Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sa revii in Romania pentru a te opera cu robotul de hernie inghinala bilaterala e putere

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Cand ai o problema de sanatate tot ce conteaza este sa gasesti rapid rezolvarea. Din dorinta de a gasi si cele mai bune solutii pentru problemele lor medicale, multi romani prefera sa mearga la diferite clinici si spitale din strainatate. Putini stiu ca pot beneficia chiar la ei in tara de aceste solutii la aceleasi standarde de calitate ca in strainatate. Exista, insa, si romani stabiliti in strainatate care aleg sa vina in Romania pentru a-si rezolva anumite afectiuni. Printre acestia se numara si Stefan, un barbat tanar stabilit impreuna cu sotia in Olanda, care a optat sa mearga pe recomandarea unei prietene de familie si sa vina sa se opereze de hernie inghinala in Romania, cu ajutorul robotului daVinci, la Spitalul Euroclinic.

In luna februarie a acestui an (2022, n. red.), Stefan a inceput sa simta disconfort si dureri usoare la nivelul piciorului drept. Treptat, acestea au devenit din ce in ce mai frecvente si au crescut rapid in intensitate, fapt care l-a trimis la medicul de familie. De acolo a primit o recomandare sa mearga la un spital, unde i-au fost facute toate investigatiile necesare si, astfel, a aflat ca are o hernie inghinala dreapta. Daca in ceea ce priveste stabilirea diagnosticului lucrurile au mers “struna”, in ceea ce priveste rezolvarea problemei situatia a fost alta. Medicii chirurgi olandezi i-au spus clar ca hernia trebuie reparata prin interventie chirurgicala, doar ca va trebui sa astepte o perioada pana va putea beneficia de aceasta operatie. Insa, Stefan nu mai putea astepta pentru ca durerile devenisera insuportabile, afectandu-i inclusiv activitatea profesionala.

In momentul in care s-a decis ca este necesara operatia, mi-au spus ca ma pun pe o lista de asteptare si ca poate dura intre minimum 2 luni si maximum 6 luni. Cand am auzit cat ar trebui sa astept, sincer, am inceput sa ma ingrijorez. Eu deja eram la marginea suportabilitatii, nici in picioare nu puteam sa mai stau, abia reuseam sa merg. […] Aveam dureri foarte mari, mai treceau cu calmante, dar reveneau. Se micsorau in intensitate doar atunci cand stateam culcat. Daca stateam asezat sau in picioare, durerile erau la fel de mari, de aceea si spun ca practic nu mai puteam sa merg la serviciu”, ne-a explicat Stefan.

Solutia robotica, rapida si fara durere, a descoperit-o in Romania

Inainte de a cauta solutii in sistemul olandez privat de sanatate, Stefan a primit o recomandare de la o prietena de familie de a merge la un consult chiar in Romania, la medicul chirurg Bogdan Serban, specializat in chirurgia abdominala laparoscopica si robotica. Si asa a facut.

Prietena sotiei mele ne-a spus ca Spitalul Euroclinic este deosebit privind conditiile, mediul si personalul si ca doctorul Bogdan Serban este un profesionist, care isi face treaba la perfectiune. Iar cand am mers la consult pe 28 aprilie 2022, intr-adevar, mi-a facut impresia unui profesionist, mi-a explicat ce implica operatia, care este cea mai buna metoda chirurgicala, nu numai privind operatia in sine, dar si perioada de recuperare”, ne-a marturisit Stefan, adaugand ca voia sa se recupereze rapid dupa interventie deoarece nu putea lipsi foarte mult timp de la serviciu. “Tocmai de aceea am ales varianta operatiei cu ajutorul robotului daVinci”.

In tara, Stefan a aflat si ca avea de fapt hernie inghinala bilaterala

Dupa primul consult in Spitalul Euroclinic si dupa realizarea investigatiilor detaliate necesare, Stefan a descoperit ca nu avea o simpla hernie inghinala dreapta, ci era, de fapt, vorba despre o hernie inghinala bilaterala, adica defectul exista inclusiv pe partea stanga. 

Hernia inghinala bilaterala consta, de fapt, in prezenta a doua hernii inghinale pe ambele parti ale osului pubian. O hernie bilaterala este cauzata in acelasi mod ca o hernie inghinala simpla, atunci cand exista o slabiciune la nivelul muschilor abdominali. Aceasta slabiciune se sa apara din cauza dezvoltarii fetale slabe sau a presiunii mari exercitate asupra abdomenului, ca urmare a numerosi factori, cum ar fi activitatea intensa, tusea cronica, cresterea in greutate, constipatia sau sarcina. Hernia inghinala apare mult mai frecvent la barbati decat la femei din cauza modului in care se formeaza testiculele in abdomen, dupa care coboara prin canalul inghinal si astfel creeaza goluri in muschii abdomeninali. In cazul lui Stefan, a contat foarte mult si istoricul familial, avand in vedere ca tatal sau a avut hernie inghinala si a fost operat cu multi ani in urma.

