Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce - Chirurgia vasculara

Bun gasit tuturor! Sunt Monica Radulescu. Suntem din nou live la Wikimedica, un concept Regina Maria, Rețeaua Privata de Sanatate. Raspundem la intrebarile dv.pe teme medicale cu ajutorul specialistilor. Alaturi de mine este domnul profesor doctor Constantin Ciuce, medic primar cu dubla specializare in chirurgie generala si chirurgie vasculara, director medical al Spitalului Regina Maria din Cluj, unde suntem si noi astazi. Buna ziua! Ma bucur tare mult sa ne cunoastem.

Buna ziua!

Sa stiți ca am primit foarte multe aprecieri pe pagina de fb. De fapt, multe aprecieri la adresa dv.au venit inca din momentul in care am anunțat acest live. Stiu ca faceți lucruri bune aici, la Cluj, si multe dintre operațiile pe care le realizați au un grad mare de complexitate. Mi-ați aratat inainte sa incepem acest live cateva dintre operațiile facute. Tema noastra de astazi: implicațiile chirurgiei vasculare in chirurgia oncologica. Haideți sa le spunem celor care ne urmaresc ce presupun acesti doi termeni.

As incepe sa clarific termenii de chirurgie oncologica si vasculara in termeni care sa fie acceptabili pentru aceia care nu sunt in domeniul medical. In condițiile in care incercam ca medici sa extirpam din corp un cancer care apare indiferent de localizare – acest tip de chirurgie se numeste chirurgie oncologica. Scopul acestei chirurgii este sa indeparteze cancerul din organism in asa fel incat in zona din care a fost indepartat sa nu mai ramana celule care sa poata sa fie sursa de recidiva. In termeni medicali, noi folosim termenul de RR zero, ceea ce inseamna ca rezecția acelei tumori s-a facut in intregime si, in felul acesta, sansele sa nu apara o recidiva locala sau de acum incolo metastaze, cresc foarte mult. In ceea ce priveste partea de chirurgie vasculara, daca luam in considerare textul discuției de astazi, pentru ca ea are multe alte conotații, discutam despre faptul ca in mod direct, in condițiile in care un cancer in organism ajunge sa afecteze fie un vas care duce sangele de la inima catre organe importante sau catre extremitați sau intoarce sangele in extremitați sau din organe catre inima si aceste vase mari, care sunt vitale, fara ele omul sau parte din om nu pot sa supraviețuiasca, ele pot sa fie indepartate si, indepartandu-le, ca sa poți reda viața țesutului care este hranit de aceste vase, trebuie sa le inlocuiesti. Termenul de chirurgie vasculara, in contextul oncologic, in aceasta direcție merge. In afara de artere si vene mai exista un al treilea grup de vase, care sunt vase limfatice. Sunt foarte rare situațiile in care in mod direct apelam la chirurgia oncologica in acest tip de vas propriu-zis in care dimensiunile sunt milimetrice. In schimb, exista situații, de exemplu, in care dupa mastectomii, in care se face vidarea ganglionara si, pe langa vidarea ganglionara, se face si iradiere, exista riscul sa apara un blocaj limfatic, care conduce la apariția unui asa-zis braț gros dupa mastectomie in cancerul de san si acolo exista posibilitatea, de exemplu, de a face legatura intre vasul limfatic si vena, incercand sa reduci blocajul care se creeaza in zona ganglionilor care au fost extirpați. Insa, in condițiile chirurgiei oncologice, ne intereseaza mai puțin vasele limfatice. Ne intereseaza mai mult blocurile, care sunt formate din ganglionii in care se metastazeaza cancerele si care pot la randul lor sa invadeze, sa se suprapuna peste structuri majore, fie artere, fie vene, si ca sa poți sa le inlaturi, ai nevoie de suportul chirurgiei vasculare. Cei doi termeni, in ultima perioada, in ultimii ani, au ajuns sa fie asociați, iar asocierea a condus la un concept, care poarta numele de chirurgie onco-vasculara. Cu alte cuvinte, prin acest concept se ințelege faptul ca se produce, se practica o extirpare a cancerului, dar care, daca invadeaza structuri vasculare, el se extripa in bloc cu aceste structuri, iar structurile vasculare se refac.


