Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nasterea blanda in apa. Povestea Iasminei

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Exista tendinta de a face din nastere un proces intens medicalizat. Se intervine atat pentru declansarea nasterii, cat si pentru grabirea etapelor, astfel ca sunt suprimate emotii si senzatii, iar femeia aflata in travaliu este privata de execeptionala experienta a aducerii pe lume a copilului ei. Nasterea blanda este exact reversul. Din momentul declansarii travaliului si pana la expulzie, totul decurge in mod natural, in ritmul propriu al organismului feminin, dar in deplina siguranta atat pentru mama, cat si pentru copilul acesteia.


Iasmina a nascut natural la Maternitatea Spitalului Premiere din Timisoara si a marcat o premiera. A fost prima nastere in apa, in sala de nastere blanda a spitalului si printre primele nasteri in apa intr-un spital din Romania. 

„Am vrut sa ma bucur de experienta nasterii”

Sportiva de performanta, campioana europeana si mondiala la karate shotokan si detinatoare a centurii negre cu 3 Dan, Iasmina Suciu Ardelean este mama a doi baieti: Victor si Vlad. Intre ei este o diferenta de un an si cateva zile. 

„Victor a venit pe lume dupa o experienta de nastere pe care eu am calificat-o ca fiind chinuita, intr-un spital de stat. Si spun asta nu din cauza conditiilor din spital, care au fost in buna regula, ci din cauza modului in care am fost eu tratata. M-am simtit depersonalizata, totul a fost mecanic, intre mine si personalul medical a fost o relatie superficiala si complet lipsita de orice urma de empatie, toleranta si incredere. A fost aproape brutal, iar nevoile mele de femeie in travaliu si de lehuza au fost complet ignorate si nimic din ceea ce-mi doream nu s-a putut realiza. M-a facut sa sufar si faptul ca Victor, nou-nascut, a fost luat de langa mine, asa ca in zilele de spitalizare aproape ca nu l-am vazut. N-am putut sa uit si nici sa trec peste toate acestea, mai ales ca intre cele doua nasteri a fost doar un an, asa ca mi-am dorit mult o alta experienta la cel de-al doilea copil. Mi-am dorit o nastere normala, blanda, in apa, intr-un loc prietenos, in care sa fiu ajutata si sustinuta sa ma simt in siguranta si sa ma bucur de ceea ce mi se intampla. Si mi-am mai dorit sa nasc cu doctorul Bogdan Cioata, astfel ca, urmandu-mi medicul, am ajuns la Maternitatea Spitalului Premiere. As retrai oricand experienta…”, povesteste Iasmina.  
 

Ce este nasterea blanda

Nasterea banda nu exclude durerile din timpul travaliului si nici efortul pe care trebuie sa-l depuna parturienta (femeia care naste) in timpul expulziei, dar respecta procesul fiziologic si ritmul propriu al organismului. Totul se bazeaza pe faptul ca organismul femeii este perfect adaptat, pana in cele mai mici detalii, pentru sarcina, travaliu si nastere. Mai mult, femeia este invatata, ajutata si sustinută sa-si inteleaga senzatiile si instinctele naturale, ceea ce-i ofera capacitatea de a gestiona bine travaliul, fara medicatie. Nasterea vaginala blanda este o infinita sursa de beneficii pentru mama si fat, reusind sa realizeze conexiunea absoluta dintre mama si copil, pe baza unui echilibru hormonal perfect care apare si evolueaza pe parcursul travaliului si al expulziei, cu riscurile minime si o evolutie postnatala excelenta pentru amandoi. 

La Maternitatea Spitalului Premiere functioneaza o sala de nasteri unde a fost creat cadrul optim pentru o nastere blanda in conditii naturale, respectiv un spatiu adecvat care asigura intimitatea necesara, alaturi de partener, in conditiile unei supravegheri medicale optime si continue, dar care ramane discreta si neinvaziva. 

„Spatiul sigur, supravegheat medical unde femeia poate naste natural, fara medicatie, fara interventii inutile este un concept foarte cautat de femei. Travaliul, expulzia, venirea pe lume a copilului sunt extrem de intense din punct de vedere emotional, dar sunt si momente intime. Femeia are nevoie de liniste, confort, sustinere si siguranta. Un decor medical rece si impersonal este frustrant, inhibitor si in buna masura cu efect negativ. In replica, spatiul privat unde se parcurg etapele travaliului in intimitate, unde se poate relaxa in cada sau face un dus, dar si sustinerea moasei si partenerului ii satisfac nevoile, ii alimenteaza increderea in sine si fac din nastere un moment memorabil bun. Siguranta provine din faptul ca este intr-un spital, ca medicul obstetrician si ginecolog sunt prezenti, la fel si neonatologul, dar fara insa ca acestia sa fie intruzivi”, detaliaza moasa Camelia Irima, asistent Coordonator Bloc de Nastere, Spital Premiere, Timisoara. 

