Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Profilul biofizic

Profilul biofizic

Profilul biofizic este un test simplu, nedureros, care poate evalua starea generala de sanatate a copilului inainte de a se naste si in special daca primeste suficient oxigen de la mama. Testul se efectueaza in cazul gravidelor care au depasit termenul de gestatie normal (40 +/- 2 saptamani) sau in cazul gravidelor cu risc spre sfarsitul ultimului trimestru de sarcina.

Indicatiile testului sunt urmatoarele:

 • gravida cu diabet insulinonecesitant, diabet gestational, hipertensiune arteriala sau alte afectiuni asociate sarcinii
 • hipertensiune arteriala gestationala
 • fat mic, insuficient dezvoltat, hipotrofic
 • fat inactiv sau cu activitate redusa
 • polihidramnios (lichid amniotic in cantitate excesiva) sau oligohidramnios (lichid amniotic redus cantitativ)
 • depasirea perioadei normale de gestatie
 • avort spontan in antecedente. Orice gravida care a pierdut o sarcina la o varsta gestationala avansata trebuie sa fie monitorizata corespunzator pe toata durata sarcinilor ulterioare

Profilul biofizic se poate repeta de 2-3 ori pe saptamana sau de cate ori este necesar.

Cum se efectueaza profilul biofizic?

Gravida trebuie sa stie ca testul dureaza aproximativ o ora, timp in care va trebui sa stea nemiscata pe un pat, astfel ca inainte de a incepe testarea este bine sa mearga la toaleta. Se crede ca ingerarea unor alimente inainte cu 15-30 de minute de test stimuleaza miscarile fetale active, astfel ca ti se va recomanda sa mananci un sandwich sau un fruct.

Profilul biofizic se efectueaza in timpul ecografiei fetale care urmareste urmatoarele detalii:

 • miscarile fetale active
 • tonusul muscular (flexia si extensia membrelor)
 • miscarile respiratorii (mobilitatea diafragmului si a musculaturii intercostale)
 • volumul lichidului amniotic

Asocierea testului non-stres creste calitatea profilului biofizic. Acesta consta in atasarea unor electrozi pe abdomenul mamei, capabili sa coreleze numarul contractiilor uterine cu numarul batailor cordului fetal.

Rezultatele profilului biofizic

Profilul biofizic evalueaza cele 5 componente: miscari fetale active, tonus muscular, miscari respiratorii, volumul fluidul amniotic si frecventa cardiaca, fiind notate fiecare in parte cu un scor: 0 (anormal), 2 (normal). Adunand punctele pentru fiecare componenta in parte se obtine un scor final maxim de 10. In general, un scor normal este situat intre 8 si 10, un scor mai mic de 6 fiind anormal.  

In cazul in care scorul ecografic este normal nu mai este necesara evaluarea batailor cardiace, insa daca scorul pentru lichidul amniotic este 0, sunt necesare si alte investigatii care sa deceleze cauza suferintei fetale si sa stabileasca daca este necesara inducerea unei nasteri premature (nasterea prematura nu mai este atat de periculoasa mai ales daca varsta gestationala a gravidei a depasit 37 de saptamani).

In functie de rezultatele profilului biofizic, medicul specialist poate recomanda si alte investigatii precum ecografia doppler sau testul la stres. Toate aceste investigatii sunt necesare deoarece in cazul in care se deceleaza o suferinta fetala acuta se impune nasterea prematura sau operatia cezariana, de la caz la caz.