Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa ridic greutati in sarcina?

Pot sa ridic greutati in sarcina?

Sarcina nu ar trebui sa fie un moment pentru a incepe sa faci exercitii cu greutati. Totusi, daca ai deja experienta si practici regulat de cateva ori pe saptamana un program de exercitii, poti sa le continui si in sarcina. Exercitiile cu greutati sunt o modalitate foarte buna pentru a te mentine in forma pe perioada sarcinii, iar practicarea lor iti aduce beneficii si dupa nastere. Totusi, acum obiectivul ar trebui sa fie mentinerea in forma si nu dezvoltarea semnificativa a masei musculare. Este recomandat sa ai un program de exercitii de baza care sa lucreze principalele grupe musculare. Incearca sa gasesti un antrenor personal care sa aiba experienta in a lucra cu viitoarele mame.

Ca si in cazul altor sporturi practicate in sarcina, trebuie sa urmezi sfaturile de baza. Cel mai important este sa-ti asculti corpul. Fii atenta la ceea ce se intampla la nivel fizic. Daca simti vreo contractura musculara sau oboseala excesiva, schimba miscarea pe care o faci sau redu frecventa exercitiilor. Sarcina nu este un moment in care sa fortezi.

De asemenea, chiar daca ai experienta, inainte de a face un program cu greutati in sarcina discuta cu medicul tau obstetrician si asigura-te ca ai primit acordul lui pentru a continua in acelasi ritm pe perioada sarcinii.

Foloseste greutati mai usoare si fa mai multe repetitii ale aceluiasi exercitiu. Pentru a evita fortarea articulatiilor, care ar putea sa fie acum mult mai laxe, foloseste greutati mai usoare si fa in schimb un numar mai mare de repetitii.

Nu fa manevra Valsalva. Aceasta manevra, in care expiri fortat fara sa eliberezi aerul, poate cauza cresterea brusca a tensiunii arteriale si a presiunii intra-abdominale, cu scaderea cantitatii de oxigen care ajunge la copil.

Evita sa faci fandari cu greutati. Acest tip de exercitiu poate creste riscul de lezare a tesutului conjunctiv din zona pelvina.

Fii foarte atenta la greutatile care ar putea cadea pe abdomen.

Nu ridica greutati stand pe spate. Dupa primul trimestru, statul pe spate poate comprima o vena majora, denumita vena cava, ceea ce va scadea fluxul de sange care ajunge la creier si uter. Poti face acest exercitiu inclinand spatarul aparatului.

Atata timp cat urmezi aceste recomandari – pentru a lucra muschii toracelui, spatelui, membrelor sau umerilor in pozitia in picioare sau culcat cu spatele inclinat si nu folosesti greutati mai mari de 2-6 kilograme - vei putea sa continui sa faci in siguranta exercitii cu greutati in sarcina.