Stefan ne-a explicat ca nu a stiut nimic despre existenta herniei inghinale pana in momentul in care au aparut durerile si o umflatura la nivelul zonei inghinale, care crestea pe zi ce trece. Cand a ajuns la medicul chirurg Bogdan Serban, defectul era destul de mare, fapt care se putea observa si prin modificarea semnificativa a calitatii vietii.

Hernia dreapta era voluminoasa, avea undeva la 3 cm in diametru fata de orificiu, iar diametrul sacului era de 4-5 cm. Vorbim de o hernie care s-a dezvoltat cel putin de cativa ani, numai ca pacientul a simtit-o dupa ce a crescut in dimensiuni, iar sacul a progresat catre tegument. In ceea ce priveste hernia de pe partea stanga, aceasta nu crea niciun disconfort, insa avea orificiul la fel de mare ca cea de pe partea dreapta. Diferenta era ca avea un sac mai mic, care nu apucase sa avanseze pe sub structurile musculotegumentare pana sub piele, dar hernia era la fel de mare in partea stanga, numai ca pacientul nu a sesizat-o si nici colegii olandezi care l-au consultat initial”, ne-a explicat dr. Bogdan Serban, medic specialist chirurgie generala, acreditat in chirurgie robotica.

Operatia complexa cu robotul daVinci, la o saptamana de la primul control

Cand a auzit ca poate fi operat in decurs de o saptamana, Stefan era in culmea fericirii. Recunoaste, insa, ca i-a fost si putin teama de operatie, dar ca discutiile cu medicul chirurg l-au linistit si i-au dat curaj.

M-am dus cu toata increderea in ziua operatiei si asta in principal datorita domnului doctor. Si nu este chiar atat de simplu sa mergi sa te operezi, mai ales cand eu nu mai facusem vreo operatie pana atunci. Eu am mers linistit datorita modului in care domnul doctor mi-a explicat fiecare etapa a operatiei, dar si ce urma sa se intample dupa. Nu am decat cuvinte de multumire”, ne-a spus Stefan, adaugand ca a fost placut impresionat de comunicarea medic – pacient.

Medicul chirurg l-a ajutat pe Stefan sa depaseasca inlcusiv temerea privind operatia pentru hernie inghinala, pe care acesta o capatase dupa ce si-a vazut tatal suferind din cauza durerilor postoperatorii. Bineinteles, in acea perioada, tatal sau fusese operat clasic, prin chirurgie deschisa.

Recunosc ca imi era cam teama de aceata operatie. Vazandu-l pe tata cum s-a chinuit din cauza durerilor, a fost usor traumatizant pentru mine. Avea niste dureri foarte mari si el nu era genul de persoana care sa se vaite. In perioada respectiva nu exista tehnologia de acum si imi aduc mainte ca a trecut destul de greu prin perioada de recuperare, se plangea tot timpul de dureri”, ne-a explicat Stefan, bucuros ca in cazul lui lucrurile au fost complet diferite.

Sunt foarte multumit. De conditiile din spital, de domnul doctor in mod special, care este un om extraordinar atat din punct de vedere profesional, cat si uman. Nu in ultimul rand, as vrea sa multumesc intregului personal de pe sectie, pentru care nu am decat cuvinte de lauda. Sunt niste oameni extraordinari, ma intrebau din 5 in 5 min cum ma simt, si-au facut treaba in mod exemplar. S-a simtit asa un pic mai mult interesul fata de pacient, fata de situatia omului aflat in suferinta, a completat pacientul".

In ceea ce priveste operatia robotica, aceasta a decurs normal, fara complicatii. A fost o interventie chirurgicala complexa, cu un grad de dificultate mediu, in special in ceea ce priveste repararea defectului din partea stanga a osului pubian. 

Din punct de vedere tehnic a fost mai dificil de reparat defectul de pe partea stanga pentru ca era vorba de o forma particulara de hernie, mai dificil de reparat. Se numeste hernie de alunecare, ceea ce inseamna ca intestinul gros era alunecat in acel defect prin spatele peritoneului. Acest lucru a facut ca disectia sa fie mai dificila, insa si de aceasta data robotul a fost de mare ajutor”, sustine dr. Bogdan Serban.

Operatia de reparare a herniei inghinale bilaterale cu ajutorul robotului daVinci Xi a fost realizata de o intreaga echipa chirurgicala cu experienta semnificativa in aceasta patologie, precum si in cele mai moderne tehnici chirurgcale:
•    Dr. Bogdan Serban, medic specialist Chirurgie generala
•    Dr. Roxana Ristea, medic specialist Chirurgie generala
•    Dr. Camelia Giuroiu, medic primar ATI

Chirurgia robotica, ideala pentru repararea herniilor complexe

Herniile voluminoase care produc dureri intense, asa cum se intampla si in cazul lui Stefan, trebuie tratate chirurgical. Operatia se poate face prin chirurgie deschisa (metoda practica din ce in ce mai rar, n. red.), laparoscopie sau chirurgie robotica – cel mai modern si avansat tip de tratament disponibil la ora actuala pentru toate tipurile de hernii, in special pentru cele complexe, de mari dimensiuni.