Monitorizarea mamei si a fatului este realizata cu blandete, cu stetoscopul obstetrical sau fetoscopul, astfel incat femeia sa se poata misca liber, sa adopte pozitii confortabile care ajuta travaliul (minge, benzi elastice, spalier). Nasterea blanda nu exclude utilizarea anesteziei epidurale, dar daca pregatirea fizica si psihica a fost facuta corect, deseori aceasta nu mai este necesara.

Protocoalele medicale pentru travaliu si nastere sunt strict respectate, iar siguranta pacientei este garantata pentru ca exista un plan al nasterii care ia in calcul toate situatiile posibile, astfel ca nasterea este securizata din punct de vedere medical, cu diferenta ca nimic nu grabeste travaliul, nu intervine in faza expulziei, atata vreme cat mama nu solicita acest lucru si gestioneaza bine fiecare etapa, iar fatul este in siguranta. Nasterea blanda nu inseamna sa renunti la interventia medicului, ci sa beneficiezi de aceasta daca este necesara. 

La internare se realizeaza un set complet de analize, este evaluat prin teste si ecografii fatul, se fac analize preanestezice si se verifica toleranta la analgezice si anestezice, dar si eventualele incompatibilitati sau reactii adverse. Dupa expulzie, copilul este pus pe pieptul mamei, iar pensarea si sectionarea cordonului ombilical se fac numai dupa ce pulsatiile inceteaza. Medicul obstetrician si neonatologul sunt prezenti, asista si intervin atat cat este necesar. 

Decizia de a naste vaginal, intr-un ritm lent, este posibila doar pentru sarcinile unde sanatatea mamei si a fatului se inscriu in normal. Asta inseamna ca fatul este perfect sanatos, travaliul se declanseaza natural, la termen, nu exista niciun fel de patologii placentare detectate prenatal, mama este sanatoasa si are tensiune arteriala normala. 
 

Nasterea in apa

O nastere in apa inseamna ca o parte din travaliu si/sau expulzia au loc in timp ce femeia este intr-o cada cu apa calda. 

Imersia in apa pe parcursul travaliului ajuta la:

  • atenuarea durerii si relaxare - apa la 37,5 grade Celsius de grade scade nivelul de stres si stimuleaza sinteza de endorfine care functioneaza ca inhibitori ai durerii; 
  • sustine mobilitatea - flotabilitatea oferita de apa scade greutatea corporala a femeii si permite miscarea mai usoara; 
  • reduce necesitatea anesteziei epidurale; 
  • scurteaza durata travaliului; 
  • reduce riscul de ruptura perineala; 
  • imbunatateste fluxul de sange catre uter ceea ce scade durerea si imbunatateste oxigenarea copilului; 
  • scade tensiunea arteriala care poate creste pe fondul anxietatii;
  • ofera un sentiment de intimitate, reduce inhibitiile, anxietatea si frica.

Expulzia in apa se face sub supraveghere medicala. Bebelusul trece din mediul intrauterin, unde a stat in lichidul amniotic, in apa, si-si pastreaza reflexul de apnee (nu respira), reflex care persista pana aproape de trei luni (dovada, bebelusii foarte mici capabili sa inoate sub apa), iar prima respiratie a copilul se produce cand acesta este scos afara din apa, imediat dupa expulzie. 

Pentru ca nasterea in apa sa decurga bine femeia are nevoie de o pregatire fizica si psihica prenatala, trebuie sa aiba incredere in ea si in echipa medicala care ii este alaturi. 
 

Un medic dedicat

Iasmina spune ca nasterea lui Vlad a fost un moment perfect. „Adevarul este ca as fi nascut oriunde era dr. Bogdan Cioata. Toata perioada sarcinii a fost supravegheata de domnul doctor. Mi-a oferit tot suportul de care aveam nevoie, mai ales ca sarcina a doua a aparut foarte repede dupa prima nastere. M-a sustinut inclusiv in dorinta mea de a naste natural, fara medicamente, fara epidurala, fara epiziotomie. La prima nastere a fost nevoie si nu a fost deloc placut. Mai mult, ajutorul primit de la moasa Camelia Irimia a fost esential. Nu doar consilierea, nu doar pregatirea pentru nasterea fara medicatie, ci tot suportul emotional pe care mi l-a oferit a contat enorm”, povesteste tanara mama. 

Travaliul Iasminei a fost scurt. In momentul in care a ajuns la spital avea deja o dilatare de 8 centimetri, iar pana la acest moment ajunsese aproape fara dureri. Moasa Camelia Irimia a insotit-o de acasa la spital si a ramas alaturi de ea pana in momentul in care Vlad a venit pe lume si a fost asezat la sanul mamei lui. 

„Fiecare nastere este unica. A doua nastere este diferita de prima. Pentru o femeie sanatoasa, cu o sarcina care a evoluat normal si care ajunge la termen, cu un travaliu declansat natural, nasterea naturala este cea mai intensa experienta. Este o combinatie absoluta de emotii, vointa si efort, care genereaza o transformare a femeii, o pozitiveaza, o face puternica, ii stimuleaza mai mult ca orice altceva increderea in sine. In plus, nasterea naturala, mai ales cea nemedicalizata este un beneficiu imens fizic atat pentru mama cat si pentru copil. Mama se recupereaza repede, lactatia se instaleaza usor, riscul depresiei postnatale este minim, iar copilul vine pe lume cu plamani apti sa respire. Maturizarea plamanului are loc in timpul nasterii, iar travaliul declansat natural este semnul ca functionalitatea pulmonara a fatului a atins nivelul optim pentru viata extrauterina”, explica dr. Bogdan Cioata, medic specialist Obstetrica-Ginecologie. 