Este un concept nou in Romania?

E un concept nu doar in Romania, in lume, in general. Desi se practica de un numar de ani, a inceput sa se consolideze intr-un fel oarecare ca si concept pentru ca are o justificare si anume: in mod tradițional, chirurgii care se aflau in fața unui cancer care ajungea sa invadeze structurile mari, de care discutam, vasculare, declarau acel caz inoperabil pentru ca erau doua motive principale: un motiv legat de faptul ca eera o complexitate a operației care se multiplica de foarte multe ori, complicațiile pot sa apara, si, in al doilea rand, nu exista o predicție legata de in ce masura aceasta intervenție cu riscuri mari pentru pacient ar aduce un beneficiu. Ori, o sa putem discuta astazi ca aduce un beneficiu in condițiile in care este o selecție a unor cazuri care pot sa fie rezolvate si care altfel sunt abandonate legat de aceasta bariera: invadarea vasculara.

Care sunt aceste cazuri?

Aceste cazuri sunt toate acele cazuri in care cancerul invadeaza toate structurile majore, in special retroperitoneale. Vorbim de aorta, de vena cavei inferioare, in care, in condițiile in care incerci sa faci o intervenție chirurgicala, incerci sa indepartezi tumora, iar prin acea tentativa ajungi sa produci leziuni, adica sa ranesti vasele respective, hemoragiile care se produc in aceasta situație pot sa fie mortale. Deci, din cauza aceasta ai nevoie de un concept de chirurgie oncovasculara si de oameni pregatiți sa faca fața acestor incercari pentru ca rezultatele care s-au dovedit pe termen lung privind faptul ca acesti pacienți care sunt cu invazie a cancerului si in structurile vasculare majore pot sa fie operați, avand supraviețuiri net superioare fața de ce inseamna efectiv ideea de abandonare, da? Deci poți sa ai supraviețuire la 5 ani, la 10 ani si nu o supraviețuire de multe ori de cateva luni de zile plus suferința asociata extinderii cancerului.

Deci vorbim despre cancere la limita operabilitații?

Da. Este vorba despre o limita a operabilitații, iar din punctul acesta de vedere, as reveni cu un lucru care mie imi place foarte mult. Nu stiu cui aparține. Spune ca: oamenii vad in lucruri ceea ce au in minte. Cu alte cuvinte, in condițiile in care ai pornit la drum cu ideea de extirpare a unei formațiuni tumorale cand ai niste detalii preoperatorii date de suportul imagistic in care ai invazie vasculara, iți pregatesti un plan in baza a ceea ce cunosti si poți face: poți ajuta un om. Daca ajungi sa il deschizi doar si constați invazia vasculara si il declari inoperabil, in condiția respectiva, e o problema pentru ca, pana la urma, de fapt, ii indepartezi sansa de a ajunge efectiv sa aiba o sansa la supraviețuire.

Spuneați ca este nevoie de o pregatire. Sunt mulți chirurgic specialisti in chirurgie oncovasculara?

Leonardo DaVinci a disparut si in medicina. Cu alte cuvinte, discutam despre faptul ca important este nu un om, ci echipa.

O echipa multidisciplinara?

Da, pentru ca un cancer poate sa invadeze structure vasculare si ai nevoie de chirurg vascular. Poate sa invadeze structuri care țin de tubul digestiv si ai nevoie de un chirurg generalist. Poate sa invadeze uretere si ai nevoie de un urolog. Poate sa ajunga sa aiba implicații prin metastaze la ficat. Ai nevoie de un om care sa stie sa faca sau chirurgul generalist sau oncologul respectiv sa fie capabil sa faca fața acestor lucruri. Deci discutam despre o echipa la care se adauga, desigur, sansa de a ajunge sa lucrezi cu echipa de anestezie pe masura. Despre chirurg se spune: un chirurg bun merita un anestezist bun. Un chirurg slab are nevoie.

Spuneți-mi, va rog, ce tip de tehnici se folosesc in chirurgia vasculara?

