Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgie vasculara: aplicatii in tratamentul cancerului

Chirurgia oncologica este folosita pentru extirparea din corp a unui cancer, indiferent de localizare. Scopul acesteia este sa actioneze astfel incat in zona din care cancerul a fost indepartat sa nu mai existe surse de recidiva. In termeni medical, se foloseste termenul RR zero, ceea ce inseamna ca rezectia tumorii s-a facut in intregime, deci riscurile de aparitie a unei recidive locale sau chiar a unei metastaze scad foarte mult. 

Termenul de chirurgie vasculara, in context oncologic, se leaga de conditiile in care un cancer din organism ajunge sa afecteze un vas care transporta sau intoarce sangele de la inima la organele importante sau catre extremitati. Aceste vase mari, care sunt vitale, trebuie, uneori, sa fie indepartate si inlocuite, pentru ca viata tesutului hranit de acestea sa fie redata. Ne referim, astfel, la artere, la vene si la vase limfatice. 

In ultimii ani, termenii de chirurgie vasculara si chirurgie oncologica au ajuns sa fie asociati, iar acest fapt a dus la aparitia unui nou concept, numit chirurgie oncovasculara. Prin aceasta, se intelege extirparea in bloc a cancerului si a structurilor vasculare invadate, urmata de refacerea acestora. Justificarea acestui concept vine din nevoia de a aborda cazurile de cancer care afecteaza structurile mari si care erau adesea declarate inoperabile, din cauza complicatiilor specifice. 


Vezi AICI oferta noastra de ONCOLOGIE MEDICALA.

Bloc Operator Cluj.

Ce implicatii are chirurgia vasculara 

In mod traditional, cancerele care afectau structurile mari, de tip vasculare, erau declarate inoperabile, din doua motive principale. Pe de-o parte, era vorba despre complexitatea operatiei, data de complicatiile ce se puteau ivi pe parcurs. Pe de alta parte, nu exista o predictie clara cu privire la beneficiile pe care le-ar putea avea pacientul. 

Chirurgia vasculara aduce marele avantaj, sub forma cazurilor ce pot fi abordate prin invadare vasculara, in urma unei selectii riguroase. Vorbim despre situatiile in care cancerul invadeaza toate structurile majore, in special pe cele retroperitonale. In aceasta categorie se incadreaza aorta sau vena cava inferioara, tipuri de vase expuse producerii unor leziuni care se pot solda cu hemoragii si chiar cu un un deznodamant tragic. 

Acesta este motivul pentru care a fost nevoie de un concept nou de chirurgie oncovasculara si de cei mai buni medici in domeniu. Sansele de supravietuire ale pacientilor devin, astfel, net superioare, de pana la cinci sau zece ani, spre deosebire de situatia clasica, in care cel diagnosticat mai traia cateva luni, cu suferinta asociata extinderii cancerului. In chirurgia vasculara nu este important un singur specialist, ci intreaga echipa. 

Cand un cancer invadeaza structurile vasculare, este nevoie de un chirurg vascular. Atunci cand boala se extinde la structurile tubului digestiv, se impun cunostintele chirurgului generalist. Urologul va fi solicitat atunci cand cancerul se va manifesta la nivelul ureterelor, iar cand afectiunea poate genera metastaze la ficat, este nevoie ca toti specialistii implicati sa poata aborda problema prin metode specifice. 

Vezi categoria noastra de MEDICI.

chirurgia vasculara cluj

Care sunt principalele  tehnici de chirurgie cardiovasculara

In mod traditional, prin chirurgia oncovasculara se intelege chirurgia care se adreseaza structurilor vasculare care au un diametru estimat la 1-1,5 cm. Din punctul de vedere al procedeelor aplicate de chirurgul vascular, se remarca doua segmente mari, dupa cum urmeaza:

Chirurgia macrovasculara: aceasta se refera la toate vasele de sange care ajung sa depaseasca diametrul de 3 mm. Aceasta se poate realiza cu ochiul liber sau cu ajutorul instrumentelor specifice, cum ar fi lupele de operatii, care maresc imaginea de cateva ori. In chirurgia macrovasculara, se practica reconstructia, cu ajutorul unor proteze sintetice sau al unor structuri care tin de vasele organismului, cum ar fi vena jugulara, vena renala sau vena interna. Protezele se interpun intre capetele vaselor care au fost indepartate odata cu tumora si au rolul de a restabili fluxul de sange. Astfel, sunt readuse la viata tesuturile ce au fost private de fluxul de singe, prin indepartarea tumorii. 

Chirurgia microvasculara: este partea care tine de vasele cu un diametru mai mic de 3 mm. Aceasta este rezervata celor care au o anumita experienta si se realizeaza cu ajutorul microscopului operator, precum si al acelor de sutura. Un asemenea ac are 140 de microni si se utilizeaza la coaserea vaselor, pentru ca acestea sa poata sustine circulatia sangelui. Problema principala, in ceea ce priveste acest procedeu, este data de faptul ca cel mai mic gest de imperfectiune tehnica poate provoca coagularea sangelui in vas.  

Vezi categoria noastra de SPITALE.

Ce tipuri de cancere ajung in sala de operatie

Chirurgia vasculara isi dovedeste din plin beneficiile in privinta transplantului de tesuturi pentru patologii ale caror consecinte se rasfrang direct asupra calitatii vietii. Cancerele de laringe, care sunt operate si iradiate, de foarte multe ori se soldeaza cu niste traheostome. Aceste deschideri, prin care aerul poate circula, le permit pacientilor sa respire. Pacientii, insa, nu pot vorbi, sunt obligati sa evacueze saliva si sunt hraniti prin sonde de alimentatie. 

Exista, de asemenea, si tumorile aparute la nivelul extremitatilor, din cauza liposarcoamelor recidivate. Aceste cancere apar in tesutul adipos si presupun amputatii majore de membre superioare sau inferioare. Se mai observa, ca incidenta, cancerele de pancreas, ce invadeaza artera hepatica. Acestea presupun indepartarea segmentului de artera hepatica, respectiv refacerea arterei. Cancerele de pancreas care prind vena porta sunt, in schimb, declarate inoperabile. 

Performanta in chirurgie se obtine prin combinarea personalului medical cu inalta calificare, a tehnologiei de top si a celor mai noi procedee medicale. Cu ajutorul chirurgiei vasculare, poate fi obtinuta ameliorarea simptomatologiei sau chiar vindecarea afectiunii.