Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Kilogramele in plus nu-i lasa „reci“ nici pe barbati

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Kilogramele in plus nu-i lasa „reci“ nici pe barbati

Calitatea de a fi barbat este un avantaj major pentru cei care lupta cu kilogramele in plus, sansele de reusita fiind foarte mari, iar pericolul de reingrasare redus, cu o singura exceptie: domnii care au slabiciune pentru dulciuri. Aici problema este foarte delicata, pentru ca dependenta de zahar la un barbat este la fel de grava ca si la femei, iar disponibilitatea lor de a o accepta si de a lupta zilnic cu ea este foarte redusa.

Chiar daca inainte de 30 de ani majoritatea barbatilor nu au nicio grija legata de cantitatea si calitatea alimentelor, trecerea timpului ii afecteaza inevitabil si pe cei mai norocosi dintre ei. Metabolismul incetineste, procentul de grasime din organism creste, muschii se atrofiaza din cauza sedentarismului, aportul caloric depaseste frecvent nevoile, asa ca apar kilogramele in plus. Si unde altundeva, decat pe burta?

Compozitia corporala

Ca si la femei, notiunea de greutate ideala este foarte larga si, dincolo de numarul de kilograme, depinde foarte mult cate din acestea sunt reprezentate de scheletul osos, cate de masa musculara si cate de grasime. Pe cantar, un halterofil poate fi considerat obez daca ne raportam strict la numarul de kilograme, insa aspectul de ansamblu (silueta) este de normoponderal, pentru ca muschii sunt mai grei si ocupa un volum mai mic decat grasimea.

Importanta nu este greutatea totala, ci compozitia corporala si, mai ales, circumferinta taliei.

Indiferent de greutate, un barbat este considerat obez atunci cand cantitatea de tesut adipos depaseste 25% din masa corporala.

Obezitatea abdominala

Surplusul de grasime acumulat cu precadere in jumatatea superioara a corpului defineste obezitatea abdominala si duce la cresterea dramatica a riscului aparitiei diabetului tip 2 si a bolilor cardiovasculare.

Morfologia androida a barbatilor (data de testosteron) face ca excesul de grasime sa se depuna pe abdomen si sa se infiltreze printre organele interne „sufocand“ inima, ficatul, pancreasul si micsorand diametrul vaselor de sange.

O circumferinta a taliei peste 100 cm este considerata obezitate abdominala androida cu risc major de diabet zaharat si hipertensiune arteriala.