Discutand despre ppartea de chirurgie oncovasculara, ca tehnica chirurgicala, fara a intra in detalii, care sunt pentru profesionisti, discutam de doua segmente mari. In mod tradițional, prin chirurgia oncovasculara se ințelege chirurgia care se adreseaza structurilor vasculare care sunt marcul diametric care sunt de un centimetru, un centimetru si jumatate, sa spunem. Eu tind sa extind aceasta poveste legata de chirurgia oncovasculara si pentru vasele care sunt mai mici. Nu pentru ca ele, prin indepartarea lor nu permit supraviețuirea unei structuri a organismului, ci prin faptul ca aducand, de exemplu, prin transplant de țesuturi un țesut viabil dintr-o alta parte a corpului, poți sa ajungi sa tratezi eficient cancere, care prin a caror extirpare de suprafața, de obicei, ajung sa lase defecte de substanțe mari, pe care, in mod obsnuit, nu ai cu ce sa le acoperi, care sa ajunga sa aduca o calitate buna a vieții si atunci as imparți. Poate ca avem o imagine legata de ceea ce inseamna diferența dintre chirurgia macrovasculara si microvasculara. Chirurgia macrovasculara se refera la toate vasele care ajung sa depaseasca diametrul de trei mm. Pentru partea care ține de chirurgia microvasculara, vasele cele care sunt sub trei mm, sunt cele care se impun in aceasta categorie. Chirurgia macrovasculara se poate realiza cu ochiul liber, cu instrumente si ele destul de specifice, dar cu ochiul liber sau cu ajutorul lupelor de operații care maresc si ele de cateva ori, in timp ce chirurgia microvasculara, pentru cei care au o anumita experiența, poate sa fie facuta pana la o anumita dimensiune: trei, doi mm si jumatate cu ajutorul lupelor, dar, sub acest diametru trebuie  obligatoriu folosit microscopul operator. Partea de chirurgie macrovasculara, da?, cu ajutorul unor proteze sintetice sau a unor structuri care țin de vasele organismului, fie vena jugulara, fie vena renala sau vena interna, noi putem sa reconstruim anumite elemente vasculare, dar in momentul in care diametrul lor este mare si discutam de vasele majore, suntem obligați sa apelam la proteze. Aceste proteze se interpun intre capetele vaselor care au fost indepartate odata cu tumora si restabilesc fluxul de sange prin aceste structuri, aducand din nou viața in țesuturile care au fost private un timp prin indepartarea tumorii de vasele respective de sange. In ceea ce priveste partea de microchirurgie, aici folosim instrument extrem de fine, iar firele de sutura, cred ca se poate vedea prin comparație cu un chibrit, da, ajung sa fie mai mici decat partea de gamalie din varful chibritului, deci sunt ace de sutura care ajung sa aiba 140 de micron, iar cu ele se sutureaza, se cos vasele ca sa poata sa se refaca sa curga sangele prin ele. Problema principala in chirurgia vasculara este ca cel mai mic gest imperfecțiune tehnica ajunge sa duca la coagularea sangelui in vas si distruge tot ce ai facut si pune in pericol efectiv atat parți ale corpului si in cadrul microchirurgiei pot sa duca la moartea transplanturilor de țesuturi pe care le-ai facut.

Care sunt avantajele acestor tehnici pe care le folosiți? Ce le spuneți pacienților care ajung aici?