Chirurgia robotica ajuta foarte mult atunci cand herniile sunt de mari dimensiuni, atunci cand sacul herniar este de mari dimensiuni si este un defect greu de desfacut, de disecat. In plus, in contextul unei hernii bilaterale voluminoase, operatia robotica ofera o recuperare foarte rapida si mult mai usoara, tocmai pentru ca disectiile sunt mai facile pentru chirurg si mult mai exacte pentru pacient”, explica dr. Bogdan Serban.

In opinia medicului chirurg, utilizarea robotului daVinci in interventiile de reparare a herniilor este un pas revolutionar, care aduce beneficii spectaculoase atat chirurgului, cat mai ales pacientului: “In trecut se considera ca cel mai mare salt tehnologic a fost facut de la chirurgia deschisa la chirurgia laparoscopica si, intr-adevar, acest salt tehnologic a fost absolut urias, cu benefcii evidente pentru pacient. In zilele noastre facem inca un salt, cel putin la fel de important, de la chirurgia laparoscopica la chirurgia robotica, iar acest tip de chirurgie aduce extra beneficii, cum ar fi precizie, finetea gestului, acces mai facil, recuperare mult mai usoara”.

In plus, cand vine vorba de hernia inghinala, mai trebuie mentionat un beneficiu deloc neglijabil al chirurgiei robotice, poate cel mai important dintre toate si anume faptul ca interventia cu ajutorul robotului daVinci scade foarte mult riscul de durere cronica inghinala, care reprezinta o adevarata problema in aceasta afectiune, dupa cum sustine dr. Bogdan Serban.

La ora actuala, nu se mai pune in discutie daca putem sau nu putem sa reparam o hernie inghinala, indiferent de tipul de chirurgie ales. Ceea ce se pune in discutie este calitatea vietii pacientilor postoperator si acest lucru se leaga in mod direct de durerea cronica inghinala – un risc care este in continuare destul de mare si in ziua de astazi, pacientul putand ramane cu o durere cronica inghinala pentru toata viata. Marele avantaj al chirurgiei robotice in repararea herniei inghinale este exact diminuarea acestui risc, printr-un mod de lucru mult mai eficient si care ii permite pacientului sa isi reia rapid ativitatile obisnuite fara a simti vreun disconfort. Altfel spus, calitatea vietii pacientului operat este mult imbunatatita, iar acest lucru se cuantifica in cat de repede se reintegreaza in sociente, in viata de familie, in cat timp isi poate relua viata sexuala normala”, declara dr. Bogdan Serban.

Riscul de durere cronica, redus si de protezele trimidensionale fara fixare

Un alt aspect important in realizarea interventiilor de reparare a herniilor ralizate de echipa de medici chirurgi din Spitalul Euroclinic, coordonata de dr. Bogdan Barta, este uilizarea unor plase speciale pentru a preveni recidiva herniilor. Este vorba de un tip de plase tridimensionale BD 3D Max Light, care nu necesita fixare si care sunt cele mai utilizate la ora actuala in chirurgia herniilor. 

Aceste plase tridimensionale au o forma anatomica perfecta si dincolo de faptul ca se muleaza foare bine in spatiul respectiv, nu necesita fixare, iar acest lucru scade si mai mult riscul de complicatii postoperatorii si ma ales riscul de durere. In mod normal plasele folosite in repararea herniilor sunt fixate, insa acest gen de plase pe care le folosim noi nu necesita fixare, fapt care reduce riscul de sangerare si de durere postoperator, pentru ca in momentul in care agrafezi, trebuie sa agrafezi prin plasa si poti foarte usor sa atingi un nerv”, explica medicul chirurg Bogdan Serban.

Prin utilizarea celor mai moderne tehnici chirurgicale, dar si a instrumentelor si protezelor performante, medicii chirurgi din spitalul Euroclinic fac tot posibilul pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor dupa operatia de hernie. Scopul este acela ca acesti pacienti sa duca o viata fara durere si fara restrictii, asemenea persoanelor care au avut nevoie de o astfel de interventie chirurgicala.

Eforturile medicilor chirurgi, precum si ale intregului personal sunt apreciate de Stefan ca fiind exceptionale atat in privinta actului medical, cat si a grijii si atentiei acordate pacientului: “Cu toata convingerea pot spune ca spitalul Euroclinic, in ceea ce priveste dotarea si personalul este la acelasi nivel cu un spital din Olanda. De exemplu, toate analizele pe care eu a trebuit sa le fac au fost realizate cu aparatura moderna, de oameni competenti, iar operatia in sine a fost hi-tech. Iar medicul si echipa chirurgicala au facut o treaba exceptionala”.

Consultant:
Dr. Bogdan Serban, medic specialist Chirurgie generala