, pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani de sarcina. Un avort spontan poate rezulta ca urmare a anumitor infectii virale, cum ar fi cu citomegalovirus sau rubeola. Alte cauze includ anumite boli, cum ar fi diabetul zaharat sau boli autoimune.

Daca femeia are o afectiune care face ca sangele sa se coaguleze prea usor (cum ar fi sindromul antifosfolipidic), poate avea avorturi spontane repetate consecutive (numite avorturi spontane recurente) care frecvent apar inainte de saptamana 10 de sarcina.

De ce nu am stiut? Care sunt semnele unui avort spontan ratat?

De cele mai multe ori nu ai cum sa stii, deoarece, prin definitie, un avort spontan ratat nu provoaca de obicei semne si simptome. Diagnosticul poate fi pus doar daca se face ecografie.  

In timp ce multe avorturi spontane se manifesta cu semne si simptome cum sunt durerea abdominala si sangerarea vaginala, nu exista astfel de semne in cazul unei sarcini oprite in evolutie (avort spontan ratat).

Mai mult, hormonii de sarcina pot continua sa fie in cantitate mare pentru o perioada de timp dupa ce copilul a murit, asa incat s-ar putea sa te simti in continuare insarcinata si sa experimentezi simptome de sarcina, cum ar fi sensibilitatea sanilor, greata si oboseala, desi posibil intr-o masura mai mica decat inainte.

De asemenea, testul de sarcina poate sa ramana pozitiv, deoarece hormonul hCG (gonadotropina corionica umana) inca nu a scazut.

In primele saptamani ale primului trimestru de sarcina este prea devreme pentru a simti copilul miscandu-se, asa ca, fara sa observi vreo sangerare sau sa ai durere, este foarte probabil sa presupui ca totul este bine cu sarcina.

Cum este diagnosticat un avort spontan ratat?

Un avort spontan ratat poate fi diagnosticat doar ecografic. Cel mai frecvent, sarcina oprita in evolutie este identificala la ecografia prenatala de rutina, fie la ecografia de trimestru 1 efectuata la aproximativ 12 saptamani sau la morfologia fetala de trimestru 2, efectuata la 20 de saptamani de sarcina.

In cazul sarcinii oprite in evolutie, ecografia poate arata:

  • Un sac amniotic gol, in care nu exista niciun embrion. Embrionul fie nu s-a dezvoltat, fie a incetat sa se dezvolte intr-un stadiu foarte incipient si a fost resorbit de organism. Aceasta sarcina este denumita sarcina anembrionara.
  • Prezenta embrionului sau a fatului (in functie de stadiul de dezvoltare), dar nu exista batai ale inimii (inima copilului incepe sa bata in jurul saptamanii 5-6 de sarcina) si sarcina pare mai mica decat ar trebui sa fie in acest stadiu. Uneori, o alta ecografie este recomandata o saptamana pana la 10 zile mai tarziu pentru a se asigura ca nu exista activitate cardiaca.

Sentimentele tale

Atunci cand primesti diagnosticul de avort spontan ratat poate fi foarte socant, cu atat mai mult cu cat nu ai avut niciun indiciu ca ceva nu este in regula cu sarcina. Erai entuziasmata ca sarcina fusese confirmata si poate ca asteptai cu nerabdare sa impartasesti celor dragi aceasta veste minunata.

Mai mult, pentru ca avortul spontan sa fie confirmat, medicul ginecolog iti poate recomanda mai multe ecografii seriate, iar aceasta perioada poate fi, de asemenea, foarte stresanta. Vei oscila intre a incerca sa ramai pozitiva si a incerca sa te pregatesti pentru ceea ce este mai rau.

Necesitatea de a lua o decizie

In acelasi timp cu vestea ca ai pierdut sarcina, ti se poate cere si sa iei cateva decizii dificile cu privire la modul de gestionare a procesului de avortare (de eliminare a resturilor sarcinii).

Poti lua aceasta decizie repede sau din contra, poti avea nevoie de timp pentru a procesa ce se intampla.

Cum este tratat avortul spontan ratat?

Deoarece avortul ratat nu implica sangerare sau eliminarea tesutului fetal, uterul trebuie golit pentru ca femeia sa se recupereze, sa isi reia ciclul menstrual si sa incerce sa ramana din nou insarcinata, daca si cand va decide ca este pregatita.

Tratamentul unei sarcini oprite in evolutie depinde de cativa factori, cum ar fi stadiul dezvoltarii fetale si nevoile si preferintele femeii. Tipul de tratament este o decizie personala care trebuie luata impreuna cu medicul tau ginecolog. Alegerea potrivita este cea cu care te simti cel mai confortabil.

Multe femei considera ca a lua medicamente sau a face chiuretaj este oarecum mai usor de gestionat emotional. Chiuretajul are si avantajul de a facilita evaluarea cauzei avortului spontan. Pe de alta parte, asteptarea ca sarcina sa fie expulzata in mod natural dureaza mai mult, ceea ce poate prelungi procesul de impacare cu pierderea ta.

Exista 3 modalitati de tratament in cazul unei sarcini oprite in evolutie:

Tratamentul expectativ (management in asteptare)

Daca nu exista semne de infectie sau alte probleme medicale, cum ar fi o tulburare de coagulare cunoscuta, o optiune este sa astepti pentru a vedea daca avortul spontan progreseaza natural. Acest lucru poate dura de la cateva zile la cateva saptamani, timp in care vor aparea sangerari si crampe abdominale.

Se recomanda sa se astepte intre 7-14 zile pentru a vedea daca avortul spontan progreseaza de la sine. Daca orice tesut fetal ramane in uter dupa ce sarcina se elimina, poate fi necesara o interventie chirurgicala sau tratament medicamentos pentru a-l indeparta. In caz contrar, tesutul persistent ar putea cauza o infectie.