Cu onestitate trebuie sa le spunem avantajele si riscurile pentru ca suntem oameni si, fiind oameni, avem limitele noastre. In ceea ce inseamna partea de avantaje, este vorba de faptul ca, in condițiile in care discutam de un pacient care este cu un cancer care ii invadeaza structurile vasculare, in general, in foarte multe locuri in care ajungem, nu doar in Romania, ci si in alte parți, i se poate spune faptul ca este inoperabil pentru ca tumora este prea extinsa pentru ca a ajuns sa invadeze aceste structuri vasculare. Poți spune ca poți incerca sa indepartezi acea tumora, dar e iar un lucru care il spun studenților mei pentru ca trebuie sa ințelegem foarte exact: care este diferența intre Dumnezeu si chirurg? Dumnezeu nu se crede chirurg. Deci noi, ca atare, nu putem sa ne consideram dincolo de ceea ce este omeneste posibil sa facem. Stim, avem in spate o experiența si cu bune, si cu rele si, in baza atator lucruri, trebuie sa punem     in fața pacienților adevarul. Nu crud, pentru ca, daca ii iei unui om speranța, i-ai luat tot, ci, efectiv, incercarea de a-i oferi o sansa pentru supraviețuire pentru ca diferențele pentru anumite tipuri de tumori: intre a extirpa tumora si a o lasa pe loc, inseamna, asa cum spuneam mai inainte, o supraviețuire de sase luni, de un an de zile din momentul diagnosticului sau o sansa efectiv sa aiba 5, 10, 15 ani de viața. Depinde tumori, depinde de tipologia tumorii, depinde de foarte multe lucruri. Nu as vrea sa cream prin ceea ce discutam astazi un maglavit, pentru ca nu ar fi corect fața de nimeni. Nimeni nu ajunge dintre cei care fac acest tip de chirurgie stapanul absolut al lucrurilor. Sa spuna: stiți, veniți la mine. La mine nimeni nu a pațit nimic, nicio complicație nu a aparut. Deci onestitatea in raport cu posibilele complicații care sunt, trebuie sa fie spuse, iar reacția pe care o au pacienții in general, in momentul in care li se ofera posibilitatea unei tentative de a reainvia speranța, iar aceasta speranța, ca sa o reinvii, trebuie sa o faci cu onestitate, pentru ca altfel creezi asteptari pe care nu le poți onora.

Si pentru ca spuneați mai devreme de felul in care ii comunicați pacientului ce urmeaza sa se intample, cat de mult conteaza? Stim ca in facultate nu se predau ore de comunicare medicala. Cat de important este, ca medic, sa stii sa ii transmiți sau cum sa ii transmiți ce urmeaza sa i se intample?

Sunt anumite cursuri de comunicare intre medici si pacienți pe care pacienții le primesc in facultate. Comunicarea e o poveste care devine un fel de a fi, care depinde de felul tau de a fi. Problema care se pune este felul in care te raportezi tu la ceea ce faci. Pentru mine, un medic, in primul rand, trebuie sa ajunga sa fie un bun profesionist, dar daca nu e dublat de un om de mare calitate, in care, in ceea ce face sa existe si empatie, nu are cum sa transmita nici incredere si nici speranța pacientului. Dupa cum exista oameni care pot sa nu aiba acoperire profesionala, dar care ajung efectiv sa creeze asa o atmosfera de certitudine prin ceea ce pot sa faca si care pot sa duca pacientul intr-o direcție gresita. Deci cred ca trebuie sa dublam partea care ține de onestitate    cu partea care ține efectiv de ceea ce ai ca posibilitate de performanța profesionala, de ceea ce stii ca ai ca sii condiții sa lucrezi si, mai mult decat atat, de echipa cu care lucrezi pentru ca, inca o data, asa cum spuneam, nu poți sa faci singur lucruri care sunt extrem de complicate fara sa fie consecințe daca nu ai niste condiții indeplinite. Deci, in ultima instanța, comunicarea trebuie sa ajunga sa fie una care, in opinia mea, nu trebuie sa ingroape speranța pacientului. Trebuie sa nuanțezi riscurile, fara sa neglijezi faptul ca se pot intampla lucruri. Nu de mult, un tanar care s-a declarat inoperabil pentru metastaze de cancer pornit dintr-un testicul tumoral, de trei ani de zile aflat in chimioterapie si la care tumora crestea progresiv, in momentul in care am discutat despre riscuri, a zis: ce sa fac? Sa stau sa privesc? Am un singur drum asa ca, cu orice risc, accept. In general, oamenii motivați pornesc, iar in momentul in care ajungi sa oferi si sansa ca lucrurile sa mearga inainte, cu toate riscurile asumate, bilateral, e un castig pentru toata lumea, pentru ca e vorba de increderea pe care pacientul ți-o acorda. Aceasta iți creste foarte mult responsabilitatea si, una peste alta, in momentul in care oamenii sunt motivați sa mearga inainte, de foarte multe ori conteaza foarte mult in ceea ce priveste rezultatul final.