Dupa internare, travaliul a mai continuat doar 40 de minute. Viitoarea mama a ales sa ramana in cada speciala, unde a avut loc si expulzia. I-au fost alaturi medicul Bogdan Cioata, moasa Camelia Irimia, medicul neonatolog Roxana Negriloiu si sotul ei. Totul a decurs perfect. 
 
„Eu am nascut cu zambetul pe buze. Venirea pe lume a lui Vlad a fost o experienta minunata. Am reusit fara medicamente, in conditii de siguranta perfecte si cu toata starea de bine din lume! Dupa nastere totul a reintrat repede in normal, iar aici este meritul domnului doctor Cioata, a calmului, profesionalismului si increderii pe care mi le-a insuflat. Sentimentul de siguranta pe care l-am avut a fost sursa experientei formidabile prin care am trecut!", a incheiat Iasmina. 
 

Efectele psihologice ale nasterii

Nasterea este o experienta profunda, nu doar pentru ca inseamna o noua viata, ci si datorita procesului fiziologic in sine. Impactul este fizic, psihologic, social si existential atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, indiferent de modul in care femeia naste (bland, medicalizat sau prin cezariana). Toate femeile care au nascut o data sau de mai multe ori vor putea rememora, cu maxima acuratete, retraind senzatiile si emotiile asociate travaliului, expulziei sau pregatirilor pentru cezariana, toata viata. 

Efectele psihologice ale nasterii pot fi pozitive si satisfacatoare sau negative si traumatizante. In acest context este recomandat ca femeile sa vorbeasca despre experienta lor, cu scopul de a o analiza pentru a putea gestiona impactul acesteia, fie ca a fost una confortabila sau nu.

Experienta complexa, emotionala si cognitiva are efecte importante, printre care: 

  • modul de interactiune instinctiva cu copilul; 
  • imbunatatirea bunastarii psihice si facilitarea legaturii mama-copil sau, dimpotriva, o stare de suferinta psihologica si depresie postpartum (frecventa acesteia a crescut exponential in ultimii 20 de ani), stres post-traumatic; 
  • raportarea la sine a femeii, care stimuleaza increderea in forta proprie sau din contra o saboteaza. 

Travaliul si nasterea implica provocari fizice si psihologice majore, de la gestionarea durerii, pierderea controlului si, uneori, acceptarea interventiilor medicale (epiziotomie, forceps sau extractie cu vacuum, cezariana cu sau fara anestezie totala, manevre obstetricale dupa expulzie). Desi este un complex major de stari cu impact intens, se cunosc foarte putine lucruri despre factorii psihologici asociati cu nasterea, subiectul fiind abordat doar in ultimi ani, dar studiile si experientele asociate nasterii care provin din alte medii (de exemplu de la medicii obstetricieni, moase, femei care au nascut, medici pediatri) au aratat complexitatea starilor si efectele importante asupra psihicului. 

In ultimul secol si mai ales in ultimile două decenii medicalizarea este practica curenta in  obstetrica. Desi scopul este acela de a proteja viata mamei si a copilului, a crescut foarte mult si rata interventiilor chiar si atunci cand nu sunt necesare, recomandarea, inclusiv a OMS, fiind aceea de a incuraja femeile care nu prezinta risc de complicatii sa nasca nemedicalizat, intr-un mediu cat mai familiar, asistate de moasa cu pregatire pentru beneficiile exceptionale aduse atat mamei cat si copilului. 
 

Porți deschise

Incepand din octombrie, de doua ori pe luna, in zilele de sambata, viitoarele mame pot vizita Blocul de Nasteri al Spitalului Premiere si traseul pe care-l urmeaza pacienta. Dupa finalizarea vizitei au loc discutii si intrebari legate de nasterea naturala, nasterea nemedicalizata (blanda) si serviciile de care se poate beneficia in Maternitatea Spitalului Premiere din Timisoara. Responsabila pentru eveniment este moasa coordonatoare Camelia Irimia. 

Consultanti: Dr. Bogdan Cioata, medic specialist Obstetrica-Ginecologie & moasa Camelia Irimia, Maternitatea din Cadrul Spitalului Premiere

Surse de informatie: 

  • bmjopen.bmj.com 
  • tandfonline.com 
     

Cere ofertă personalizată

Discută cu un reprezentant REGINA MARIA despre posibilitatea de a naște la Maternitatea din cadrul Spitalului Première, din Timișoara.

Completează formularul de mai jos. Te vom contacta în cel mai scurt timp.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord  sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA pentru prezentarea serviciilor dedicate viitoarelor mame.
Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.