Totusi, aceasta optiune poate fi foarte dificila din punct de vedere psihologic pentru cineva care se confrunta cu pierderea sarcinii. Multe femei nu doresc sa suporte aceasta povara si aleg sa continue cu medicamente sau interventia chirurgicala.

Tratamentul medicamentos

Exista 2 medicamente care pot fi utilizate pentru a induce avortul: mifepristona si misoprostolul. Ambele sunt optiuni sigure si eficiente si pot fi utilizate impreuna pentru un efect mai semnificativ. De obicei, sangele si tesutul fetal sunt eliminate in 24-48 de ore de la administrarea medicamentelor. Aceste medicamente pot provoca greata sau diaree ca reactii secundare.

  • Mifepristona este un anti-progesteron administrat oral care determina ca placenta sa se desprinda de peretele uterin.
  • Misoprostolul este o prostaglandina care poate fi administrata oral, vaginal, sublingual sau rectal, in doza unica sau multipla. Determina dilatarea colului uterin si contractia uterului, ceea ce permite expulzarea tesuturilor de sarcina.

In plus, se recomanda ca femeile sa primeasca masuri de gestionare a durerii.

Managementul medicamentos al unui avort spontan evita necesitatea unei interventii chirurgicale in 70-90% dintre cazuri. De asemenea, comparativ cu asteptarea, tratamentul cu medicamente ofera femeii mai mult control asupra locatiei si momentului in care se produce eliminarea tesuturilor de sarcina. Pacientele au un sentiment mai mare de control, asigurandu-se ca pot fi acasa si pot sa aiba in jur o persoana de sprijin, care sa le ajute in aceasta perioada dificila.

Tratamentul chirurgical - aspiratie sau chiuretaj

Interventia chirurgicala se realizeaza prin aspiratie sau chiuretaj, sub anestezie locala sau generala, intr-o sala speciala de operatie. Ofera finalizarea imediata a avortului spontan ratat.

In ambele proceduri, colul uterin este dilatat:

  • Dilatare si aspiratie - presupune folosirea unei canule atasata la un aspirator medical care realizeaza presiune negativa – vacuum, care dezlipeste de uter fragmentele de sarcina si le aspira.
  • Dilatare si chiuretaj - chiuretajul instrumentar foloseste chiureta, un instrument taietor care racleaza (taie) fragmentele de sarcina de pe peretele uterin si le extrage prin colul uterin dilatat.

Cat dureaza recuperarea dupa un avort spontan ratat?

Odata ce sarcina a fost eliminata complet, corpul tau se va recupera dupa un avort spontan in cateva saptamani:

  • In cazul managementului in asteptare, este normal sa ai sangerari si crampe asemanatoare menstruatiei timp de cateva zile, urmate de spotting care poate persista pana la 4 saptamani.
  • In cazul tratamentului cu medicamente sau interventiei chirurgicale, vei simti crampe usoare si sangerari pentru cateva zile. Este posibil sa ai si greata sau diaree.

In toate cele trei cazuri, ar trebui sa eviti sa faci sex sau sa introduci ceva in vagin (inclusiv tampoane) timp de 2 saptamani pentru a reduce riscul de infectie. Menstruatia ar trebui sa revina in 4-6 saptamani.

De asemenea, acorda atentie la semnele unor posibile complicatii. Desi infectiile dupa un avort spontan sau dupa chiuretaj sunt rare, pot deveni grave daca nu sunt tratate. Mergi imediat la medicul tau ginecolog sau la camera de garda daca ai semne si simptome de tipul: sangerare abundenta (mai mult de doua tampoane pe ora timp de mai mult de doua ore), febra, frisoane sau durere severa.

Cum sa fac fata emotional dupa un avort spontan ratat?

Recuperarea emotionala dupa un avort spontan nu este niciodata usoara si poate fi mai lunga decat recuperarea fizica. Indiferent cat de devreme in sarcina s-a intamplat avortul spontan, da-ti voie sa fii trista si sa plangi pierderea copilul tau. Acorda-ti timpul de care ai nevoie pentru a te odihni, ai grija de tine si proceseaza-ti sentimentele in modul care functioneaza cel mai bine pentru tine.

Cere-le celor dragi sa te sprijine in aceste momente dificile. De asemenea, poti discuta si cu un psiholog. Grupurile de sprijin pot fi, de asemenea, utile si te pot ajuta sa accepti ce ti s-a intamplat. Insa daca exista momente cand ai prefera sa fii singura cu gandurile si emotiile tale, este in regula si asta.

Nu vei uita sarcina pierduta, dar cu timpul, treptat, ar trebui sa incepi sa te simti asa cum te simteai inainte. Totusi, daca in continuare vrei sa stai retrasa, esti anxioasa, trista sau incapabila sa faci fata vietii de zi cu zi, mergi la un consult la psiholog. Consilierea iti poate oferi instrumentele de care ai nevoie pentru a putea merge mai departe.

Este dificil sa raman insarcinata dupa un avort spontan ratat?

Decizia cand sa incerci sa ramai din nou insarcinata este una personala.

Inainte se credea ca este bine sa astepti o perioada de timp de 6 luni inainte de a incerca sa ramai din nou gravida. Studiile recente arata ca femeile care raman insarcinate in decurs de 3 luni de la pierderea sarcinii au o probabilitate crescuta de a avea o sarcina si o nastere sanatoasa.

    Surse de informatie:

    • www.miscarriageassociation.org.uk
    • www.verywellhealth.com
    • www.whattoexpect.com