Deci este una dintre condițiile care cresc sansele de reusita a operației? Sa fie ambele parți motivate. Spuneați mai devreme si de echipa multidisciplinara. Mai sunt si alte condiții?

Sunt foarte multe condiții. In primul rand, haideți sa luam partea de chirurgie oncovasculara despre care discutam. Deci discutam despre intervenții extrem de complexe. Aceste intervenții extrem de complexe pot sa duca la momente intraoperatorii care sunt, de multe ori, critice. Practic, daca este sa ținem seama de rolul chirurgiei. Trebuie sa precizez ca in momentul de fața inca, in majoritatea cancerelor existente, partea chirurgicala, respectiv indepartarea in totalitate a tumorii, ajunge sa fie factorul care influențeaza cel mai mult supraviețuirea. Deci, cu alte cuvinte, de primul gest si de cat de corect se face prima data cand ai abordat o tumora, depinde prognosticul pe care un pacient il are. In marea majoritate a cancerelor. Nu discut despre toate care sunt in felul acesta. Si atunci, pornind de la acest lucru, discut despre faptul ca ai nevoie de o echipa multidisciplinara, in primul rand. Ai nevoie de o echipa de anestezie foarte buna. Sunt situații dramatice in timpul operației in care pierzi litri de sange si, in cadrul acelui lucru, daca ai anestezist care nu poate duce din punct de vedere hemodinamic acel pacient care, in mod constant, ajunge sa iți atraga atenția ca trebuie sa te grabesti sau sa faci ceva pentru ca altfel nu se poate, nu ai cum sa ai linistea intree ghilimele, linistea neecesara ca sa poții stapani complicațiile cu care te confrunți intraoperator si, pornind de acolo, sa poți duce la capat intervenția chirurgicala ori, din punctul acesta de vedere, sansa de a ava  echipa de anestezisti de inalta performanța, asa cum spuneam, este una dintre obligații. A doua: poți intalni in intervențiile chirurgicale situații cu care te-ai confruntat, dar, in condiițiile in care discuți despre faptul ca ai alaturi oameni din specialitați diferite la care poți apela, ai un surplus de sansa de a duce lucrul la capat. Ai nevoie sa ințelegi ca, oricat de sus ai ajuns pe scara profesionala, trebuie sa ai ințelepciunea de a asculta sfaturile celor care sunt mai tineri decat tine pentru ca, de foarte multe ori, sub presiunea unui obiectiv pe care ți-l impui, sub presiunea unei strategii pe care ți-ai format-o, condițiile operatorii schimba in intregime totul, iar acolo trebuie sa ai discernamant sa poți vedea incotro te duci, unde te opresti si ce faci, iar daca sugestia unui om din echipa, chiar daca este un tanar, vine cu un argument rațional, lucrurile ar merge un pic mai bine daca ai lua-o intr-o alta direcție. Trebuie sa analizezi si daca este in regula din punct de vedere rațional, sa asculți si sa faci gestul sugerat. Ideea este ca intr-o chestie chirurgicala de asemenea amploare, orgoliul de a avea tu dreptate impotriva siguranței pacientului, siguranța pacientului trebuie sa primeze. In al treilea rand, ai nevoie de un loc in care sa ai, din punct de vedere a ceea ce ai nevoie ca si echipamente medicale, ca si instrumentar, ca si personal ajutator, vorbesc de asistente medicale, oameni care ajung sa fie capabili sa reacționeze la fel, pentru ca, dupa un timp oarecare, echipele erodate ajung sa acționeze prin mecanisme in care fara sa fie nevoie de vorbe. Totul ajunge sa fie un firesc, adica intr-o secunda se ințelege dintr-o privire sau dintr-un gest ce ai nevoie si secunda aceea de foarte multe ori este extrem de importanta.

Deci e important ca echipa sa fie foarte sudata.

Foarte sudata si, inca o data, sa fie capabila sa duca la capat ceea ce si-a asumat. Nu in ultimul rand conteaza, dincolo de echipamente si tot, condițiile epidemiologice, deci daca faci chirurgie oncovasculara intr-un loc in care este infecție intraspitaliceasca, infecția in chirurgia vasculara inseamna dezunirea ostomozelor, cu sangerari si cu evoluție catastrofala pentru pacienți. Ca atare, grija ca in operație sa intre un pacient care sa nu fie infectat, un pacient care ajunge sa fie intr-un mediu in care nu exista infecție spitaliceasca, acestea sunt iar criterii de baza, daca vrei ca rezultatul muncii sa fie unul care sa fie, inca o data, in favoarea situației pacientului, dar, revenind, cel mai important lucru este sursa si calitatea resursei umane.

Mi-ați spus si mai devreme, dar o sa va rog sa ne dați si alte exemple de cazuri pe care le-ați operat si in care ați recurs la chirurgia oncovasculara. Ce cancere ajung in sala de operație?

La varsta mea, am trecut printr-o experiența de viața lunga si profesionala. As incepe prin a spune ca am avut sansa sa lucrez in servicii chirurgicale in care am practicat chirurgia generala, chirurgia vasculara si partea de transplant de țesuturi prin tehnici de microchirurgie, deci am avantajul dat de varsta si de experiența lucrurilor prin care am trecut de a putea vedea prin foarte multe lucruri o asociere a diferitelor tehnici chirurgicale pe care ți le ofera fiecare specialitate care sa imi permita in ceea ce am de facut sa pot aduce un plus. Atunci, din punctul acesta de vedere, discutand de-a lungul timpului, sigur ca sunt lucruri la care am apelat la chirurgie microvasculara a transplantului de țesuturi pentru patologii care sunt cu consecințe in ceea ce priveste calitatea vieții traite. De exemplu, haideți sa luam cancerele de laringe care sunt operate, iradiate si in care, in condiții de iradiere, de foarte multe ori, apar niste faringostome, adica la nivelul gatului exista o deschidere prin care se evacueaza saliva. Acesti pacienți sunt cu traheostome, respira prin traheostome, nu pot vorbi firesc, dar, din cauza acelei deschideri care exista la nivelul faringelui, practic sunt obligați in mod constant sa isi evacueze saliva si, in plus, sunt hraniți prin sonde de alimentație. De obicei, se fac intervenții locale, care ajung sa duca țesutul in incercarea de a inchide aceste faringostome, dar sunt unii pacienți care ajung dupa zece operații, recurgandu-se la tot felul de ambouri locale, recurgand mai departe cu aceasta deschidere in faringe pentru ca sunt țesuturi iradiate in care vascularizația e saraca si vindecarea nu e posibila. In aceste situații, de exemplu, am facut transplant de țesuturi, ceea ce a dus la vindecarea in trei saptamani a unor lucruri care au durat ani de zile cu dispariția alimentației prin sonda, cu alimentația pe cale naturala, cu posibilitatea efectiv de a scapa de acest cosmar. Discutam apoi despre tumori care au fost la nivelul extremitaților, fie tumori care au ținut de liposarcoame recidivate, de exemplu.

Care ce inseamna?

Inseamna niste cancere care apar la nivelul țesutului adipos si care, efectiv in anumite localizari, presupun amputații majore de membre superioare sau inferioare. Imi aduc aminte de o doamna de patruzeci de ani, care avea doi copii mici si care avea un liposarcom la care inițial s-a pus problema amputației de antebraț si, la care, impreuna cu un coleg care avea cazul, am scos tumora respectiva disipand foarte larg, am transplantat un muschi. Peste muschiul transplantat s-a facut iradiere. Mana a ramas funcționala, deci, practic, a putut sa isi foloseasca mana in continuare fara recidiva in condițiile in care, inca o data, avea nevoie de ajutor maxim pentru cresterea copiilor. In rest, sigur ca sunt foarte multe zone despre care discutam. In patologia abdominala au foost situații in care a trebuit sa intervin, adica sa folosesc tehnici tot din microchirurgie ca sa refac artera hepatica. De exemplu, in condiții in care erau cancere de panceas invadante in artera hepatica si in care, ca sa poți indeparta, presupunea indepartarea segmentului de artera hepatica si refacerea arterei. Tot pentru cancere de pancreas care prind vena porta, sunt situații in care sunt declarate inoperabile, fiindca exista invazie vasculara. Ori acest lucru nu este valabil in momentul de fața. Poți indeparta tumora impreuna cu vena respectiva pe care o reconstruiesti si, in felul acesta, oferi o sansa suplimentara pacientului pentru supraviețuire. Adica invazia vasculara nu scade supraviețuirea pacientului daca tumora este rezecata comparativ cu pacientul care nu are invazie vasculara si daca tumora este rezecata.

Vorbim despre cancerele foarte grave, cancerele, asa cum spuneați si la inceput, la limita operabilitații, si aceasta chirurgie oncovasculara este o sansa in plus.
Spuneam la un moment dat legat de faptul ca prioritar in ceea ce inseamna tratamentul cancerului in momentul de fața, pe langa toate mijloacele ajutatoare: chimioterapie, radioterapie, samd, este partea chirurgicala. In condițiile in care discutam despre partea de chirurgie oncovasculara, inseamna ca ii oferi bolnavului sansa de a ajunge sa indepartezi tumora. Indepartand masa tumorala mare, oferi o sansa suplimentara pentru ceea ce inseamna supraviețuirea pe termen lung.

Ați avut si esecuri?

Discutam despre onestitate. Daca iți doresti sa iți pastrezi faima de chirurg caruia nu i-a murit niciun pacient, cu niciun fel de complicații, tebuie sa te ocupi de lucrurile simple. In momentul in care ii faci intervenții complexe, oricat de mult iți doresti ca lucrurile sa fie bune, este imposibil sa nu ai niste complicații. E imposibil sa nu ai si decese. Din punctul meu de vedere, cu riscul de a ajunge sa se vorbeasca despre faptul ca sunt cateodata intervenții exagerate prin raport la ceea ce lumea considera. Daca unui om ii poți oferi 1% o sansa, merita sa iți oferi 7, 8, 12 ore din viața ca sa incerci sa ii oferi sansa respectiva. Daca discutam de speranța, in momentul in care oamenii cauta din loc in loc pentru ca ajung la nenumarate consulturi, cautandu-si un loc unde se poate face ceva. Sigur ca sunt cazuri in care, oricata bunavoința ai, sunt inoperabile. Discutam de cancere metastazate, de cancere in care o intervenție laborioasa nu are justificare, ținand seama de cee ace inseamna partea de supraviețuire, dar, in acelasi timp, discutam de faptul ca sunt cancere care pot fi abordate, ca poate sa fie inlaturata recidiva locala, ca poți uneori nu sa salvezi pacientul, dar poți sa ii oferi o alta calitate a vieții pentru timpul ramas si daca traieste sase luni sau un an sau un an si jumatate sau doi ani, atata vreme cat stim ca viața e una singura, da?, in mijlocul unei familii, in condiții in care durerea, in condițiile in care diformitatea sau problemele de care va spuneam cu stoma cervicala in care sunt obligați de multe ori sa stea in afara familiei pentru ca se rusineaza sa fie prezenți cu toate aceste lucruri, daca ai posibilitatea sa oferi o alta calitate a vieții, atunci eu cred ca merita sa incerci. Asa am considerat toata viața si nu cred ca acum, la sfarsit de cariera, o sa fac altfel.

Unde va gasesc cei care au nevoie de astfel de intervenții?

In momentul de fața, din pacate, si spun din pacate pentru ca stiu de ce spun: aspectul financiar. Nu mai lucrez decat in Spitalul Regina Maria Cluj.
Va mulțumim tare mult ca ații fost astazi alaturi de noi. Ne revedem si maine tot aici, la Wikimedica, iar invitatul meu va fi domnul doctor Paul Biris, medic primar radiologie si imagistica medicala, si vorbim despre imagistica in oncologie. Mulțumim tare mult ca ne-ați fost alaturi. O seara buna! La revedere!